För- och nackdelar med spannmålsfritt hundfoder: vilket är bättre?

Om du har läst och hört blandade budskap om spannmålsfri hundmat är du inte ensam. Du kanske undrar om spannmålsfritt hundmat är bättre eller om du omedvetet orsakar din hund mer skada än nytta.Avdelare 3

Den spannmålsfria trenden

Under de senaste åren har det skett en ökning i popularitet och marknadsföring av spannmålsfri hundmat . Du kanske redan har bytt din hunds mat till spannmålsfri, och tror att det är ett hälsosammare alternativ och en bättre match med din hunds naturliga kost.

FDA-varningen

Sedan pumpade en nyligen genomförd studie utförd av FDA bromsarna på spannmålsfri hundmat. Tillsammans med andra hundägare kan du ha tagit en paus vid nyheten att FDA hade utfärdat en undersökning av en potentiell hälsoriskkoppling mellan hunddilaterad kardiomyopati (DCM) och viss spannmålsfri hundmat, särskilt de som innehåller ärter,linser, och potatis. Studien lanserades efter att det upptäcktes att hundraser som inte hade en predisposition för DCM oftare utvecklade tillståndet.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Chibo & Ohana (@chibohana)avdelare 10

Lär dig dina för- och nackdelar

Eftersom FDA-studien fortfarande pågår har du som hundägare med största sannolikhet frågor och funderingar. Ska du mata din hund spannmålsfri? Ska du byta ut din hunds mat? Tyvärr finns det inga enkla svar just nu. Men att känna till för- och nackdelarna med spannmålsfri hundmat kan hjälpa dig att fatta ett mer välgrundat beslut när det kommer till din hunds diet .

Fördelarna: Fördelarna med en spannmålsfri diet

En frisk hund borde inte behöva spannmålsfri hundmat. Om din hund är stark och bra är det inte nödvändigt och kanske inte klokt att erbjuda en 100 % spannmålsfri diet. Vissa hundar med vissa tillstånd kan dock dra nytta av att minska eller eliminera sin konsumtion av spannmål. I det här avsnittet går vi igenom när det är vettigt att bli spannmålsfri.

Kontrollera först med din veterinär

Det är alltid bäst att rådfråga din veterinär innan du ändrar din hunds mat- och dietplan. Din veterinär bör vara uppdaterad med den senaste forskningen och kan bättre styra dig mot ett specifikt hundfoder. Om du måste ändra din hunds mat, se till att göra förändringen gradvis under loppet av en vecka.

vet

kredit: pixabay

Fetma

För hundar som är benägna att gå upp för mycket i vikt eller de som redan tippar på vågen kan en spannmålsfri diet kanske hjälpa. Spannmålsfritt hundfoder ger din hund mer näringsämnen för färre kalorier .

Vissa hundmat av låg kvalitet inkluderar fyllmedel med högt kaloriinnehåll, som majs måltid och vete gluten , som erbjuder lite eller inget näringsvärde. Istället, med spannmål -fri hundmat, din hunds ämnesomsättning kan få en uppsving i rätt riktning med högre nivåer av animaliskt protein.

Även om det inte är ett idealiskt val, eftersom din hund kan bli hungrigare, kan det vara ett användbart alternativ för vissa hundar. Eftersom fetma kan avbryta åratal av din hunds liv,spannmålsfritt hundfoder kan vara värt att testa.

Diabetes

Om din hund har diagnostiserats med diabetes, kan din veterinär rekommendera en spannmålsfri diet. Spannmålsfri hundmat kan hjälpa till att hantera och reglera insulinnivåerna . Genom att eliminera enkla kolhydrater kommer din hund inte att lida av blodsockerhöjningar. Vissa spannmål kan också utlösa inflammation.

fet hund

kredit: pixabay

Cancer

Din veterinär kan rekommendera en diet med hög fetthalt av fiskolja, tillsammans med inga eller mycket få kolhydrater för att hjälpa din sjuka valp. Denna diet kan hjälpa din hund mot återhämtning och remission.

Matsmältningsproblem som inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

Vissa hundfoder som innehåller spannmål och kolhydrater av låg kvalitet kan irritera din hunds matsmältningssystem. Din hund kanske inte kan smälta lågfiberkolhydrater, vilket resulterar i gaser, obehag och diarré.

Svampinfektioner

Om din hund nyligen eller ofta har fått diagnosen ensvampinfektion, vill du dramatiskt minska sockerarterna som kommer in i din hunds system. Jästinfektioner matar socker, så att ta bort det från din hunds diet kommer i huvudsak att svälta infektionen, vilket leder till minskade symtom eller en fullständig återhämtning. Eftersom många spannmål och kolhydrater är enkla stärkelser som bryts ner till sockerarter, vill du erbjuda din hund ett spannmålsfritt hundmatalternativ för att begränsa din hunds intag.

pomeranian hund med tungan ut

Bildkredit: funeyes, Pixabay

Avdelare 2

Nackdelarna: Riskerna med spannmålsfritt hundfoder

Naturligtvis vill du bara det bästa för din hund, och det inkluderar vad du matar den. Den spannmålsfria hundmatstrenden har marknadsfört så många av dess fördelar, det är svårt att tro att denna typ av diet har potential att göra mer skada än nytta. Eftersom det kan vara svårt att skilja fakta från hype eller panik, har vi gjort vårt bästa för att undersöka de senaste rönen.

Vad är DCM?

Som nämnts rapporterade FDA i juni 2019 att de hade inlett en undersökning om det möjliga sambandet mellan dilaterad kardiomyopati hos hundar (DCM) och visst spannmålsfritt hundfoder.

DCM är en typ av hjärtsjukdom där din hunds hjärtmuskel försvagas. Tyvärr resulterar det ofta i hjärtsvikt. Medan vissa hundraser kan vara mer i riskzonen för DCM, uppmärksammades den senaste tidens ökning i fall av hundar med en mindre benägenhet att utveckla DCM.

FDA upptäckte en korrelation mellan 16 spannmålsfria hundfodermärken och utvecklingen av just denna hjärtsjukdom. En av huvudfaktorerna verkade vara införandet av ärtor, linser, potatis och liknande baljväxter i sin ingredienslista . Det har teoretiserats att denna spannmålsfria blandning orsakar en aminosyraobalans eller möjligen en brist specifikt i taurin, vilket sedan leder till DCM.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Bruce • Henry (@the_ddbs)

FDA-studien pågår

I dagsläget är FDA-rapporten bara början på en bredare och djupare studie. Tyvärr finns det inga säkra svar på om spannmålsfritt hundfoder är en hälsorisk för din hund. Ännu värre, din hund kanske inte visar symtom om deras hundmat skapar negativa hälsoeffekter.

Men om din hund har varit på en spannmålsfri diet och uppvisat symtom som aptitlöshet, blekt tandkött, andningssvårigheter, kollaps eller svimning och extrem viktminskning, bör du kontakta din veterinär och omedelbart ändra din hunds diet. I vissa fall kan skadan återställas.

Avbryta spannmålsfria hundmatsmyter

Du kanske tycker att det är till hjälp att reda ut några myter kring spannmålsfri hundmat. Eftersom hundmatsföretag konkurrerar om vår verksamhet kan de bidra till desinformationen kring spannmålsfri hundmat.

Den första myten är ett vanligt marknadsföringstema: En hunds naturliga biologiska kost innehåller inte spannmål. Egentligen har hundar utvecklats över tiden för att smälta spannmål. Förfäders hundar skulle konsumera kornen i magen av deras färska döda. Dagens moderna hund har förmågan att smälta många spannmål. För de flesta hundar ger spannmål antioxidanter, erbjuder energirika kolhydrater och inkluderar fibrer för bättre matsmältning.

För det andra, om din kost är glutenfri, kan du anta att din hund också kan dra nytta av glutenfri och spannmålsfri mat. Du kan dock vara ett mål för marknadsföring, som använder dina personliga preferenser för att påverka dina övergripande köpval. Många företag formulerar sin hundmat för att tilltala vad du gillar att köpa istället för det som är bäst för din hund.

Slutligen kan du tro att spannmål är den enda källan till din hunds allergier. Faktum är att det är sällsynt att din hund är allergisk uteslutande mot spannmål. Räkna inte bort externa miljöfaktorer eller andra ingredienser som mejeriprodukter och nötkött, som också kan fungera som allergener. Medan spannmålsfri hundmat hjälper säkert vissa hundar med allergier, det är inte en komplett lösning för alla hundar.

Avdelare 3

Slutsats: Är spannmålsfritt hundfoder ett bättre val?

Det korta och något otillfredsställande svaret på den frågan är detspannmålsfri hundmatär inte nödvändigtvis bättre om inte din hund har ett specifikt tillstånd som kräver denna dietbegränsning. Med tanke på FDA-rapporten och väger riskerna, kanske du vill inkludera några högkvalitativa spannmål i din hunds kost, men naturligtvis finns det en debatt om vilka spannmål som ger den bästa näringen.

I slutändan är det viktigt att ta en närmare titt på din hunds fodermärke för att avgöra om företaget förser dig med ett marknadsföringsknep eller aktivt undersöker den bästa formeln. Ett välrenommerat hundfoderföretag kommer att vilja ge dig de bästa ingredienserna och den bästa blandningen för din hunds hälsa.

Tänk slutligen på din hunds unika behov. Under loppet av din hunds liv kommer deras kostbehov att förändras och förändras. I vissa fall,spannmålsfri hundmatkan vara precis vad din hund behöver för att återställa sin hälsa.

Som alltid, rådfråga din veterinär. Nyhetsrapporter kan ge motstridiga och förvirrande information. Din veterinär bör kunna ge dig den senaste informationen och hjälpa digskräddarsy din hunds diet för att möta deras individuella behov.


Utvald bildkredit: novorafael, Pxhere

Innehåll