Blå perserkatter: fakta, ursprung och historia

Välj Namnet På Husdjuretblå parsian kattunge på en hängmattaDen blå perserkatten har ett anmärkningsvärt utseende med sitt platta ansikte och stora ögon. De har också en ovanligt kort nos, vilket kan hindra dem från att andas ordentligt jämfört med andra katter. Dessutom är de en ganska muskulös katt, med en medelstor till stor kropp, tunga ben och korta, tjocka ben.Det mest anmärkningsvärda med den blå perserkatten är deras långa, silkeslena päls. Färgen ger dem deras namn. De kallas även blå långhår.Om du någonsin har varit nyfiken på dessa unika små katter, läs vidare för att lära dig mer historia och intressanta fakta om dem.

hepper katttassavdelareDe tidigaste uppgifterna om blå perserkatter i historien

blå persisk kattunge

Bildkredit: Igor Leonov, ShutterstockPersern är en gammal kattras. Man tror att de ursprungligen kom från Mesopotamien, som senare kallades Persien och sedan Iran. Det är därför de kallas perserkatter.

Katterna var inte kända i större delen av resten av världen förrän europeiska upptäcktsresande smugglade ut dem från deras hemland Persien på 1600-talet.

När de kom till Europa marknadsförde handlare dem tillsammans med andra kännetecken för eliten, som juveler och siden. Dessa persiska kattdjur blev sedan symboler för lyx för västvärlden.

På grund av blandad avel på 1800-talet tror vissa att dessa katter skiljer sig från de gamla iranska kattdjuren. De kanske fortfarande har lite perser i blodet, men dessa människor säger att det inte räcker för att kvalificera dem som perserkatter. Denna punkt diskuteras flitigt.

Hur blå perserkatter fick popularitet

Från det att perserna kom från Persiens soliga öken till Europa har de vuxit till förmån. Dessa katter har varit favoriter hos en hel del historiskt kungliga galjonsfigurer. Det inkluderar drottning Victoria, en välkänd älskare av många djur.

Deras popularitet började skjuta i höjden när dessa katter kom till den stora skärmen. De gjorde framträdanden bredvid James Bond som husdjurskamrat till den skurkaktige Blofeld. De gjorde också återkommande framträdanden i Austin Powers-filmerna.

Formellt erkännande av blå perserkatter

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av César Di Marcello (@lilascesar)

Eftersom dessa katter har funnits i evigheter, har de en gammal stamtavla som passar sin gamla härstamning. Rasenkatterna i den persiska klassen accepterades först i kennelklubbar i hela Europa i mitten av 1800-talet. De var till och med en del av den första kattutställningen som hölls i Londons Crystal Palace 1871.

De första renrasiga perserna anlände till USA runt 1875, där de blev en av de tidigaste stamtavlade katterna av Cat Fancier's Association. Denna förening accepterar ett brett utbud av persiska pälsfärger, inklusive:

Persiska rockar kan komma i en veritabel regnbåge i olika färger. Det finns fortfarande många sorter som ännu inte har accepterats.

Topp 5 unika fakta om blå perserkatter

1.Blå perserkatter är lata

Perser är ganska lata katter. Du kommer nästan alltid att hitta dem sova långa sträckor av dagen. I genomsnitt sover katter mellan 12 till 16 timmar om dagen. Den blå persern tar dock detta till nästa nivå: de sover cirka 20 timmar om dagen.


två.Dessa katter är inte de vassaste verktygen i skjulet.

Många kattraser är pisksmarta, hamnar i bus och praktiskt tränar sina ägare att alltid få dem som de vill ha. Däremot är perser vänliga men inte så ljusa. De tillbringar det mesta av sin tid med att sova, så de har inte för mycket tid för intrig i alla fall.


3.Perser är lika vänliga som hundar.

En av de mest förtjusande egenskaperna hos en persisk katt är deras vänliga personlighet. De är ofta lika söta och kärleksfulla som en hund. Detta är ganska konstigt för katter eftersom många raser är kända för att vara mer distanserade. Persiskan kontrasterar det genom att springa fram till dörren för att hälsa på dig efter en lång dag. De älskar att mysa i ditt knä så fort de får chansen.


Fyra.En blå perser lever ofta ett långt liv.

När du får en blå perser, räkna med att ha en följeslagare i många år framöver. Dessa katter kontrasterar typiska renrasiga djur genom att inte vara alltför disponerade för hälsoproblem. Det enda undantaget som kan plåga denna ras är polycystisk njursjukdom. Lyckligtvis har de flesta uppfödare kunnat eliminera genen som orsakar detta hos dessa katter.

Perser har en genomsnittlig livslängd mellan 15 och 18 år. Men vissa med en hälsosam livsstil och god genetik kan till och med överleva 25!


5.Perser bryr sig inte om sina rockar.

De flesta katter som vi känner är städmaskiner. De sköter sig själva genom att slicka och ansa tills de har arbetat ut alla sina tovor och mattor. Den lata sidan av den persiska katten är dock obestridlig när det kommer till deras päls. De sover hellre än att städa sig själva.

Tyvärr har persern en tjock, långhårig päls som snabbt blir matt. Denna brist på personlig omvårdnad gör dem otroligt mycket underhåll. För att hålla sig på toppen av sin päls, måste duborsta dem varje dag. Fördelen med detta är att ju mer du borstar din persiska päls, desto mindre fäller katten runt huset.

blå perserkatt

Bildkredit: cromaconceptovisual, Pixabay

Gör en blå perserkatt ett bra husdjur?

Perser är lämpade för vissa människor och inte lika mycket för andra. Så om du vill ha en vänlig katt som sannolikt inte kommer att hamna i alla slags problem, är denna ras ett bra alternativ för dig. Men du kanske inte tycker att den blå persern är lika engagerande som andra katter eftersom de vanligtvis inte gillar att leka, inte ens som kattungar.

Den andra faktorn som du måste tänka på är underhållet som går in på djuren. Om du inte håller dem kammade kommer de att leva ett relativt eländigt liv. Mattor och tovor drar i huden när de blir för stora och täta. Det kan orsaka nästan konstant smärta om det inte sköts ordentligt.

hepper katttassavdelareSlutsats

Blå perser har roliga personligheter, en fascinerande historia och udda aspekter av deras karaktär som skiljer dem från många andra kattraser. Från Persien till drottning Victorias domstolar och efter att ha blivit en av de mest populära raserna i Nordamerika har dessa katter lämnat sina tassavtryck i våra hjärtan.


Utvald bildkredit: Linn Currie, Shutterstock

Innehåll