Grey Maine Coon: fakta, ursprung och historia

grå maine coon_Michelle Raponi_PixabayEnkelt uttryckt, den gråMaine Coonär en mild jätte. Den imponerar med sin extraordinära storlek och sitt robusta utseende. Även om dess ursprung har försett den med osviklig härdighet, anpassar sig den grå Maine Coonen lätt till hushållslivet och blir en mild, tillgiven och utan bus följeslagare. Läs vidare för att hitta mer om dess historia, ursprung och unika fakta som gör denna katt speciell. grå maine coon_Piqsels

De tidigaste uppgifterna om Gray Maine Coon i historien

black-Maine-Coon-cat_Pixabay

Bildkredit: Piqsels

Flera legender går på ursprunget till den grå Maine Coonen; den mest utbredda säger att det skulle vara resultatet av en korsning mellan en amerikansk vildkatt (bobcat eller lodjur) med en tvättbjörn, vilket skulle förklara dess färg och dess typ av päls. Naturligtvis är det genetiskt omöjligt att uppnå en sådan korsning.

Faktum är att Grey Maine Coon har sitt ursprung i USA, närmare bestämt i delstaten Maine, som namnet antyder. Denna ras tros vara resultatet av korsning av inhemska halvvilda katter från nordöstra USA med angorakatter importerade av tidiga europeiska bosättare. Dessa angoror sägs ha skickats av Marie Antoinette från Österrike när hon förberedde sin flykt för att undkomma den franska revolutionen. De fördes enligt uppgift in av kapten Samuel Clough från Wiscasset, tillsammans med drottningens andra personliga tillhörigheter. grå maine coon_svetlana130_PixabayHur Grey Maine Coon blev populär

grå maine coon bredvid fönstret_Piqsels

Bildkredit: Pixabay

I slutet av 1800-talet visades de första exemplaren på kattutställningar i Boston och New York. De var mycket framgångsrika, men rasens popularitet översköljdes snabbt av populariteten hos perserna, siameserna och andra så kallade rena raser. DeMaine Coonblev sedan mer sällsynt men dök upp igen på 1950-talet.

Bevarandet av Maine Coon beror på nordamerikanska bönder, som tog hand om att bevara rasen under dess förmörkelseperiod. I dag, Maine Coon har återtagit amerikanernas hjärtan och är erkänd som den typiska amerikanska katten.

Formellt erkännande av Grey Maine Coon

grå maine coon i wild_Pixabay

Bildkredit: svetlana130, Pixabay

Oavsett dess exakta ursprung, redan i början av 1800-talet uppskattade bönder och fiskare i Maine färdigheterna att jaga möss och andra gnagare från Maine Coon. Värdefull och robust, denna köldbeständiga katt började visas i lokala jordbruksshower från 1850-talet.

Detta följdes så småningom av officiellt erkännande av American Cat Fanciers Association (CFA) 1976, The International Cat Association (TICA) 1979, Fédération Internationale Féline (FIFé) 1982 och sedan av British Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) 1993. Så på bara några decennier reste sig Gray Maine Coon inte bara ur sin aska, utan den fann sig till och med framdriven bland de mest populära kattraserna i världen. kattsandlåda_Andriy Blokhin, Shutterstock

Topp 9 unika fakta om Grey Maine Coon

hepper katttassavdelare

Bildkredit: Piqsels

1. Main Coon makt vara resultatet av en korsning mellan en katt och en tvättbjörn.

Uppenbarligen är detta bara en urban legend. Under lång tid trodde man att Main Coon var en korsning mellan två djur av olika raser. Åren har gått, vetenskapen har utvecklats och vi vet nu att det är omöjligt. Även om dess ursprung fortfarande är ett mysterium, tyder allt på att det har sitt ursprung i USA.

2. Main Coon är bland de 5 mest populära katterna i världen.

Gör en enkel Google-sökning efter 'mest populära katter' och du kommer att se Main Coon bland de stora namnen som Ragdoll, Exotic Short Hair ochpersiska.

3. Main Coon är MYCKET lång.

Förutom att vara en stor katt är han också en väldigt lång katt. Main Coon har nästan alla världsrekord vad gäller längd. Vissa katter kan bli nästan 120 cm långa.

4. Main Coon älskar barn.

Låt inte hans stränga uppträdande och imponerande hållning lura dig. Main Coon är mild, tillgiven och snäll. Alla dessa egenskaper gör honom till en underbar katt för hela familjen.

5. Main Coon älskar vatten.

Till skillnad från många andra kattraser kommer Main Coon inte att tveka att doppa i badkaret.

6. Main Coon är en atlet.

Bildkredit: Pixabay

På grund av sin stora byggnad behöver Main Coon mycket motion och underhållning. Han kommer alltid att finnas där för att leka med dig. Du kan till och med få honom i koppel och gå ut med honom.

7. Main Coon kan lätt bli överviktig.

Du behöver inte bara förse dem med vad de behöver för att underhålla dem, utan du måste också titta på deras kost.

8. Main Coon jamar inte bara.

Han kan vara ganska pratsam, särskilt när det kommer till att chatta med familjemedlemmar. Den kan göra en mängd olika ljud.

9. Main Coon kan växa till en enorm katt.

I genomsnitt kan hanen väga mellan 14 och 20 pund och honan, mellan 9 och 13 pund. Den kan dock väga upp till häpnadsväckande 25 pund, vilket gör den till en enorm gigantisk katt. Som jämförelse väger andra raser i genomsnitt 10 pund.

Gör Grey Maine Coon ett bra husdjur?

Bildkredit: Andriy Blokhin, Shutterstock

Även om deras ursprung gör dem extremt rustika, anpassar sig Maine Coonen lätt till lägenhetslivet. Relativt lugn är han inte benägen att springa och klättra överallt, även om hans massiva byggnad kan leda till att han välter några föremål av misstag.

För att Maine Coon ska utöva tillräckligt med energi och trivas, är det lämpligt att tillhandahålla ett kattträd och sittpinnar, särskilt om han bor i en lägenhet. Han måste stimuleras på spelnivå för att må bra och leva lyckligt i ett slutet utrymme. Mycket robust, Maine Coon kan anpassa sig till alla miljöer och klimat, även de hårdaste.

Tillgiven kommer Maine Coonen att finna lycka med en kärleksfull, närvarande och uppmärksam ägare. Han kommer att gilla att bli bortskämd, leka med och till och med ta promenader i koppel då och då. Maine Coon är sällskaplig och har en utmärkt karaktär och är kompatibel med små barn och andra husdjur.

Notera : The Grey Maine Coon är en enorm katt, visst, men det betyder inte att den ska övermatas. Det är viktigt att titta noga på sin diet och inte överskrida de portioner som din veterinär föreslagit, eftersom denna ras är benägen att gå upp i vikt om du låter saker gå.

Och precis som hundar kan Maine Coon drabbas av höftledsdysplasi. Fetma är en betydande riskfaktor för utvecklingen av höftdysplasi, eftersom den extra tyngden som bärs på höftlederna förvärrar tillståndet hos dessa kattungar.

Visste du att Maine Coons också kommer inSvartochOrange?

Slutsats

Kort sagt, Maine Coon är en magnifik katt som ofta har stor storlek, som har något skumt ursprung (vilket bidrar till hans aura av mystik), som är snäll och trevlig mot människor och som anpassar sig till vilken miljö som helst. Om du vill ha en i ditt hem, var noga med att hänvisa till en pålitlig uppfödare och gör dig redo att dela flera år av lycka med din pälsiga, kärleksfulla jätte!

Har du redan en Maine Coon? Kolla in vår10 bästa recensioner för kattsängarför att hitta en som är rätt för din katt.


Utvald bildkredit: Michelle Raponi, Pixabay

Innehåll