Finns det vildkatter i Skottland? Vad du ska veta!

Välj Namnet På Husdjuret  Skotsk vildkattUnder 2019 besökte över 150 miljoner människor Skottland . Människor kommer för arkitekturen, historien och Loch Ness-monstret (tja, kanske). Och snart kommer det att finnas något lite annorlunda som ansluter sig till Nessie i legenden: den Highland tiger, även känd som den skotska vildkatten . Så det korta svaret på om det finns vilda katter i Skottland är ja. Men det är ett förenklat svar för snart kanske den skotska vildkatten inte existerar längre.Den anses vara 'kritiskt hotad', men allt hopp är inte ute. Det finns steg på plats för att försöka rädda detta vackra djur. Läs vidare för att ta reda på vad som gör att vildkatten sticker ut från tamkatten, och hur dess antal möjligen har minskat till hundratals.Vad är en skotsk vildkatt?

De ska inte förväxlas med tamkatt , även om det nu är svårare att skilja en äkta vildkatt från en huskatt. Populationsgenetikstudier har visat att vildkatter häckar med tamkatter, vilket skapar en genetiskt utspädd vildkatt-tamhybrid.

En riktig vildkatt är större, tjockare och mer robust, med längre ben och öron som sticker ut vid sidan av ett större, plattare huvud. De har en buskig svans med svart spets med tjocka ränder. De tjocka ränderna som visas på kroppen är också mörkare och tjockare och de har inte de vita fläckarna som du vanligtvis ser på huskatter.Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Woodland Trust (@woodlandtrust)

Klassificeringsdebatten

Om din katt är i närheten, titta på honom, han sover kanske i soffan bredvid dig eller trycker ett glas från ditt soffbord. DNA-tester skulle visa att han är en underart av vildkatt , ringde en Katt .

Man tror att huskatten dök upp för cirka 9 000–10 000 år sedan och härstammade från Puma lybica eller den afrikanska vildkatten, som finns i hela Afrika och den arabiska halvön. Längre ut hittar du Utsmyckad Puma som också är känd som den asiatiska vildkatten, som finns i Centralasien och västra Indien.

Detta för oss till den europeiska vildkatten, Puma vedartad som har en tjockare, skrymmande päls än dess asiatiska och afrikanska familjemedlemmar. Vissa däggdjursexperter tror att den skotska vildkatten är en isolerad population av den europeiska vildkatten, medan andra tror att de är deras egen underart av vildkatten, Puma grampia .

Varför spelar detta någon roll?

Det spelar roll eftersom en katt som potentiellt utvecklats från en population av europeiska vilda katter för över 9 000 år sedan kanske inte existerar längre.

Vildkatter var en gång utbredd över Storbritanniens fastland; men man räknar nu med att det bara finns 100–300 skotska vildkatter kvar. Sedan medeltiden har vildkatten jagats för sport och dödats eftersom de ansågs vara 'ohyra'.

De sköts rutinmässigt eller fastnade en gång i tiden, med några tragiskt på att bli taxidermiexemplar i viktorianska salar. Tack vare denna förföljelse och skogsröjning förlorade England, Wales och södra Skottland sina vildkattpopulationer på 1800-talet.

De finns nu, i små, isolerade populationer i norra Skottland men de står fortfarande inför ett stort antal hot. Från urbanisering som förlust av hem, trafikolyckor eller oavsiktlig död genom rovdjurskontroll, till hybridisering. Denna genetiska intrång är deras största hot idag, där vildkattens genetiska pool ersätts med tamkattens.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av British Wildlife Center (@britishwildlifecentre)

Hur stora är skotska vildkatter?

Detta är svårt att svara på tack vare hybridisering. Det är dock möjligt att den sanna vildkatten är närmare 100 % större än huskatten. Siffrorna vi har är att den genomsnittliga storleken på huvudet och kroppen på en hane nu är 59 centimeter medan den genomsnittliga honan sitter på 54 centimeter. Svanslängden kan variera från 26–33 centimeter och i genomsnitt väger vuxna hanar över 5 kilo, honan kommer in på 4 kilo och kattungarna väger runt 100–160 gram.

Vad äter skotska vildkatter?

Det skotska landskapet erbjuder vildkatter en mängd olika livsmiljöer som inkluderar skogar, öppna marker och områden vid floden för att nämna några. Dessa livsmiljöer erbjuder rikliga bytesalternativ som gnagare. De som bor på Skottlands östkust främst äta på kaniner , som kan utgöra 70 % av deras kost.

Där kanin är mindre vanlig i västra Skottland kommer vildkatter att äta möss och sork istället. De har varit kända för att äta fåglar, amfibier, reptiler, fiskar och till och med insekter. I mycket sällsynta fall har de till och med varit kända för att få ner hjortar, vilket kan sätta i perspektiv hur stora sanna vilda katter är.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Mammal Society (@mammalsociety)

När brukar vildkatter få barn?

Skotska vildkatter är ensamma, vilket förändras under parningssäsongen runt januari–mars, där hanen kommer att söka sig till honorna. Efter en dräktighetstid på cirka två och en halv månad kan honan få en kull på mellan en och åtta kattungar.

Vildkattungen kommer att stanna hos sin mamma i cirka sex månader, då de kommer att lämna för att etablera sina egna revir. Hanar når könsmognad vid cirka 9 månaders ålder och honor vid cirka 12 månader.

Rädda den skotska vildkatten

Det finns ansträngningar på plats för att rädda den skotska vildkatten. Saving Wildcats (#SWAforLife) är ett europeiskt partnerskapsprojekt som är dedikerat till bevarande och återhämtning av den skotska vildkatten och deras plan är:

1. Etablera ett 'Avel för frigivning' Center

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av National Trust for Scotland (@nationaltrustforscotland)

Detta kommer att vara Storbritanniens första storskaliga dedikerade bevarandecenter för 'uppfödning för frigivning'. Den finns i Royal Zoological Society of Scotlands Highland Wildlife Park i Cairngorms National Park. Centret kommer att samla experter för att utveckla de livskunskaper som krävs för att vilda katter ska trivas i naturen.


två. Öka vildkattpopulationen

Efter ett utbildningsprogram som vildkattens experter och en dedikerad veterinärenhet i detta center har arbetat med, kommer 20 vilda katter att släppas ut i naturen varje år. De kommer att ha en GPS-halsband för att spåra och registrera deras rörelser och beteende.


3. Ta bort hot

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av British Wildlife Center (@britishwildlifecentre)

Till att börja med kommer vildkattarna potentiellt att släppas i Cairngorms National Park. Efter detta kommer säkra utrymmen att skapas i höglandet för återintroduktioner av vilda katter. Den långsiktiga planen är att utöka dessa säkra utrymmen till andra platser i Skottland och, så småningom, andra platser i Storbritannien.


Fyra. Arbeta med lokala samhällen

Utbildning och kommunikation med lokala samhällen är nyckeln till att upprätthålla existensen av den skotska vildkatten. Det handlar om att ändra deras uppfattning som ohyra och förstå hur vilda katter kan öka ekonomin genom vildturism.

Slutsats

Även om det finns skotska vildkatter i Skottland, är de nästan lika svårfångade som Nessie är. Realistiskt sett kan svaret på frågan om huruvida det finns vilda katter i Skottland snart ändras, varför ansträngningarna som görs för att rädda dem är så kritiska.

Genom utbildning, avlägsnande av hot och återinförandet av 20 vilda katter om året till tysta, isolerade platser, borde vildkattfamiljerna över hela Skottland frodas. Turister kommer då att kunna lägga till höglandstigern till sina 'måste-se'-listor tillsammans med de historiska byggnaderna och sjöarna som Skottland är så känt för.

+ Källor