Fråga en veterinär: Depression hos hundar – tecken, orsaker, behandlingar och mer

Välj Namnet På HusdjuretVeterinär godkändDr Rebecca MacMillan Foto

Skriven av

Dr. Rebecca MacMillan

BVetMed MRCVS

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.Läs mer

Depression är något som är välkänt hos människor, men hur är det med hundar? Lider de också av depression? Det kan säkert tyckas så ibland, med många hundar som går igenom perioder där de verkar ur sina slag. Hundar kan dock inte kommunicera som vi kan, så det kan vara svårt att säkert veta vad som händer och om de är deprimerade. Vi vet verkligen att husdjur kan hamna på soptippen och uppträda ur karaktär, och det kan finnas många triggers för detta som vi kommer att utforska vidare.

Tecken på depression hos hundar och andra beteendeproblem

Tecken på depression hos hundar kan vara mycket lika det vi ser hos människor. Många symtom överlappar också de som ses vid ångesttillstånd.

  • Att bli tillbakadragen och dämpad: Din hund kan verka tystare än normalt eller inte ha lika mycket entusiasm för saker som den brukade tycka om.
  • Förändringar i aptit: Vissa hundar kan sluta äta eller bli kräsnigare och kinkigare än normalt.
  • Förändringar i sömn: Din hund kan sova mycket mer än normalt, eller kan alternativt ha trasig sömn och verka mer orolig än normalt.
  • Förändringar i träning: De kanske inte vill gå på promenader, eller kanske saknar energi och vill inte leka.
  • Aggression: I vissa fall kan din hund slå ut eller visa tecken på aggression.
  • Överdriven skötsel: Vissa hundar kan slicka eller tugga sina tassar som ett sätt att lugna sig själv. Detta kan dock ses med hudallergier också.

I de flesta fall är dessa tecken inte långvariga – många hundar studsar tillbaka efter relativt korta perioder av depression, kanske bara dagar. Ibland kan det dock ta några veckor eller månader för hundar att återgå till det normala, beroende på vad som har orsakat deras humörförändring.

Bildkredit: Pixabay

Möjliga orsaker till depression hos hundar

I de flesta fall finns det en trigger som gör att en hunds beteende förändras. Följande är några av de vanligaste orsakerna till depression hos hundar.

Leda

Brist på mental stimulans kan göra att hundar blir deprimerade. Vissa hundar kan ventilera sina frustrationer, bli destruktiva i huset eller ropa mer än vanligt. Andra hundar kan bli slöa och oengagerade. Detta kan särskilt ses hos arbetande hundraser som naturligtvis behöver hållas sysselsatta och kräver mer motion.

Flytt

Förändringen i miljö och territorium kan skjuta vissa hundar från deras steg ett tag. Det kan också vara ganska stressigt att flytta hem, och vissa hundar klarar inte alla förändringar som är involverade.

Bildkredit: Pixabay

En ny bebis eller familjemedlem

Hundar kan känna sig utslagna av att en ny familjemedlem kommer, vilket skapar en förändring i dynamiken i deras 'flock'. Nya bebisar lägger till extra ljud, och uppmärksamheten avleds naturligtvis bort från din hund under denna övergångsperiod, som vissa hundar kan kämpa med.

En död i familjen

En familjemedlems eller andra husdjurs död kan få vissa hundar att 'träna'. De kan inte förstå vart deras älskade har tagit vägen och kan bli stressade och ledsna, särskilt om de är väldigt inställda på de känslor som resten av familjen visar. De kan uppfatta den allmänna atmosfären i hushållet och kommer också att känna sig nere. Men de kommer så småningom att komma överens med saker och ting och vänja sig vid sin nya normala.

Bildkredit: Pixabay

Förändringar i rutin

Rutinförändringar kan ske med något av ovanstående, men också om deras ägare börjar på ett nytt jobb med andra arbetstider, eller när barnen går tillbaka till skolan efter till exempel sommarlovet. Separationsångest är något som kan bli uppenbart om en hund lämnas på egen hand under längre perioder än vad den är van vid. Tecken som destruktiva beteenden, olämplig toalettbesök och ylande, såväl som dåligt humör, kan ses när en hund inte är van vid att vara ensam.

Fysisk sjukdom

Vissa djur kan bli deprimerade på grund av sin sjukdom. Till exempel kan en hund som sätts på strikt burvila för ett frakturerat ben eller återhämtning efter operationen bli deprimerad. Att inte kunna göra de saker de normalt tycker om, som att gå eller jaga bollar, kan få vissa djur att känna sig nere.

Rädsla

Djur som är rädda kan visa tecken på depression. Fyrverkerier och åskväder är vanliga fobier för många hundar, men andra kan också finnas.

rädd hund

Bildkredit: Pixabay

Förändringar i vädret

Vissa hundar kan känna sig lite låga under vintermånaderna. Mörka nätter och kallt vått väder kan innebära färre promenader och tid utomhus, vilket kan få vissa hundar att känna sig lite blå. Prova att göra hinderbanor inomhus i huset eller lära honom nya knep för att hålla sig sysselsatt.

Avdelare 4

Depression hos hundar: En resa till veterinären?

Symtom på depression kan vara mycket lika tecken på ohälsa hos hundar, så det kan vara svårt att skilja mellan de två. Till exempel kan det att inte äta mat vara ett tecken på tand- eller buksmärtor, såväl som depression. Innan du antar att din hund lider av depression bör du få dem undersökt av en veterinär.

Din veterinär kommer att utföra en fysisk undersökning för att bedöma din hund för problem som tandsjukdomar, uttorkning eller hög temperatur. Hos vissa hundar kan artritisk smärta göra att de blir mer slöa eller grinigare än vanligt. Din veterinär kan föreslå en provkur med smärtstillande medicin för att se om detta förbättrar deras uppförande. De kan också rekommendera ett blodprov för att försöka utesluta alla bakomliggande orsaker till sjukdomen.

Men om din veterinär inte kan hitta något uppenbart, kanske de bara föreslår att du håller ett öga på ditt husdjur och ger dem mycket extra krångel och uppmärksamhet, särskilt om det finns en uppenbar trigger som ett dödsfall i familjen eller en nyligen flyttad bostad. .

hund som hålls av en veterinär

Bildkredit: J C, Pixabay

Behandlingsalternativ för depression

Mediciner används inte rutinmässigt till hundar som visar symtom på depression. I de flesta fall kommer tecknen naturligt att förbättras under ett lopp av dagar till veckor. Om en undersökning från din veterinär avslöjar andra problem kan dessa kräva specifik behandling, såsom smärtstillande läkemedel mot artrit eller tandkirurgi för orala problem. Att se till att du behandlar alla underliggande tillstånd enligt råden kommer att bidra till att förbättra din hunds humör.

Lugnande feromonprodukter

I vissa fall kan lugnande feromonprodukter vara till hjälp, särskilt i stressiga situationer. Naturliga lugnande feromoner finns i plug-in diffusorer eller sprayer för att spritsa på sängkläder. Det finns också andra lugnande kosttillskott som kan hjälpa hundar att klara saker som flyttningar eller nya familjemedlemmar lite lättare.

Gör de saker han tycker om

En av de bästa behandlingarna för hunddepression är att fortsätta göra de saker han tycker om och hålla sin normala rutin så mycket som möjligt. Många promenader är en bra idé om han känner för dem, eller spela bollspel om det är det han älskar bäst. Detta kommer att hjälpa honom att ta sig bort från andra saker som orsakar honom stress och oro. Var dock noga med att inte ge honom för många godsaker eller godsaker för att muntra upp honom, eftersom din hund kan se detta som en belöning för hans negativa beteenden.

tax leker med boll

Bildkredit: Pixabay

Medicinering i mycket specifika fall

Mycket ibland rekommenderas mediciner som antidepressiva medel (som Prozac), vanligtvis under vård av en beteendeläkare, men dessa bör inte ses som svaret. Medicinering är inte en snabb eller enkel lösning. Det används vanligtvis tillsammans med beteendeträning och reserverat för specifika pågående fall. Din veterinär kanske kan ge dig ytterligare råd om detta.


Hur man undviker depression hos hundar

Det är omöjligt att helt undvika stora livsförändringar och triggers för depression, men du kan hjälpa till att styra din hund genom dem mer bekvämt. Hundar trivs med rutin och regelbunden motion, så försök alltid att se till att din hund får gå ut på sina promenader. Om det är svårt att hantera detta för att du tar hand om en ny bebis eller för att du själv sörjer en älskad, överväg att få en vän att komma och hjälpa till att ta ut din hund eller till och med anlita en hundutövare.

Mycket positiv uppmärksamhet bör ges till din hund även under stressiga tider. Försök att leka med dem, ansa dem, eller ägna tid åt att gosa/krångla dem när du kan. Mycket TLC och kvalitetstid hjälper till att förbättra din hunds humör. Interaktiva pusselleksaker och favoritpromenader kan också hjälpa till att ge dem en boost och avvärja depression.

Att hålla din hund mentalt stimulerad och sysselsatt är generellt sett en bra idé. Saker som agility eller hundträningsklasser är ett bra sätt att avvärja nedstämdhet. Även umgänge med andra hundvänner i parken kan hjälpa.

Avdelare 5

Slutsats: Tecken på depression hos hundar

Vi vet inte säkertom hundar lider av depression eller inte, men vissa situationer kan få dem att verka lite nere eller stressade. Om din hund inte har rätt, ta den till en veterinär för att se till att det inte finns någon annan sjukdom som bidrar till deras symtom. Ge din hund massor av gos, motion och positiv interaktion för att höja humöret. De flesta hundar kommer att komma runt i sin egen tid, och förhoppningsvis, under tiden, kommer några av tipsen och tipsen i den här artikeln att hjälpa.

Kolla in några av våra andra topptrendiga 'Fråga en veterinär'-inlägg:


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll