Att ha en Munchkin-katt: hur mycket kostar det?

Chatta Genetta MunchkinMunchkin-katten är en liten till medelstor katt med korta ben. Den kallas också för korvkatt eller taxkatt eftersom dess morfologi liknar denna hundras, Munchkin är en katt av erkänd ras. Som med vilken renrasig katt som helst, varierar dess pris beroende på många faktorer, såsom ras, ålder, resultat av veterinärundersökningar och härstamning.

Denna kattras kostar mellan 425 och 2 550 euro. Kattungar är i allmänhet dyrare än äldre katter, liksom honor att göra kullar. Helvita och helsvarta katter, de med mycket korta ben eller blå ögon är också i allmänhet dyrare. Adoption är det mest ekonomiska alternativet, men det är sällsynt att hitta en så sällsynt och identifierbar ras i ett djurhem.

Du ska även ta hänsyn till de vanliga merkostnaderna när du har en katt hemma som mat, veterinärvård och skydd. Vi har detaljerat en lista över kostnader som vanligtvis är förknippade med denna kattras nedan.

hepper katttassavdelare

Ankomsten av en ny Munchkin-katt: de första kostnaderna

chatons munchkin

Bildkredit:SV_zt, ShutterstockPriset på själva katten är bara en del av initialkostnaderna. Du kommer till exempel att behöva skaffa en kattlåda och leksaker. Du måste också köpa en första leverans av mat. För att köpa eller adoptera en Munchkin måste du planera följande belopp i början.

Fri

Du kan hitta din katt hos vänner eller släktingar som vill donera sin katt. Du kan också hitta dem online och i specialistgrupper för katter och även för specifika raser. Men eftersom rasen Munchkin är sällsynt, är det osannolikt att du hittar en gratis.

Adoption

42,5 till 210 euro

Munchkin-katter kan drabbas av vissa hälsoproblem och sjukdomar, vanligtvis på grund av deras korta ben och långa ryggar. Se alltid till att undersöka en katt innan du adopterar den. Återigen, rasens sällsynthet innebär att Munchkin-katter sällan hamnar i skydd, men det är inte omöjligt. Adoptionsavgifter varierar beroende på boende, men du kan förvänta dig att betala mellan ,5 och 0 i adoptionsavgifter.

Uppfödare

425 till 1 275 euro

Bland uppfödare kan kostnaderna variera avsevärt. Du betalar i genomsnitt 5 till ,275, men renrasiga Munchkin-showdjur kan kosta ,700 eller mer. Omvänt kanske du kan hitta en för eller mindre; men ett så lågt pris måste väcka misstankar och kräva ytterligare utredning innan köp.

chatta munchkin d

Bildkredit:SV_zt, Shutterstock

Initial installation och tillbehör

690 till 1 340 euro

Det finns några saker du behöver ha runt huset när du tar hem din nya lilla katt för första gången. Munchkinrasen har inga specifika krav, men du kommer att behöva allt; från skålarna till transportburen. Kostnaden kan variera, men räkna med att betala cirka 850 euro, inklusive kostnaden för sterilisering och veterinärkontroller; inklusive röntgen eller ultraljud som avsevärt kan öka räkningen.

Lista över Munchkin Care Supplies och kostnader

ID-bricka och halsband €13
Kastrering eller sterilisering 85 till 255 €
Röntgenkostnad 85 till 210 €
Kostnad för ultraljud 210 till 425 €
mikrochip 38 till 47 €
Tandrengöring 127 till 255 €
Korg/bur €17
Nagelklippare (valfritt) 8,5 €
Borste (valfritt) 8,5 €
kattlåda 20 €
skräp skopa 8,5 €
Leksaker €17
Kattbärväska 34 €
Skålar för mat och vatten €17

Hur mycket kostar en Munchkin-katt per månad?

85 till 127 euro per månad

chatta munchkin

Bildkredit:Phannasit, Shutterstock

Med tiden kan du behöva byta ut din låda eller kattlåda, men de flesta av dessa föremål är tänkta att hålla hela livet. Löpande kostnader inkluderar mat såväl som hälsovård, och dessa kostnader är vanligtvis över 85 € per månad, fördelat på följande:

Sjukvård

8,5 till 17 euro per månad

Det är omöjligt att förutsäga en katts hälsovårdsbehov, och de kommer att förändras under hela dess liv. Generellt sett har kattungar och äldre katter högre månatliga sjukvårdskostnader. Du kommer att få betala för loppbehandling och vaccinationer, samt eventuell akut eller oförutsedd behandling.

Mat

34 till 50 euro per månad

Denna kattras är utsatt för skador och hälsoproblem relaterade till övervikt. Välj kvalitetsmat som är mättande, komplett och näringsrikt och med lågt kaloriinnehåll. Mata din katt enligt dess ålder och träningsnivå, och kom ihåg att om du försöker gå ner eller gå upp i vikt, bör du mata din katt enligt dess målvikt snarare än dess vikt.

chatta munchkin

Bildkredit:Den här vägen är min, Shutterstock

Grooming

20 till 42,5 euro per månad

Denna ras kräver lite mer daglig skötsel och skötsel än andra raser, eftersom deras korta ben hindrar dem från att trimmas ordentligt. Du kan ta hand om den själv, genom att borsta den regelbundet och klippa klorna till rätt längd. Var dock medveten om att ett kort besök hos en professionell frisör varannan eller var tredje månad kan göra honom gott. Detta hjälper till att behålla en päls av rätt längd och undvika knutar i pälsen: din kattunge kommer att må bättre och se bättre ut.

husdjursförsäkring

8,5 till 17 euro per månad

Den exakta kostnaden för husdjursförsäkring varierar beroende på ras, ålder, eventuella befintliga hälsotillstånd, försäkringsbolag och önskad täckningsnivå. Billiga försäkringar täcker det väsentliga och kostar mindre per månad, medan dyrare försäkringar kan täcka grundläggande veterinärkostnader, såsom loppbehandlingar och kastrering.

bedårande chatt munchkin

Bildkredit:MDavidova, Shutterstock

hemhygien

13 till 25 euro per månad

Oavsett om din katt är ett inomhusdjur eller om du låter den gå utomhus, måste du förse den med en kattlåda för att förhindra olyckor och begränsa skador. Priserna är baserade på klumpande lerströ och antar en eller två påsar per månad, för en enda katt.

Ströpåsar 10 till 21 €
Strömatta 2 €/månad
Luftfräschare spray eller granulat 4 €/månad

Spel och leksaker

8,5 till 42,5 euro per månad

En prenumerationslåda för kattleksaker kostar cirka 42,5 USD per månad och inkluderar en eller flera leksaker, tuggor och mer. Den här typen av prenumeration bör innehålla allt du behöver för att underhålla din katt. Katter tröttnar snabbt på leksaker, men du kan byta leksaker då och då för att undvika detta. Om du ger din katt godis på regelbunden basis, kom ihåg att ta hänsyn till detta när du bestämmer hur många kalorier du ska ge honom varje dag.

munchkin katt spelar

Bildkredit:SV_zt, Shutterstock

Ytterligare kostnader att överväga

Du måste budgetera för oförutsedda utgifter. Vissa akuta behandlingar kanske inte täcks av en försäkring. Den genomsnittliga kostnaden för ett besök hos veterinären kan vara upp till 340 €; samma sak för ett besök för tänderna. Men akutvård efter en olycka eller för en komplex sjukdom kan kosta tusentals euro. Det är sällsynt, men det är inte omöjligt.

Vissa extra kostnader kan också uppstå, särskilt när du reser på semester. Att hålla ett husdjur kostar till exempel mellan 170 och 340 euro per vecka för en enda katt.

Att äga en Munchkin-katt på en budget

Priset för en Munchkin-katt är cirka 850 USD, medan utställningskatter kan kosta 1 700 USD eller mer. Om du inte planerar att låta din katt tävla, överväg att köpa en som inte har samma avelsstamtavla. Detta kan spara dig 0 vid köptillfället.

Undvik att försöka spara för mycket på din försäkring, för om något går fel skulle det vara en falsk ekonomi. Se istället till att försäkringen du väljer är så omfattande som möjligt, så att den inkluderar nödsituationer och täcker så många sjukdomar och besök som möjligt.

Billig mat kan också spara några kronor i månaden, men om de inte ger allt som din katt behöver får du betala ett högt pris med ett undernärt, ohälsosamt husdjur.

munchkin katt promenader utomhus

Bildkredit:otsphoto, Shutterstock

Spara pengar på Munchkin Care

Om du tecknar en sjukförsäkring, se till att det sparar pengar i längden. En sådan policy kan visa sig vara något billigare än att betala för individuella behandlingar. Om du inte behöver en viss behandling kan det kosta dig mer än att betala för varje besök.

Om du inte regelbundet går till en professionell frisör kan du minska kostnaderna för återkommande vård. Var noga med att borsta din katt två eller tre gånger i veckan för att ta bort döda hårstrån och förhindra skador på pälsen. Börja klippa din katts klor och borsta tänderna medan den fortfarande är en kattunge själv; det kan spara hundratals dollar per år.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Munchkin-katten är en unik katt som liknar taxen, därav dess smeknamn taxkatt. Kostnaden för att köpa katten är cirka 0 och du kan förvänta dig att betala ungefär samma belopp varje år för din katts vård. Det är möjligt att minska dessa kostnader, men var noga med att inte utsätta din katts hälsa eller välbefinnande på spel genom att ignorera väsentliga försäkringsskydd eller sänka kvaliteten på deras vård eller mat.


Huvudbild: SV_zt, Shutterstock

Innehåll