Har schäfern daggklor?

Alla hundraser, inklusive schäfer, har daggklor. Tittar på en Schäfer frontalt kommer du att märka att det finns två utsprång med tånaglar ett par centimeter ovanför hasen (ankeln) på frambenen på hunden. Dessa tår kallas daggklor och de är fästa med två senor till hundens benben. De är precis som de andra tårna på hunden, vilket betyder att de har blodtillförsel, muskler och nerver.Avdelare 1

Vad är syftet med daggklo?

Daggklor på frambenen på en hund motsvarar tummen på människor, medan daggklor på bakbenen liknar stortån. Hundars framtassar böjer sig när de springer och deras daggklor kommer ofta i kontakt med marken. Som sådan, daggklor ger dragkraft och stabilitet vid höga hastigheter (särskilt vid svängning) eller på hala underlag. Beroende på ras kan daggklor också användas för att hålla föremål, klättra upp i träd och greppa is för att dra upp hunden ur vattnet om den faller genom frusna dammar eller sjöar.

schäferns daggklo

Bildkredit: Goran Horvat, Pixabay

Har schäfern bakre daggklor?

Schäfer kan ha bakre daggklor, men det kommer att variera från djur till djur. Bakre daggklor kan fästas på bakbenet med ben, men de är vanligtvis fästa på bakbenet endast med hud, inte ben och sena. Dessa daggklor är böjliga och kan lätt flyttas runt. Genetik spelar en stor faktor i om en hund har bakre daggklor. En schäfer kan ha dem, men det är mindre troligt än andra stora hundraser, såsom Saint Bernards, Newfoundlands och Great Pyrenees.Bör Dewclaws tas bort?

Under många år var borttagning av daggklor på hundar en normal procedur. Uppfödare uppmuntrade det som ett sätt att förhindra skador eftersom daggklon kan slitas sönder eller skadas när hunden leker eller springer. Hundutställningar uppmuntrade också borttagningen av daggklorna, ofta för att uppnå konformation, vilket betyder att det gör benets struktur mer estetiskt tilltalande. Många veterinärer anser nu att daggklor inte bör tas bort om det inte finns en anledning till borttagning, såsom tumörer eller svåra skador. Man tror att daggklor hjälper till att förebygga artrit och hjälper till att stödja benet när hunden springer, så borttagning av daggklor rekommenderas inte för de flesta hundar.

schäfer körs på sand

Bildkredit: Niels Hansen, Pixabay

Är det grymt att ta bort schäferdaggklor?

Schäferdaggklor anses tjäna ett syfte, de hjälper ofta hundar att röra sig med smidighet och för att förhindra led- och gångproblem när hunden blir äldre. Om en daggklo ska tas bort, oavsett om det är för utställning eller på grund av ett hälsoproblem, är det bäst att låta en kvalificerad veterinär utföra operationen så att hunden kan få bedövningsmedel och förebyggande medicin för att förhindra infektion. Djuret kommer att känna smärta efter ingreppet, men veterinären kommer att ordinera medicin för att förhindra smärta och infektion.

Vissa uppfödare kommer att ta bort daggklor från schäfervalpar. Valparna är bara några dagar gamla när de får lokalbedövning och daggklorna borttagna. Avlägsnandet av daggklor börjar bli kontroversiellt och många inom veterinärsamhället anser att det bara bör göras när det är medicinskt nödvändigt. Det är bäst att diskutera med din veterinär om daggklorna ska tas bort eller inte och för att hjälpa till att avgöra om det är grymt att ta bort ett visst djurs daggklor.

Avdelare 3

Slutsats

schäferdaggklorfinns på frambenet på hunden cirka två tum upp på ankeln. Daggklon hjälperhund med smidighet, de ger grepp på hala underlag och kan användas för att hjälpa hunden att greppa föremål. Schäfer är inte en ras som vanligtvis har bakre daggklor, men det är möjligt beroende på hundens genetik. Veterinärer rekommenderar inteborttagning av daggklorsåvida det inte är medicinskt nödvändigt. Om du har en fråga om borttagning av daggklo, bör du diskutera det med din veterinär för att avgöra vad som är bäst för ditt husdjur.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: New Africa, Shutterstock

Innehåll