Dog Ear Language: Vad din hunds öron kan berätta för dig

Välj Namnet På Husdjuret







De flesta är medvetna om att en hunds svans kan vara ett sätt för dem att kommunicera, men visste du att din valp också skickar signaler genom öronen? Det är sant - sättet som din hund håller i sina öron kommer att berätta mycket om vad den känner vid varje givet ögonblick.



Men om du inte vet vad du letar efter när du tittar på din hunds öron, kan du missa viktiga ledtrådar. Detta kan leda till att du ignorerartecken på aggressioneller saknade signaler om att din hund är rädd eller rädd.



Nedan går vi igenom vad du ska titta efter när din hunds öron börjar röra sig.



Avdelare 1

Öronpositioner och vad de betyder

hund på en trätunna

Bildkredit: Giorgio Found, Unsplash



Det finns fem grundläggande öronpositioner, som var och en kan förmedla olika betydelser. Men även om öronposition kan berätta mycket om din hunds känslomässiga tillstånd, är den inte idiotsäker. Du bör titta på både deras öronposition och andra faktorer, som deras övergripande kroppsspråk och den aktuella situationen, för att avgöra vad din hund troligen känner eller tänker.

Här är positionerna att se upp för, såväl som vad de kan indikera.

Neutral

Detta är din hunds grundläggande vilotillstånd. Om din hunds öron hålls i en neutral position betyder det att de är bekväma med sin omgivning.

Naturligtvis måste du kunna känna igen vad detta betyder för din hund, eftersom olika valpar kommer att ha olika former av neutral. Detta kommer också att variera från ras till ras; till exempel kommer en Basset Hound att ha ett annat viloläge än en Doberman.

Neutral är (eller borde vara) den vanligaste positionen som din hunds öron kommer att vara i. Om den inte är det, är din valp sannolikt i en miljö med hög stress, så du bör göra några ändringar för deras räkning.


Varna

Du har förmodligen sett det hända hundra gånger: Din hunds öron ligger där i sin neutrala position, när de plötsligt hör ett ljud - och de öronen skjuter rakt upp i luften.

Om din valp spetsar öronen betyder det att den är i hög beredskap. De kan vara misstänksamma mot något de har hört, eller så kan de vara redo att utmana dig till en apport. Oavsett vilket är spetsade öron ett tecken på att din hund är helt låst till vad den än gör vid tillfället.


Lite tillbaka

Ibland kommer din hund att flytta sina öron något bakåt medan de fortfarande håller dem i ett avslappnat, lugnt tillstånd. Detta indikerar att din hund känner sig varm och vänlig; de kommer ofta att göra det när de söker tillgivenhet eller ber om en godbit.

Det bör noteras att något baktill skiljer sig från fastnålad rygg. Skillnaden ligger till stor del i hur tätt öronen hålls tillbaka. Det ska inte vara någon spänning i dem alls när de är i något bakläge.


Fäst

Om din hunds öron hålls hårt mot skallen och faller ner något kan det betyda en av två saker. Lyckligtvis är de två lätta att skilja från varandra.

Detta kan betyda att din hund känner sig undergiven. I så fall kommer den troligen att paras ihop med en undanstoppad svans och exponerad mage, eller så kan hunden slinka runt nära marken.

Den andra möjligheten är att din hund känner sig aggressiv eller livrädd. I båda fallen kommer deras adrenalin att pumpa och de kommer att vara benägna att fatta förhastade beslut. Fortsätt med försiktighet eftersom det här är en valp som lätt kan slå ut om du gör något som den inte gillar.


Skiftande

Detta är kanske den mest bedårande av alla öronpositioner. Din hund kommer då och då att cykla mellan flera olika positioner på några sekunder; du kan se dem höja och sänka vart och ett av öronen i följd medan de lutar huvudet från ena sidan till den andra.

De gör detta när de är förvirrade eller försöker ta reda på en situation. Du kanske har sett din hund göra detta medan du pratar med dem; det betyder att de försöker komma på exakt vad du säger till dem.

Ibland gör hundar detta när de är obekväma eller oroliga, så ta hänsyn till hela situationen innan du börjar uppskatta det bedårande.

Avdelare 2

Hur tillförlitliga är öronpositionssignaler?

Även om du kan berätta mycket om hur din hund känner sig baserat på hur den håller för öronen, är detta inte en ofelbar markör. Ibland skickar din hund blandade eller falska signaler, så lita inte enbart på öronpositionen.

Istället måste du titta på hundens beteende ochkroppsspråksom helhet samtidigt som helheten av situationen beaktas. Till exempel är det inte omöjligt för en hund att attackera med neutrala öron, så om du ser upphöjda hacklar, blottade huggtänder och en stel svans, bör du gå vidare och ignorera vad de öronen säger till dig.

Vissa raser har också beskurna öron, vilket kan påverka hur uttrycksfulla de kan vara. I så fall måste du titta på svansen och andra kroppsdelar för att ta dina ledtrådar.

boxer valp

Bildkredit: Amber Turner, Unsplash

Avdelare 3

Öronen har det

Din hunds öron kan ge dig massor av information om deras mentala tillstånd, så var uppmärksam på hur de håller dem under din nästa interaktion. Även om dessa signaler inte är 100 % tillförlitliga, kan de ignoreras på din risk.

Om du spenderar tillräckligt med tid på att studera din valps kroppsspråk, kanske du kan förstå dem på en djupare nivå än du någonsin trodde var möjligt. Även om det inte händer, men att stirra i en hunds öron kommer säkert att få dig att vilja klia dem - och alla vinner om det händer.

Vill du kommunicera bättre med din hund? Kolla in några av våra andra inlägg:


Utvald bildkredit: Brent Olson, Unsplash

Innehåll