Dregglar hunden för mycket? 6 potentiella skäl och varför du borde vara orolig

Välj Namnet På HusdjuretMed vissa hundraser är dregling par för kursen. Blodhundar, mastiffar och bulldoggar, för att bara nämna några, är ökända för de långa raderna av dregling som de lämnar efter sig, och alla raser dreglar ibland. Men överdriven dregling kan också vara en indikation på ett allvarligare underliggande problem.Dregla produceras av din hunds spottkörtlar, av vilka det finns fyra stora olika körtlar: parotis, mandibular, sublingual och zygomatisk. Var och en av dessa körtlar producerar en något annorlunda typ av saliv med ett unikt syfte. Saliv används för många olika funktioner, inklusive försmältning av mat, hålla din hunds mun sval och fuktig, föra bort och lösa upp dåliga bakterier och skydda deras tänder och munnar. Så, tillfällig dregling är en viktig funktion för alla raser.Det finns tillfällen då dregling blir överdriven, dock, och det kan finnas ett underliggande problem i din hund som behöver uppmärksamhet. Vi har sammanställt den här listan med sex möjliga orsaker till att din hund kan dregla överdrivet, när du ska vara orolig och vad du kan göra åt det.

Avdelare 1

1. Illamående

sjuk hund som ligger i sängen

Bildkredit: Lindsay Helms, ShutterstockHundar, liksom människor, upplever ibland illamående. Vissa hundar får bilsjuka, och bilens ständiga rörelser kan orsaka illamående och därmed överdriven dregling. Detta slutar vanligtvis när bilresan är över, så det är ganska enkelt att diagnostisera åksjuka som grundorsaken. De flesta hundar vänjer sig vid bilresor efter några gånger, men vissa kanske aldrig vänjer sig vid känslan.

Ett enkelt botemedel är att låta din hund åka med hagelgevär: Det finns mer rörelse bak i bilen än framsidan, och tillägget av att titta genom vindrutan i motsats till sidorutorna kommer att minska rörelsen. Ett annat alternativ är areselådasom kommer att begränsa deras syn och hjälpa till att minska känslan av åksjuka. Slutligen, om din hund aldrig helt kommer över bilsjukan, kan du fråga din veterinär om milda lugnande medel som kan hjälpa till att lindra.


2. Värmeslag

hund under solen

Bildkredit: Alexas_Photos, Pixabay

Brachycephalic raser med smala, platta ansikten som mopsar och bulldoggar är särskilt känsliga för värme och kan dregla och ha svårt att andas när de är överhettade, liksom hundar med tjock päls. Detta åtföljs vanligtvis av överdrivet flåsande och ibland även kräkningar. Värmeslag kan uppstå på en biltur utan ventilation eller till och med från en löprunda i parken en varm dag. Om din hund har ansträngt sig för mycket i heta temperaturer och dreglar överdrivet mycket, är det troligtvis värmeslag eller överhettning orsaken, särskilt om dreglingen åtföljs av flämtande.

Det snabbaste sättet att hjälpa till är att flytta din hund i skuggan så snart som möjligt och se till att den har tillgång till kallt, rent vatten. Att kyla dem med en fuktig handduk kan också hjälpa. Om värmeslaget är allvarligt kan din veterinär behöva ge din hund vätskebehandling för att ersätta förlorade vätskor och mineraler.


3. Mun- eller halsskada

Mastiff dreglar

Bildkredit: herbert2512, Pixabay

Kokta ben som splittras, små pinnar och en mängd andra föremål som din hund kan välja att tugga på kan orsaka skada eller fastna i munnen eller halsen. Denna smärta och obehag kommer sannolikt att få din hund att dregla eftersom de kan ha svårt att svälja, vilket gör att saliv byggs upp i munnen. Detta kan vara ett potentiellt allvarligt problem och kan kräva en kontroll av veterinären.

De flesta veterinärer och hundexperter rekommenderar att aldrig ge din hund kokta ben. Kokta ben kan lätt splittras när du tuggar och orsaka rivsår eller potentiellt orsaka att en splitter av ben fastnar. Råben eller specialgjorda tugga leksaker är bra alternativ för att ge din hund sin tuggfix.


4. Dentala frågor

hund tänder

Bildkredit: PixieMe, Shutterstock

Precis som människor kan hundar bryta sina tänder, få hål, bli infekterade eller svullna tandkött och drabbas av bölder, vilket alla kan vara grundorsaken till deras dregling. Dessa åtföljs vanligtvis av andra symtom som dålig andedräkt, aptitlöshet och svullnad, men detta är inte alltid fallet. Även små tandproblem kan leda till övergripande hälsoproblem som infektion och förlust av tänder, så alla bör åtgärdas så snart som möjligt. Håll utkik efter gulnade eller bruna tänder, rött eller svullet tandkött och eventuella tecken på blod.

Även om du inte kan förhindra att dina hundar bryter tänderna, kan du vidta försiktighetsåtgärder genom god munhygien. Enkla lösningar att börja med är en hälsosam kost fri från socker, regelbunden tandborstning, att inte tugga på hårda ben eller stenar, och självklart regelbundna tandkontroller med din veterinär.


5. Sjukdom

irländsk nybyggarhund som dreglar

Bildkredit: Reddogs, Shutterstock

Näs-, hals- eller bihåleinfektioner kan vara orsaken till din hunds dregling, eftersom dessa tillstånd kan göra det obehagligt för din hund att svälja och kan orsaka överskott av saliv. Vissa neuromuskulära störningar kan också vara orsaken, och i det här fallet kommer dreglingen att åtföljas av andra symtom, inklusive muskelsvaghet och aptitlöshet. Allvarligare sjukdomar, som lever- och njursjukdom och magtorsion, har också dregling som ett symptom, och naturligtvis hundägares största rädsla: rabies.

De flesta av dessa sjukdomar kommer att ha andra åtföljande symtom som pekar mot något allvarligare än att bara dregla, och om du märker någon aptitlöshet, kräkningar, svårigheter att stå, svaghet, slöhet eller drastiska beteendeförändringar vid sidan av dreglingen, bör du få din hund till veterinären omedelbart.

Giftiga ämnen som din hund kan ha fått i sig kan också orsaka dregling, som t.ex giftiga växter , rengöringskemikalier, eller till och med mänsklig mat som choklad eller druvor . Du måste vara medveten om vad din hund kan ha fått tillgång till, och du måste vara vaksam på var du lämnar dessa produkter eller mat.


6. Nerver och ångest

boxerhund liggande på heltäckningsmatta hemma

Bildkredit: Pixel-Shot, Shutterstock

Att gnälla, skälla och skaka är alla vanliga tecken på en orolig eller nervös hund, men vissa hundar kommer också att dregla när de lider av rädsla, nerver eller separations ångest . Detta är vanligt hos vissa hundar som är oroliga för bilturer, nya ansikten eller att lämnas ensamma hemma.

När du försöker lugna en orolig hund, se till att hålla dig borta från hårda tillrättavisningar eller skrik, eftersom detta sannolikt bara kommer att förvärra situationen. Undvik dramatiska beteenden när du lämnar ditt hem eller får din hund i bilen - du måste vara ett exempel på lugn och samlad så att de kan följa din ledning. Ett annat användbart tips är att träna din hund med ett enda ord när du går därifrån som låter dem veta att du snart kommer tillbaka och som hjälper dem att lära sig att lugna ner sig. Se till att endast använda detta kommando under specifika omständigheter för att det ska vara effektivt.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

För det mesta är en dreglande och slaskande hund normalt, och det finns vanligtvis inget att oroa sig för. Överdriven dregling kan dock peka på några djupare problem, och ytterligare utredning är nödvändig. Om din hund bara dreglar vid en viss tidpunkt, som när du lämnar hemmet eller när den åker i bilen, är dreglingen troligen ett symptom på ångest eller åksjuka, vilket är ganska lätt att fixa.

Om dreglingen är nästan konstant eller ur det blå och sker tillsammans med andra symtom, som kräkningar, aptitlöshet eller extrema beteendeförändringar, kan det finnas en god anledning att oroa sig. I dessa fall är den bästa handlingsplanen att ta din hund till veterinären så snart som möjligt för en djupgående kontroll för att utesluta sjukdom, skada eller fastnade ben.


Utvald bildkredit: GoDog Photo, Shutterstock

Innehåll