Hund biten av ekorren? Här är vad du ska göra! (Veterinär svar)

Välj Namnet På Husdjuretveterinär godkändVissa hundar älskar att jaga ekorrar. Om din hund är en av dem, kommer du att veta att när de väl upptäcker en kan det inte finnas mycket du kan göra för att stoppa dem i deras jakt! Men kan det vara en riskabel affär för din hund att jaga ekorrar? Om din hund är särskilt begåvad på att förfölja ekorrar och har turen att fånga en, är det troligt att interaktionen kan göra din hund sämre för slitage. Så låt oss ta en titt på vad du ska göra om din hund blir biten av en ekorre. squirrel-pixabayKan ett ekorrbett skada en hund? Kan hundar få sjukdomar av ekorrar?

Ekorrbett, även om de är smärtsamma, är vanligtvis ganska godartade, med själva såren och de potentiella bakterieinfektioner de kan utveckla är de största problemen. Men det finns ett par sjukdomar att vara medveten om, som även om de är sällsynta, kan vara allvarliga.  • Sår och infektion

Den största risken för din hund om den blir biten av en ekorre är själva såret. Ekorrar bär många bakterier i munnen, och dessa 'injiceras' i din hunds hud när ekorren biter din hund. Eventuella bakterier på din hunds hud kan också tryckas under hudytan. Huden är kroppens första försvarslinje mot bakterier, så att få dem att kringgå huden innebär att din hund kommer att ha ett svårare jobb att bekämpa infektionen.Om din hund har synliga bett är det viktigt att vara uppmärksam på infektion, särskilt om betten är i ansiktet.

  • Leptospiros

Leptospiros är en bakteriell infektion som utsöndras i urinen från infekterade djur, inklusive ekorrar. Även om det inte överförs genom att bita, kan bakterierna spridas till din hund när de kommer i kontakt med ekorren.Symtom att hålla utkik efter inkluderar feber, kräkningar, diarré, ovilja att röra sig, ökad törst, aptitlöshet, gulsot (gulfärgning av huden eller ögonvitorna) och förändringar i frekvensen/mängden av urinering. I allvarliga fall kan det leda till njur- eller leversvikt, såväl som blödningsrubbningar och neurologiska tecken som kramper.

Den goda nyheten är att det finns en vaccination mot leptospiros, så så länge som din hund är uppdaterad med alla sina jabs, bör de skyddas.

  • borrelia

Lymes sjukdom är en bakteriell infektion som kan bäras av fästingar. När en infekterad fästing fäster på din hund, överförs bakterierna via fästingens saliv till din hunds blodomlopp. Infektionen angriper vävnader runt om i kroppen, särskilt leder och njurar. Liksom leptospiros sprids inte borrelia genom ekorrbett, utan är ett problem när din hund kommer i kontakt med vilda djur. Även om inte alla ekorrar har fästingar, och inte alla fästingar bär på borrelia, är det klokt att vara försiktig och kontrollera din hund noggrant efter att de kommer nära vilda djur.

Det bästa sättet att skydda din hund är att förhindra fästingar från att fästa i första hand genom regelbunden antiparasitbehandling.

Hund-hoppning-på-träd-jagar-ekorre__alexei_tm_shutterstock

Bildkredit: GeorgeB2, Pixabay

Kan en hund få rabies av att döda en ekorre?

Rabies är alltså ett allvarligt och dödligt virusspridning mellan djur, och även till människor, genom saliv. Bett från infekterade djur är den vanligaste orsaken till rabiesöverföring. Viruset bärs av flera arter av vilda djur, men som tur är ekorrar bär inte på rabies .

Men om du bor i ett land där rabies förekommer är det mycket viktigt att hålla din hunds vaccinationer uppdaterade för att säkerställa att de är skyddade. Om din hund blir biten av något vilt djur, inklusive en ekorre, är det alltid klokt att prata med din veterinär för råd. Veterinär-kirurg-behandlar-hund-i-kirurgi_VP-Photo-Studio_shutterstock

Vad du ska göra om din hund blir biten av en ekorre

Om din hund har oturen att bli biten av en ekorre, är det första du ska göra att kontrollera din hund överallt för att avgöra vilken skada som har gjorts. Nästa steg är att kontakta din veterinär så snart du kan.

Innan du kommer till veterinären kanske du vill rengöra såren själv, speciellt om de är väldigt smutsiga eller blöder. Undvik att använda alkoholbaserade produkter, såsom väteperoxid, för att rengöra såret. Även om väteperoxid är mycket effektivt för att döda bakterier, dödar det faktiskt cellerna som hjälper såret att läka, vilket orsakar mer skada än nytta. Det bästa du kan göra är att tvätta såret noggrant med enbart vatten eller med en utspädd husdjurssäker antiseptisk lösning från ditt husdjurs första hjälpen-kit.

Om det finns betydande blödningar bör du trycka på såret och genast ta din hund till veterinären.

Bildkredit: alexei_tm, Shutterstock

Hur behandlar man ett ekorrbett på en hund?

Om din hund har blivit biten av en ekorre bör du ta den till veterinären för vidare bedömning och behandling.

Behandlingsförloppet beror verkligen på hur illa din hund har blivit biten. Vissa hundar klarar sig ganska bra från bråket, medan andra kanske inte har så tur!

Det första veterinären kommer att göra är att rensa upp såren och bedöma dem. Pälsen runt såren kommer vanligtvis att klippas och sedan rengörs såret noggrant för att avlägsna smuts, skräp och bakterier. Om såren är ganska djupa måste de kirurgiskt spolas och debrideras, och kan till och med behöva sys. Detta betyder att din hund sannolikt kommer att behöva sedering eller allmänbedövning.

  • Se även :10 bästa billiga husdjursförsäkringsleverantörer 2021: opartisk kostnads- och täckningsjämförelse

Sekundära bakterieinfektioner är det största problemet eftersom ekorrens munnar kan vara fulla av bakterier. Anta inte att eftersom ett bett är litet eller inte särskilt djupt att det inte kan orsaka stora problem! Veterinären kommer att starta din hund med en kur med bredspektrumantibiotika samt smärtlindring eftersom den kommer att känna ganska öm!

Veterinären skickar vanligtvis din hund hem med några instruktioner - hemvård är verkligen viktigt för att se till att såren läker bra och inte blir infekterade.

Det är viktigt att din hund tar sina antibiotika korrekt. Att missa doser eller stoppa dem tidigt ger inte bara bakterier en chans att föröka sig och orsaka infektion, utan kan också främja resistens vilket innebär att framtida infektioner kan bli svårare att behandla.

Du kan behöva rengöra såren hemma – veterinären kommer att ge dig råd om hur du gör detta och vad du ska använda. Du kommer också att behöva ta in din hund för uppföljningskontroller hos veterinären för att se till att såren läker och bedöma om ytterligare behandling krävs.

Kommer min hund att må bra om den blir biten av en ekorre?

Det är mycket osannolikt att din hund blir sjuk om den blir biten av en ekorre, men bettet är inte helt ofarligt. Allvarliga komplikationer med dålig prognos som borrelia och leptospiros är mycket sällsynta, men enkla bakterieinfektioner är vanliga och om den inte behandlas kan din hund bli mycket dålig.

Bildkredit: VP Photo Studio, Shutterstock

Snabb veterinärbehandling är avgörande för att undvika komplikationer, och så länge du följer din veterinärs instruktioner angående antibiotika, smärtlindring och sårrengöring är prognosen mycket god. För de flesta mindre ekorrbett läker infektioner och sår bra under loppet av några dagar eller veckor, beroende på hur allvarliga de var till att börja med.

Slutsats

Ekorrbett är osannolikt att orsaka allvarlig skada på din hund. Men att undvika att din hund kommer på nära håll med en ekorre i första hand är nyckeln till att förhindra att det händer. Att undvika promenader där det finns massor av ekorrar, hålla din hund kopplad och ha massor av läckra godsaker att ringa tillbaka med kan verkligen hjälpa.

Att se till att din hund är uppdaterad med all sin rutinmässiga förebyggande hälsovård är viktigt och alltid det bästa sättet att förebygga fästingar, rabies, leptospiros och andra allvarliga sjukdomar.

Om din hund har oturen att bli biten, kontakta din veterinär omedelbart, eftersom snabb behandling är nödvändig för att undvika infektion och ytterligare komplikationer.


Utvald bildkredit: RyanTaylor, Shutterstock

Innehåll