Hund har blekt tandkött? Här är vad du ska göra! (Veterinärens svar)

Välj Namnet På HusdjuretVeterinär godkändSkriven avDr Joanna WoodnuttVet, MRCVS

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.Läs mer

Inom medicinen finns det ett antal vanliga och lättillgängliga 'skyltar' som visar viktig information om kroppens inre hälsa. En av dessa är 'slemhinnorna' – mer känd som tandköttet som sitter längst ner på tänderna och på insidan av kinderna. Hos hundar är dessa vanligtvis lätta att hitta och undersöka och kan berätta mycket om vad som händer på insidan.

avdelare 10

Hur kontrollerar jag en hunds tandkött?

I de flesta fall kan du helt enkelt lyfta överläppen på din hund, om den kommer att tolerera detta säkert utan att orsaka nöd för någon av er. Du kommer att kunna se insidan av läppen och kinden, och tandköttet som sitter ovanför övre tänder . Den normala tandköttsfärgen för hundar är en 'laxrosa' färg - en frisk ljusrosa som blir vit om du trycker på den men snabbt återgår till rosa igen inom 1-2 sekunder när du tar bort fingret. Vissa hundar med mörkare färg kommer att ha pigmenterade eller svarta färger på tandköttet – detta är helt normalt, men se dig omkring efter luckor mellan de pigmenterade områdena för att se den rosa färgen.

Tandköttet berättar också om hur återfuktad en hund är, så den ska också kännas lite fuktig och inte klibbig eller torr. Som sagt, om din hund bara har flämtat eller arbetat hårt så är lite klibbighet normalt! Någon annan färg (eller torrhet) är inte normal och kan återspegla en rad andra hälsoproblem, som kan vara allvarliga.


Vad ska jag göra om jag märker blekt eller onormalt tandkött hos min hund?

Eftersom blekt tandkött kan betyda en rad saker finns det inga specifika råd om hur man kan hjälpa till förrän en diagnos har ställts.

Om du överhuvudtaget är orolig över färgen på din hunds tandkött bör du kontakta din lokala veterinärklinik för ytterligare råd.

Din hund kan eller kanske inte har andra sjukdomssymtom som slöhet, så det är värt att notera dessa och skicka dessa till kliniken också, eftersom dessa också kan vara relevanta som tecken på ett långsamt utvecklande problem. Din klinik kan mycket väl rekommendera en undersökning och utredning av en veterinär. Detta är viktigt att göra i ett tidigt skede, eftersom det antingen kommer att lugna dig, eller så kommer det att upptäcka ett utvecklande problem snabbt och göra det möjligt för dig att lösa det. Vinn-vinn!


Vad påverkar färgen på tandköttet hos hundar?

Färgen är starkt baserad på din hunds blodomlopp och vad som händer i den. Normal färg produceras av ett normalt antal röda blodkroppar som arbetar vid rätt blodtryck, utan några andra betydande gifter eller kemikalier närvarande. Sjukdom kan förändra vilken som helst av dessa faktorer på ett antal olika sätt, och alla dessa förändringar kommer snabbt att visas på tandköttet. En sjuk hunds tandkött kan variera i färg från ljusrosa, till vitt, till grått och till och med gult och lila.

Avdelare 4

Vilka olika färger kan jag se på min hunds tandkött?

Blek hundgummi

närbild bleka tandkött

Bildkredit: Kim Christensen, Shutterstock

Detta tyder på att det överhuvudtaget finns färre röda blodkroppar i tandköttet, så den ljust rosa färgen går förlorad. Detta kan hända om din hund har minskade cirkulerande röda blodkroppar ('anemi')

  • Röda blodkroppar kan förloras genom blödning (antingen internt eller externt) eller så kan de förstöras i kroppen av immunsystemet.
  • Alternativt kan det vara så att inte tillräckligt med röda blodkroppar tillverkas, och detta kan hända vid benmärgssjukdom, eller som en bieffekt av andra långvariga problem som njursjukdom. Njurarna är ansvariga för att uppmuntra produktionen av röda blodkroppar, och därför kan njurskador stoppa detta från att hända och orsaka anemi.

En hunds bleka tandkött kan också orsakas av ett betydande blodtrycksfall, så färre röda blodkroppar trycks in i tandköttet samtidigt.

  • Detta kan orsakas av chock, så om din hund har haft ett stort problem eller trauma för att få kroppen att gå i chock, kan du också hitta blekt tandkött.
  • Om din hund har stora blödningar, kommer blodförlusten också att minska blodtrycket (liksom att förlora röda blodkroppar), och detta kan orsaka bleka eller vita tandkött.
  • Om din hund precis har varit i extrema förhållanden med träning eller temperatur (kall eller varm), kan dessa påverka blodtrycket och kan ge en mild blek färg på tandköttet. Detta är normalt men sök råd igen om du är orolig.
  • Smärta och ångest kan också påverka blodtrycket och orsaka blekt tandkött.

Du kan se blekt tandkött om din hund mår dåligt och har blivit uttorkad. Detta orsakas av en minskad volym av blod som cirkulerar runt i kroppen och minskat blodtryck.

  • Din hunds tandkött kan mycket väl också vara torrt eller väldigt klibbigt när du känner det.
  • Om så är fallet måste du söka veterinär för att hjälpa din hund att återfukta snabbt innan fler problem uppstår. Uttorkning kan göra hundar mycket sjuka.

Vitt eller grått tandkött hos hundar

närbild vita hund tandkött

Bildkredit: Mangpor_nk, Shutterstock

Om din hunds tandkött är vitt eller grått, är detta nästa steg efter bleka tandkött och sker av samma anledningar. Det betyder att förändringarna hos din hund är mer extrema och att det i princip inte finns några röda blodkroppar i tandköttet alls.

Vitt eller grått tandkött är oftast ett tecken på att något livshotande händer inuti hunden och det är viktigt att omedelbart söka akut veterinär.


Gult tandkött hos hundar

Gult tandkött är ett tecken på gulsot – en generaliserad gul färg som du också kan hitta i huden eller ögonvitan. Gulsot orsakas av höga nivåer av en kemikalie som kallas bilirubin.

Ökat bilirubin uppstår av flera skäl, men i allmänhet är det antingen ett tecken på leverproblem eller ett tecken på att röda blodkroppar förstörs. Om röda blodkroppar förstörs kan du märka att tandköttet också är blekt (som ovan).


Ljusrött eller lila tandkött hos hundar

hund lila tandkött

Bildkredit: Todorean Gabriel, Shutterstock

Om tandköttet är mycket ljusare och/eller rödare än normalt, orsakas detta antingen av för många röda blodkroppar i tandköttet eller av giftiga förändringar.

  • Detta kan hända med septikemi och sepsis, eller andra giftiga förändringar i blodomloppet (förgiftningar och chock till exempel).
  • Högt blodtryck kommer att trycka in för många röda blodkroppar i tandköttet och ändra färgen. Detta kan också ses med värmeslag om din hund är farligt varm.

Blue Gums in Dogs

Blått tandkött orsakas av brist på syre i blodet inuti tandköttet. Detta kan orsakas om din hund inte kan andas eller är i andnöd (till exempel kvävning). Allvarlig hjärt- och lungsjukdom eller mycket lågt blodtryck kan också bidra till detta.

Om din hund är extremt kall kan detta göra tandköttet blått.

Avdelare 3

Vad kommer min veterinär att göra härnäst om min hund har en annan färg eller blekt tandkött?

Som nämnts, om du är orolig över färgen på din hunds tandkött är det viktigt att söka veterinärråd i ett tidigt skede. Ju tidigare ett problem identifieras, desto snabbare kan det behandlas på rätt sätt! Förändringar i tandköttets färg kan återspegla allvarliga hälsoproblem.

Din veterinär kommer att utföra en fullständig hälsoundersökning av din hund och diskutera med dig eventuella andra symtom som din hund kan visa eller har visat hemma. Baserat på detta kan din veterinär kanske ge dig råd och eventuellt behandling framåt.

Om veterinären är orolig, kan de rekommendera ett allmänt blodprov för att titta på hälsan hos din hunds blodomlopp. Detta kommer att hjälpa till att identifiera eventuella problem med de röda blodkropparna eller levern, till exempel. Ytterligare undersökningar kommer att bero på de specifika tecken som din hund visar. Om blödning är ett problem kan din klinik rekommendera avbildning (antingen genom röntgen eller ultraljud) för att kontrollera om din hund blöder invärtes och i så fall hur mycket och varifrån. Om hjärtat är ett problem kan ett hjärtultraljud vara ett bra nästa steg.

Vid varje steg bör din veterinär hålla dig uppdaterad med sina resultat och vad resultatet sannolikt kommer att bli för din hund. Detta kommer att hjälpa dig och din veterinär att göra den bästa handlingsplanen för alla inblandade.

veterinär undersöker hund

Bildkredit: Diego Cervo, Shutterstock

Kommer min hund med blekt tandkött att må bra?

Detta är en riktigt svår fråga att svara på eftersom många av orsakerna till blekt tandkött eller förändringar i tandköttets färg kan vara mycket allvarliga problem. I allmänhet gäller att ju tidigare du söker råd och hjälp, desto bättre blir resultatet sannolikt.

Många av orsakerna till blekt tandkött är åtminstone hanterbara och massor av sjukdomar kan hanteras väl på lång sikt för att ge en god livskvalitet så länge som möjligt. Det kan dock vara så att ytterligare undersökningar identifierar ett allvarligt problem som inte går att bota eller hantera.

Kan jag förhindra att detta händer?

Många saker kan orsaka förändringar i tandköttets färg och så i de allra flesta fall är detta inte ditt fel eller din hunds fel - det är vanligtvis bara otur. Tyvärr kan vi inte förhindra allt. De allmänna råden är fortfarande de bästa i det här fallet - ge din hund en komplett och hälsosam kost av god kvalitet, träna dem regelbundet och på lämpligt sätt och undvik gifter och gifter där det är möjligt.

Avdelare 7

Slutsats: Blek tandkött hos hundar

En hund med blekt tandkött är vanligtvis ett tecken på något allvarligt och bör undersökas av en veterinär så snart som möjligt. Din hund kommer förmodligen att behöva många undersökningar för att fastställa orsaken till det bleka tandköttet. Om du är osäker, kolla bara med din veterinär - de hjälper gärna till även om det inte visar sig vara något att oroa sig för!


Utvald bildkredit: February_Love, Shutterstock

Innehåll