Är hunden plötsligt rädd för något i huset? (Lösningar och orsaker till detta beteende)

Välj Namnet På HusdjuretAlla som har ägt en hund vet att din valp ibland plötsligt och oförklarligt börjar agera rädd. Om du inte såg eller hörde något själv, kanske du undrar vad som är fel. Kanske något ljud skrämde dem som du råkade sakna? Eller möjligen kan dina misstankar om att ditt hus är hemsökt vara sanna trots allt.I den här artikeln kommer vi att gå igenom möjliga orsaker till mystisk rädsla hos din hund. Det finns några enkla anledningar till att din hund kan vara rädd, ingen av dem kräver övernaturliga förklaringar. Det finns också några allvarligare möjligheter, och vi kommer att ta itu med dem i slutet.avdelare 10

Tolka din hunds rädsla

Fundera ut vad din hund är rädd av är ofta en enkel process. Hundar är vanligtvis inte subtila varelser och kommer att skälla, stirra på och uppenbarligen undvika något som skrämmer dem. Om du någonsin har ägt en hund som är rädd för dammsugaren, vet du vad tecknen på denna typ av direkt rädsla är.

Titta noga på din hund när den börjar agera rädd och försök upptäcka mönster. Händer det alltid i samma rum? Kanske händer det vid samma tidpunkt varje dag. Att samla in ledtrådar som denna kan hjälpa dig att begränsa de möjliga orsakerna.Höga ljud

Vissa källor till rädsla har mindre uppenbara tecken och kan orsaka oro för dig trots att de är ofarliga. Din hunds hörsel är vida överlägsen din egen, och ett långt högt ljud eller ljud i en frekvens som är svårt för människor att höra kunde ha skrämt din valp. Om din hund flyttar från ett gömställe till ett annat kan det bero på att de känner att hotet kommer från överallt, ett säkert tecken på att ett högt ljud skrämde dem.

rädd hund

Bild: LauraTara ,Pixabay

Att ta fart eller gå nervöst i cirklar kan också tyda på att ett ljud stör dem. Ett sätt att utesluta detta är att ta dem på en biltur för att se om beteendet upphör när de är någon annanstans.

Oönskade husgäster

En annan svår källa till rädsla att upptäcka är enangrepp. Din fyrbenta vän kanske blir medveten om problemet innan du gör det. Vissa insekter har smärtsamma bett som kan skrämma din hund och få dem att associera var i huset de blev bett med smärta. Även läskiga kryp som inte biter, som kackerlackor, kan skrämma din hund eftersom de är relativt stora, rör sig snabbt och är nya stimuli.

Gnagare som möss och råttor kan också få din hund att agera konstigt. Även om de inte är rädda, kan taktbeteendet när de söker efter en irriterande mus lätt förväxlas av rädsla.

Negativa upplevelser knutna till ett rum

Rum som badrummet och tvättstugan kan vara obehagliga för din hund, och de kan undvika dessa rum eller vara försiktiga med att gå in i eller nära dem. De kan bli påminda om badtid när de är i badrummet, en upplevelse som de flesta hundar inte tycker om.

På samma sätt är tvättstugan full av höga ljud och mystiska maskiner, så de flesta hundar kommer inte att slappna av och låta sin vakt där nere.

En annan möjlighet är en engångsupplevelse som du kanske inte ens är medveten om. Vi hade en hund som blev skrämd av en kappa som ramlade av ställningen i korridoren, och det tog oss veckor att inse källan till hans nyfunna rädsla när det hände igen.

Ibland kanske du aldrig kommer på vad som skrämde din kompis. Så länge rädslan avtar med tiden finns det förmodligen inget att oroa sig för.

Åldrande

Äldre hundar är mer benägna att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar, och ibland kan oförklarlig rädsla vara ett tecken på kognitiv nedgång. Tyvärr är våra hundkamrater inte immuna mot hjärnsjukdomar som demens. Vissa hundar upplever förvirring eller auditiva och visuella hallucinationer som kan vara intensiva, skrämmande upplevelser för dem.

Om du misstänker att din äldre hund upplever åldersrelaterade kognitiva störningar, kontakta din veterinär. De kommer att göra en grundlig undersökning och hjälpa till att utarbeta en plan för att hjälpa dig att göra din äldre hunds senare år bekväma och lyckliga.

senior svart lab

Bildkredit: labsafeharbor, Pixabay

Sjukdom

Utan några uppenbara yttre stimuli som orsakar din hunds konstiga, rädda beteende, kan det vara ett symptom på underliggande sjukdom. Många möjliga tillstånd kan framstå som rädsla.

Åldrande hundar är mer mottagliga för vestibulär sjukdom, men alla hundar kan utveckla det oavsett ålder. Vestibulär sjukdom är en sammanfattande term för åkommor som påverkar kroppens vestibulära system. Det finns många aspekter av vestibulär sjukdom, men ett sällsynt symptom är hörselhallucinationer, vilket kan vara extremt skrämmande upplevelser.

Summan av kardemumman är att all oförklarlig rädsla som inte verkar ha någon orsak måste tas på allvar. Om du tror att det finns en chans att din hunds rädda beteende kan bero på sjukdom, kontakta din veterinär omedelbart och boka en tid.

Avdelare 2

Slutsats: Hund plötsligt rädd

Oförklarat beteende från din hund är alltid bekymmersamt, men för det mesta har nya skrämmande och rädda beteenden ofarliga orsaker. Noggrann observation kan hjälpa dig att hitta orsaken och sätta dig på vägen för att hjälpa din hund att övervinna sin rädsla.

I de sällsynta fall det finns en allvarligare bakomliggande orsak är det en bra idé att boka en resa till veterinären. Hög ålder och sjukdom kan få din hund att uppträda rädd under ovanliga omständigheter, och det är viktigt att få professionell hjälp så att du kan ge din hund det bästa möjliga livet.


Utvald bild: evgengerasimovich, Shutterstock

Innehåll