Hur man badar en katt (utan att bli repad) – 5 enkla steg

Välj Namnet På HusdjuretbadkattKatter är naturligt rena djur. De är mycket stolta över att sköta sig själva flera gånger om dagen. De behöver sällan badas av sina ägare. Men ibland kan din katt behöva lite hjälp med att bli ren. När de var ute kan de ha rullat eller borstat sig mot något stickande som klänger sig fast i pälsen. Kanske behöver de badas med medicinskt schampo för loppor . Oavsett vilka variabler som har gjort att din katt behöver badas vill du vara säker på att det inte är stressande varken för katten eller eller själv. Den här artikeln går över hur man badar en katt utan att bli repad i 5 enkla steg.hepper-katt-tass-avdelare

De 5 enkla stegen för att bada en katt

1.Klipp din katts klor innan baddags

Även om detta kan vara lättare sagt än gjort, är det ett viktigt steg att klippa klorna innan du badar dem. Liksom våra fingernaglar växer kattens klor kontinuerligt, vilket gör att det rekommenderas att du klipper din innekatts klor varannan vecka. Utekatters klor behöver inte klippas lika mycket eftersom de använder klorna på grenar och trädstammar. Innekatter behöver lite hjälp för att förhindra att klorna blir för långa, eftersom vassa och långa klor kan vara obekväma för deras trampdynor.

katt i badrummet

Bildkredit: Alexandra Cluj Napoca, Shutterstock
två.Förbered badplatsen tidigt

Du vill ha allt klart innan du börjar lägga din katt i badet. Om du behöver släppa taget om din katt för att ta tag i något du behöver, kan den fly och orsaka kaos! Ha gott om handdukar till hands, en kopp eller kanna för att skölja och kattschampo inom räckhåll. Du kan till och med ha några av deras favoritgodis att erbjuda som ett incitament att fortsätta bada. Ibland är det okej att använda mutor med din katt! Om du använder ett handfat eller plastbalja, ha en gummimatta eller handduk under för att förhindra att den rör sig. Om din katt försöker klättra ut hjälper mattan eller handduken att hålla badkaret på plats.


3.Kontrollera vattennivån och temperaturen

Det är inte en bra idé att lägga din katt i mer än 3 tum vatten. En hög vattennivå kommer att stressa din katt, och du kommer med största sannolikhet att bli repad! Ha istället vattennivån mellan 2-3 tum. Denna nivå är tillräckligt ytlig för att din katt ska känna sig mindre stressad i och tillräckligt med vatten för att du ska kunna få din katt ren. Vattentemperaturen ska vara ljummet. Temperaturer som är för varma eller kalla kommer att störa ditt kattdjur.

badande sphynx katt

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock


Fyra.Börja bada din katt försiktigt

När du väl har din katt i diskhon eller badkaret kommer nu det svåra: själva badet. Det rekommenderas att använda kattspecifikt schampo och försiktigt löddra din katt från halsen till svansen. Glöm inte att skrubba magen försiktigt och under armarna. Försök aldrig att schamponera din katts huvud och ansikte. Schampotkan komma in i deras ögon och öron. Att försöka skölja bort schampot från kattens huvud kan också få vatten i öronen, vilket orsakar obehag. Använd istället en mjuk, fuktig trasa för att rengöra din katts huvud och öron. Fuktiga bomullsbollar fungerar också för din katts öron.


5.Torka din katt

Eftersom katter inte gillar höga ljud, undvik att använda en hårtork efter badet. Men om du har en långhårig katt kan en hårtork vara nödvändig. Innan du badar din katt, lek med din hårtorks inställning för att känna vilken som passar din katt. För korthåriga katter, ha 2-3 rena handdukar redo att torka dem i. Börja med en handduk, och när den är fuktig, byt till en ny torr handduk. Att hålla din katt varm kommer att göra dem mindre oroliga. Belöna dem också med en godbit. De har verkligen förtjänat det! Andra användbara tips och överväganden

  • Bär gummihandskar . Gummihandskar (de du kan köpa för att diska) kan förhindra att du blir repad på handen eller handleden, men de kan också hjälpa dig att få ett skonsamt grepp om katten.
  • Undvik att ha kranen igång . Att ha en lugn plats att bada din katt på är idealiskt, så undvik att ha kranen igång. Om du använder ett spraymunstycke, sätt på det försiktigt bort från kattens ansikte. Det bästa du kan använda när du sköljer din katt är en kopp och en liten kanna och häll lite ljummet vatten på dem samtidigt som du undviker huvudet och ansiktet.
  • Kanalisera din inre spachef. Se till att platsen där du badar katten har en lugn atmosfär. Belysningen ska inte vara för stark. Du kan spela lite Mozart mjukt i bakgrunden. Det finns till och med lugnande diffusorer som kan kopplas in i din vägg innan badet för att ge atmosfären en extra avslappnad känsla.
  • Använd alltid kattspecifikt schampo . Schampo för människor är väldigt aromatiskt. De är också gjorda med ingredienser som kan orsaka irritation. Håll dig till kattschampon och balsam.
  • Begränsa inte din katt för mycket . Vissa katter gillar inte bad, oavsett hur lugnande du försöker göra upplevelsen. Om din katt försöker fly, släpp den. Du är mycket starkare än din katt. Även om du inte har för avsikt att skada dem, kan det skada dem fysiskt att hålla tillbaka dem när de är alltför stressade. Kom ihåg att det bara är ett bad.

Bada din katt

För det mesta kanske dubehöver aldrig bada din innekatt. Katter älskar att städa sig själva utan att behöva hjälp. Men det finns vissa situationer där att bada är en hälsosam och hygienisk sak att göra för din katt. Loppor kan behandlas med kattspecifikt medicinskt schampo. Kanske mötte din alltför nyfikna katt något oljigt, klibbigt eller illaluktande utanför. Du kanske har en äldre katt med artrit som inte är lika flexibel att sköta om sig själv på rätt sätt. Det här är alla situationer där du ska bada din katt . Gör badupplevelsen mindre repig och stressig för din katt och dig själv genom att komma ihåg den här artikelns steg och tips.


Utvald bildkredit: ilmarinfoto, Shutterstock

Innehåll