Hur man behandlar och täpper till din hunds täppta näsa

Välj Namnet På HusdjuretVi vet alla hur hemskt det är att ha en igentäppt nos, och det sista du vill är att se din hund kämpa med en.Om din hund har haft svårt att andas genom näsan kan det finnas flera orsaker, så det är viktigt att först förstå varför näsan är igentäppt. Är det förkylning eller allergi? Eller är det något annat?

Vi går igenom orsakerna och symtomen på en täppt näsa, hur man behandlar den själv och när det är nödvändigt att ta din hund till veterinären.

avdelare 10

Symtom på trängsel hos hund

Nästäppa är vanligtvis en form av bihåleinflammation, som är inflammation i hundens näsgångar, och rinit, som är en inflammation i din valps näsa. Om både näsgångarna och näsan är påverkade kallas det rhinosinusit.Sjuk fransk bulldogg

Bildkredit: Mylene2401, Pixabay

Symtom på rinit och bihåleinflammation att leta efter inkluderar:
  • Nysning: Alla hundar nyser ibland, men detta kommer att inträffa oftare.
  • Omvänd nysning: Det är då din hund ser ut att suga in luft, vilket drar slem från näsgångarna ner i halsen.
  • Överflödig flytning från näsan: Det kan vara från ena eller båda näsborrarna.
  • Tafsar eller gnuggar ansiktet: Hunden kan också sitta med delvis slutna ögon och hängande huvud.
  • Vattniga ögon: Det kan också finnas flytningar på och runt ögonen.
  • Aptitlöshet: Detta kan inkludera viktminskning.
  • Förändring i ansiktet: Hunden kan uppleva ansiktssmärta eller svullnad.
  • Svårt att andas: Hunden kan andas genom en öppen mun och andningen kan vara ansträngd.
  • Rastlöshet: Detta kan inkludera sömnsvårigheter men kan också vara slöhet.
  • Hostar och käftar: Din hunds andetag kan också vara sämre än vanligt.

Det finns flera orsaker till nästäppa hos hundar, varav några är allvarliga, men andra kan behandlas hemma.

Orsaker till nästäppa hundar

Dessa är vanliga orsaker till bihåleinflammation och rinit.

Hundallergier

Precis som människor, om din hund har nästäppa tillsammans med kliande, rinnande ögon, rinnande näsa och nysning , kanske din valp har allergier . Allergier kan också utlösa astmaanfall. Det är viktigt att ta din hund till veterinären för att avgöra om detta är orsaken, men behandling kan göras hemma med råd från din veterinär.

Dinhund kan vara allergisktill samma saker som oss människor: damm, mögel, kvalster och gräs.

hund luktar blommor utanför

Bildkredit: Mylene2401, Pixabay

Infektioner hos hundar

Virala, bakteriella och svampinfektioner kan göra att din hund blir täppt i näsan. Limfärg är en virusinfektion som kan vara dödlig om den inte behandlas direkt, och aspergillos är en dödlig svampinfektion. Vissa bakterieinfektioner kommer att inträffa efter den initiala virusinfektionen.

Med en infektion kommer hunden vanligtvis att ha pusliknande eller blodiga flytningar från näsan, och det kan påverka ena eller båda sidorna. Det åtföljs vanligtvis av feber, letargi, aptitlöshet och andningssvårigheter.

Din hund kan också ha en kombination av dessa infektioner, så om du misstänker att din hund har mer än bara en uppstoppad nos bör du ta dem till veterinären så snart som möjligt!

Beroende på infektionen kan din veterinär behandla den med antibiotika eller en antisvampbehandling.

Hundparasiter

Botflugor och näskvalster kan orsaka många av dessa symtom, inklusive en täppt näsa. Omvänd nysning är ett vanligt symptom med näskvalster, som din veterinär kan behandla med ett antiparasitisk medel.

Botflugor lägga ägg som kläcks till larver, som om de blir fästa vid din hund kan migrera till deras näsgångar (utöver andra områden). Din veterinär kommer att behandla din valp med en antiparasit och ta bort maggotarna när de har vandrat klart.

Om du misstänker larver överhuvudtaget, ta din hund till din veterinär omedelbart eftersom de kan orsaka allvarliga neurologiska skador om de lämnas på din hund för länge.

Främmande objekt

Föga överraskande är hundar och jakthundar mer benägna att främmande föremål blir inbäddade i deras näshålor. Saker som gräsmarkiser (en gräs som ser borsten ut) andas lätt in av vilken hund som helst som aktivt nosar genom långt gräs.

När en hund har andats in något främmande börjar den ofta nysa våldsamt och börjar tafsa på näsan, och de kan få näsblod.

Om du inte kan se föremålet eller säkert ta bort det med en pincett, måste din hund ses av din veterinär och eventuellt bedövas så att den främmande kroppen kan extraheras. Ibland kan operation vara nödvändig.

hund äter glasyr

Bildkredit: Manfred Richter, Pixabay

Hundens tandproblem

Det är möjligt att din hund kan ha problem med sina tänder, vilket faktiskt kan orsaka en täppt nos. Bölder och infekterat tandkött kan leda till en infektion i din hunds sinushålor, vilket då orsakar nysningar och rinnande näsa.

Din veterinär kommer att göra en fullständig tandundersökning och en grundlig rengöring av din hunds tänder. Du bör kontrollera deras tänder varje år. Om du borstar din hunds tänder minst en gång i veckan hjälper det till att förebygga problem.

Rasspecifika problem

Specifika hundraser är mer mottagliga för täppt nos än andra. Särskilt platta hundar, såsom mopsar och bulldoggar, är benägna att andningsproblem , även känt som brachycephalic airway syndrome.

Din veterinär kommer att utföra tester och kommer att rekommendera antingen operation om det är ett pågående och allvarligt problem eller att hålla din hund inne under varma dagar och borta från eventuella allergener.

Hundnästumörer

Ett av de första symtomen på en nasal tumör är blödning och flytningar från näsan. Näsan kan bli igentäppt och din hund kan börja snarka varje gång den sover. Äldre hundar är mer benägna att få nasala tumörer.

Din veterinär kommer att lugna din hund så att den kan se bättre inuti näshålorna, och en datortomografi kan rekommenderas. Beroende på tumören och om den är cancer kan din veterinär utföra operation för att ta bort den om den är tillräckligt liten, eller så kan strålbehandling vara på sin plats.

hund som ligger på operationsbordet

Bildkredit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Avdelare 4

Hembehandling för täppt näsa

Beroende på den bakomliggande orsaken och svårighetsgraden av den täppta näsan kan du använda några metoder hemma för att lindra symtomen.

Luftfuktare

En luftfuktare hjälper till att öka fukten i den omgivande miljön och lossa slemmet. Detta innebär att du begränsar din hund till samma rum som luftfuktaren. Att använda en vaporizer nära där din hund sover är en annan effektiv metod.

Ge din hund en dusch

Ta en varm dusch och ta med din hund in i badrummet. Detta är ett alternativ om du inte har en luftfuktare. Den varma och fuktiga luften från duschen hjälper till att lossa överflödigt slem.

Hund som tar ett bubbelbad i grooming salong

Bildkredit: Masarik, Shutterstock

Nässug

Det kan vara lite grovt, men att använda en aspirator som är designad för spädbarn kan vara ett snabbt sätt att rensa bort överflödiga flytningar. Detta är dock inte den mest effektiva metoden, eftersom den inte kommer att fungera så länge.

Homeopatisk

Det finns tillgängliga produkter som är designade för att vara helt naturliga och säkra för hundar. Du administrerar dropparna i din hunds mat eller vatten eller direkt i munnen. Men tala alltid med din veterinär innan du ger din hund någon form av medicin, oavsett hur naturligt det annonseras som att det är.

Human OTC-medicin mot nästäppa hundar

Det är okej att ge din hund Benadryl , men prata med din veterinär först. Det kan vara ganska effektivt för att behandla din hunds allergiska reaktioner, men det kommer att göra dem dåsig. Vissa veterinärer kan rekommendera Zyrtec om Benadryl inte är lika effektiv och om den är säker för just din hund.

Avdelare 3

Hundstockning: När ska man träffa en veterinär

De flesta milda fall av täppt näsa bör försvinna inom 24 timmar. Men om du ser något av de listade symtomen utöver den blockerade näsan, måste du ta din valp till veterinären så snart som möjligt.

Många av orsakerna till en uppstoppad näsa kan vara tecken på allvarliga infektioner och sjukdomar som kräver medicinsk behandling.

Om din valp har symtom som varar mer än några dagar och åtföljs av blod och/eller tjocka gröngula flytningar, boka tid med din veterinär.

Din veterinär kommer att köra olika tester för att fastställa orsaken, och de kan ordinera medicin och skicka hem dig med en behandlingsplan.

Avdelare 5

Slutsats: Hundens näsborre blockerad

Medan en Täppt i näsan för oss är vanligtvis inte något mer än ett irriterande besvär, det kan få allvarligare konsekvenser för en hund. Om du är orolig, tveka inte att ta med din hund till veterinären. Även om det slutar som ett mildt fall av allergier, så kommer du åtminstone att veta och kan behandla problemet därefter.

Din hunds hälsa och komfort är bland de viktigaste delarna av hundägande. Vi vet hur upprörande det kan vara när din hund inte mår bra, så följ dina maginstinkter för att behandla dem - trots allt känner du din hund bättre än någon annan.


Utvald bildkredit: RonaldPlett, Pixabay

Innehåll