Hur man bestämmer en valps ålder

Valpar förändras så drastiskt, även under de första veckorna av livet. Ibland kan det vara svårt att fastställa hur gammal en valp är. Oavsett om du försöker se till att din valp är gammal nog att komma hem eller om du har hittat en herrelös, är åldern viktig. När allt kommer omkring måste du räkna ut hur mycket du ska mata dem, vilken typ av chow de behöver och hur stora du kan förvänta dig att de ska bli.Så, finns det några fysiska ledtrådar som hjälper dig att ta reda på det? Absolut. Du bör kunna göra det med en kombination av fysiska och mentala egenskaper. Veterinärtandläkare

Hur gammal är min valp (7 sätt att berätta)

1.Hur bra kan din valp se?

Stilig ung hane vet_nestor rizhniak_shuttersock

Kredit: 12019, Pixabay

Under de första veckorna av livet kommer din valp gradvis att utveckla syn. Synen är i bästa fall suddig när de öppnar ögonen och det tar lite tid att anpassa sig till denna stora värld. Om valpen i fråga är mycket liten och fortfarande har grumlig syn, är den under 8 veckor.

Valpens ögon öppnas i olika takt, men hela kullen ska vara vidöppna vid 2 veckors ålder. Deras syn kommer att förbättras för varje dag tills de utvecklas fullt ut vid 8 veckor.Det finns en utbredd uppfattning att hundar är det färgblind. Medan de saknar några spön som människor gör, kan de fortfarande skilja vissa färger åt. Om du vill locka din valp ser den blått, violett och gult bäst. Detta smala spektrum kallas dikromatisk syn och finns hos alla hundar, oavsett ålder.

Förutom färger, om det verkar som om din valp kan se bra - de är minst 5 veckor gamla. Men kan vi begränsa det ännu mer? Låt oss gå vidare för att ta reda på det.


två.Valpens ålder efter tänder

veterinären kollar upp schäfer

Kredit: Nestor Rizhniak, Shutterstock

Valpar föds utan tänder, men de utvecklar snart en munfull av nålskärpa spetsar. Om du ser att din valp inte har några tänder är den troligen under 3 veckor och behöver sin mamma dygnet runt.

De börjar få tänder efter 3 veckor och slutar efter 6 veckor. Du kommer inte att göra ett misstag om det - de där små nålpunkterna gör ont! Men de håller inte länge.

Din valp börjar tappa sina mjölktänder mellan 12 veckor och 6 månader . Du kanske hittar en liten tand här och där när de börjar tappa dem, eller så kanske du inte ser dem alls.

Din valp kan visa tecken på smärta eller obehag under denna tid. Du kan köpa massor av barnsjukdomar för att lindra smärta och kanalisera energi. Erbjuder leksaker med intressanta texturer kan hjälpa till att behålla sin uppmärksamhet snarare än att gnaga på skor.

Efter 6 månader, även när en valp har alla sina vuxna tänder, kommer de fortfarande att tugga om de känner ett behov. Så se till att de lär sig goda vanor tidigt.


3.Väg din valp

Veterinär kontrollerar microchip_olgagorovenko_shutterstock

Bildkredit: Freepik

Vikt är ett tydligt tecken på din valps livsstadium - men detta är bara en idiotsäker metod när du känner till rasen. Många gånger, med blandraser, kan det vara svårt att fastställa. Du kanske till och med vet vad båda föräldrarna är, men det berättar inte alltid hela historien.

Till exempel, om mamman är betydligt mindre eller större än pappan, kan det skapa många storleksmöjligheter i kullen. Du kanske har några ungar som är mot ena änden av spektrumet eller en annan.

Men om du har en renrasig hund finns det diagram och diagram som är utformade för att visa dig var de ska vara med tillväxt. Du kan undersöka din hunds ras, kontrollera deras nuvarande vikt och se var de hamnar på vågen.


Fyra.Kontrollera övergripande kroppsstruktur

vet

Kredit: olgagorovenko, Shutterstock

När valparna åldras förändras deras övergripande struktur. De går från en mullig, magig, klumpig luddboll till en äldre hund som ser mer mogen ut. Även deras päls ändrar konsistens när de åldras. Valpar föds vanligtvis med fluffig, ofta tät päls.

När de når 6 månader bör de tappa sin valppäls helt. Det kommer att ersättas med snyggare vuxenhår som vanligtvis fäller mer. Du kanske märker att deras pälsfärg ändras lite när övergången sker också.

Ofta väljer man ut en valp och växer med den, så att man inte inser hur mycket den förändras. Om du tidigt jämför bilder på valparna med deras tonårsfas, kan du se kontrastskillnader i pälsfärgning.

När de blir äldre kanske du också märker deras muskeltonus. Det tar ett tag för valpar att stärka sig, så de kan förbli tunnare under de första åren, särskilt om de är raser med högre energi.

Men du kanske märker att runt 6 månader är musklerna mycket mer definierade i benen än någonsin tidigare. Din valp växer in i det där magra tonåringsstadiet.

Om du har en hund som borde ha spetsiga öron kan de ta sin ljuva tid på att utvecklas. Du kanske har köpt enSchäfer, bara för att undra när de öronen kommer att piggna till. Hela denna process kan ta allt från 8 veckor till 8 månader - så oroa dig inte om det inte har hänt riktigt än.


5.Hur agerar din valp?

hundfamilj

Bildkredit: jaminriverside, Pixabay

Valpar föds knappt krypande. De kan inte röra sig så bra, så de glider runt på sina kroppar, styrda av små ben. Efter 4 veckor bör dina valpar gå på egen hand. De kan vara lite klumpiga på fötterna, men de är vanligtvis ganska robusta efter 10-veckorsstrecket.

Du kanske märker ett riktigt stort personlighetsskifte mellan 4-8 månader. Det händer många fysiska och mentala förändringar vid denna tid. Se det som din hunds ångestfyllda pubertetsstadium. De kan börja mer bus än vanligt och/eller vara mer destruktiva.

Under detta skede är det otroligt viktigt att upprätthålla reglerna och få respekt. Uppförande är avgörande för denna tidsram - du vill ha en väluppfostrad hund på grund av konsekvent träning.

Du bör inte heller vänta på att dåligt beteende uppstår först. Valpar är kapabla att lära sig så fort de kommer hem vid 8 veckor. Ju mer du arbetar med din valp, desto jämnare blir tonårsstadiet förmodligen.

Om din valp inte är riktigt i det häftiga stadiet kan de vara under 4 månader, men lita inte enbart på dessa tecken. Varje hund har en annan personlighet som kan påverka deras beteende – oavsett hur gamla de är.


6.Tänk på rasen

hund veterinär injektion

Bildkredit: JACLOU-DL, Pixabay

En Mastiff vid 8 veckor kommer att vara mycket större än en Shih Tzu vid 8 veckor. Så när du undrar hur gammal din valp är, säger genetiken mycket. Såg du någon av föräldrarna? Vet du om du har en leksak, liten, medium, stor eller extra stor ras?

Den typ av hund du har säger mycket om vad du kan förvänta dig när de blir större. Återigen kan blandraser vara knepiga, speciellt om föräldrarna skiljer sig mycket åt i storlek. Även valpar i samma kull kan ha olika storlekar i jämförelse när de växer - men alla är i samma ålder.

Så även om du känner till rasen hjälper dig att ta reda på var de är, är det inte den bästa metoden att lita på om du inte är säker.


7.Rådfråga en professionell

Avdelare 4

Bildkredit: Photographee, Shutterstock

Om du inte vet eller om du inte kan berätta, kan en djurexpert förklara. När du tar in din nya valp för sin första kontroll kan den bekräfta eller berätta hur gammal den uppskattar att hunden är.

alaskan malamute siberian husky mix valpar

När din veterinär undersöker din valp kommer de att titta på den överallt för att se hur utvecklad den är. Vanligtvis kontrollerar veterinärer tänderna först eftersom de kan säga mycket om en valps ålder bara utifrån det. Om du har adopterat en valp eller köpt den från en uppfödare, garanterar det inte alltid att den är i den ålder du fick veta.

Många uppfödare kan potentiellt ge dig en 6 veckor gammal valp och berätta att den är 8 veckor. Det är inte coolt, men det kan hända. Tyvärr är vissa människor mer intresserade av vinst än deras husdjurs välbefinnande.

Så om du tar hem en valp och den inte verkar äta som en 8-veckor gammal, fråga definitivt en professionell. Eftersom de kanske inte får rätt näring eller vet hur man tuggar mat väl, kan det vara en tidskänslig fråga.

Om du bara råkade skaffa en räddningsvalp kan det vara väldigt viktigt att ta reda på deras ålder, särskilt eftersom du vill fira milstolpar.

Oavsett ditt resonemang, veterinärer och djurexperter ägnar sitt liv åt husdjursvård - de kan definitivt hjälpa dig.

en grupp schäfervalparHur gammal är en valp: Förväntningar från månad till månad

Här är en översikt över vad du kan förvänta dig i olika skeden.

0-3 månader

Schäfer 4 månader gammal_Simone O_shutterstock

Bildkredit: Rita_Kochmarjova, Shutterstock

Valpar föds blinda och döva och utvecklar inte viktiga sinnen förrän efter födseln. De kan knappt röra sig och lita helt på sin mamma. Efter några dagars fyllning på mammas mjölk börjar de röra på sig mer.

Mellan 14 och 21 dagar öppnas deras ögon och synen börjar sakta komma. Valpar börjar höra kort efter det med hörseln som kommer i full kraft efter 8 veckor.

Efter 3 månader bör din valp börja få kläm på små begrepp, som potttid. Bli inte avskräckt om det tar ett tag för dem. Det här är väldigt nytt för dem!

Under de första 3 månaderna kommer valpar att behöva kärnvaccin för att skydda dem från potentiellt dödliga sjukdomar som parvo, valpsjuka och rabies.

Kärnvacciner under denna tid inkluderar:
  • DHLPP (valpsjuka, hepatit, leptospiros, parvo och parainfluensa)
  • Rabies

4-6 månader

Schäfervalp sex månader_Marina_1307_shutterstock

Bildkredit: Simone O, Shutterstock

En viktig tillväxtpunkt ligger mellan 4-6 månader för valpar. De går från bedårande, små valpar till en helig skräck – det här är vanligtvis den mest lekfulla scenen.

Vid 6 månader kommer din valp att vara nära sin vuxenstorlek. De kan packa på muskler och vikt under de kommande 6 månaderna, men huvuddelen av tillväxten kommer att vara klar i slutet av den sjätte månaden.

Potträning och grundläggande kommandon bör komma i full gång. Din hund bör känna till dess namn, enkla lydnad och konceptet med potträning.

Du kan få in din valp för en kontroll hos deras veterinär för deras 6 månader långa möte. Det här är också ett bra tillfälle att schemalägga eller diskutera alternativ för att sterilisera eller kastrera – eftersom de blir sexuell mognad vid denna tidpunkt.

Om du har en större ras kan vissa veterinärer föreslå att du väntar med denna procedur tills de är färdigväxta.


6-9 månader

ett år gammal schäferhona_Lurin_shutterstock

Bildkredit: Marina_1307, Shutterstock

Mellan 6-9 månader har du att göra med en tonårsvalp. Vi vet alla hur svåra mänskliga barn är under denna tid, så förvänta dig inget mindre av din hund.

De kanske testar dina gränser, tuggar upp dina tillhörigheter, bemästrar att fly inhägnader och gör massor av andra saker som gör ont i rumpan. Om du har äldre hundar kan du se att valpen sätts på sin plats ofta.

Det är en mycket viktig tid för din valp att lära sig gränser. Särskilt större raser kanske inte inser hur stora de är.


9-12 månader

långhårig schäferhund

Bildkredit: Lurin, Shutterstock

Din valp rundar hörnet till vuxen ålder. De kan ta lite längre tid att mogna mentalt, men deras kroppar är precis där. Du kanske märker en enorm skillnad i växande hastigheter. De blir inte märkbart högre om du inte är mycket uppmärksam.

De flesta valparna har äntligen vuxit till sina fötter, så de är mindre klumpiga. Men man oj man, är de nog stygga. Denna åldersgrupp ger dig verkligen en springa från dina pengar. Precis när du tror att du håller på att återhämta dig från den fruktansvärda 6-månaders terrorn avslutar de året starkt.

Oroa dig inte, proffs säger att åtta till 18 månader är den svåraste delen av att uppfostra en hund. Du måste bara komma över den puckeln. Kom ihåg att ha tålamod och förstå att din valp bara är en växande kille eller tjej.

Vid 12 månader är det dags för boosters! De kommer att få en omgång av:
  • DDHP
  • Rabies

12 månader och längre

Avdelare 5

Bildkredit: Kamracik, Pixabay

Efter 12 månader är huvuddelen av deras fysiska tillväxt klar. De kanske fyller ut lite, men vanligtvis är deras benstruktur och organ som de kommer att vara.

Nu måste du bara jobba på att komma ur valpstadiet helt. De kommer fortfarande att ha ett överflöd av energi. Även om det kan vara ganska utmanande så kommer det att vara värt det.

Om du arbetar med din hund på rätt sätt, kommer den att ha fantastiskt temperament och dugliga kroppar.

Sista tankar: Valpens ålder

Bestämma ålder av en valp kommer inte att vara för svårt, men det beror på hunden. Du kan kolla hemma med några av dessa tips, men om du vill ha den högsta nivån av noggrannhet - fråga en veterinär. När du tar in din valp för deras rutinmässiga kärnvacciner och kontroller, kan din veterinär fastställa exakt hur gammal de tror att din hund är.

Du vill veta - trots allt förtjänar din valp att fira födelsedag varje år också!


Utvald bildkredit: Happy monkey, Shutterstock

Innehåll