Hur man blir av med lukten från kattsandlådan – tips för att förebygga och eliminera lukten av kattsand

Välj Namnet På Husdjuretman städar illaluktande kattlådaEn stickande doftande kattsandsbricka är obehaglig för din katt såväl som dig, och särskilt för besökare som inte är vana vid lukten. Det kan finnas flera anledningar till att din kattkull luktar, och naturligtvis kan det finnas någon lukt under en kort tid. Men det finns sätt att minimera aromen till förmån för dig, andra boende och katterna.Nedan är åtta metoder du kan använda för att bli av med en dålig lukt av kattsand.8 tips för att bli av med lukten av kattsand:

1.Skopa oftare

Den genomsnittliga katten bajsar vanligtvis en gång om dagen och kissar tre gånger om dagen, men det kan vara mer eller mindre än detta beroende på olika faktorer. Om du har flera katter måste du självklart multiplicera detta med antalet djur du har.Detta innebär att din katt kommer att besöka kattlådan fyra eller gånger om dagen, vilket ger fyra eller fem tillfällen för en stickande lukt. Även om det kanske inte är praktiskt att skumma ströet varje gång din katt går och kissar, om det kommer en dålig lukt från ströbrickan, öka antalet gånger du ösar så att du ösar minst en gång om dagen och helst två gånger eller mer.


två.Byt kull

Vissa kullar är det effektivare vid luktkontroll och luktmaskering än andra, även om de allra flesta kommer att hävda att de är bäst.

Lerskräp klumpar sig snabbt, och detta kan fånga in all lukt inuti klumpen innan den tillåts passera i rummet. Det är dock inte alltid det mest effektiva, och du kan köpa lerkullar som har ytterligare parfymer och andra ingredienser utformade för att minska lukten av urin, avföring och ammoniak.

Om leran inte fungerar, prova några naturliga lösningar som majs eller vete. Dessa har en naturlig doft som ytterligare kan förbättra lukten runt dina kattsandsfack.

katt som sitter utanför kattlådan

Bildkredit: New Africa, Shutterstock

Det finns till och med några kattsandsföretag som har samarbetat med luftfräscharföretag och har gjort väldoftande kullar. Dessa kommer inte att falla i smaken för alla, men de kan maskera doften av kattgräs eller bajs.


3.Strö över bakpulver

Bakpulver är giftfritt, vilket innebär att det är helt säkert att använda med katter och i deras ströbrickor. Faktum är att det läggs till vissa kommersiella kattkullar med det enda syftet att naturligt och skonsamt bli av med dålig lukt.

Bakpulver döljer inte lukter, men neutraliserar faktiskt många av de sura dofterna. En av de starkaste dofterna i en kattsandsbricka är ammoniak, och bakpulver kan göra ett bra jobb med att minska denna arom.

Det är värt att notera att att strö bakpulver inte ska hindra dig från att byta strö och rengöra brickan, men det kommer att fungera särskilt bra i samband med dessa dagliga sysslor.


Fyra.Ventilera området

Avfallsbrickor bör placeras i ett väl ventilerat utrymme. Det kan vara frestande att ställa den illaluktande ströbrickan i ett hörn av garaget eller under trappan, men dessa ställen har sällan bra ventilation och det gör att aromerna hänger kvar. De sätter sig på ytor och kommer in i material vilket gör dem ännu svårare att flytta.

Ett annat problem med att placera papperskorgar ur vägen är att du kan glömma att rengöra dem tills du ser dem igen.

Även om du kanske inte vill ha en ströbricka mitt på vardagsrumsgolvet, överväg att placera dem under fönster i populära rum. Du kommer inte att glömma dem, och det öppna fönstret bör låta åtminstone en del av aromen försvinna.


5.Tvätta brickan oftare

De flesta moderna kattsand har råd med en viss grad av skumning eller skopa, vilket förnekar behovet av att helt byta ut ströet varje dag.

städskräp_shutterstock_Yuliya-Alekseeva

Bildkredit: Yuliya Alekseeva, Shutterstock

Denna skopa är fantastisk eftersom den gör det lättare att hantera ströbrickan och det gör det också mer prisvärt än att behöva tappa tre tum av strö i brickan. Du bör dock fortfarande byta strö varje vecka eller så, och när du gör det, använd detta som ett tillfälle att skölja ur ströbrickan med varmt tvålvatten .

Se till att den torkar helt innan du lägger till mer strö, men detta kommer att hjälpa till att bli av med envisa och fastnade fläckar. Om du har ett särskilt problem med skräplukt, öka frekvensen då du rengör ströbrickorna.


6.Introducera fler ströbrickor

Du kan också lägg till fler ströbrickor till ditt hem. Om du har för få brickor betyder det att själva ströet sannolikt är överbelastat med urin och avföring. Det betyder också att dina katter driver runt ströet och agiterar eventuella fasta ämnen eller vätskor som har lagt sig i ströet.

Det rekommenderas generellt att du har en ströbricka per katt, plus minst en extra, men du kan lägga till extra brickor för att säkerställa att dina katter har tillräckligt med toaletter för regelbunden användning.


7.Prova Kitty Liners

Kitty kattfoder är foder av tyg eller vävnadstyp som sitter längst ner på ströbrickan. De absorberar urin och det finns naturliga såväl som doftande foder. Åtminstone gör dessa liners det lättare att rengöra och hantera papperskorgar utan att behöva tömma och tvätta ur dem för ofta.

Precis som med kattsand har några liners varit doftande med luftfräschare , och det kan hjälpa till att maskera dofterna som vanligtvis idisslar från en kattlåda.


8.Kontrollera din katts diet

Det kan finnas en kostorsak till dålig lukt och stickande aromer. Om din katt är känslig för vissa ingredienser, eller har en födoämnesallergi och tvingas äta dessa livsmedel, kan det orsaka lös och illaluktande avföring. Vissa livsmedel kan till och med öka den skarpa aromen av din katts urin.

calico cat eating_Shutterstock_Stamat Vitalii

Bildkredit: Stamat Vitalii, Shutterstock

Prova ett känsligt magfoder eller rådgör med en veterinär eller nutritionist för husdjur, som kommer att kunna titta på din katts diet, avgöra om några förbättringar kan göras och kan ge råd om de bästa typerna av mat att ge din katt .

Till och med en gradvis förändring från våtfoder till torrfoder kan bidra till att minska lukten som kommer från kattsandsfacket.

Bli av med lukten av kattlådan

Kattsandsbrickor gör ett viktigt jobb i ditt hem och för din katt, men de kan lukta, särskilt om de inte öss upp eller rengörs tillräckligt ofta. En dålig eller olämplig kost kan också orsaka dålig lukt, medan sjukdom kan leda till lös och illaluktande avföring.

Ovan har vi lyft fram åtta möjliga orsaker till dålig lukt av ströbrickor och några av de steg du kan vidta för att bekämpa detta potentiella problem. Börja alltid med ströbrickan och själva ströet, eftersom dessa representerar de enklaste förändringarna, men håll ett öga på din katt för att säkerställa att den inte visar symtom eller tecken på sjukdom under tiden.

Relaterad läsning:Vad ska man göra med en katt under en husvisning?


Utvald bildkredit: xamnesiacx84, Shutterstock

Innehåll