Hur man får bort lukt och fläckar av katturin från läder

katturin på soffanEn av de bästa sakerna med att ha katter som husdjur är att de kan använda kattlådan för att avlasta sig själva. Katter är dock petiga djur, och ibland bestämmer de sig för att avlasta sig någon annanstans än i sin kattlåda. De kan bajsa på mattan eller kissa på dina lädermöbler, skor eller andra tillhörigheter.

Urinen luktar och fläckar som finns kvar på lädret kan få det att verka som om det är förstört. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att bli av med dessa lukter och fläckar och i slutändan rädda ditt läder från soptippen. Innan du fördjupar dig i rengöringstips är det viktigt att lära sig varför katter kissar på läder i första hand och varför lukterna tenderar att sitta kvar så länge.

hepper katttassavdelare

Varför katter urinerar på läder

Det finns många olika anledningar till att din katt kan kissa på dina lädermöbler eller andra tillhörigheter. För det första kan det finnas ett hälsoproblem som gör att de råkar ut för olyckor, vare sig då och då eller konsekvent. Om din katt kissar på din lädertillhörighet är det första steget du bör ta att boka ett möte med din veterinär.De bör kunna avgöra om ett hälsoproblem bidrar till ditt olyckor i kattens badrum . Om så är fallet kan de ta itu med problemet för att minimera risken för olyckor igen i framtiden. Andra orsaker till att katter kan kissa på läder inkluderar:

 • Påfrestning
 • Markera territorium
 • En olycklig atmosfär
 • Felaktig potträning
 • Problem med kattlådan
Europeisk korthårig katt sitter på soffan

Bildkredit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Du kan rengöra urin och fläckar från ditt läder, men om du inte tar upp orsaken till att din katt kissar på dina saker, kommer du förmodligen att behöva göra det om och om igen. Att göra det till en prioritet att ta reda på varför din katt kissar på ditt läder hjälper dig att undvika behovet av att rensa upp urinfläckar hela tiden.

Varför luktar katturin fastnar

Det är extremt vanligt att lukten av urin fastnar även efter att man städat upp en katts kissolycka, särskilt på lädermöbler och andra föremål. Så varför sitter urinlukten kvar så länge? En anledning är att katturin har en låg koncentration av vatten och en hög koncentration av enzymer och andra kemikalier, som t.ex metantiol , som bidrar till den dåliga lukten av urinen.

När du rengör urinen får du sannolikt inte alla enzymer och andra kemikalier. Allt eftersom tiden går börjar dessa enzymer och kemikalier att brytas ner och skapa den ammoniaklukt som vi kattägare känner till. Den lukten kommer aldrig att försvinna förrän något görs för att bli av med de enzymer och kemikalier som blivit kvar.

rengöring av lädersoffa_Lion Day, Shutterstock

Bildkredit: Lion Day, Shutterstock

Gör en bakpulverpasta

Bakpulver kan användas för att suga upp urindofter i läder. Bakpulveret skadar inte ditt läder och kan till och med återställa det genom att göra det blankare. Strö bakpulver på urinfläckarna kan göra susen, men att skapa en pasta kan göra det lättare för bakpulver att tränga in i lukterna. Pastan kan försiktigt masseras in (ej skrubba) till urinfläckar och sedan rengöras med en ren, torr trasa. Det här är de saker du behöver för att göra en bakpulverpasta:

 • Bikarbonat
 • Väteperoxid

Börja med att lägga ¼ kopp bakpulver i en liten skål. Tillsätt sedan 1/8 kopp väteperoxid i skålen. Använd en sked för att röra om blandningen tills den formar sig till en tjock pasta. Om blandningen är för torr, tillsätt en extra droppe väteperoxid i taget tills du får en degig konsistens.

Använd en mjuk trasa eller fingret och massera försiktigt in (skrubba inte) bakpulverpastan i urinfläckarna som du vill bli av med. Ta dig tid och se till att hela det färgade området är väl täckt. Efter att ha låtit pastan sitta i upp till 24 timmar, använd en torr handduk eller trasa för att rengöra området noggrant.

kvinna som håller en burk bakpulver

Bildkredit: Dragon Images, Shutterstock

Skapa en vinägerspray

Vinäger är en bra lösning för att bli av med lukter och fläckar av katturin eftersom det hjälper till att bryta ner enzymerna i urinen så att lukterna försvinner. Det är lätt att köpa, det är prisvärt och det är bekvämt att arbeta med. För att göra en ättikarengöringslösning behöver du:

 • En återanvändbar sprayflaska
 • Rent vatten
 • Vit eller äppelcidervinäger
 • Val av eterisk olja (valfritt)

För att göra en ättikarengöringslösning, häll två delar vatten och en del ättika i en sprayflaska. För att täcka lukten av vinäger kan du lägga till ett par droppar eterisk olja (vi rekommenderar lavendel, citron och cederträ ) till mixen ( gör inte detta nära din katt , dock). Stäng sprayflaskan och skaka sedan lösningen kraftigt i några sekunder. Spraya sedan lösningen på urinfläckarna som du vill rensa upp. Låt lösningen sitta i flera minuter innan du torkar den torr.

sprayade hemspray på soffan

Bildkredit: y_seki, Shutterstock

Använd ett enzymrengöringsmedel

Det finns olikaenzymrengöringsmedeltillgängliga på marknaden som är utformade för att bryta ner enzymerna från din katts urin som har blivit kvar på ditt läder. Dessa rengöringsmedel kan användas på flera typer av ytor, inklusive mattor, linoleum, denim, tyg och trä.

Varje produkt kommer med unika användnings- och förvaringsanvisningar. Vissa som du hittar i butiken eller online kanske inte är säkra för läder, så se alltid till att läsa instruktionerna och försiktighetsåtgärderna innan du investerar i någon specifik produkt.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Det är aldrig roligt att vara kvar med en katt urinfläck på ditt läder. Men med de lösningar som beskrivs här behöver de fläckar du möter inte vara en källa till stress eller besvikelse. Med lite arbete borde du kunna spara ditt läder och slutligen bli av med dessa lukter och fläckar.


Utvald bildkredit: cunaplus, Shutterstock

Innehåll