Hur får inomhus- och utomhuskatter maskar?

siamesisk lynx point_Seattle Cat Photo_ShutterstockBara tanken på att parasiter lever inuti ditt kattdjur kan skapa skräck för en vanlig husdjursägare. Gastrointestinala parasiter är dock ganska vanliga, och om du har en katt är det ganska troligt att du kommer att ta itu med dem någon gång. Mer känd som maskar, dessa parasiter finns runtom, och de är ganska lätta för din katt att dra ihop sig.

Du kanske tror att om du har en innekatt borde den vara säker från sådana parasitinfektioner, men det är helt enkelt önsketänkande. Sanningen är, oavsett om din katt tillbringar sin tid inomhus eller utomhus, är den fortfarande mottaglig för maskar. Lyckligtvis är maskar inte särskilt farliga, och det är inte svårt att behandla dem. Du kan till och med förhindra dem med korrekta vaccinationer, alla ämnen som vi kommer att behandla i den här artikeln. Men först, låt oss prata om vilka typer av maskar din katt sannolikt kommer att dra ihop sig. sibirisk katt_claudia125_Pixabay

Tre typer av maskar som katter drar ihop sig

rundmaskar_Rattiya Thongdumhyu_Shutterstock

Bildkredit: claudia125, Pixabay

Det finns många typer av maskar och massor av olika gastrointestinala parasiter, men följande tre är de absolut vanligaste för en katt att drabbas av.Bandmaskar

Bandmaskar är multisegmenterade parasiter, och varje segment innehåller sin egen uppsättning reproduktionsorgan. Dessa maskar är långa och platta, och de fäster på din katts tarmar. Ofta visar katter som är infekterade med bandmask inga symtom. Tillståndet märks vanligtvis när husdjurets ägare hittar små vita bitar i kattens bajs eller där katten sover. Dessa maskar smittas vanligtvis genom att man får i sig ett djur som var smittat.

Spolmaskar

kattungar i gräs_Jan Mallander_Pixabay

Bildkredit: Rattiya Thongdumhyu, Shutterstock

Hos katter är spolmaskar de vanligaste maskarna. De livnär sig på din katts blod medan de lever fästa vid dess tarmslemhinna. När parasiterna förökar sig passerar deras ägg genom katten och kläcks till larver i kattens avföring och i jorden där avföringen deponerades.

Hakmaskar

Ungefär som rundmaskar, kommer hakmaskar att fästa på slemhinnan i din katts tarmar och livnära sig på dess blod. De reproducerar sig också inuti din katts kropp. Hakmaskens ägg kommer att utsöndras av katten, vilket gör att de kan föröka sig i frisk luft och återinfektera ditt kattdjur genom kontakt med den förorenade jorden.

Relaterad läsning: Hur katter får ringorm (och hur man förhindrar det)

Vilka katter är mest mottagliga för maskar?

Kattkräks_Nils Jacobi_Shutterstock

Bildkredit; Jan Mallander, Pixabay

Alla katter kan få maskar, men vissa katter är mer mottagliga för dem än andra. Till exempel löper kattungar en mycket högre risk än äldre katter. När de dricker sin modersmjölk kan parasiter överföras från mamma till kattunge. Utekatter tenderar också att löpa högre risk för maskar än innekatter, helt enkelt för att de har mycket större möjligheter till exponering. Men även innekatter kan lätt utsättas för sådana parasiter från andra husdjur eller kontaminerade föremål. Och alla djur som regelbundet är i kontakt med andra, till exempel flera husdjur i samma hushåll, löper ökad risk för parasitinfektion.

Vilka är symtomen på maskar hos katter?

veterinären-gör-en-kontroll-av-en-vuxen-maine-coon-katt_Ermolaev-Alexander_shutterstock

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Du kommer inte alltid att se symptomen på en maskinfektion. Beroende på parasiten och kattdjuret, kanske det inte finns några märkbara symtom förutom att bitar av masken dyker upp i din katts avföring och på dess baksida. Men många gånger kommer din katt att börja drabbas av några mer uppenbara effekter, och om du vet vad du ska leta efter kanske du kan känna igen dessa effekter som tecken på en parasit.

Några av de vanligaste symtomen på maskar inkluderar:

  • Din katt släpar sin rumpa på golvet
  • Diarre
  • Kräkningar
  • Uppblåsthet i magen
  • Brist på energi
  • Dess päls börjar bli grov
  • Plötslig och/eller snabb viktminskning

Hur behandlas maskar hos katter?

Stray cat_Dimitris Vetsikas, Pixabay

Kredit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Att behandla maskar hos kattdjur är ganska enkelt, men behandlingen är vanligtvis beroende av vilken typ av mask din katt har fått. Receptfria avmaskningsmediciner finns tillgängliga, och många veterinärer kommer att rekommendera dem. Men om du vill vara säker på att din behandling är effektiv, är det bäst att låta en veterinär bestämma det bästa tillvägagångssättet. De kan ordinera ett kraftfullt avmaskningsmedel som ges genom injektion, piller, oral vätska eller aktuell medicin.

Hur förebyggs maskar hos katter?

Det bästa sättet att förhindra att dina katter får maskar är att tillhandahålla maskförebyggande mediciner året runt. Din veterinär kan rekommendera den bästa för din katt, men dessa behöver vanligtvis bara appliceras en eller två gånger per år. Även om du inte tror att din katt löper stor risk att få maskar, kan en enkel vaccination hjälpa till att säkerställa att risken är så minimal som möjligt.

chartreux katt i gräs_Piqsels

Bildkredit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Dessutom vill du göra ditt bästa för att hålla din katts vardagsrum ren och sanitär. Varje katt ska ha sina egna kattlådor , som behöver rengöras och desinficeras varje vecka. Du bör också göra en avföringsanalys som en del av din katts regelbundna undersökningar, eftersom detta kan hjälpa till att fånga upp eventuella parasiter tidigt och förhindra onödigt lidande för din pälsiga vän.

7 sätt att få maskar inomhus och utomhus

Det finns många sätt som katter kan få maskar på. Oavsett om de huvudsakligen är innekatter eller om de tillbringar all sin tid utomhus, kan din katt bli smittad på många sätt, men följande sju är de vanligaste och mest troliga sätten för sammandragning.

1.Tid tillbringad utomhus

amerikansk korthårig katt liggande_Kari Dickinson_Pixabay

Bildkredit; Piqsels

Uppenbarligen lever de flesta av parasiterna utomhus, så ju mer tid din katt tillbringar ute, desto mer sannolikt är det att få en parasit. Andra djur har fått dessa parasiter, och många av de parasitära avkommorna ligger på marken och väntar. Om din katt råkar gå över ett infekterat område eller lägger sig för en tupplur där det finns parasiter, kommer infektionen lätt att ske.

två.Öppna fönster och dörrar

amerikansk korthårig katt utomhus_Piqsels

Bildkredit: Kari Dickinson, Pixabay

Det kan verka löjligt att tro att parasiter helt enkelt kan blåsa in i ditt hem på en bris genom ett öppet fönster, men det kan faktiskt hända. Visst, detta är inte det mest troliga sättet att smittas, men det är fortfarande en genomförbar möjlighet.

3.Ett besök i ett högriskområde

katt i trädgården_Piqsels

Bildkredit: Piqsels

Ett av de vanligaste sätten att din katt kan få en parasit är genom kontakt med andra djur. Detta accentueras när din katt har besökt ett område med hög risk eller hög trafik, inklusive platser som veterinärkontor, kenneln eller en utbildningsanläggning för katter. Var som helst där andra djur vistas är en plats med hög risk för infektion. Om något av de andra husdjuren var infekterade, så är parasiterna nu i området och väntar på att infektera ett annat ovetande offer.

Fyra.Äter förorenade djur

sibirisk katt inomhus_Joanna Gawlica-Giędłek_Pixabay

Bildkredit: Piqsels

Katter är obligatoriska köttätare och skickliga jägare. De älskar att jaga och konsumera små däggdjur. I allmänhet är det inga stora problem, men om din katt råkar jaga ett infekterat djur och konsumera det, kommer parasiterna att överföras till din katt.

5.Kontaminerade inkräktare

maine coon cat_Michelle Raponi_Pixabay

Bildkredit: Joanna Gawlica-Giędłek, Pixabay

Din katt behöver inte ens äta upp djuret för att få parasiter från det. Låt oss till exempel säga att en råtta tog sig in i ditt hem. Även om din katt inte kan hitta råttan, om den är infekterad med en mask, släpper den lilla gnagaren ut massor av parasiter i huset genom sin avföring, som lätt kan infektera andra husdjur.

6.Förorening du spårade in

katt och kanin_Piqsels

Bildkredit: Michelle Raponi, Pixabay

Det krävs inte ens ett annat djur för att infektera ditt kattdjur. Du kan till och med trampa på en parasit och omedvetet spåra den in i ditt hem på dina skor eller kläder. Väl i ditt hem, fäller parasiten från dina kläder till golvet, där den väntar på att fästa sig vid en förbipasserande, och din katt blir den perfekta värden.

7.Ännu ett djur i hushållet

Bildkredit: Piqsels

Som du kan se är det lätt att bli förorenad från andra källor. Om du harett hushåll med flera husdjur, då kan din katt bli kontaminerad av ett av de andra husdjuren. Kanske lekte din hund ute och rullade i en smutsfläck som innehöll bandmasklarver. När den kommer in igen kan dessa larver lätt infektera din katt och skapa ett helt hushåll av infekterade husdjur!

Slutsats

Maskar är gastrointestinala parasiter som lever i din katts kropp och gör den sjuk. Du kanske inte märker några symtom, men du bör definitivt se upp för små vita partiklar i din katts avföring. Om du tror att din katt har maskar bör veterinären kunna kolla efter dig. Lyckligtvis är behandlingen enkel; använd bara en avmaskningsmedicin. Du kan till och med förhindra maskar i första hand med ordentlig årlig vaccination.

Även om dina katter får maskar är det inte världens undergång. Snarare är det ganska vanligt och det är lätt att behandla. Försök bara att hålla din katts vardagsrum sanitär och få regelbundna kontroller för din katt så att du kan fånga infektionen tidigt. Kom ihåg att det finns många sätt som dina katter kan bli smittade på, så även om din katt tillbringar all sin tid inomhus är den inte immun mot maskar.


Utvald bildkredit: Seattle Cat Photo, Shutterstock

Innehåll