Hur man lagrar torrt hundfoder på lång sikt: 15 smarta tips

Välj Namnet På HusdjuretIngredienserna i din hunds mat är avgörande för deras hälsa och välbefinnande, och detta är den viktigaste faktorn för att se till att din hund lever ett lyckligt och hälsosamt liv. Men många husdjursföräldrar förbiser förvaringen av sin hunds mat, och härsken eller möglig mat kan ha potentiellt skadliga effekter på din hunds hälsa.Torrfoder för hundar är mycket bekvämt. Du kan köpa stora påsar åt gången för att spara pengar och tid och hålla din hunds diet konsekvent. Hundmat av god kvalitet kommer att innehålla alla viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som din hund behöver, så du kan vara säker på att den får en välbalanserad kost.Problemet är att precis som människofoder, bryts torr hundmat ner med tiden när den utsätts för luft, värme och fukt. Din hunds mat måste förvaras på rätt sätt för att undvika att den härsknar eller möglar och skapar potentiella hälsoproblem. Vi har sammanställt den här listan med 15 enkla tips för att förvara din hunds mat och se till att den är lika fräsch och hälsosam som dagen du köpte den.

Avdelare 1

1. Förvara den i originalpåsen

Påsen som din hunds mat kommer i är designad för optimal långtidsförvaring och vi rekommenderar att du förvarar maten i originalpåsen. Dessa påsar är designade för att hålla borta fukt och luft, vilket kan hjälpa till att förhindra mögel och inaktuella kibbor. Påsen har också all viktig information som ingredienser, utgångsdatum och näringsinnehåll, vilket kan vara användbart om din hund skulle bli sjuk eller om det finns några återkallanden av mat. När den väl har öppnats, se till att vika ned öppningen och håll den stängd med en klädnypa eller klämma för att hålla den lufttät.
2. Använd en lufttät behållare

En lufttät behållare håller din mat fräsch, fri från föroreningar och fri från fukt som kan orsaka mögel. Det kommer också att hålla maten säker från skadedjur som myror eller vippor. Om möjligt rekommenderar vi att förvara maten i sin påse och sedan i en behållare för optimal färskhet.

Glasburkar

Bildkredit: Pxhere


3. Go For Glass!

Även om plastbehållare är lätta och prisvärda, rekommenderar vi att du förvarar maten i glas om möjligt. Vissa plaster kan läcka ut kemikalier i din hunds mat, så se till att de är BPA-fria om du bestämmer dig för att gå med plast, eller förvara den inuti med originalpåsen. Plast blir också lätt repad och skadad och kan då hysa bakterier och mögel. Glas är lätt att rengöra och perfekt matsäkert.


4. Rengör din behållare

Oavsett vilket material du väljer är det viktigt att hålla det rent. När maten är färdig, rengör behållaren noggrant med tvålvatten för att undvika dolda bakterier eller mögel, särskilt i plastbehållare. Glöm inte att se till att behållaren är helt torr innan du fyller på, eftersom överbliven fukt är ett recept på mögel.


5. Används inom 6 veckor efter öppning

Oavsett utgångsdatum på din mat rekommenderar vi att du använder den inom 6-8 veckor efter öppnandet. Även om vissa livsmedel kan hålla längre när de förvaras på rätt sätt, finns det en större chans att maten härsknar, blir gammal eller möglig efter denna tid. Naturligtvis kan du använda din diskretion, och om den förvaras optimalt kan maten hålla längre än så, beroende på märke.


6. Förvara den på en sval, torr plats

Värme och fukt är en perfekt blandning för mögel. Även torrfoder för hundar har en viss mängd fukt och oljor i sig, och i kombination med extrem värme kan maten snabbt mögla. Förvara maten i ett mörkt, svalt skåp fritt från temperaturfluktuationer och fukt för att hålla den fräsch och mögelfri.

hund i köket

Bildkredit: nozo_min, Shutterstock


7. Frys det!

För långtidsförvaring är det en bra idé att frysa din hunds torrfoder. Det mesta torrfoder för hundar kan säkert frysas i upp till 6 månader, se bara till att det försluts korrekt i en fryssäker påse eller behållare. Vi rekommenderar att frysa in den i mindre påsar så att du bekvämt kan ta ut en liten sektion efter behov.


8. Sprid ut det

Att förvara din mat i flera små behållare i motsats till en stor behållare har flera fördelar. Mindre portioner är lättare att förvara och använda när det behövs och kommer att undvika potentiell kontaminering av livsmedel som orsakas av att de öppnas och återförsluts ofta.


9. Undvik att blanda gammal mat och ny mat

Det är frestande att fylla upp en halvanvänd behållare med äldre mat med ny mat, men detta bör undvikas. Om den gamla maten innehåller några bakterier eller mögel kommer den snabbt att röra sig genom den fräschare maten och förorena allt. Dessutom kommer att blanda gammal mat i den nya matpåsen potentiellt ha samma effekt.


10. Förvara den från golvet

Även när de förvaras i en lufttät behållare, har skadedjur som vippor och myror sina mirakulösa sätt att komma in i din hunds mat. Att hålla maten från golvet kommer att göra det svårare för skadedjur att ta sig in och kommer att avskräcka råttor från att knapra upp matpåsarna för ett mellanmål vid midnatt.


11. Håll det torrt

Mögel älskar fukt, så din hundmat bör hållas torr hela tiden. Vissa hundägare tycker om att blötlägga torrt kibble i vatten för att göra det mjukare för växande valpar eller äldre hundar med tandproblem. Detta är bra men bör bara göras samma dag som maten ges till dem, och då ska eventuell matrester kasseras.

hund med kibble mat

Bildkredit: Ekaterina Markelova, Shutterstock


12. Tvätta händerna

Innan du matar din hund med torrfoder är det en bra idé att tvätta händerna först. Mikroskopiska bakterier, mögel och svampsporer kan lätt fästa sig på dina händer och sedan leta sig in i din hunds mat. Att tvätta händerna är ett enkelt och enkelt sätt att undvika kontaminering.


13. Använd en skopa

Att använda en skopa kommer i hög grad att hjälpa till att undvika potentiell kontaminering. Undvik att använda ditt husdjurs skål för att ösa ut mat, eftersom det kan sprida bakterier i maten. En ren skopa som helst håller sig inuti matbehållaren är bäst. Detta gör att du också kan mata din hund den exakta mängden mat som den behöver och undvika övermatning.


14. Undvik matautomater

Matautomater kan vara ett bekvämt sätt att mata din hund, särskilt om du är borta. Detta kan dock snabbt göra att giriga hundar blir överviktiga och maten i automaten är mottaglig för bakterier och mögel. Om du använder en dispenser rekommenderar vi att du endast fyller den med din hunds dagliga foderbidrag och kasserar eventuella småbitar som blir över i slutet av dagen. Dispensern måste sedan rengöras noggrant.


15. Kontrollera utgångsdatumet

En enkel men ofta förbisedd aspekt är utgångsdatumet. Torrt hundfoder som är nära utgångsdatum måste användas snabbt, ochutgången matbör undvikas. Vissa livsmedel kan hålla längre än utgångsdatumet anger, men det är riskabelt.

utgången mat

Bildkredit: Piyawat Nandeenopparit, Shutterstock

Avdelare 8

Hur länge kan torr hundmat förvaras?

Som en allmän regel håller de flesta kommersiella torrfoder för hundar 12-18 månader efter tillverkningsdatum om de lämnas oöppnade. Tänk på att det angivna utgångsdatumet är hur länge maten håller i oöppnad, men efter att ha exponerats för värme, luft och fukt reduceras detta dramatiskt. Vissa näringsexperter rekommenderar att man använder maten inom några veckor efter öppnandet, men det kan variera beroende på själva maten.

Hur vet du om din hundmat har blivit dålig?

Det finns några uppenbara tecken på härsken hundmat, medan andra tecken kan vara mer subtila. Mögel är ett säkert tecken och vanligtvis lätt att se, men de tidiga stadierna av mögel kan lätt missas . Om du misstänker att det kan finnas mögel på ett äldre parti mat, titta noga efter eventuell luddliknande tillväxt. Om maten har tappat färg och blivit grön eller svart är detta ett visst tecken på antingen mögel eller härsken mat, och du bör inte ge det till din hund. Om maten luktar unket eller surt är den sannolikt härsken också.

Det sista tecknet är om din hund inte vill äta maten. Hundar har ett otroligt luktsinne som är mycket överlägset människor, och de kommer att vara de första att veta om något inte står rätt till. Om de vanligtvis slukar det vid middagstid och nu är mer försiktiga eller inte äter det alls, är det dags för en ersättning.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Det är inte bara bra ingredienser och bra kvalitetsfoder som är viktiga för din hunds hälsa, utan rätt förvarad mat är också viktigt. Tack och lov är det relativt enkelt att lagra din hunds mat på rätt sätt, och om du flitigt följer stegen som beskrivs ovan kommer du att vara på god väg att säkerställa färsk, näringsrik mat till din hund.


Utvald bildkredit: Javier Brosch, Shutterstock

Innehåll