Hur man göder upp din hund (tips om hälsosam viktökning)

Om du har märkt att din hund ser lite mager ut på sistone, eller om du nyligen har tagit på dig en underviktig räddningshund, kanske du letar efter några tips för att få din hund att gå upp i vikt på ett säkert och hälsosamt sätt.Är din hund underviktig?

För det första är det viktigt att se till att din hund faktiskt är underviktig. Tyvärr är så många hundar överviktiga att vår mentala bild av hur en hund ska se ut har blivit skev, och många människor förleds att tro att deras helt friska hundar är underviktiga.

Det är också viktigt att komma ihåg att varje hund är olika, och det är omöjligt att säga vad den korrekta vikten för en hund är utan att titta på dem. Förväntade viktdiagram för varje ras är ganska skadliga - även inom en ras finns det så mycket variation att ingen vikt kan anses vara idealisk. Det finns stora labradorer, små labradorer... och en hemsk mycket feta Labradorer, vilket betyder att det är osannolikt att något rasgenomsnitt kommer att vara till nytta.

hundens vikt

Berner sennen hund schäfer mix valpar

Kontrollera din hunds BCS

Veterinärer gillar istället att använda Body Condition Score (BCS) för att utvärdera om din hund är idealvikt. Detta innebär att känna din hunds kropp på tre enkla ställen och bedöma deras kroppsfett för att hjälpa dig att avgöra om ditt husdjur är normalviktigt. Husdjur får poängen 1-5 (där 3 är idealiskt) eller 1-9 (där 4-5 är idealiskt).Även om du kan lära dig att göra detta själv, har forskning visat att det kan vara mycket variation när människor först lär sig att ta ett kroppsbetyg, så att be din lokala veterinärpraktik om hjälp kan vara användbart till att börja med. Du kan lära dig att kroppskonditionspoäng med hjälp av WSAVA-ark här .

Hur underviktig är din hund?

När du väl har bestämt dig för att din hund är underviktig är nästa sak att bestämma hur underviktig den är. På ett poängsystem på 1-9 är varje poäng som din hund är under 4 10 % av den kroppsvikt som den saknar. Så en hund med ett kroppsbetyg på 2 är 20 % under ideal kroppsvikt, och en hund med ett kroppskonditionspoäng på 3 är 10 % underviktig. Med hjälp av detta kan du beräkna din hunds idealvikt.

Avdelare 1

varför äter min hund rådjursbajs

Vilken typ av mat kan du mata din hund för att hjälpa dem att gå upp i vikt?

De flesta underviktiga hundar kommer ganska lätt att gå upp i vikt när de väl får en diet av hög kvalitet. Vanligtvis räcker vilket hundmat som helst, matat i rätt proportioner. För hundar som är mycket energiska och tillbringar större delen av sin dag med att arbeta, a högkalorifoder för brukshundar kan vara nödvändigt för att hålla vikten på dem. Generellt sett är det bäst att hålla sig till hundmat, eftersom detta har balanserats noggrant. Vissa mineraler, om de äts i överskott, kan orsaka brist på andra mineraler, så det är viktigt att försöka hålla kosten balanserad.

Glöm inte att du också kan lägga till upp till 10 % av hundens dagliga kaloritillskott i 'extras' utan att rubba balansen. Hackat kokt kycklingbröst, små mängder xylitolfritt jordnötssmör, små tärningar av ost (varning: många hundar är laktosintoleranta) och godsaker av torkad laxskinn kan vara lämpliga extrafunktioner för att hjälpa hundar att gå upp i vikt.

Min hund är inte intresserad av sin mat, hur kan jag hjälpa till?

Vissa hundar kommer bara att självreglera sitt matintag och sluta äta när de inte behöver mer. Detta är ganska sällsynt, men det är inte ovanligt att små terrierraser är lite on-off eller 'ta det eller lämna det' när de äter. De flesta av dessa hundar är inte underviktiga, men ibland är deras självreglering lite lågt inställd och dessa hundar måste luras att äta lite mer. Att få dem att göra trick och sedan ge godsaker , lägga till saltfri sås till maten eller ge dem en liten mängdhundsäker folkmat' i deras skål brukar göra susen.

Undernärd hund liggande på betonggolv

Bildkredit: PublicDomainPictures, Pixabay

Ska jag sluta träna min hund för att hjälpa dem att gå upp i vikt?

För de flesta hundar är motion avgörande för deras hälsa och mentala hälsa, och det är viktigt att tillåta dem lite motion. Precis som för människor kommer att äta mer utan träning orsaka en ökning av fettnivåerna, inte i muskler - vilket inte är en bra idé. Endast ett fåtal hundar bör ha en minskning av sin träning för att uppmuntra viktökning – vanligtvis hundar som är så svälta att de knappt kan gå ändå – och för de flesta hundar rekommenderas detta inte.

avdelare 9

bilder på great dane pitbull mix

Varför går inte min hund upp i vikt?

Naturligtvis, om din hund fortsätter att gå ner i vikt eller kämpar för att gå upp i vikt, kan det finnas ett medicinskt tillstånd som orsakar problem. Beroende på din hunds andra symtom finns det många saker som kan göra att din hund inte kan gå upp i vikt.

    Diabetesär inte ovanligt hos hundar, och symtomen kan vara ganska förvirrande - hundar är ofta glupska men börjar gå ner i vikt. Andra symtom inkluderar att dricka mer och kissa oftare. Njursjukdomhar liknande symtom, men utan stark aptit, och förekommer hos cirka 1 av 10 äldre hundar, så kanske orsaken till att din äldre hund går ner eller inte kan gå upp i vikt.
  • Om din hund har diarre förutom att man inte kan gå upp i vikt finns det många saker som kan orsaka problemen. Detta beror på att diarré vanligtvis betyder att maten går igenom för snabbt och att den inte smälts ordentligt. Exokrin bukspottkörtelinsufficiens, bakterietillväxt i tunntarmen, cancer och till och med svår irritabel tarmsjukdom kan orsaka diarré som är så allvarlig att hundar inte kan gå upp i vikt.

När ska jag träffa veterinären om min hunds vikt?

Om du nyligen har plockat upp en hund som är kraftigt underviktig är det viktigt att den inte matas för snabbt, eftersom den kan bli extremt sjuk och dö av 'återmatningssyndrom'. Om du tror att din nya hund är kraftigt underviktig bör du ta den till din veterinär för att försöka fastställa varför, och för att få ett ordentligt program för att mata hunden på ett säkert sätt.

hur många olika sorters chihuahuas finns det

Om du har en hund som kämpar för att gå upp i vikt men bara är på den smalare sidan av det normala, är det viktigt att överväga om den behöver gå upp i vikt överhuvudtaget, och din veterinär kan hjälpa dig att avgöra detta. Det kan vara så att din hund bara har en smal kroppstyp och inte är intresserad av att äta för mycket – något jag slår vad om att de flesta av oss önskar! Och din veterinär kan hjälpa dig att avgöra om så är fallet.

Avdelare 5

Sammanfattning

När du väl har fastställt att din hund faktiskt är underviktig, och förutsatt att det inte finns några hälsotillstånd som hindrar dem från att gå upp i vikt, kommer de allra flesta hundar att gå upp genom att äta lite mer av sin vanliga mat – kanske som en tredje måltid i dag. Du bör inte sluta träna om inte din veterinär har fått instruktioner om det, eftersom det är viktigt för deras mentala och fysiska hälsa. För de hundar som är lite mer motståndskraftiga mot att gå upp i vikt, extra godsaker är vanligtvis tillräckligt, men du bör se din veterinär om de har det svårt.


Utvald bild: Underviktig hund via Pexels

Innehåll