Hur länge håller kennelhosta?

Om din valp plötsligt utvecklar en konsekvent, kraftig hosta som låter som att den kvävs på något, finns det en god chans att den har fått kennelhosta. Detta är mer än troligt fallet om det inträffar efter att de har interagerat med hundar som inte kommer från ditt hushåll.Kennelhosta är en typ av luftvägssjukdom hos hund. Det kännetecknas vanligtvis av inflammation i bronkiolerna och luftstrupen, vilket utlöser en torr, hackande hosta. I allvarliga fall kan det resultera i lunginflammation.

Lyckligtvis är de flesta fall av kennelhosta inte allvarliga, och de flesta hundar återhämtar sig helt av sig själva så länge du ger dem ordentlig vård. Ett typiskt fall hos kennelhosta kan pågå mellan 2 och 4 veckor , beroende på styrkan i din hunds immunförsvar.

Den här artikeln kommer att ta en djupgående titt på denna luftvägssjukdom hos hund. Läs vidare för att lära dig mer om kennelhosta hos hundar.

avdelare 10Vad är kennelhosta?

Kennelhosta är en allomfattande term för de många luftvägsinfektioner som orsakar hosta hos hundar, precis som hur förkylning hos människor är ett symptom på nästan vilken luftvägssjukdom som helst.

Den vanligaste orsaken till kennelhosta är dock Bordetella bronchiseptica bakterie. Det är därför denna sjukdom ofta helt enkelt kallas Bordetella. När denna bakterie är den enda orsaken till denna infektion, varar symtomen sällan längre än 10 dagar.

Men de flesta fall av kennelhosta beror på en kombination av bakterien och ett smittsamt virus. Dessa virala medel är det som förstör hundens immunförsvar, vilket ökar din hunds mottaglighet för Bordetella. Några av dessa virus inkluderar hundvirus, hundherpes, hundadenovirus, valpsjuka och parainfluensavirus.

Väl inne i din hunds kropp arbetar bakterien och virusmedlen unisont för att attackera celler i andningssystemet. Detta försvagar slembeläggningen på din hunds luftvägar, vilket gör att deras luftrör (luftrör) och struphuvud (röströr) riskerar att bli inflammerad.

sjuk hund hos veterinär

Bildkredit: Mirko Sajkov, Pixabay

Hur fångar en hund kennelhosta?

Kennelhosta är en smittsam sjukdom. Det sprids mellan hundar när en frisk hund andas in luft som är förorenad med Bordetella och virus från en sjuk hund. Allt det sjuka djuret behöver göra är att skälla, nysa eller hosta för att föroreningarna ska spridas i luften runt dem.

Tyvärr kan dessa föroreningar hålla sig vid liv i luften eller andra ytor i flera dagar eller veckor, vilket gör att alla hundar riskerar att drabbas av kennelhosta.

Som du kan föreställa dig är den mest sannolika platsen för din hund att få denna sjukdom i områden där de interagerar med främmande hundar, såsom skyddsrum, boardingkennlar, hunddagis och hundparker.

Det är därför du rekommenderas att vaccinera din valp mot kennelhosta, eftersom det minskar risken för att få denna infektion när de interagerar med andra hundar.

Avdelare 8

Symtom på kennelhosta hos hundar

En ihållande, kraftig hosta som nästan låter som ett gåstuta är det klassiska kennelhostasymtomet. När en rinnande näsa och flytningar från ögonen åtföljer denna hosta, är det mer än troligt att du har att göra med kennelhosta.

Den goda nyheten är att de flesta fall hanterar denna infektion väl och behåller sin aptit och energinivåer.

Men om din hund uppvisar dessa symtom utöver aptitlöshet, minskade energinivåer och feber, betyder det att de förmodligen har ett allvarligt fall av kennelhosta. Ta dem därför till veterinären omedelbart.

hund i bagageutrymmet på en lastbil

Bildkredit: Jonathan Daniels, Unsplash

Hur länge håller kennelhosta?

Kennelhosta kan pågå i 2–4 veckor. Som nämnts kan friska hundar hantera denna infektion utan en massa problem. Återigen, precis som en vanlig förkylning, är symtomen hos kennelhosta vanligtvis på topp under de första 5 dagarna, och deras svårighetsgrad minskar med tiden.

Men fallet är annorlunda för hundar med svagare immunförsvar, såsom unga valpar, seniorer och sjuka hundar. Sådana hundar upplever inte bara svårare symtom utan tar också längre tid att återhämta sig.

Varaktigheten av denna infektion beror också på miljöfaktorer. Luftburna irriterande ämnen som rök och torrt klimat ökar till exempel svårighetsgraden av symtom på kennelhosta.

Kennelhostabehandling

Se till att din valp får mycket vila, vanliga bad och rätt näring. Försök dessutom håll din hund i ett lugnt tillstånd , eftersom för mycket aktivitet eller överspänning kan irritera deras luftvägar och utlösa intensiva hostanfall.

Måttlig aktivitet rekommenderas dock för att underlätta snabbare återhämtning. När du tar din hund ut på en promenad, använd en sele istället för ett koppel. Detta beror på att koppel tenderar att sätta ett stort tryck på en hunds luftrör och därigenom orsaka ytterligare irritation.

hund tittar på kameran

Bildkredit: Pexels, Pixabay

Några av behandlingarna att överväga inkluderar:

Naturliga behandlingar

Till att börja med, se till att din hund dricker mycket vatten, eftersom detta kommer att minska irritationen i halsen. Öka dessutom luftfuktighetsnivåerna i ditt hem eftersom en torr miljö ökar svårighetsgraden av kennelhostasymtom.

Att öka fuktnivåerna i din hunds kropp, såväl som i miljön, är också mycket för att lindra kennelhosta. Du kan prova att ånga badrummet och hålla hunden inne en stund.

Huskurer för hostabehandling hos människor kan också vara effektiva vid behandling av kennelhosta hos hundar. En av de mest populära botemedlen involverar användningen av honung. Tack vare honungs antimikrobiella och svampdödande egenskaper kan den hjälpa till att minska inflammationen i din hunds hals och på så sätt erbjuda lindring. Överväg att ge dem en sked honung tre gånger om dagen under infektionens varaktighet.

Medicin

Sök medicinsk behandling omedelbart om din valps symtom förvärras. Som nämnt tar symptom hos kennelhosta inte ut på de flesta hundar. Detta betyder att förutom en konstant torr hosta, så borde din hund vara okej. Men brist på aptit och slöhet är bra indikatorer på att infektionen tar hårt på din hund.

Veterinären kommer sannolikt att ordinera antibiotika för att bekämpa infektionen och kortikosteroider för att minska inflammation.

Men även om vissa receptfria hostsiraper för husdjur kan hjälpa till att lindra inflammation och irritation, bekräfta med din veterinär först innan du erbjuder dem till ditt husdjur.

Avdelare 2

Förebyggande av kennelhosta hos hundar

Ett bra anfall är det bästa försvaret när det kommer till din valps hälsa. Var därför på offensiven mot denna sjukdom genom att se till att din hunds kost är hälsosam och innehåller massor av vitaminer och mineraltillskott. Om du gör det kommer din hund att bygga upp ett starkare immunförsvar.

Prata dessutom med din veterinär om att vaccinera din valp mot kennelhosta. Även om ett vaccin kanske inte alltid hindrar din hund från att drabbas av denna infektion, är det fortfarande fördelaktigt, eftersom det minskar svårighetsgraden av effekterna av sjukdomen.

Viktigast av allt, se till att de platser som du tar med din valp för att interagera med andra hundar följer strikta hälsostandarder. Dessutom bör de insistera på att alla hundar ska ha uppdaterade vaccinationer.


Utvald bildkredit: Igor Normann, Shutterstock

Innehåll