Hur länge håller lukten av katturin? En steg-för-steg-guide för rengöring av urin

katt kissar på mattanVarje kattägare känner till frustrationerna med att hantera lukten av katturin. Ibland kanske du till och med undrar om du någonsin kommer att bli av med lukten helt. Ibland kan en katt kissa utanför kattlådan, och tyvärr kan lukten pågå i månader eller till och med år om den inte behandlas snabbt.

Låt oss säga att du kommer hem från jobbet och märker lukten direkt. Nu då? Har skadan redan skett? Inte nödvändigtvis. I den här guiden listar vi stegen du kan ta för att bli av med lukten så att lukten av katturin inte varar för evigt.

hepper katttassavdelare

Hur man rengör katturin och eliminerar framtida lukter

1.Hitta det smutsiga området

Det första är först: du måste hitta platsen där din katt kissade. Om du inte är säker kan du använda en UV-svartljus för att hjälpa till att upptäcka fläcken. Se till att området eller rummet är mörkt så att du kan söka upp fläcken.kemtvätt av stoppade möbler

Bildkredit: YanGoPo, Shutterstock


två.Bestäm din metod för rengöring

Katturinlukt är potent eftersom den innehåller urinsyra , bland mycket annat som bakterier, kreatinin och feromoner, men det är urinsyran som skapar den starka ammoniaklukten. Urinsyra är inte vattenlöslig, och det kommer att dröja sig kvar och hålla i åratal om inte sönderdelat.

De bästa produkterna för att bryta ner urinsyra är enzymrengöringsmedel eftersom de förstör det organiska materialet som skapar lukten. Många produkter på marknaden idag är säkra och giftfria. Se till att läsa etiketten på alla produkter du väljer för att säkerställa att produkten inte bara döljer lukten.


3.Använd en handduk först för att absorbera fläcken

Detta gäller endast om fläcken är färsk. Du kommer förmodligen att vilja använda en gammal handduk för detta ändamål. Blotta och absorbera så mycket av fläcken du kan och var försiktig så att du inte gnuggar fläcken ytterligare, speciellt om fläcken sitter på mattan. Om fläcken är gammal och redan torkad kan du först använda vinäger för att döda några av bakterierna.

rengöring av golvmatta med spraygummihandskar

Bildkredit: Syda Productions, Shutterstock


Fyra.Applicera ditt enzymrengöringsmedel

Följ alltid instruktionerna på rengöringsflaskan innan du fortsätter. Du kan behöva lämna rengöringsmedlet på i flera timmar, och du kan också behöva applicera det mer än en gång. Se till att din städare är säker och giftfri för andra husdjur eller barn i hemmet. Du kan placera något över fläcken medan enzymrengöringen gör sin magi, till exempel en tvättkorg eller handduk.


5.Vänta ut det

Det kommer att ta tid att se (eller lukta) om rengöringsmedlet fungerade. Vissa fungerar snabbare än andra, och flera applikationer kan vara i sin ordning. Under tiden öppnar du fönster och sätter på fläktar för att lufta området.

kvinna som öppnar fönstret

Bildkredit: Piqsels


6.Använd inte en ångtvätt på mattor

Om du inte vill att lukten av katturin ska vara för evigt, använd aldrig en ångtvättare eller någon annan värmekälla på fläcken eftersom den kommer att sätta sig, och det är en mycket utmanande bedrift att bli av med lukten.


7.Förhindra framtida olyckor på samma plats

Detta är en integrerad del av hela processen för om du låter fläcken sitta under en längre tid, är oddsen att din kattvän kommer att lukta på den och fortsätta att gå på samma plats. Medan du försöker bli av med lukten kan du placera en bakplåt eller aluminiumfolie över området. Om du gör det kommer din katt inte att ha chansen att kissa på samma plats.

Efter att fläcken har torkat och lukten är eliminerad kan du placera din katts leksaker på området för att förhindra framtida smuts. Om du leker med din katt i samma område som den städade platsen, är det troligt att den inte kommer att smutsa ner det området igen.

katt som leker med ägaren

Bildkredit: Dora Zett, Shutterstock


8.Bestäm orsaken

Detta är kanske den mest kritiska aspekten av det hela. När en katt kissar någonstans vid sidan av sin kattlåda kan det betyda att din katt har ett underliggande medicinskt problem som orsakar problemet. Urinvägsinfektion kan vara en orsak, liksom diabetes eller Hypotyreos . Om din katt kissar utanför kattlådan är en resa till din veterinär motiverad.

Om inget medicinskt problem är orsaken kan det vara ett beteendeproblem. Att placera flera kattlådor runt ditt hem kan hjälpa eller möjligen ändra vilken typ av strö du använder. Se till att rengöra kattlådan regelbundet också.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Guiden ovan fungerar inte bara för mattor, utan den fungerar också för kuddar eller madrasser. Om urinen finns på sängkläder eller kläder, använd inte blekmedel . Använda blekmedel kommer krock med ammoniaken i urinen och skapar skadliga gaser.

Innan du kastar tyget i tvätten, låt det blötläggas med kallt vatten. Efter att ha låtit det dra ett tag, kasta det i tvätten med diskmedel och bakpulver eller vinäger. Efter att cykeln är klar, lufttorka tyget (kom ihåg att använda värme är ett nej-nej). Upprepa om det behövs.

Om du följer dessa steg kan ditt hem vara fritt från katturinlukt. Följ alltid anvisningarna på vilken som helstrengöringsmedeldu använder och upprepa stegen om det behövs. I slutändan är det upp till dig hur länge katturinlukten varar.


Utvald bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

Innehåll