Hur länge lever Munchkin-katter? (Genomsnittlig och maximal livslängd)

Välj Namnet På Husdjuretmunchkin katt inomhusMunchkin-katter är unika raser kända för sin dvärgväxt. Denna energiska och roliga ras är relativt ny, det finns kontroversiella åsikter, särskilt när det gäller dess avel och avel. Det är känt att trots att de har korta ben är de väldigt snabba.

Med många problem relaterade till hälsan och genetiska mutationer av denna ras, finns det alltid en oro över hur länge Munchkin-katten lever. Med rätt vård och god hälsa har denna ras en medellivslängd på 12 till 15 år.

hepper katttassavdelare

Ursprunget till Munchkin

Munchkins är en ras av kortbenta katter som upptäcktes i Louisiana 1983. Dessa lemmar beror på en genetisk sjukdom som kallas pseudoachondroplasia, en form av kortbent dvärgväxt. Rasen uppstod från en naturlig och spontan genetisk mutation.Liknande raser av kortbenta katter sågs på 1930-talet i Storbritannien, Ryssland och New England. Dagens Munchkin-katt härstammar från en dräktig herrelös katt känd som Blackberry. Hon är en av två kattungar som räddades av en musiklärare vid namn Sandra Hockenedel i Rayville, Louisiana i början av 1980-talet.

Efter kullens födelse skänkte hon Toulouse, en av de kortbenta kattungarna, till sin vän Kay LaFrance. Blackberry och Toulouse blev grundarna av denna ras. Från denna första avel etablerade Sandra och LaFrance ett avelsprogram för Munchkin-katter med hjälp av andra uppfödare.

Internationella kattföreningens (TICA) erkännande och kontroverser

munchkin katt

Foto av: Piqsels

Denna kattras är omgiven av kontroverser och är ännu inte accepterad av vissa kattföreningar. Dessa debatter härrör från oro över huruvida det är etiskt att fortsätta avla samtidigt som man har en fysisk missbildning som påverkar rörlighet och förväntad livslängd. Munchkin-kattens utseende är resultatet av en genetisk mutation som uppstår naturligt.

Munchkin introducerades för allmänheten genom en levande kattutställning som hölls av (TICA) i Madison Square Garden, New York, 1991. 1994 föreslogs den som en officiell ras och accepterades i utvecklingsprogrammet för nya raser av TICA.

Denna introduktion orsakade en del uppståndelse på grund av kattens fysiska form. Det var dock inte förrän 2003 som denna ras uppnådde TICA-mästerskapsstatus och erkännande.

På grund av hälso- och välbefinnande, hävdar många fortfarande att det är oetiskt att föda upp Munchkin-katter. Däremot säger experter att ur hälsosynpunkt klarar sig denna ras bra. Denna kontrovers har bidragit till ett bristande erkännande av världens största kattorganisationer, Cat Fanciers Association (CFA) och American Cat Fanciers Association (ACFA), akronym i engelska American Cat Fanciers Association).

Fysiska egenskaper

Den mest utmärkande egenskapen hos Munchkin är dess ben. Lemmarna ser välvda ut och är vanligtvis hälften så långa som hos en vanlig katt. Om det inte vore för tassarna, har denna kattras typiska kattegenskaper, även om den kan se ut som en kattunge under hela sitt liv.

Denna medelstora katt har fasta muskler och en väl rundad bröstkorg. Hans rygg är platt, men något vinklad från axlarna till höfterna; detta beror på att deras framben är något kortare än bakbenen. Huvudet är medelstort och har rundade konturer med medelstora öron.

Denna ras kommer i en mängd olika mönster, färger och pälslängder. Håret kan vara långt eller kort.

Munchkin kattfakta

munchkin katt spelar

Foto av: SV_zt, Shutterstock

rutas titel
 • Munchkins namn

Kattrasen Munchkin tros ha fått sitt namn från Munchkin-karaktärerna i den klassiska filmen och romanen, Trollkarlen från Oz.

 • Den minsta katten i världen

2013 utsågs Lilieput, en Munchkin-katt från Napa, Kalifornien, till den minsta katten någonsin i Guinness världsrekord . Katten mätte 5,25 tum (13,34 cm) från botten av hennes tassar till hennes axlar.

 • Kändis husdjur

Arvtagaren och socialisten Paris Hilton äger två Munchkin-katter, som heter Shorty och Munchkin. Hon har bidragit till denna rass popularitet.

 • Tre benlängder

Munchkin-katter föds med tre olika tasslängder, standarden, den superkorta och den mattkramande.

I standardkategorin ingår katter i kullen som föds med den heterozygota genen. Dess ben är bara något kortare än hos en katt som inte bär på den heterozygota genen. Dessa är de längsta benen på Munchkin-katten. Super shorties föds med måttligt korta ben, medan mattkramaren har kortare lemmar.

Friska förhållanden

munchkin katt på bordet

Foto av: Den här vägen är min, Shutterstock

När de vårdas väl kan Munchkins leva upp till 12-15 år i genomsnitt. Trots detta är de mycket benägna att få hälsoproblem på grund av sina korta ben, vilket kan förkorta deras förväntade livslängd.

Låt oss titta på några av dessa villkor.
 • Lordosis

Lordos är ett tillstånd där musklerna i ryggraden inte växer tillräckligt länge. Detta får ryggraden att dra ihop sig något nedåt, vilket sätter tryck på hjärtat, lungorna och luftstrupen. När organen växer kan detta visa sig vara dödligt.

Tillståndet kan vara lindrigt till måttligt; de allvarligaste fallen förekommer dock hos kattungar. I svåra fall kommer kattungar inte att leva i mer än 12 veckor, medan de med en mild form av tillståndet kan leva normala liv, men ofta upplever andnöd under extrem fysisk aktivitet.

 • Pectus Excavatum eller trattkista

Denna deformitet är också känd som en konkav bröstkorg. Det får kattens bröstben att sjunka inåt. Uppfödare hävdar att detta tillstånd inte är unikt för denna ras; därför kan genetisk mutation inte helt och hållet skyllas.

 • Artrit

Munchkins korta ben utsätter honom för hög risk för artrit, ett smärtsamt och degenerativt tillstånd i lederna.

 • Retinal atrofi

Munchkin-katter kan lida av en grupp ärftliga näthinnesjukdomar som kännetecknas av progressiv degeneration av näthinnan. Eftersom näthinnan är ansvarig för att ta emot ljus från framsidan av ögat, orsakar detta ögonsjukdomar.

 • Reproduktionsrisk

Munchkins korta ben är resultatet av en dominerande genetisk mutation. Känd som den dödliga genen är det en hemsk idé att korsa två Munchkins. När två Munchkin-katter parar sig och båda överför den dominerande genen till sina avkommor, kommer kattungarna att ha en hög dödlighet. Kattungar med två kopior av genen dör före födseln, medan kattungar som bara uttrycker en kopia (heterozygoter) föds med korta ben.

För att undvika detta undviker uppfödare att korsa två Munchkin-katter med den kortbenta genen, istället för att korsa dem med vanliga katter eller naturligt mindre raser. Med denna taktik har bara en förälder mutationen; därför kan kattungen överleva.

 • oförmåga att hoppa

På grund av sina kortare ben kan Munchkin-katter inte hoppa lika högt som sina vanliga kattkompisar med längre ben.

Vilka faktorer kan förkorta din Munchkin-katts förväntade livslängd?

munchkin katt som går utomhus

Foto av: otsphoto, Shutterstock

Med så mycket kontrovers kring hälsan hos denna ras finns det oro för hur detta påverkar den genomsnittliga livslängden.

Eftersom rasen är relativt ny finns det begränsade data för att dra säkra slutsatser. Vissa faktorer är dock kända som kan påverka den förväntade livslängden för Munchkin-katten.

 • Genetiska störningar

Genetisk mutation är ett stort problem för denna kattras. Det är dödligt att korsa två Munchkins med den genetiska mutationen eftersom några av kattungarna inte kommer att överleva.

 • Fetma

Om din katt äter en ohälsosam kost eller inte tränar, är det mer sannolikt att de är överviktiga. På grund av sin korta resning löper denna ras en ökad risk att utveckla andra hälsoproblem sekundära till fetma. Det extra vikttrycket på benen resulterar i fler hälsoproblem.

 • Näringsfattig kost

Precis som alla andra kattraser behöver dessa katter en balanserad kost. Kattägare bör undersöka det mest lämpliga kattfodret för sina katter för att få rätt näring. Om du matar din katt ordentligt kommer dess medellivslängd att bli längre.

Hur kan du förlänga Munchkin-kattens genomsnittliga liv?

munchkin kattunge söker

Foto av: Phannasit, Shutterstock

Din Munchkin-katt kan leva ett långt och lyckligt liv om du tar väl hand om honom. Här är några tips på saker du kan göra.

1.Program träningspass

Även om dessa katter är små behöver de röra sig och träna. Liksom andra kattraser behöver de fysisk och mental aktivitet för att hålla dem sysselsatta.

Detta kommer att bidra till ditt allmänna välbefinnande och hälsa. Som tur är är de lekfulla av naturen och springer runt i huset eller gården, plus att de har en otrolig fart.

Du kan också lägga till en spelhörna i huset. De är nyfikna och intelligenta; därför kan du lägga till interaktiva pusselspel för att underhålla din katt.


två.Planera en hälsosam kost

Vi har konstaterat att dålig näring kan minska den genomsnittliga livslängden för din Munchkin-katt. Därför måste du ha en bra näringsguide för att hjälpa ditt husdjur att växa friskt. Du kan till och med konsultera en veterinär för korrekt råd.


3.Frekventa medicinska kontroller

Katt och veterinär

Foto av: Stock-Asso, Shutterstock

På grund av anlag för många hälsoproblem kan du boka regelbundna kontroller med veterinären. Frekventa rutinkontroller och vaccinationer hjälper till att upptäcka eventuella medicinska problem tidigt nog.

Du bör också hålla ett öga på din katt för eventuella förändringar i hennes kropp som kan påverka hennes hälsa. Om du upptäcker någon skillnad, besök veterinären omedelbart.


Fyra.Kastrera eller sterilisera din katt

För alla kattraser tenderar kastrerade eller kastrerade katter att leva längre. Förbättra ditt husdjurs chanser att leva genom att sterilisera det.


5.Håll din katt inomhus

Även om detta kan vara utmanande, tenderar innekatter att leva längre än katter som tillbringar större delen av sin tid utomhus. Överväg att hålla din Munchkin inomhus för att hålla honom säkrare och mindre exponerad, han kan leva längre.

Katten Genetta Munchkin

Foto av: SV_zt, Shutterstock


6.Ordentlig hemtjänst

Munchkins behöver skötsel precis som alla andra kattraser. För att förbättra hans allmänna välbefinnande, se till att din katt är välvårdad och välvårdad. Du kan borsta pälsen en gång i veckan för korthåriga katter eller varje dag för långhåriga katter för att förhindra mattning.

Var uppmärksam på din tandvård för att förhindra tandköttssjukdomar. Borsta tänderna flera gånger i veckan för att hålla dem friska.

Även när den är inomhus kan din katt plocka upp loppor och endoparasiter; därför måste du behandla det ofta.

Om du är borta från hemmet under längre perioder, överväg att skaffa två Munchkin-katter för att hålla varandra sällskap.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Munchkins kattraser är kända för sitt unika utseende. Trots kontroverserna kring denna ras är de utmärkta husdjur om de är väl omhändertagna. Genom att hålla denna ras frisk, vältränad och välnärd kan du njuta av att leva med dem i cirka 12-15 år.

På grund av deras genetiska mutation och ökade hälsorisk, måste du hålla ett öga på eventuella förändringar i deras kropp och planera regelbundna kontroller med din veterinär för att se till att de är friska. Så länge din Munchkin-katts välbefinnande och hälsa är en prioritet, kan din kattvän njuta av ett långt liv.


Utvald foto av: SV_zt, Shutterstock

Innehåll