Hur länge lever Sphynx-katter? (Genomsnittlig och maximal livslängd)

Välj Namnet På Husdjuretgrå sphynxTillgiven känd som den hårlösa katten,Sphynx-katterär en av de 10 mest populära kattraserna i världen. Deras unika utseende och aktiva, lekfulla personligheter kan vara svåra att motstå. Som en bonus gör deras brist på hår dem mindre benägna att sprida allergener till sin miljö, vilket gör dem till ett bättre val för kattälskare med allergier.Om du är en av de miljoner som har förtrollats av dessa charmiga katter, kanske du är nyfiken på hur länge du kan förvänta dig att njuta av din Sphynx-katts sällskap. Uppenbarligen vet du att din Sphynx inte kan leva för evigt, men hur länge lever Sphynx-katter vanligtvis? En av äldsta katterna någonsin inspelad var en Sphynx som hette Morfar Rex som levde till den otroliga åldern av 34 år gammal ! Med det sagt, den genomsnittliga livslängden för en Sphynx-katt är bara 8-14 år.Tyvärr lider Sphynx-katter av vissa hälsotillstånd som kan förkorta deras livslängd. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa samt några tips för att hjälpa din Sphynx-katt leva det längsta och bästa möjliga livet!

hepper enkelkatttassavdelareSphynx Lifespan vs andra kattraser

Enligt uppgift påstod farfar Rex ägare att han hade flera katter som levde över 30 år gamla. Om så är fallet kanske han inte ansåg morfar Rex rekordålder som en stor grej jämfört med hans andra katter! Så hur är Sphynxens genomsnittliga livslängd på 8-14 år jämfört med andra kattraser?

Här är ett diagram som visar Sphynxens genomsnittliga livslängd jämfört med resten av de 10 mest populära kattraserna:

Sphynx 8-14 år
Ragdoll 12-15 år
Exotisk 12-14 år
Maine Coon 10-16 år
persiska 12-17 år
Brittiskt korthår 14-20 år
Devon Rex 10-15 år
Abessinier 9-13 år
Amerikanskt korthår 15-20 år
Scottish Fold 9-12 år

Som du kan se är Sphynxens genomsnittliga livslängd mindre än många andra populära kattraser. Kom dock ihåg att dessa är medelvärden och att varje katt är en individ.

svart sphynx katt

Bildkredit: photosounds, Shutterstock

Vad kan förkorta en Sphynxs livslängd?

Vissa hälsotillstånd kan förkorta en Sphynxs livslängd. En av de vanligaste och allvarligaste är ett hjärtproblem som kallas hypertrofisk kardiomyopati (HCM) .

Vad är HCM?

HCM är en av de vanligaste hjärtsjukdomarna hos katter. Det är särskilt vanligt hos många renrasiga katter inklusive Sphynx. När en katt har HCM blir delar av dess hjärtmuskel tjockare än normalt, vilket påverkar hur väl hjärtat fungerar.

Vad orsakar HCM?

HCM tros orsakas av genetiska problem med själva hjärtmuskeln. Även om det har en genetisk orsak, anses inte HCM vara en ärftlig sjukdom, vilket betyder att en katt med HCM inte nödvändigtvis kommer att passera sjukdomen om den föds upp.

Hur vet du om din Sphynx har HCM?

Det finns inget blodprov för att hitta HCM hos en Sphynx-katt. Om din katt har HCM kan din veterinär höra ett hjärtblåsljud när de lyssnar på sitt hjärta. Men inte alla katter med HCM har detta symptom. Det enda sättet att säkert veta om din Sphynx har HCM är att göra ett ultraljud av sitt hjärta som kallas en ekokardiogram .

sphynx katt veterinär kolla upp

Bildkredit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock

Hur allvarligt är HCM?

Hur sjuk din Sphynx blir av HCM beror på hur illa tillståndet är. Vissa katter påverkas endast lindrigt och kan leva ett långt, normalt liv. HCM kan vara en progressiv sjukdom, vilket innebär att den börjar bli mindre allvarlig och blir värre med tiden.

Om din Sphynx får allvarlig HCM kan de drabbas av hjärtsvikt eller utveckla farliga blodproppar. Tyvärr kan någon av dessa komplikationer resultera i ett kortare liv för din Sphynx-katt.

HCM kan behandlas med flera olika hjärtmediciner men kan inte botas helt.

Kan du förhindra HCM?

Det finns inget sätt att förhindra HCM. Faktum är att du bör undvika Sphynx-uppfödare som hävdar att deras katter garanterat inte har HCM. Detta är omöjligt att veta säkert. För din sinnesfrid kan du få regelbundna hjärtkontroller av din Sphynx med ett ekokardiogram, men detta kommer bara att identifiera tillståndet så tidigt som möjligt, inte förhindra det.

Andra hälsoproblem

Sphynxkatter är benägna att bli överviktiga, vilket kan leda till hälsoproblem hos katter precis som hos människor. De tenderar också att få tandsjukdomar och kan också få hudinfektioner utan ordentlig vård. Till skillnad från HCM kan dessa hälsoproblem vanligtvis förebyggas genom ansvarsfullt ägande.

hepper enkelkatttassavdelare

Håll din Sphynx-katt frisk

Även om du inte kan förhindra att din Sphynx Cat får HCM, finns det några andra steg du kan vidta för att hålla din Sphynx frisk och leva så länge som möjligt.

1.Mata dem rätt

Kanadensisk Sphynx som äter

Bildkredit: Piskova Photo, Shutterstock

Kommer du ihåg morfar Rex, Sphynx-katten som levde till 34 år gammal? Tja, enligt hans ägare åt farfar Rex bara bacon, ägg och antingen broccoli eller sparris. Inte precis den vanliga rekommenderade kosten för någon katt! Även om det kan ha fungerat för farfar Rex, kommer du förmodligen att ha mycket bättre chanser att hålla din Sphynx frisk om du matar kattmat av hög kvalitet istället.

Rätt kost är särskilt viktig för Sphynx-katter eftersom de tenderar att vara överviktiga. Att se till att de äter precis rätt mängd näringsmässigt balanserad mat hjälper till att hålla dem i form och nöjda. Kattfoder av högre kvalitet kommer också att hålla en Sphynx hud från att bli för fet. Överdriven fet hud kan leda till hudinfektioner.


två.Ta hand om deras tänder

Sphynxkatter är benägna att ha mycket dåliga tänder. Tandsjukdom inte bara får din katts andetag att lukta fruktansvärt, utan det kan också leda till allvarligare hälsoproblem. Ibland blir en Sphynxs tänder så dåliga att de måste dras, vilket kan vara dyrt. Smutsiga och infekterade tänder kan också leda till infektioner i andra delar av kroppen som hjärtat och njurarna.

Regelbunden tandvård är ett måste för att hålla en Sphynx-katt frisk. Du kanske kan lära dem att tolerera tandborstning, speciellt om du börjar när de är unga. Om inte kan andra produkter som tandgodis eller dricksvattentillsatser användas. Fråga din veterinär om rekommendationer. Du kan också behöva låta din veterinär utföra regelbundna tandrengöringar på din Sphynx-katt.


3.Håll dem varma och skyddade från solen

Sphynx på en filt

Bildkredit: Pixabay

Föga överraskande blir den nästan hårlösa Sphynxen lättare förkyld än en katt med päls. De bör alltid förvaras inomhus i kallt väder. Vissa Sphynx-katter kommer att tolerera att bära katttröjor eller pyjamas för att hålla sig varma, men alla uppskattar dem inte. Massor av ombonade filtar, värmekuddar eller värmare kan vara ett bättre sätt att hålla din Sphynx varm och rostig.

Brist på hår gör också att Sphynx-katter kan bli solbrända. Begränsa deras tid i solen om du ger dem lektid utomhus eller koppelpromenader. Du kan också behöva sätta solskyddande nyanser på fönster nära favoritställen för tupplurar.

Relaterad läsning: Är Sphynx Cats hypoallergena?

Slutsats

Populariteten hos Sphynx-katter visar inga tecken på att blekna tack vare deras sociala natur och unika utseende. Även om en genomsnittlig livslängd på 8–14 år kanske inte verkar tillräckligt lång för Sphynx hängivna fans, kan att hålla din katt frisk hjälpa till att se till att du får den längsta möjliga tiden med din pälslösa bebis. Gör din forskning innan du tar hem en ny Sphynx-katt och välj en uppfödare som är lika engagerad som du för att se till att din Sphynx får en hälsosam start i livet.

Visste du att Sphynx kommer i enolika mönster och färger?


Utvald bildkredit: Lightspruch, Shutterstock

Innehåll