Så här tränar du din valp snabbt (5 enkla steg)

Välj Namnet På Husdjuretvalplåda utbildning

Du har valpen, du harlådan, och det är dags att sätta ihop dem. Låter lätt nog, men låt oss titta på vilka steg du behöver ta för att säkerställa att både du och din valp förblir oskadda till slut.Men varför sätta min valp i bur?

Tanken på att lägga din valp i en låda kan verka grym, men det finns tydliga fördelar för både av dig. Så länge du inte använder lådan för att straffa din hund, kommer den att bli en säker plats för din hund att slappna av och sova i. Den kommer också att skydda ditt hus och dina tillhörigheter från alla destruktiva beteenden din hund kan uppvisa medan du är ute.Lådan kan vara en tillflyktsort mot buller och kaos (fester och barn kommer att tänka på) men också skydda din hund från att potentiellt skada sig själv. Du vill inte heller att hon ska äta fel när du är ute.

Om du tränar henne rätt kommer hon att se på sin låda som en säker och lugn plats för henne att gå när hon vill.

avdelare 10Att hitta lådan

Från allra första början har du valpen och behöver hitta den perfekta lådan. Det finns ett antal alternativ att överväga.

Vilken storlek låda är rätt för min hund?

Tumregeln för vilken storlek på lådan du ska köpa är att när din hund är fullvuxen ska hon kunna ställa sig upp, vända sig om och lägga sig helt utsträckt medan den är i lådan. Du kan mäta din hund om hon redan är fullvuxen för att ta reda på vilken storlek på lådan du behöver. Annars måste du ta reda på hur mycket din valp kan väga när hon växer upp för att hitta rätt storlek på lådan.

Trådlådor

hundlåda med leksaker

Kredit: Rapidshare, Shutterstock

Först är det trådlådan. Dessa finns i en mängd olika storlekar, och vissa gillarden här, kommer med en skiljevägg eller avdelare, vilket innebär att du kan köpa en bur och låta den växa med din hund. Speciellt om du har en stor ras. Följ instruktionerna som följer med lådan (som inkluderar säkerhetsinformation som att ta bort eventuella halsband eller selar från din hund när den är i lådan, så att hon inte fastnar).

Lådor med mjuka sidor

lådor med mjuk sida

Sedan är det den mjuka lådan. Fördelen med dessa är att du kan resa med dem och ställa upp dem antingen inomhus eller utomhus,som den här. De känns inte lika burlika som trådlådorna, och du behöver inte oroa dig för att köpa ett lådskydd om du försöker ljudisolera eller skapa ett säkert utrymme för din hund. Nackdelen är när du tränar en valp, tyget kommer inte att vara lika förlåtande för hennes olyckor.

Lådor i möblerstil

låda i möbelstil

Det finns också det mycket dyralåda i möbelstil. Du kommer att ha en härlig möbel som hyser ditt älskade husdjur men som också kan fungera som ett avslutningsbord för din morgonkopp kaffe. Denna typ av låda rekommenderas dock inte för lådaträning, så kanske överväg detta när du har en väluppfostrad hund som redan har lådatränad.

Kennlar i plast

plastlåda

Sedan finns det plastkennlar som finns i alla storlekar, som t.exmediumochextra stor. Fördelen med denna typ av låda är att de kan dubbla för resor och ge en mörk och mysig plats för din hund som är väl ventilerad. Nackdelen är att de inte ska användas till din hund som bur när du är borta. De brukar inte vara tillräckligt stora för att stå upp/vända om testet som din hund borde kunna göra i sin låda.

Och så finns det alla tillbehör du kan få till din låda, men det är en annan artikel. Nu till själva träningen.

Avdelare 2

Steg 1: Valp, träffa lådan

Det första du behöver göra är att introducera din valp för sin nya låda. Detta kan uppnås genom att ställa in det och låta henne utforska det på egen hand utan någon inblandning från dig. Låt henne springa in och ut och ge henne tid att vänja sig vid det. Du bör ha det uppsatt med några mjuka filtar, och dörren måste hållas öppen medan hon undersöker.

Du kan uppmuntra henne att gå in om hon verkar motvillig genom att placeragodsakerochleksakerinuti och talar med en glad, vänlig röst.

Steg 2: In i lådan

Därefter måste du börja träna din valp med hjälp av kommandoord. Detta kan uppnås först genom att berömma din hund varje gång hon går in i lådan på egen hand. Du kan också överväga att använda klicker- eller markörord metoder.

hund i hårdplastlåda

Bildkredit: Budimir Jevtic, Shutterstock

Du kan använda ord som gå in eller låda och släng en goding inuti för att börja träna henne med lådan. Följ detta med ord som ut och släng en goding utanför lådan. Beröm henne när hon följer godbiten och lämnar lådan.

Upprepa bara dessa steg tills du tror att din valp förstår, och sedan är det dags att gå vidare till nästa steg.

Steg 3: Äta middag

Därefter vill du börja mata din valp i hennes låda. Om hon villigt går in i lådan för att äta, bra. Om inte, måste du placera hennes matskål bredvid lådan tills hon känner sig mer bekväm och sedan gradvis placera sin måltid i lådan.

Poängen med allt detta är att skapa en mycket positiv relation (om du kan ha en relation med ett livlöst föremål) mellan din valp och hennes låda.

När din valp verkar bekväm att äta i sin låda, börja stänga dörren, men bara medan hon äter och öppna dörren när hon är klar.

valp i låda

Kredit: Pinches, shutterstock

Steg 4: Stäng den dörren

Nästa fas kommer att tillåta din valp att börja anpassa sig till att lämnas ensam under mycket korta perioder medan den är i lådan och med dörren stängd. Det här stadiet kommer att ta lite tid och tålamod eftersom du inte vill att din valp ska associera sin låda med negativa känslor.

Du kan börja med att stänga dörren medan din valp är inne i lådan med en favoritleksak och när du fortfarande sitter bredvid lådan. Du kommer att vilja tajma dessa ögonblick eftersom poängen är att öka den tid som din valp spenderar i lådan med dörren stängd. Du kan börja med 15 – 20 sekunder och långsamt bygga upp till cirka 15 minuter. Allt medan du sitter bredvid lådan.

valp i låda

Kredit: Suriyawut_Khongyuen, Shutterstock

Du vill att din valp ska vara avslappnad och leka med sina leksaker medan detta händer. Du kan göra detta lättare för din hund om hon verkar kämpa med den här delen av boxträningen.

  • För in handen i lådan med dörren delvis öppen. Lek med henne, beröm henne och fortsätt tills du kan dra tillbaka din hand och stänga dörren.
  • Använd extra godsaker eller en matpusselleksak som enKongför att hjälpa till att hålla din valp distraherad och glad under hela denna process.
  • Gör tidsperioderna kortare om hon kämpar med den här delen av träningen.

Stanna bredvid din valp hela tiden tills hon leker glatt med sina leksaker i 15 minuter med dörren stängd. Nu kan vi gå vidare till nästa steg.

Steg 5: Ta bort dig själv

Därefter måste du arbeta med att lämna rummet medan din valp är i lådan.

Du kan använda samma tekniker och timing som i steg 4 men när du kliver ut ur rummet. Du bör börja med mycket korta tidsperioder (5-minuterssteg) men bygga långsamttills din valp inte gråtermed dig ut ur rummet i 2 timmar.

hund i låda

Kredit: Jennay Hitesman, Shutterstock

En kritisk aspekt av hela denna process är att ha din valp associeradlådan som en lycklig plats för henne att vara. En del av detta kan åstadkommas genom att ta bort leksaker och godsaker från lådan när din valp inte är i den. På så sätt kommer hon att identifiera sina speciella godsaker med lådan.

  • Om din valp kämpar med detta steg, försök att bara gå halvvägs över rummet under korta perioder och bara gå ut ur valpens syn på 10-30 sekunder.
  • Att arbeta långsamt med alla dessa steg kommer att göra justeringen lättare för din valp. Varje gång hon blir stressad och upprörd, förkorta hur länge du lämnar rummet och prova olika leksaker och godsaker.
  • Leksaker somden härkan hjälpa din valp eftersom den har en påse för en värmande packning samt en valfri simulerad hjärtslag utformad för att lugna din valp.

Ett annat övervägande är hur länge din valp kan hålla i blåsan innan den råkar ut för olyckor.

Du kan använda det här diagrammet som en riktlinje, men inte alla valpar kommer att passa in i dessa tidpunkter. Du måste använda ditt eget gottfinnande och kommer att lära dig genom din valp hur länge hon klarar av att vara kvar i lådan.

Valp ålderMaximal tid
8 – 10 veckor30 minuter – 1 timme
11 – 14 veckor1-3 timmar
15 – 16 veckor24 timmar
17 eller fler veckor4 – 6 timmar

The Crate Schema

När du är redo att börja lämna din valp i lådan kan du följa ett träningsschema för lådan.

valp i låda

Medverkande: J.A. Dunbar, Shutterstock

Följande diagram är bara en kontur som du kan följa till punkt och pricka eller använda som en slags inspiration. Alla går inte och lägger sig klockan 23.00 eller vaknar klockan 07.00, så justera gärna följande tider för att passa ditt eget schema.

TidAktivitet
7:00 – 7:30Vakna och ta med valpen ute, lektid
7:30 – 8:00Mat och vatten
8:00 – 9:00Ta med valpen ute och lek
9:00 – 11:00Lågtid
11:00 – 11:15Ta ut valpen
11:15 – 12:00Mat och vatten och lekstund
12:00 – 13:00Lektid och ta med valpen ute
13:00 – 15:00Lågtid
15:00 – 15:30Ta med valpen ute och lek
15:30 – 16:00Mat och vatten
16:00 – 16:30Lektid och ta med valpen ute
17:00 – 19:00Lågtid
19:00 – 19:15Ta ut valpen
19.15 – 19.30Mat och vatten
19.30 – 21.30Lågtid
9:30 – 10:00Ta med valpen ute och lek
10:00 – 22:15Mat men begränsat med vatten
10:15 – 23:00Lektid och ta med valpen ute
23:00Låda för natten

Kom ihåg att det här diagrammet bara är tänkt att vara en riktlinje. Använd dina egna instinkter. Om din valp vill gå ut under en tid som inte anges i ditt schema, ta ut henne. Om du tycker att hon borde spendera lite mindre tid i sin låda under dagen, så lek med henne lite längre.

Slutsats

Nyckeln till att träna din valp är massor av kärlek och tålamod. Varje valp kommer att behöva träna på ett annat sätt än andra; vissa kommer att vara lätta att träna, och vissa kommer att vara mer av en utmaning. Massor av godsaker och beröm kommer att hjälpa dig på denna resa, och i det långa loppet kommer du att få en glad och välanpassad vuxen hund som älskar att spendera tid i sin mysiga låda.


Utvald bildkredit: Sergey Lavrentev, shutterstock

Innehåll