Hur lång tid tar det för en hund att smälta ett ben? Vad vetenskapen säger

Det verkar vara en naturlig sak. När allt kommer omkring behöver du bara se en hund som gnager i ett ben för att inse att ditt husdjur är det verkligen njuter av det. Men vi har alla hört skräckhistorierna om någons mosters väns systers valp som svalde ett ben och slutade med operation. Det kan och händer, tyvärr. Men det finns mer i historien än sorgliga fall som det.Det innebär att gå tillbaka till hundens förfader och ta upp tråden därifrån. Vi kommer att diskutera varför hundar förmodligen började äta ben. Vi kommer att täcka hur evolution och domesticering flyttade målstolparna. Slutligen kommer vi att dela upp det till hur lång tid det tar för en hund att smälta det benet.

Avdelare 1

Can Dogs Digest Bones: The Evolution of Dogs

Hundar och vargar är närbesläktade arter, så mycket att forskare länge trodde att den förra utvecklades från den senare. Nya bevis föreslår ett annat scenario. Istället för att vargar gav upphov till hundar, delade de två arterna en gemensam förfader. Det är värt att notera eftersom det kan förklara varför ditt husdjur tycker om att äta ben så mycket.

Det är viktigt att tänka på den tid då de tidiga vargarna och hundarna levde. Det var verkligen survival of the fittest i bokstavligen en hund-äter-hund-värld. Kom ihåg att tidiga människor var det konkurrenter med dessa rovdjur. Det förklarar varför djur som den sabeltandade tigern inte överlevde istiden. Det innebar att hundar var tvungna att jaga framgångsrikt och få så mycket näring som möjligt från sitt byte.Vuxna tamhundar kräver 18% protein i sin kost. Vissa bevis tyder på att de verkligen är det köttätare istället för allätare, som många har trott. Det är logiskt att anta att tidiga hundar skulle spricka upp benen på sina bytesdjur för att komma till märgen inuti dem. När allt kommer omkring är den laddad med fett, vilket kan hjälpa till att hålla ett djur varmt och fyllt med energi att jaga igen.

Naturligtvis begränsas hundar och vargar av de verktyg som naturen gav dem, nämligen deras tänder. Mindre ben som revben skulle innebära få utmaningar jämfört med den stora bollen på änden av en älgs lårben. Även dagens vargar lämnar de svårsmälta bitarna bakom sig efter att de blivit mätta. Det är vettigt ur ett evolutionärt perspektiv att hundar äter ben för det överlägsna näringsvärde de erbjuder.

blandras hund på landsbygden

Bildkredit: Alex Zotov, Shutterstock

Kan hundar smälta ben: Domesticeringen av hundar

Forskare uppskattar att hundar ochvargaravvikit från sin gemensamma förfader emellan För 9 000–34 000 år sedan . Tidslängden är värd att notera på flera poäng. För det första betyder det att hundar har haft lång tid på sig att utvecklas och anpassa sig. För det andra, domesticering av människor - eller tvärtom - hade djupgående influenser på deras kost och därmed hundens biologi.

Slutligen skulle leva tillsammans med människor påverka deras jaktlivsstil och överlevnad. Hundar och vargar delar dock några gemensamma drag som tydligt påpekar att ditt husdjur fortfarande är i kontakt med dess vilda sida. Du kan se det varje gång du observerar din valp när en kanin flyger förbi framför dig. Hundar gömmer ofta sin mat genom att gräva för att täcka över resterna.

Tänk på det där benet som försvann på bakgården. Du kommer förmodligen att hitta den i ett nygrävt hål.

Det är möjligt att anta att din hund fortfarande kan smälta ben. Det är fast i sitt DNA. Det är uppenbart på dess karnassiella tänder som är specialiserade på att slita isär kött och knäcka ben för märgen inuti dem.

Katter är obligatoriska köttätare . Det betyder att de måste ha kött för att överleva. Hundar skiljer sig inte så mycket från dem i flera avseenden. Båda har lika stora tarmar. De är inte lika väl anpassade för att få näringsämnen från vad de äter, en egenskap som kvantifieras av jäsningskoefficienten. Enkelt uttryckt betyder det att båda djuren behöver lång tid för att smälta sin mat.

Det kan hjälpa till att förklara varför din hund klarar sig bra på en livsstil med fest eller svält. Det är något de delar med katter, vargar och många andra rovdjur. Det faktum kvarstår att även de bästa jägarna har en låg framgångsfrekvens. Därför är det inte nödvändigtvis en nackdel om din valp tar lång tid att smälta det benet.

Avdelare 8

Hur lång tid tar det för en hund att smälta ett ben

Flera faktorer påverkar hur snabbt din hund metaboliserar maten du ger den. Det beror på saker, som ditt husdjurs aktivitetsnivå, vattenintag , kroppskondition och till och med vilken typ av mat du ger den. Den smälter blöt mat mycket snabbare än torr på grund av dess form och vatteninnehåll. Sedan är det sammansättningen av vad den äter.

Du kan jämföra det med din egen matsmältning. Människor behöver bara ett par timmar för att bearbeta vegetabiliskt material. Kött tar betydligt längre tid. Det beror på att det är mer näringstät. Proteiner är stora molekyler som kommer att ta din kropp lång tid att bryta ner till användbara former. Samma sak gäller för det benet du gav ditt husdjur.

Med nöthalsben som exempel innehåller denna mat nästan 30% protein och nästan 20% fett. Det senare tar också extra tid att smälta eftersom det är mer kemiskt komplext än kolhydrater. Direkt utanför grinden kan vi se att din hund har mycket att tugga på för att få de där benen att metaboliseras.

mastiffhund som äter ett rått ben

Bildkredit: A.P.S.Photography, Shutterstock

Hur matsmältning uppstår

Huvudaktörerna för matsmältningen är en mängd specialiserade enzymer som kan bryta ner vissa livsmedel eller molekyler. Det finns också magsyran som gör det tunga lyftet. Huvuddelen sker i magen. Dess struktur underlättar processen genom att kärna maten genom verkan av musklerna i organets vägg. När maten lämnar den är den primära aktiviteten upptaget av de näringsämnen den innehåller.

Matsmältningen sker långsammare hos hundar än hos människor. Ditt husdjur kommer att ha smält det benet, och det skulle ha fortsatt sin resa inom 12 timmar av att äta det.

Problem med ben som en behandling

Vi nämnde tidigare att hundar avvek från vargar för flera tusen år sedan. Det är en kritisk punkt när du tänker på hur hundmatsmältningen har utvecklats under den tiden. Medan tidiga hundar förmodligen kunde hantera ben lättare, kanske det inte är fallet med tama hundar. Evolutionen står inte still. I takt med att hundens diet förändrades anpassade sig också dess kropp till ny mat.

Det är vettigt att om en valp inte jagar och knasar på ben längre, kan den förlora förmågan att smälta dem. Det är den biologiska versionen av använd-det-eller-förlora-det. Sedan finns det typen av ben och dess förberedelse att överväga. Att laga dem kan göra dem spröda. Vissa, såsom kycklingben, är också mer benägna att splittras. Båda faktorerna är ett problem.

Tecken på kvävning

En hund som kvävs kommer att visa tydliga tecken på nöd. Den kan hacka och gnugga sin nosparti. Du kan försöka ta bort den själv om den är synlig. Kom ihåg att ditt husdjur är rädd och upprörd, vilket betyder att det förmodligen kommer att bita. Om du märker att tandköttet blir blekt eller blått är det absolut nödvändigt att vidta snabba åtgärder. Du kan hjälpa till att få bort det genom att utföra hundversionen av Heimlich-manövern.

Det fungerar bäst om du börjar med din valp på sidan. Istället för att ta tag i din hund bakifrån, applicera korta tryckningar genom att trycka ner och framåt på buken, precis och, även om den hostar upp benet på egen hand.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av PRoject Health (@cprhealth)


Symtom på ett hinder

En tarmobstruktion är en potentiellt livshotande nödsituation som uppstår om något blockerar en del av matsmältningssystemet. Det finns också risk för punkteringar i fallet med sväljade ben. Vissa husdjur kanske inte visar symtom direkt, men det finns flera tecken. De inkluderar:

  • Letargi
  • Kräkningar
  • Svälla
  • Buksmärtor

Kirurgi krävs ofta för att ta bort benet eller annat material. Det innebär också flera dagars eftervård för att hjälpa din valp att återhämta sig.


Tips om att mata din hund med ben

Det bästa sättet att förhindra problem med ben är att erbjuda din valp endast säkra saker att äta. Du kan ge ditt husdjur andra godsaker som kan tillfredsställa dess köttätande instinkter men som utgör mindre risk för hinder. Vi rekommenderar också att du övervakar din hund när du släpper ut den på gården. Många husdjur äter allt de kan hitta, oavsett om det är bra för dem eller inte.

Avdelare 3

Slutliga tankar: Kan hundar smälta ben

Hundar utvecklades med förmågan att äta och smälta ben. Det handlade trots allt om att överleva i det vilda. Även om ditt husdjur kan metabolisera, är riskerna för obstruktion eller kvävning för stora för att ta en chans. Även om din valp beter sig som sina förfäder, är den ett tama djur som inte längre behöver klara sig själv. Det är mycket säkrare och hälsosammare att erbjuda din hund godis som är bättre för den.


Utvald bild: Karen Laventure, Shutterstock

Innehåll