Hur lång tid tar det för en hund att smälta mat? Vad vetenskapen säger

Välj Namnet På HusdjuretSom du säkert vet älskar hundar att äta i stort sett all mat de kan få sina tassar på. Vissa hundar kan få i sig nästan vilken mat som helst, medan andra har mycket känsligare mage. Oavsett om din hund faller i den förra kategorin eller den senare, kan det vara bra att veta hur lång tid det tar för hundar att smälta sin mat.De flesta hundägare vet dock inte mycket om sin hunds matsmältningsprocess. I den här artikeln kommer vi att ta oss tid att lära oss om matsmältningsprocessen, inklusive hur lång tid det tar för hundar att smälta sin mat och mer. Låt oss gräva in i detta intressanta ämne så att du kan främja din hunds hälsa och välbefinnande i många år framöver.Avdelare 1

Hur lång tid tar det för hundar att smälta mat?

Flera faktorer spelar in hur lång tid det tar för en hund att smälta sin mat. Med det faktum åt sidan, det tar små hundar och valpar cirka 4 timmar att smälta maten. Större hundar kan däremot ta cirka 8 timmar. Den exakta tiden kommer att variera beroende på hundens ålder, ras och mer.

Fransk bulldogg som äter från skål

Bildkredit: Gryllus M, ShutterstockFaktorer som påverkar hur lång tid det tar för hundar att smälta mat

Som vi nämnde ovan påverkar flera faktorer hur lång tid det tar för din hund att smälta sin mat. Låt oss ta en närmare titt på några av dessa viktiga faktorer så att du bättre kan förstå matsmältningstiden hos hundar.

Hundras

Avgörande nummer ett för hur lång tid det tar för en hund att smälta sin mat är dess ras. En hundras kommer att avgöra hundens allmänna storlek, hälsotillstånd och mer. Som ett resultat är hundrasen det första du bör titta på när du bestämmer din hunds matsmältningstid.


Hundstorlek

En av de största faktorerna som avgör en hunds matsmältningstid är dess storlek. Detta är vettigt eftersom större hundar har större tarmar och organ. Som ett resultat tar det större hundar mycket längre tid att smälta sin mat än mindre hundar. Som vi lärde oss ovan kan det ta stora hundar dubbelt så lång tid som det tar små hundar att smälta maten fullt ut.

pomeranian valp äta

Bildkredit: aonip, Shutterstock


Ålder

Ålder är en annan faktor som påverkar tiden dramatiskt. Hundens ras och storlek förblir ganska konsekvent, medan hundens ålder ändras konstant. Det kan vara till hjälp eller informativt att tänka på din hunds ålder som X-faktorn (eller förändringsfaktorn) i dess matsmältningsprocess.

Vad detta betyder är att din hunds ålder till stor del kommer att berätta skillnaderna i matsmältningstiden. Till exempel är det mest sannolikt att yngre hundar smälter sin mat mycket snabbare än äldre hundar eftersom de har en snabbare ämnesomsättning. Detta är väldigt likt människor.


Övning

Även om hundras, storlek och ålder är de tre stora avgörande faktorerna för hur lång tid det tar för din hund att smälta sin mat, spelar träning också en stor roll. Ju mer din hund tränar, desto snabbare kommer dess kropp att bearbeta maten. På grund av detta faktum smälter mer aktiva hundar sin mat mycket snabbare än slöa hundar.

övning

Bildkredit: Freebird7977, Shutterstock


Diet

Slutligen, den sista faktorn som påverkar matsmältningskanalen är den faktiska mat som hunden äter. Vissa mattyper tar längre tid för din hund att smälta än andra. Till exempel tenderar spannmål att smältas långsammare än protein. Vad du matar din hund kan påverka hur snabbt den smälter maten.

Avdelare 8

Hundens matsmältningssystem

Förutom att känna till faktorerna om din hund som påverkar dess matsmältningssystem, är det också bra att förstå hundens matsmältningssystem som helhet. Detta kan hjälpa dig att bli mer informerad om din hunds hälsa och välbefinnande.

Intressant nog är det första du bör inse att hundar lagrar sin mat mycket annorlunda än människor. Cirka 70 % av maten lagras i tarmkanalen hos människor, medan endast 30 % lagras i magen. Ordningen är omvänd hos hundar. 70% lagras i magen, och endast 30% lagras i tarmkanalen.

Bildkredit: Alexander_P, Shutterstock

Matsmältningsprocess

Förutom att veta hur hundar lagrar mat är det viktigt att känna till matsmältningsprocessen. Låt oss ta en titt på olika stadier av matsmältningsprocessen hos en hund .

  1. Maten går först genom din hunds mun, som du förhoppningsvis vet.
  2. Maten färdas sedan ner i matstrupen, vilket gör att maten kan transporteras från munnen till magsäcken.
  3. Efter att maten passerat genom matstrupen, lagras delvis smält mat i magsäcken. Syror och matsmältningsenzymer används för att bryta ner maten ytterligare.
  4. När maten väl bryts ner i magen fortsätter den in i tarmarna för att brytas ner ytterligare. Det är också här näring tas upp så att hunden kan använda dem.
  5. Efter att ha passerat genom tarmarna går maten genom tjocktarmen. Tjocktarmen är det som förändrar maten från mat till fekal materia, eller bajs. Så här går din hund sedan på toaletten.

Uppenbarligen är det mycket mer som händer i din hunds kropp än dessa fem steg. Ändå är dessa fem steg de mest grundläggande fakta du behöver veta om din hunds matsmältningsprocess. Om din hund uppvisar några matsmältningsproblem uppstår problemet förmodligen i ett av dessa fem steg.

Avdelare 4

Hundens matsmältningskanal: Hälsosamma tips

Att hålla din hunds mag-tarmkanalen frisk är absolut nödvändig för att den ska kunna leva ett lyckligt och långt liv. Ungefär som människor kan en upprörd eller irriterad matsmältningskanal orsaka mycket smärta och irritation för din hund.

Mata dem hundvänlig mat

Det främsta sättet att hålla din hunds matsmältningskanal frisk är att ge den mat speciellt framtagen för hundar . Erbjud hundfoder som innehåller mycket protein och har minimalt med spannmål, även om de borde ha lite spannmål. Att mata din hund med rätt kost kan göra en enorm skillnad i din hunds matsmältningskanal.

hund med äpple

Bildkredit: alexei_tm, Shutterstock


Komplettera med vitaminer

Förutom att välja hundvänligt foder kan det också göra stor skillnad att lägga till matsmältningshjälp till din hunds kost. Matsmältningshjälpmedel inkluderar vitaminer och kosttillskott. Dessa tillskott kommer att säkerställa att din hund har alla de näringsämnen den behöver för att smälta och absorbera sin mat ordentligt.

När du ger din hund matsmältningshjälpmedel och kosttillskott är det bäst att välja ett alternativ som är inriktat på din hunds storlek, ras och ålder. Detta säkerställer att hunden får ut det mesta av sina kosttillskott baserat på dess specifika behov. Att välja ett åldersspecifikt allt-i-ett-alternativ är det bästa valet.

hund som tar vitaminer

Bildkredit: ALPA PROD, Shutterstock


När ska du prata med din veterinär

Innan du ger din hund något tillskott eller vitamin, se till att prata med din veterinär om det först. Din veterinär kommer att bekräfta att tillägget är idealiskt för din hund och dess ras. De kanske till och med kan rekommendera bättre alternativ baserat på din hunds specifika problem.

Om du märker att din hunds maghälsa har förändrats dramatiskt under en kort tidsperiod, se till att ringa din veterinär omedelbart. Det enklaste sättet att upptäcka ett problem med din hunds matsmältningssystem är att vara uppmärksam på dess avföring. Om den är för rinnig eller konstigt färgad är det ett tecken på att din hund behöver träffa en veterinär.

Omvänt, brist på avföring talar om för dig att din hund också har ett problem. Om du märker att din hund har problem med att gå på toaletten, eller inte går på toaletten alls, ring din veterinär omedelbart.

Avdelare 5

Sista tankar: Hur lång tid tar det för en hund att smälta mat

Det korta svaret på frågan, Hur lång tid tar det för min hund att smälta sin mat? är mellan fyra och åtta timmar. Även om detta är ett ganska enkelt svar, beror den exakta tiden på ett antal faktorer, såsom din hunds ras, storlek, ålder, träning och mat. Det är också viktigt att notera att deras matsmältningstid kan skilja sig från dagen idag.

Även om det kan låta lite grovt, bör du spåra din hunds allmänna matsmältningshälsa för att säkerställa att den faktiskt är frisk och glad. Om du märker några dramatiska förändringar i din hunds matsmältningstid eller cykel, kontakta din veterinär omedelbart för att få den på rätt spår igen.


Utvald bildkredit: Petr Bonek, Shutterstock

Innehåll