Hur lång tid tar det för katthår att växa ut igen? Vad du ska veta!

  katt i grooming salongOavsett om din katt nyligen klippts av en frisör eller behövde en nära rakning för ett kirurgiskt ingrepp, kanske du inte är ett fan av att se din nakna katt ströva runt i huset. När allt kommer omkring behöver de flesta katter inte klippas regelbundet, så det kan vara humoristiskt att se dem med en löjlig frisyr - åtminstone under de första dagarna. Hårklippning är ett krav för vissa katter, oavsett om det är för säkerhet, hygien eller kirurgisk förberedelse, så du kanske har funderat på hur lång tid det kommer att ta för din katts lyxiga päls att komma tillbaka.

Korthåriga katter kommer tillbaka till full pälslängd om 2 månader, medan långhåriga katter kan ta upp till 6 månader.

Hur lång tid tar det för katthår att växa tillbaka?

Det finns ingen exakt tidslinje för hur snabbt din katts hår kommer att växa tillbaka fullt ut, och det beror till stor del på orsaken till att din katt tappade håret, hur kort hårklippningen var och hur lång din katts päls naturligt är. Om din katt tappat hår på grund av en medicinsk orsak, som ringorm eller alopeci, beror hur snabbt pälsen växer tillbaka till stor del på hur den underliggande orsaken till håravfallet behandlas. När orsaken är åtgärdad bör din katts päls börja växa tillbaka omedelbart.

Om din katts hår var rakad eller klippa, då är tidens längd i första hand beroende av pälsen din katt naturligt har. Korthåriga katter har ofta sin fulla pälslängd tillbaka inom 2 månader. För långhåriga katter , kan du förvänta dig att det tar upp till 6 månader för deras päls att växa ut igen. Hur som helst kommer du sannolikt att märka små mängder tillväxt i pälsen inom dagar eller veckor efter den första hårklippningen.En allmän tumregel är att håret kommer att börja växa tillbaka direkt och vara tillbaka till full längd om 8 veckor för korthåriga katter. Om det inte finns några tecken på hårväxt efter denna tid bör du kontakta din veterinär.

  orange och vit katt kammar borstning grooming haka

Bildkredit: Piqsels

Kommer pälsen att växa tillbaka som tidigare?

Din katts päls kommer sannolikt att återgå till sin forna glans, även om det kommer att ta lite tid. Om din katt förlorat sin päls av en medicinsk orsak, är återväxten av pälsen mycket varierande. Det är möjligt att din katts päls aldrig kommer att återgå till sin forna glans om den har ett kroniskt hälsotillstånd som påverkar kroppens förmåga att växa tillbaka pälsen eller absorbera näringsämnen.

Om din katts päls klipptes av för att den var tovig, kommer det sannolikt att ta lite tid för pälsen att få tillbaka den längden och tjockleken. Tänk på att din katt sannolikt hade en viss nivå av underull när deras frisyr klipptes. Detta kan innebära att din katt troligen kommer att växa ytterpälsen först och det kan ta ett par säsonger för en hel underpäls att växa ut igen.

Sammanfattningsvis

Om din katt har klippt sig kan det ta allt från 2–6 månader för din katts päls att växa ut igen. Det kan till och med ta lite längre tid än så för hela underullen att växa in också. Hur snabbt din katts päls växer tillbaka beror på din katts naturliga päls och deras nuvarande hälsotillstånd. Ohälsosamma katter kommer att ha svårare att få tillbaka pälsen.

+ Källor