Hur leker valpar? Varierar det mellan raser?

  schäfer valpar som leker utomhusValpar ägnar sig vanligtvis åt lekfulla aktiviteter som att jaga varandra, leka 'tag' och brottning. Vissa hundraser är kända för att vara mer aktiva än andra, och det kan påverka hur de leker. Till exempel kan de flesta arbetande raser (som Golden Retrievers ) spela apport, medan aggressiva tuggar raser (som Pitt Bulls ) tenderar att njuta av att tugga på leksaker.

Det finns dock några generella egenskaper som är gemensamma för alla typer av valpar. Till exempel älskar valpar att utforska sin värld och kommer att tillbringa timmar med att leka tills de är trötta. Andra vanliga aktiviteter är att leka med sina syskon, gräva i sanden och upptäcka sin omgivning. Det är viktigt att låta din valp leka fritt och ta reda på vad som intresserar den; detta kommer att hjälpa dem att lära sig goda vanor och utveckla en sund känsla av lekfullhet.

  Avdelare 1

Faktorer som påverkar valpens lek

Det är många faktorer som avgör hur valpar leker. Ålder och socialisering spelar en betydande roll, men hundar har också sina egna preferenser. Att spela dragkamp eller kurragömma är roligare för vissa hundar, medan andra hundar tycker om att se föremål röra sig. I doggy-kommunikation använder hundar överdrivna och mycket ritualiserade gester för att kommunicera. Som ett resultat kan hundar leka kl stridande till exempel utan missförstånd som kan leda till egentliga slagsmål. Vissa raser, t.ex Alaskan Malamute , älskar att spela dragkamp, ​​medan andra, som Cavalier King Charles Spaniel , föredrar att spela apport.  dogue de bordeaux valpar som leker utomhus

Bildkredit: 947051, Pixabay

Hur unga kommer valpar att börja leka?

När det kommer till valpar finns det inget svar på frågan om när de ska börja leka. Vissa valpar kan börja leka bara några veckor gamla, medan andra kanske inte börjar förrän de är flera månader gamla. Det finns ett antal faktorer som kan påverka när en valp börjar leka, inklusive ras, personlighet och miljö. Generellt sett kommer valpar att börja leka när de känner sig bekväma och trygga i sin omgivning och när de har utvecklat de fysiska förmågor som krävs för lek.

Varför är lek viktigt för valpens hälsa?

Det finns en hel del forskning som tyder på att valpar som får leka har bättre övergripande hälsa och välbefinnande än de som inte är det. Detta kan delvis bero på att valpar som leker lär sig att interagera med andra hundar och människor på ett positivt sätt. De får också välbehövlig motion, vilket är viktigt för deras allmänna hälsa. Dessutom hjälper lek valpar att utveckla sina muskler, ben och leder. Lek är viktigt för valpar eftersom det hjälper dem att utveckla de färdigheter de behöver för att leva framgångsrika liv.

Genom lek lär sig valpar hur man interagerar med andra hundar och människor, hur man utforskar sin miljö och hur man hanterar nya situationer. Lek hjälper också valpar att lära sig kontrollera sina kroppar och träna sina muskler. Valpar lär sig viktiga färdigheter genom lek. Dessa färdigheter inkluderar korrekt socialisering, betthämning och hanteringsmekanismer. Valpar som inte har tillgång till mycket lektid kan kämpa med dessa viktiga livskunskaper.

  tre valpar som leker utomhus

Bildkredit: 825545, Pixabay

Vilka hundar är mest lekfulla?

Olika hundraser är kända för att vara mer lekfulla än andra. Vizlas anses till exempel vara en av de mest lekfulla hundraserna. Detta beror troligen på deras höga energinivåer och benägenhet att vilja spela apport eller andra spel. Andra raser som ofta anses vara mycket lekfulla inkluderar Jack Russell Terriers, Beagles och Australian Cattle Dogs. I allmänhet är hundar som fötts upp för vallnings- och sportändamål mer lekfulla än hundar som utvecklats för andra ändamål, såsom icke-sport- och leksakshundar.

Till exempel anses Chihuahuas vanligtvis inte vara lika lekfulla som andra raser, som Labs eller Goldens. Detta beror delvis på deras ringa storlek och det faktum att de ofta inte kräver mycket motion.

Varför är vissa hundraser mindre lekfulla?

En möjlig förklaring till detta fenomen är att vissa hundraser (till exempel leksakshundar) har fötts upp specifikt för sin lilla storlek och följaktligen saknar de fysiska egenskaper som krävs för kraftig lek (t.ex. starka käkar, robusta muskler). Eftersom leksaksraser ursprungligen var avsedda som modeaccessoarer för aristokratin, kunde deras lekfullhet betraktas som ett ansvar. Dessa små hundar fanns för att matcha sin ägares kläder och resvanor utan att kräva för mycket uppmärksamhet. I denna dynamik skulle en lekfull hund helt enkelt skapa problem för ägaren.

Dessutom, idag förstärker många leksakshundsägare oavsiktligt en soffpotatislivsstil genom att förse sina husdjur med gott om mat och lite motion, vilket bara förvärrar problemet.

  en bedårande mopsvalp som sitter på vitt trä

Bildkredit: Tanya Consaul Photography, Shutterstock

Vilka är bra sätt att leka med min valp?

Det finns ett antal olika sätt att leka med din valp. Ett sätt är att slänga en leksak för dem att fånga. Du kan också spela 'hämta' genom att kasta leksaken och sedan ringa ditt husdjur för att hämta den. Ett annat bra sätt att leka med din valp är att gömma godsaker eller leksaker runt huset och låta dem söka efter dem. Du kan också ta med din valp på promenader eller löpturer för att få lite motion.

Det är viktigt att vara konsekvent med hur du leker med din valp, eftersom den lär sig bäst genom upprepning. Att leka med din valp kan hjälpa till att stärka bandet mellan er och hjälpa till att hålla dem mentalt och fysiskt stimulerade.

Hur mycket ska jag leka med min valp?

Den tid en husdjursägare spenderar med att leka med sin valp är viktig för valpens utveckling. Valpar som man inte leker tillräckligt med kan bli hyperaktiva och destruktiva, medan valpar som man överspelar med kan bli skygga och tillbakadragna. En bra tumregel är att leka med din valp i cirka 10–15 minuter två gånger om dagen. Det finns inget definitivt svar på denna fråga eftersom det beror på en mängd olika faktorer, inklusive valpens ålder, valpens ras och valpens individuella personlighet.

Generellt rekommenderas dock att leka med valpar i minst 20–30 minuter per dag. Den här lektiden kan innefatta aktiviteter som att springa runt ute, leka apport eller bara mysa i soffan.

  ägare använder hundleksak för att leka med sitt husdjur

Bildkredit: Alena Veasey, Shutterstock

Håll din valp sysselsatt när du är borta

När du måste lämna din valp ensam hemma är det viktigt att hålla den sysselsatt. Ett sätt att göra detta är att förse dem med massor av leksaker och tuggben. Kongleksaker är ett bra alternativ eftersom de kan vara det fylld med godsaker eller jordnötssmör, som kommer att underhålla din valp ett tag. Du kan också ge dem en säker plats att leka på, som ett särskilt rum eller ett uteområde som är inhägnat. Sätt upp en lekhage eller låda för din valp så att han har ett särskilt område att umgås i. Lägga en filt eller något gamla kläder inuti kommer att ge din valp en känsla av trygghet och komfort. Att lämna på radio eller tv kan också hjälpa till att hålla dem lugna.

  Avdelare 3

Slutsats

Sammanfattningsvis leker valpar på en mängd olika sätt som är rasberoende. Vissa raser är mer häftiga än andra, och vissa raser föredrar att leka mer lugnt. Det är viktigt att vara medveten om hur din valp leker så att du kan ge den lämplig mängd motion och stimulans, samt så att du kan ge den lämpliga leksaker och aktiviteter.

+ Källor