Hur många kattraser finns det?

fem olika kattraserNär någon ser en katt är det inte ovanligt att de säger: Aww, titta på den söta orange katten! Eller till och med, Oh titta! En kaliko katt!. När allt kommer omkring identifierar vi vanligtvis katter genom deras färgmönster istället för en specifik ras. Problemet med detta är att vissa färger och mönster kan hittas på många olika kattraser.

Till skillnad från hundar, vilket kan vara lätt att identifiera den specifika rasen (chihuahua, Hes , schäfer, etc.), är katter inte så lätta att identifiera andra än en eller två raser (perser eller siameser, kanske). Även om det inte finns lika många kattraser som det finns hundraser, kan du lära dig allt som finns att veta om den om du vet vilken ras din katt är.

Beroende på vem du frågar finns det mellan 45 och 73 erkända kattraser i världen.

kung herde bredvid schäfer

I den här artikeln får du veta exakt hur mångakattraserdet finns, förutom vilka raser som är vanligare än andra. Du kommer också att lära dig några sätt att identifiera din katts ras så att du kan lära dig lite mer om rasens historia och egenskaper.hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Hur många kattraser finns det i världen?

Innan vi svarar på den här frågan finns det tre saker som vi behöver förklara. Den första är att när vi besvarar denna fråga, talar vi bara om tama katter; det betyder katter som vanligtvis hålls som husdjur.

Den andra saken som vi behöver förklara är att när vi talar om erkända kattraser kommer de flesta av dem att betraktas som stamtavlakatter. Vad är skillnaden mellan en stamtavla och en icke stamtavla katt?

tre huskatter utomhus

Bildkredit: JF4, Shutterstock

Stamtavla vs icke-stamtavla katter

Stamtavla katter är uppfödda för att uppvisa vissa egenskaper i förhållande till en rasstandard. Väsentligen, stamtavla katter föds upp som ett resultat av att människor kontrollerar vilka katter som föds upp för att ge katterna vissa utseenden och egenskaper på grund av deras gener. De flesta stamtavlade katter kommer att vara renrasiga.

Katter som inte är stamtavla är katter som föds upp utan mänsklig inblandning. De får avla med vilken katt de vill avla med och kanske inte ser ut som någon speciell ras. Andra termer för katter utan stamtavla inkluderar blandraser och moggies.

Ingen tydlig konsensus

Den tredje saken som vi behöver förklara är att när det gäller att avgöra hur många tama kattraser det finns över hela världen, beror det bara på vem du frågar. Det finns några organisationer där ute som bestämmer hur många kattraser det finns, och som inte verkar vara överens om ett antal.

En del av detta har troligen att göra med det faktum att det finns så många katter som inte är stamtavla där ute som har egenskaper hos mer än en ras. Men det finns också försök att korsa specifika kattraser för att skapa en ny ras, vilket kan resultera i skillnader i antal.

Vissa organisationer betraktar också katter med pälsfärger och längder som skiljer sig från en viss rasstandard som en separat distinkt ras. Som ett exempel är Cymric-katten en manxkatt med en annan pälslängd, men vissa organisationer listar den som en separat ras. På grund av dessa avvikelser kommer vi att titta på varje organisation individuellt.

Kattälskarens förening

Cat Fanciers’ Association (CFA) är en av de mest pålitliga organisationerna när det kommer till våra kattvänner. De känner igen 45 stamtavlade kattraser . Men det erkänner de också runt omkring 95 % av katter som hålls som husdjur är icke stamtavla, så det är mycket möjligt att det finns fler än 45 raser.

är kirkland hundfoder fri från spannmål

De 45 raserna som är erkända av CFA anses vara utställningskatter, och de är berättigade att visas på kattutställningar som sponsras av CFA. Av de 45 erkända raserna är det 42 av dem som kan tävla i tävlingar.

Några av de erkända raserna inkluderar de välkända Maine Coon ,persiska, Siamesiska , och Sphynx-katter . Mindre kända kattraser inkluderar raserna Korat, Lykoi och Toybob.

två devon rex-katter sitter på skrapstolpen

Bildkredit: Veera, Shutterstock

International Feline Federation

International Feline Federation (FIFe) erkänner 48 stamtavlade kattraser . De är en liknande organisation som CFA och känner igen de flesta av samma raser. FIFe listar dock vissa rasvariationer separat, även om de har nästan identiska egenskaper som en annan ras.

Till exempel anser vissa att Cymric är en manxkatt med längre pälslängd. Rasstandarden för de två är också densamma. Men trots att de har liknande egenskaper, pga olika påståenden kring ursprunget till de två raserna listas de separat av FIFe.

International Cat Association

Slutligen har vi The International Cat Association (TICA) som erkänner 73 olika raser av katter. De har det överlägset största registret när det gäller hur många raser av stamtavla katter de känner igen. En stor del av skillnaden i antal mellan TICA och andra organisationer är ett resultat av att de känner igen långhåriga och korthåriga varianter av samma ras separat.

TICA erkänner även hushållskatter som inte är stamtavla i en klass för sig när det gäller att tävla i TICA-sponsrade utställningar. I deras register finns också nyare raser som fortfarande utvecklas, som t.ex Serengeti katt och den Highlander katt .

hepper-katt-tass-avdelare

Kan nya kattraser läggas till i registret?

Nya kattraser utvecklas som läggs till i register som ett resultat. Vanligtvis är dessa raser experimentella raser eller hybridraser som skapas som ett resultat av att man föder upp två olika stamtavlakatter för att skapa en katt med vissa egenskaper.

Till exempel Serengeti katt är en relativt nyare ras som är en korsning mellan en bengalisk och en orientalisk katt. Den har funnits sedan 1995. TICA känner igen den här katten som en avancerad ny ras, men CFA känner fortfarande inte igen den alls.

Att lägga till en ny kattras i ett register sker inte som ett resultat av att bara skapa en katt av en specifik ny ras. Varje organisation har olika krav vad gäller vad som måste hända för att en ny ras ska läggas till i dess register. Kraven består vanligtvis av hur länge rasen har funnits, hur många uppfödare som föder upp just denna katt, hur många katter som deltar på utställningar osv.

Serengeti katt

Bildkredit: LTim, Shutterstock

Räkna med förseningar

Varje gång en ny ras läggs till tar det mycket tid och forskning att ta reda på saker som rasens ursprung och blodslinjer. Och de flesta register kommer inte att lägga till en ny kattras när det bara finns ett fåtal av den rasen. Det kan ta flera år och till och med decennier innan en ny katt läggs till i ett register.

Men som tidigare nämnt är detta en av anledningarna till skillnader i antalet erkända kattraser som det finns. Dessutom finns det sannolikt många raser som ännu inte är erkända. Det är fullt möjligt att det totala antalet kattraser kan vara närmare 100.

engelsk springer spaniel golden retriever mix

Vilka är de mest populära kattraserna?

När det gäller erkända raser av stamtavla, inkluderar några av de mest populära raserna Maine Coon, Ragdoll och Perser. Den exakta popularitetsrankningen för dessa katter varierar runt om i världen, men dessa är bara några av de vanligast ägda och registrerade katterna.

Enligt CFA var Ragdoll-katter deras populäraste rasen 2020, följt av Exotics och Maine Coons. Perserkatten, en av de mest populära i världen, slutade fyra på sin lista. Andra populära raser inkluderar både brittiska och amerikanska korthår.

Andra populära kattraser inkluderar inhemsk korthår och inhemsk långhårig katt. Domestic Shorthairs är så populära att man tror att det finns över 80 miljoner av dem i amerikanska hem.

Både tamkorthår och tamlånghår är kattraser utan stamtavla som beskrivs av längden på deras päls. De är faktiskt inte specifika raser alls, snarare är de blandraskatter vars faktiska genetik och härkomst är okända. Om du tar in en katt som herrelös eller adopterar en från djurhemmet, kommer det med största sannolikhet att vara en av dessa två varianter.

Ragdoll sitter på mattan golv

Bildkredit: Peredniankina, Shutterstock

Hur kan jag säga vilken ras min katt är?

Om du inte har en renrasig katt kan det vara svårt att avgöra vilken ras det är. Om din katt inte är renrasig är det med största sannolikhet en Tam-korthårig eller Tam-långhårig. I vissa fall kan du kanske titta på din katt och välja ut vissa egenskaper hos enskilda kattraser, såsom pälsfärg, öronform, svansutseende, etc.

Bernerbergshund vs schweizisk fjällhund

Du kan alltid undersöka dessa funktioner på Internet för att ta reda på vilka raser din katt har likheter med. Men här är kickern: vissa funktioner spänner över flera kattraser så det kan vara svårt att veta säkert.

Om du verkligen vill veta vilka raser som din huskatt består av är det bästa sättet att göra det med en katt DNA-test . Du kan köpa ett kit online, där du samlar in din katts DNA (vanligtvis genom en kindpinne), och skickar sedan tillbaka testet för att läsa och få dina resultat. Eller så kan du låta en veterinär utföra ett DNA-test på din katt också.

hepper-katt-tass-avdelare

Slutgiltiga tankar

Förutom de lätt igenkännliga perserna, siameserna, maine coonsna och sphynxkatterna är många kattraser inte lika allmänt erkända som hundraser. Vi vet att det finns mellan 40 och 75 erkända kattraser, men det finns sannolikt även många fler som fortfarande utvecklas eller är okända.

Dessutom är många huskatter en blandning av flera olika kattraser med en lång rad av förfäders mysterium. De kan uppvisa egenskaper hos många olika raser. Men om du verkligen vill veta din katts rashistoria kan du alltid låta utföra ett DNA-test för att lära känna din kattvän lite bättre.


Utvald bildkredit: Asichka, Shutterstock

Innehåll