Hur många morrhår har en katt?

Välj Namnet På Husdjureten närbild av en orange tabby kattPolisonger är inte bara bedårande ansiktsdrag på din katt. De fyller faktiskt flera funktioner för att hjälpa en katt att överleva och navigera i det dagliga livet.De flesta katter har totalt 24 morrhår , men detta nummer kan ändras beroende på ras. Här är allt du behöver veta om dessa fascinerande ansiktsdrag.hepper enkelkatttassavdelare

Vad är det genomsnittliga antalet morrhår en katt har?

I genomsnitt har katter 12 morrhår arrangerade i fyra rader på varje kind. Morrhår finns dock inte bara på deras kinder. De växer också ovanför kattens ögon och på framtassarna. Du kan hitta sex till åtta morrhår som växer i vart och ett av dessa områden. Så totalt kan en katt ha mellan 48 till 56 morrhår.bengal katt liggande på golvet

Bildkredit: lshman000, Pixabay

Vad är morrhår?

Morrhår skiljer sig från resten av en katts päls. De är tjockare och rötterna är planterade djupare i huden än vanligt katthår. De är också grövre och mer hållbara, och de är känsligare eftersom de är på platser med många nerver och blodkärl.

För katter är morrhår en annan del av kroppen som fungerar som känsel. De är precis som känslig som en människas fingertoppar.

Syftet med morrhår

Katteranvända sina morrhårför flera olika ändamål. De förlitar sig på dessa speciella hårstrån för daglig funktion och säker förflyttning från rymden till rymden.

en tabby katt som ligger på golvet

Bildkredit: Inge Wallumrød, Pexels

Reflexer

Varje morrhår är kopplad till en proprioceptor , som är en sensorisk receptor som kommunicerar med hjärnan. Proprioceptorns koppling till hjärnan gör det möjligt för en katt att vara extremt medveten om sin kropp och rörelser. Det är ansvarigt för kattens ökända snabba reflexer. Om det inte vore för morrhår, skulle katter inte kunna landa på fötterna.

Tvärtemot vad många tror, ​​är katter inte mycket beroende av att deras morrhår förblir balanserade. Som med de flesta däggdjur har katter öronvätska som hjälper dem att behålla balansen. Därför kommer saknade morrhår inte nödvändigtvis göra att en katt inte kan gå.

Rumslig igenkänning

Katter använder sina morrhår som hur människor använder linjaler. Det utrymme som en katts kindermorrhår tar upp är ungefär lika stort som kattens kropp.

Du kanske märker att en katt sticker huvudet in och ut ur ett hål. Detta beteende indikerar att katten använder sina morrhår för att avgöra om den får plats i utrymmet.

När en katt närmar sig en öppning kommer morrhåren att känna sig runt för att avgöra om området är tillräckligt stort för att katten ska få plats inuti. Om morrhåren inte får plats utan att böjas, kommer det att avskräcka en katt från att komma in.

en katt som sticker ut huvudet på ett hål av trägrind

Bildkredit: Cerrotalavan, Shutterstock

Skydd

Morrhåren i sig har inte nerver i sig, men de är rotadekänsliga fläckar. Därför, när damm och skräp landar på morrhåren, kommer katter omedelbart att skaka ansiktet för att bli av med partiklarna. De kommer också att veta att området inte är säkert för deras ögon och kommer sannolikt att undvika att gå framåt.

De känsliga placeringarna av morrhåren kan skydda katter från att komma in i farliga områden som kan skada deras ögon. Om det finns några hinder i vägen kommer morrhåren att känna dem först, och katten kan undvika dessa hinder och skydda ögonen.

Känn vibrationer

Katter har en utmärkt framsynt syn, men de är inte särskilt bra på att se saker på nära håll. Därför litar de på sina morrhår för att kompensera för sin svaga närsynta syn.

Morrhår kan skicka luftströmmar som studsar tillbaka när de träffar ett fast föremål. Denna förmåga hjälper katter att navigera i mörka utrymmen och undvika att stöta på föremål.

Morrhåren på en katts tassar kan också känna vibrationer, vilket blir till hjälp när byten är i närheten. En katt kanske inte kan fånga bytet inom sitt synfält, men bytet kommer att ha en utmanande tid att kringgå kattens känsliga tassmorrhår.

katt jagar byte från buskarna på natten

Bildkredit: Paul W Thompson, Shutterstock

Uttryck känslor

Morrhår rör sig också enligt kattens känslor. Till exempel, när morrhåren är i ett avslappnat tillstånd, återspeglar de kattens avslappnade humör. Om de är raka och pekar ut, tyder det på att katten känner sig pigg eller nyfiken. När katter blir irriterade eller arga drar de tillbaka morrhåren mot ansiktet.

Ska jag klippa min katts morrhår?

Morrhår kommer naturligtvis att falla ut då och då. Denna händelse är inget att oroa sig för, och de kommer vanligtvis att växa tillbaka. Det är dock bäst att inte trimma en katts morrhår avsiktligt.

Morrhår fyller viktiga funktioner, så att ändra dem kan orsaka många förändringar som din katt måste vänja sig vid att navigera. Din katt kan ha svårt med rumslig igenkänning och kan agera klumpigare eller ha långsammare reaktionstider.

Katter är nyfikna och smygande av natur, och mycket av det har att göra med deras morrhår. Därför kan förändringar av dessa morrhår orsaka stress för katter eftersom de inte kommer att kunna göra de vanliga kattliknande sakerna som de är vana vid att göra så enkelt.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Morrhår är små och anspråkslösa, men de fyller en viktig roll i en katts liv. Du kanske bara trodde att de var söta ansiktsdrag, men nu vet du att de är mycket målmedvetet placerade.


Utvald bildkredit: Sam Chang, Unsplash

Innehåll