Hur många tänder har katter?

Välj Namnet På Husdjuretkatt som gäspar visar sina tänderKatter är gåtfulla djur som försvinner under långa perioder, och du kanske aldrig får reda på var de har varit! Oberoende, strategisk och påhittig, kanske din familjekatt köper mat från många ställen i ditt grannskap. Det är tydligen inte ovanligt att ett kattdjur har flera hem. Bli därför inte förvånad om du upptäcker att din katt har ett par mammor och pappor och att den återkommande lukten av sardiner som de tar in i huset kommer från deras sista måltid hemma på gatan.Människor verkar aldrig få syn på sina katters tänder, även om de är oerhört viktiga för deras jaktutflykter och allmänna hälsa. Så frågan är, hur många tänder har de egentligen?Din söta kattunge har cirka 30 tänder när den når kattens vuxen ålder. Många människor blir förvånade när de hör detta, men när får du verkligen en bra och solid titt på din katts tänder? Vi älskar våra fluffiga kattdjur, men låt oss inse det, de gillar inte att kyssas eller leka med tuggleksaker så mycket som hundar gör, så om du inte har en särskilt vänlig katt, kanske du aldrig har sett deras huggtänder.

hepper enkelkatttassavdelareHar katter mjölktänder?

En viktig uppskattning av en katts ålder är genom inspektion av dess tänder. Liksom mänskliga bebisar föds katter med mjölktänder. Vanligtvis har de cirka 26 mjölktänder vid födseln som byts ut under kattungen med sina permanenta tänder. Mjölktänder är lövfällande, som börjar dyka upp genom en kattunges tandkött när de blir 3-4 veckor gamla. Hundarna, eller vampyrliknande tänder, är de som bryter ut först tillsammans med mini, baby framtänder, som är tänderna längst fram i munnen.

Nästa steg är barnsjukdomsfasen. Under denna tid börjar knopparna på de vuxna tänderna att spruta upp genom käkbenen under mjölktänderna. Det är absolut lika smärtsamt som det låter, och din katt kommer att informera dig om detta utan tvekan! Ömhet och obehag åtföljs vanligtvis av mycket dregling och dålig andedräkt. Förhoppningsvis hittar du mjölktänders skal runt huset, så håll utkik och lägg dem bara i papperskorgen eller förvara dem i en kattminneslåda. Det måste finnas gott om mjuka, sega föremål tillgängliga just nu eftersom suget att bita är starkt.

Samma tillväxtmönster äger rum för de vuxna tänderna som för de bebisar, med början med framtänder, sedan hörntänder och slutligen premolarer och molarer. Vid 24 veckor bör din kattunge ha sina vuxna tänder och du kommer förmodligen att veta detta eftersom du kommer att känna dem under lek! Tyvärr är din gosiga kattunge inte precis som en haj och kan inte få tillbaka sina tänder. Så pass på deras tänder för om de tappar en så är den borta för gott!

silver tabby kattunge

Bildkredit: 12222786, Pixabay

Är katter obligatoriska köttätare?

En obligatorisk köttätare är precis vad den säger, det är ett djur som är skyldigt att äta kött. Om du inte trodde att din katt behövde all den kycklingen, måste du bara se ett lejon slita kött och komma ihåg att din katt är likadan. En katt kan inte få alla sina näringsbehov från en vegetabilisk kost och även om du är vegan är det orättvist att inte mata ditt kattdjur med det de biologiskt behöver. Den första ledtråden om att din fluffiga vän är en riktig köttätare är deras tänder, som är ett kraftfullt vapen. De små framtänderna vid muningången är avsedda att fånga och greppa byten och de fyra mycket spetsiga hundtänderna sliter i huvudsak kött. Det finns också molarer specifikt namngivna carnassial som är som rakhyvlar och designade för att döda. Om det inte var tillräckligt bevisat, är en katts matsmältningssystem den raka motsatsen till en ko. Faktum är att ett kattdjur har det kortaste förhållandet i matsmältningskanalen i däggdjursriket, vilket innebär att färre bakterier kan smälta vegetabiliskt material.

Är kattens tänder som människor?

Det korrekta svaret på om kattens tänder liknar människor är både ja och nej. Tändernas funktion för båda är identisk, vilket är att förbereda mat för intag och absorption. Det finns dock några stora skillnader. Människor har normalt 32 tänder som vuxna och cirka 20 mjölktänder. Bara i jämförelsesyfte har en valp 28 mjölktänder och sedan 42 när de är fullvuxna. Som allätare kan människor äta vad de vill, från ren växtbaserad mat till andra djur. Därför är en människas tänder relativt mindre huggtandliknande och vi tenderar att tugga vår mat längre. Katter, med sin skyldighet att konsumera kött, har stora hörntänder för att säkerställa att de kan fylla sina magar med kött. Ett kattdjur använder också sina tänder för att sköta och hålla sig själv och sina kattungar oklanderligt rena.

närbild av katt

Bildkredit: Annette Meyer, Pixabay

Behöver kattens tänder borstas?

Hur lustigt det än låter (och ser ut!), är det en mycket bra idé att borsta din kattväns tänder. Den bästa tiden att börja borsta är när de är några veckor gamla innan tänderna börjar. Den ideala perioden är ungefär mellan 6 veckor och 10 veckor gammal. Som ett litet barn kan din kattunge vara lite nödställd när den börjar få tänder, liksom en del smärta, så det är bäst att lämna dem i fred tills de har en komplett uppsättning vuxna huggtänder. Det enklaste sättet att komma igång är att få klorna på ett kitty tand-kit med en tandborste och klistra. Dessa kit har instruktioner om hur du rengör dina katters tänder och om det är för stressigt för dem kan munvatten eller tandtuggar vara ett alternativ. Om ditt kattdjur upplever allvarligare tandproblem, kontakta din veterinär så snart som möjligt.

hepper katttassavdelare

Vilken diet är bra för kattens tandhälsa?

En katt ska ha ett brett utbud av kött och fisk i vissavåt- och torrfoder av god kvalitet. Konserverad fisk, som tonfisk eller sardiner, såväl som tillagad kyckling, är välkomna tillskott. En katts diet är lite enklare än en hund eftersom de är obligatoriska köttätare. Lyckligtvis är din katts dietplan naturligt lågsocker om inte sockerfri eftersom dessa köttätare kräver enkost med hög proteinhalt och låg kolhydrat. Det betyder att hålrum inte är lika vanliga hos katter, men regelbundna tandkontroller hos din veterinär är viktiga för att förebygga och upptäcka eventuella tandproblem.


Utvald bildkredit: Sergio Huainigg, Pixabay

Innehåll