Hur man bygger ett hundhus: en steg-för-steg-guide

hundhus

Om du någonsin har velat prova på träbearbetning är chansen stor att bygga ett hundhus står högt på din lista. Det verkar så enkelt, eller hur? Och om du förstör det är det inte som att din hund kommer att göra narr av dig.Lyckligtvis bygga ett hundhus burk vara ett av de enklaste projekten att ta sig an – förutsatt att du vet vad du gör, förstås.

I den här guiden visar vi dig hur du bygger ditt alldeles egna hundhus med steg-för-steg-instruktioner.

Vilken typ av hus vill du bygga?

Att fråga hur man bygger ett hundhus är en mycket vag fråga; det finns trots allt nästan lika många sorters hundhus som det finns vanliga hus. Så först måste du bestämma vilken sort du vill göra.

Är du redo att lära dig allt om hundhus? Det finns A-ramar, igloor, hus med soldäck, baslådor...listan fortsätter och fortsätter. Men de borde alla ha några grundläggande saker gemensamt:Allt om hundhus

  • Ett förhöjt golv – detta håller huset borta från den kalla marken, vilket gör det varmare och mer inbjudande för din hund. Det förhindrar också att regnvatten kommer in och kan också avskräcka insekter.
  • Rum att ligga ner - det här är din hunds plats att koppla av, så se till att hon har gott om plats att göra det. Din valp måste ha tillräckligt med utrymme för att vända sig och sträcka ut sig bekvämt.
  • Skydd från elementen - när vädret blir otäckt vill din hund naturligtvis krypa in i sitt hus. Du vill se till att hon har gott om skydd mellan henne och vinden och snön. Helst innebär detta att man bygger ett separat rum som är förskjutet från entrén.
  • En ombonad interiör – huset ska efterlikna den typ av grotta som en hund naturligt skulle söka upp i naturen; som ett resultat vill du ha lågt hängande tak och väggar som inte är mycket bredare än din hunds kropp.
  • En plats att komma in på - ingången ska vara tillräckligt stor för att din hund lätt ska kunna komma in, men inte så stor att den släpper ut mycket värme. Du kanske vill överväga att lägga till en dörr eller lucka också.

När du förstår dessa grundläggande principer kan du göra nästan vilken typ av hundhus som helst din fantasi kan drömma om. För detta exempel kommer vi att göra ett klassiskt hus med A-ram.

hundhus planer

Kredit: Kichigin, Shutterstock

Planeringsstadiet

Innan du börjar måste du planera lite. Här är de viktigaste sakerna du behöver tänka på:

    Hur stor ska den vara?Detta låter dig veta hur mycket material du behöver köpa. För att svara på den här frågan måste du också mäta din hund från nosspetsen till svansbasen när du står och från toppen av huvudet till marken när du sitter. Vad ska den vara gjord av?Svaret på detta kommer att bero på hur mycket du är villig att spendera, liksomvilket material är bästöverleva just ditt klimat. Vanligtvis kommer du att köpa 2x4 och plywoodskivor. Kommer det bli isolerad? Vi rekommenderar att du isolerar huset, eftersom det kommer att göra det bekvämare för din hund; men det är inte nödvändigt om du inte bor i ett särskilt kyligt område. Tänk bara på att isolering kommer att öka dina kostnader och öka byggtiden.

När du har en grundläggande uppfattning om vad du bygger kan du börja rita upp en ritning. Använd din hunds mått för att ta reda på husets mått, och kom ihåg att du åtminstone behöver sex paneler (fram, bak, topp, botten och båda sidor).

Att göra denna planering bör ge dig all information du behöver för att bege dig till järnaffären. Du kan få brädorna kapade till dina önskade mått där, eller så kan du använda en kapsåg hemma för att göra det själv. Vi rekommenderar dock att låta dem skära plywooden, såvida du inte har en välfylld butik hemma.

    Se även: TILLn Översikt över de olika typerna av hundhus

Bygga basen

Börja med att bygga husets bas. Detta görs genom att helt enkelt fästa fyra brädor i ett kvadratiskt eller rektangulärt mönster, med en plywoodskiva eller något liknande ovanpå.

Kom ihåg att du vill höja golvet från marken. Du kan lämna ett luftspalt mellan marken och golvet, eller så kan du använda två brädor och fylla utrymmet med isolering.

För att fästa brädorna, borra två pilothål i slutet av varje bräda och använd sedan träskruvar för att fästa dem till varandra. Du kan också använda spikar eller vinkelfästen om du föredrar det.

Golvet kan fästas med antingen skruvar eller spik. Du kan också lägga till en säng, matta eller halm ovanpå golvet för att ge din valp en bekväm plats att lägga sig på.

hundhusbas

Att sätta upp väggarna

Ta tag i plywooden du ska använda för dina fyra väggar och ställ den åt sidan. För en A-ram vill du att de främre och bakre panelerna ska skäras till en triangel upptill så att du har en bas att sätta ditt tak på.

Ta dina 2x4:or och skruva fast dem i basen; du vill ha en i varje hörn med minst en i mitten på sidorna och baksidan. Lägg också till 2x4 över toppen så att du har en perfekt fyrkant, plus en bräda som löper ner i mitten.

Vid det här laget bör du se grundskelettet avditt hundhus. För att avsluta väggarna är det helt enkelt en fråga om att skruva fast dina plywoodpaneler på 2×4 reglarna du just satt upp.

Du kan sedan lägga till fram- och baksidan också. Om du inte redan har gjort det, skär en ingång till frontpanelen med en sticksåg innan du fäster den på ramen. Du kanske också vill lägga till en dubb som löper från frontpanelen till baksidan.

hundhus väggar

Lägga till taket

Det är en olika takstilar du kan välja mellan, allt frånvanligt trätill asfaltbältros. Vi använder vanligt trä här, men om du bor i ett särskilt fuktigt klimat, vill du väderbehandla din plywood eller välja något som är mindre benäget att ruttna.

Takpanelerna kommer att ligga rakt över toppen av den befintliga ramen (och om du har gjort saker rätt hittills bör de ligga perfekt). Skruva i dem och du är klar!

Det vill säga, såvida du inte vill måla saken eller lägga till några klockor och visselpipor som värmekuddar till inredningen. Vi rekommenderar att du gör båda, men det är inte nödvändigt.

hundhus tak

Övning ger färdighet

Alla ovanstående steg bör bara ta några timmar, och din hastighet kommer att öka när du blir en mer kapabel snickare.

Det faktum att det inte är mycket tidsförpliktelse är särskilt trevligt eftersom om du skruvar upp det förbi reparationspunkten kan du börja om utan att offra för mycket av din tid i processen.

Eller så kan du bara skriva av dig de där få timmarna av ditt liv och köpa en färdiggjord. Vi kommer inte att berätta för någon.

Dessutom, om du är intresserad av att bygga ett katthus, då här är ett bra ställe att börja .

hund i ett hundhus

Foto av Mysaell Armendariz på Unsplash

Se även våra hundhusköparguider:

Innehåll