Hur man ger en hund ett bad som hatar bad i 8 enkla steg

 hundbad utomhus

När din hund hatar att bada kan det göra badtiden mer stressig än den behöver vara. Din hund är inte ensam i sin fiendskap; det finns massor av hundar som hatar bad. Du är inte heller ensam i dina ansträngningar att göra badtiden enklare för ditt husdjur. Med några enkla justeringar av din badrutin kan du göra upplevelsen mer behaglig för både dig och din hund.Här är åtta steg som du kan ta för att bada din hund som hatar bad.

 Avdelare 2

Hur man badar en hund som hatar bad

Det finns inte ett enda sätt att göra din hunds badupplevelse trevligare. Hundar är individer som har olika anledningar till att hata bad. Vissa hatar vattnet, vissa är rädda för badkaret och andra gillar helt enkelt inte att bli kalla.

De åtta stegen som beskrivs här tar upp de vanligaste orsakerna till att hundar hatar bad. Din hund kanske aldrig riktigt njuter av badtid, men att göra det mer bekvämt kan göra upplevelsen acceptabel för er båda. en walesisk corgi pembroke hund som tar ett bad med schampo

Bildkredit: Masarik, Shutterstock

1. Bada din hund inomhus

Om du har badat din hund utomhus kan detta vara anledningen till att de vill undvika processen. Vatten från trädgårdsslangen kan vara iskallt. Även en varm dag kan det vara obehagligt för din hund.

Du har sannolikt också använt ett koppel för att hålla fast din hund utomhus, vilket innebär att de inte har något sätt att fly från en obekväm situation. Tyvärr blir problemet värre om du tvingar din hund att utstå ett bad när den är rädd.

Prova att flytta badtiden inomhus till badkaret eller en duschkabin. Du kan till och med använda diskbänken om du har en liten hund. Kör varmt vatten och använd den naturliga omgivningen för att hålla din hund stilla.


två. Dämpa badkarets golv

Om du använder badkaret för att bada din hund, kan den bli överväldigad av den sensoriska upplevelsen. För de flesta hundar är badkaret halt. Oförmågan att stabilisera sig på golvet i badkaret gör att de känner sig oroliga.

Försök att lägga ner en handduk eller badmatta på badkargolvet för att förhindra att din hund halkar och glider runt. Handduken blir blöt, men det är en liten uppoffring om den får din hund att känna sig trygg.

 hundbad

Bildkredit: oritslama, Pixabay

3. Ge en distraktion

Att ge en distraktion kan ge din valp något att se fram emot vid bad och få dem att tro att det inte är så illa att bli ren. Du kan lägga lite jordnötssmör på kranen eller använda en slickmatta om det inte tilltalar dig.

Om du har en matmotiverad hund kanske du kan distrahera den med en belöning i slutet av deras bad. Att låta din hund ha en leksak i badet kan också hålla dem tillräckligt upptagna för att glömma vad du gör.


Fyra. Undvik kranen

Ibland är hundar inte rädda för själva badet, utan snarare för alla konstiga ljud som görs när man springer. Kranar och duschmunstycken är bullriga för hundar med känslig hörsel.

Istället för att samla ihop din hund för ett bad och fylla badkaret med dem, försök att köra badet i förväg när din hund inte är i rummet.

 Hund som tar ett bubbelbad i grooming salong

Bildkredit: Masarik, Shutterstock

5. Använd oparfymerat eller milt doftande schampo

Hundnäsor kan upptäcka dofter som mänskliga näsor inte kan eftersom deras luktsinne är 40 gånger starkare än vårt. Starkt doftande schampo kan vara stötande för dem eller irriterande för näsan.

Se till att du använder en hundschampo som är oparfymerad eller svagt doftande. Det kan bara vara så att din hund inte gillar dofterna i samband med badet.


6. Kontrollera vattentemperaturen

Vatten som är för kallt eller för varmt kommer att göra din hund obekväm. För en lyckad badupplevelse bör vattnet vara ljummet och bekvämt för din hund.

 Schäferhunden tar ett bad

Bildkredit: Kristina Korneeva, Shutterstock

7. Desensibilisera och motverka oroliga hundar

Om du har provat dessa tips och din hund fortfarande är orolig för att komma i badet kan det vara dags att träna lite. Med tiden kan desensibilisering av din hund förändra deras reaktion från rädsla till tolerans.

Så här börjar du:

 • Bryt ner processen i mindre steg och arbeta dig igenom dem över tid.
 • Belöna din hund kraftigt för att närma sig, komma in i eller till och med komma nära badkaret.
 • När de kan samexistera med eller stå i badkaret lugnt, gå vidare till nästa steg och belöna dem för att de gör det.
 • Ta varje steg i badet ett i taget, från att gå in i badkaret och bli blöt till att applicera schampo, skrubba och skölja. Belöna därefter, och gå inte vidare till nästa steg förrän din hund är helt bekväm med det föregående.
 Glad hund i en handduk som sitter vid groomerbordet efter badet

Bildkredit: Kasefoto, Shutterstock

Ta professionell hjälp

Om att bada din hund är en kamp för er båda; du kanske vill prova att anställa en hundfrisör att göra det åt dig. Att hitta en som kommer hem till ditt hus för att arbeta direkt med din hund är bäst, men det är helt acceptabelt att ta din hund till en anläggning också.

Din hund kommer ut fräsch och ren, och du behöver inte gå igenom en ångestframkallande badupplevelse.

 Avdelare 2

Sammanfattning

Om din hund hatar bad kan det vara svårt att hålla dem rena. Dessa tips bör hjälpa de flesta hundar att må bättre badtid . Ibland kan några enkla ändringar göra hela skillnaden. Men många hundar är motvilliga till att bada, och det är viktigt att veta att din hund kanske aldrig älskar det. Det som är viktigt är att skapa en positiv upplevelse som lär din hund att det inte finns något att frukta. Om allt annat misslyckas är det ingen skam att rekrytera professionell hjälp.