Hur man tränar en savannakatt (steg-för-steg-guide)

 savannkatt på en skrapstolpeDet sällsynta och vackra Savannah katt är den ultimata skojaren. Om du har turen att ha ett av dessa underbara djur som husdjur, vet du att de alltid är på gång. Oavsett om det är att plundra i kylen, svettas i anklarna eller leka med maten, håller Savannahs oss ständigt på tårna.

Även om deras busiga natur kan vara frustrerande ibland, är det också det som gör dem till så unika och speciella husdjur. Och med rätt träning kan du utnyttja din Savannahs energi och intelligens för att skapa en väluppfostrad följeslagare med roliga tricks på sin prickiga ärm.

I den här artikeln kommer vi att utforska allt du behöver veta om att träna en Savannah-katt. Vi kommer att täcka vad du behöver för att komma igång, det bästa sättet att närma sig träningspass och några fantastiska knep du kan lära din Savannah. Så, om du är redo att börja träna din lurviga vän, läs vidare!Kan du träna en savannekatt?

Absolut ja! Savannah-katter har den perfekta personligheten för träning. De är nyfikna, lekfulla och äventyrliga av naturen, vilket betyder att de älskar att lära sig nya saker. De är också väldigt aktiva, så de har energin att hänga med i träningspass. Dessa kattungar är också tillgivna, så de kommer att njuta av att spendera tid med dig under träningen.

På baksidan har dessa smarta katter en envis strimma. De gillar att göra saker på sitt eget sätt och kan vara ganska stygga ibland. Så även om de lätt kan lära sig att hämta och gå i koppel, kommer de inte att göra det lätt för dig.

Det är dock en del av deras charm. Det gör det också otroligt tillfredsställande när din Savannah äntligen tar tillbaka bollen eller går lugnt vid din sida.

Grunderna för att träna en savannakatt

Om du aldrig har försökt träna en katt tidigare kanske du undrar var du ska börja. Den goda nyheten är att träning av en Savannah är väldigt lik att träna vilket annat djur som helst.

 savannkatt sitter på soffan

Bildkredit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

1. Använd positiv förstärkning för att träna din savannakatt

Savannah-katter lär sig bäst när de är glada och peppade på träningstid. Endast använd positiv förstärkning under dina sessioner, som godsaker, beröm eller speltid .

Använd aldrig negativ förstärkning, såsom skäll eller bestraffning när de inte gör som du vill. Detta kommer bara att göra din Savannah rädd eller förbittrad, och det kommer inte att hjälpa dem att lära sig.


två. Testa klickerträning

Klickträning är en populär metod som använder en liten ljudbildare, kallad klicker, för att markera önskade beteenden. När din Savannah gör något som du gillar klickar du på klickern och ger dem omedelbart en godbit. Med tiden kommer de att göra det associera klicket med att få en belöning , och de kommer att börja göra beteendet oftare för att få godingen.

Denna metod är utmärkt eftersom den är väldigt exakt. Din Savannah kommer snabbt att lära sig att de bara får en belöning när de gör det specifika beteende du ber om.


3. Gör träningspass korta och roliga

Savannah-katter har en kort uppmärksamhet, så det är viktigt att hålla träningspassen korta och koncisa. Börja med bara några minuter åt gången och öka gradvis längden på dina sessioner när de blir bättre på att följa kommandon.

Det är också viktigt att göra träningen rolig för er båda! Använd din Savannahs favoritleksaker och godsaker för att hålla dem engagerade, och se till att berömma dem ofta.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av yyckitties (@yyckitties)


Fyra. Schemalägg regelbundna träningspass

För att se till att din Savannah inte glömmer vad de har lärt sig är det viktigt att ha regelbundna träningspass. En bra tumregel är att träna 5–10 minuter om dagen, men du kan göra mer eller mindre, beroende på din katts uppmärksamhet.


5. Öka svårighetsgraden när de behärskar varje uppgift

Underskatta inte en Savannah-katt - de är smartare än de låter! När de behärskar varje uppgift, gör det svårare så att de kan fortsätta lära sig. Om du till exempel lär dem att sitta, lägg till ett hållkommando. Eller om du lär dem att hämta, be dem ta tillbaka leksaken till dig istället för att bara tappa den vid dina fötter.


6. Öva på olika platser och situationer

För att se till att din Savannah verkligen är bekväm med ett beteende, öva på olika platser och situationer. Om du lär dem att sitta, prova det i olika rum i ditt hus eller till och med utanför. Lära dem att gå i koppel? Ta dem på en promenad runt kvarteret, runt andra människor och djur, och under olika väderförhållanden.

Ju mer du kan utsätta dem för, desto bättre blir de på att följa kommandon oavsett var de är.

Vilka knep kan du träna din savannakatt att göra?

Himlen är gränsen när det gäller att träna en Savannah-katt. De kan lära sig alla möjliga trick, från enkla beteenden som att sitta och stanna till mer komplexa som att hämta och gå i koppel.

 en savannkatt som står utanför på ett bakgårdsdäck

Bildkredit: Patrick Hatt, Shutterstock

Här är några idéer för att komma igång:
 • Potträning
 • Svara på deras namn
 • Sitta
 • Stanna kvar
 • Komma
 • Ner
 • Av
 • Hämta
 • Ta med en leksak till dig
 • Gå i koppel
 • Hög femma
 • Vinka
 • Spela död

I nästa avsnitt kommer vi att gå igenom hur du tränar din Savannah-katt att göra några av dessa trick.

Hur man pottränar din Savannah-kattunge

Om du precis har tagit hem en Savannah-kattunge bör en av dina första prioriteringar vara potträning. Detta är faktiskt en av de enklaste sakerna att träna dem att göra eftersom katter instinktivt gräva ner sitt avfall .

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av @spacecoastsavannahcats

Här är några tips för att komma igång:

1. Förbered en kattlåda

Det första steget är att skaffa en kattlåda som är tillräckligt stor för att din Savannah ska kunna användas bekvämt. Vi rekommenderar att du skaffar en de kan växa till, eftersom de kanske inte kan använda en mindre låda när de väl är fullvuxna. Fyll den med några centimeter skräp och placera den på en lättillgänglig plats.


två. Håll dem instängda

Medan de lär sig att använda kattlådan är det bäst att hålla din Savannah-kattunge begränsad till ett litet område, som ett badrum eller tvättstuga. Detta kommer att hjälpa dem att lära sig att associera lådan med att gå på toaletten.


3. Ställ in ett schema

Katter är vanedjur, så det är viktigt att sätta ett regelbundet schema för matning och badrumspauser. När du matar dem, ta dem till kattlådan och ge dem några minuter att gå. Det är också en bra idé att ta dem efter att de vaknat från en tupplur och innan de går och lägger sig för natten.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av revi.ch (@revi.ch)


Fyra. Styr sina tassar

Om du ser din Savannah-kattunge börja gå på toaletten utanför lådan, plocka snabbt upp dem och placera dem i kullen. Styr försiktigt deras tassar genom rörelserna med att skrapa och ösa, så att de vet vad de ska göra.


5. Belöna dem

Närhelst din Savannah-kattunge använder kattlådan, se till att berömma dem och ge dem en godbit. Detta kommer att förstärka det goda beteendet och hjälpa dem att lära sig att använda lådan är något du vill att de ska göra.

Hur du tränar din savannakatt att svara på deras namn

Du tillbringade dagar eller månader med att välja det perfekta namnet för din Savannah-katt. Naturligtvis vill du att de ska svara när du ringer dem. Även om katter är ökända för att ignorera sina ägare, är det faktiskt möjligt att träna dem att svara på deras namn. Här är hur:

 savannkatt tittar på något

Bildkredit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

1. Få deras uppmärksamhet

Det första steget är att få din Savannah-katts uppmärksamhet. Detta kan göras genom att ropa deras namn med glad röst eller genom att skaka en godisburk. När de tittar på dig, ge dem en godbit.


två. Upprepa processen

Fortsätt ropa deras namn och ge dem en godbit tills de börjar associera sitt namn med att få en belöning. Du kan behöva göra detta flera gånger om dagen i en eller två veckor innan de börjar svara konsekvent.


3. Gör det svårare

När din Savannah-katt svarar på sitt namn när du är i samma rum, börja ringa dem från ett annat rum. Om de kommer till dig, ge dem en godbit. Om de inte gör det, försök igen senare. Så småningom kommer de att lära sig att deras namn betyder att de borde komma till dig, oavsett var du är.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Isil the Savannah Cat (@silly_savannah_isil)


Fyra. Be andra människor att hjälpa

Om du vill att din Savannah-katt ska svara på deras namn oavsett vem som ringer dem, är det viktigt att få andra människor i ditt hushåll involverade i träningsprocessen. Låt alla som bor med dig kalla dem vid deras namn och ge dem en godbit när de svarar.


5. Öva regelbundet

Precis som alla andra färdigheter är att svara på deras namn något som din Savannah-katt måste träna regelbundet för att förbli bra på det. Se till att kalla dem vid deras namn varje dag och ge dem en godbit när de svarar.

Hur du tränar din savannakatt att bära sele

Savannah-katter älskar att utforska, vilket innebär att de kommer att ta varje tillfälle att springa iväg om de inte är ordentligt fasthållna. Det är därför det är viktigt att träna dem att bära sele från tidig ålder. Detta är också den första delen av att träna dem att gå i koppel, vilket är både ett säkrare och roligare sätt att låta dem utforska världen utanför.

Följ dessa steg:

 en savannkatt som bär en röd sele

Bildkredit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

1. Köp en bekväm sele

Det första steget är att hitta en sele som är bekväm för din Savannah-katt. Undvik allt som är för tight eller sammandragande, eftersom det kommer att göra dem obekväma och mer benägna att kämpa mot det. Du bör också leta efter en sele med ett stadigt koppelfäste, så du behöver inte oroa dig för att de ska lossna.


två. Låt dem anpassa sig

Tvinga inte din Savannah att bära selen direkt. Låt dem nosa på det och utforska det i sin egen takt. Belöna dem för all interaktion de har med det. Gick de nära selen? Ge dem en godbit! De sniffade det? Ge dem ett huvud! Snart kommer de att associera selen med positiva upplevelser och vara mer mottagliga för att bära den.


3. Sätta på den

När de väl är bekväma med selen är det dags att sätta på dem. Börja med att sätta på den i bara några minuter åt gången. Belöna dem med godsaker och beröm under hela processen. Öka långsamt den tid de bär selen tills de är bekväma med att bära den under längre perioder.


Fyra. Lek, mata och mysa med dem medan de har den på sig

Målet här är att din Savannah ska lära sig att bärsele är en naturlig del av deras vardag. Så, medan de har på sig det, gör allt du normalt gör med dem. Ge dem deras måltider, lek med dem och gosa med dem. Återigen, ju fler positiva upplevelser de har när de bär selen, desto mer sannolikt är det att de tolererar det (och till och med njuta av det).

Hur du lär din savannakatt att gå i koppel

När din Savannah-katt är bekväm med sele kan du börja lära dem att gå i koppel . Förutom att hålla dem säkra när de är utomhus ser de löjligt söta ut när de strular med sina saker i koppel.

Använd dessa tips för dina koppelvandringslektioner:

 savannkatt i koppel liggande på grönt gräs

Bildkredit: Jarry, Shutterstock

1. Bekanta dem med kopplet

Som att vänja dem vid selen, måste du introducera din Savannah-katt i kopplet gradvis. Börja med att placera den nära dem medan de äter eller leker. När de blir mer bekväma med den kan du ta upp den och låta dem nosa på den. Så småningom kommer du att kunna drapera den över deras rygg och låta dem gå runt med den.


två. Vän dem vid känslan av att vara återhållna

Att gå i koppel kräver att din Savannah-katt är fasthållen, vilket inte är något de är naturligt bekväma med. Förvänta dig inte att de ska vara okej med det direkt.

Försök att hålla i kopplet och behandla dem sedan när de tar ett steg mot dig. Belöna även de minsta framsteg. Om de tar ett steg, ge dem en godbit. Skölj sedan och upprepa, öka antalet steg de behöver ta för att få en godbit.


3. Belöna varje steg

Kom ihåg att belöna din Savannah-katt för varje steg den tar i kopplet. Små belöningar kommer att uppmuntra dem att fortsätta framåt.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Cleo & Bentham (@cleoandbentham)


Fyra. Börja gå

Nu när din Savannah-katt är van vid kopplet och känslan av att vara återhållen, är det dags att börja gå. Det är här som mycket tålamod kommer in. De kanske försöker sitta ner, springa iväg eller helt enkelt vara samarbetsvilliga.

Nyckeln är att ta det långsamt och inte bli frustrerad. Om de sätter sig, uppmuntra dem försiktigt att resa sig upp igen. Om de springer iväg, ge dem lite slack i kopplet och låt dem utforska lite. Om de ser bekymrade ut, ta en paus och försök igen senare.


5. Gå med dem på olika platser

För att hålla saker intressanta (för er båda), blanda ihop dina vandringsleder. Gå en promenad runt kvarteret ena dagen och promenera längs en naturstig nästa dag. Kom ihåg att dessa är äventyrliga katter som älskar att utforska. Utöver godsaker är nya sevärdheter och dofter deras största drivkraft.


7. Öva, öva, öva

Det finns ingen väg runt det: koppelvandring tar tid, tålamod och en hel del övning. Ju mer du gör det, desto mer inarbetad blir lektionen. Försök att träna varje dag, även om det bara är 5 minuter. Snart nog kommer din Savannah-katt att bli ett proffs.

Hur du tränar din savannakatt att sitta, stanna och komma

Sele- och koppelträning är bara början. Om du verkligen vill imponera på dina vänner (och visa upp din Savannah-katts smarta egenskaper), kan du lära dem att sitta, stanna och komma på kommando.

Dessa är också byggstenarna för mer komplexa trick och lydnadskommandon, så vi rekommenderar att du prioriterar dem. Lär dem att sitta först, sedan att stanna och sedan komma när de kallas. Strukturera lektionen så här:

 närbild av en savannkatt som sitter

Bildkredit: AJR_photo, Shutterstock

1. Lär dem hur man sitter

Din Savann har ingen aning om vad du vill när du säger åt dem att 'sitta'. Allt de vet är att du gör några konstiga ljud och rörelser, som förmodligen inte skiljer sig så mycket från deras vanliga dagliga rutin.

För att få dem att förstå begreppet 'sittande' måste du vägleda dem till det. Håll en extra god godbit i handen, som en bit kyckling eller fisk, och flytta den långsamt upp över huvudet. När de följer godbiten med ögonen kommer deras underdel naturligt att sänkas ner i sittande läge.

När de gör det, ge dem godbiten och mycket beröm. Med tillräckligt många upprepningar kommer de att börja associera ordet 'sitta' med den fysiska handlingen att sitta, och de kommer att göra det på kommando.


två. Få dem att stanna på ett ställe

'Stanna' är förmodligen det svåraste kommandot för en savannakatt att förstå, helt enkelt för att det strider mot deras natur. De är nyfikna varelser som älskar att utforska, så det är svårt att be dem stanna på ett ställe.

Ändå kan och kommer de att lära sig det, särskilt i utbyte mot sin favoritgodis. Börja med att få dem att sitta och ta sedan ett litet steg tillbaka. Om de blir sittande, ge dem godbiten omedelbart. Upprepa denna process och öka gradvis avståndet mellan er.

Om de bryter sin 'vistelse' och rör sig mot dig är det okej! Bara lugnt vägleda dem tillbaka till platsen där de satt och börja om. För det här kommandot, håll sessionerna mycket korta, annars har du en grinig kisse på händerna.

När de väl kan stanna på en plats i en eller två minuter, öka både avståndet och varaktigheten av 'vistelsen'. Med tillräckligt med övning kommer de att kunna stanna kvar så länge du behöver dem.


3. Ring dem att 'komma' när de är några meter bort

Det sista kommandot är 'kom'. Den här är relativt lätt efter att de har lärt sig hur de ska svara på sitt namn, samt hur man sitter och stannar. Den verkliga utmaningen är att få dem att göra det på kommando. Det här är en Savannah-katt vi pratar om trots allt - de tycker om att göra saker på sina egna villkor.

Som alla kommandon, börja i det små. Få deras uppmärksamhet med deras favoritgodis och ta sedan några steg tillbaka. När de når dig, ge dem godbiten och mycket beröm. Använd din gladaste röst och få din Savannah-katt att känna att de precis vunnit på lotteriet.

Prova sedan på några meter bort. Återigen, använd deras favoritgodis för att få deras uppmärksamhet och backa sedan. Belöna dem när de följer dig och kommer nära.

Efter det lägger du till kommandot 'come'. Säg det med en glad, upprymd röst när du backar. När de följer dig, ge dem godbiten och beröm dem som en galning.

Öka svårigheten genom att lägga till distraktioner, ringa dem från ett annat rum, be dem komma när de leker med en leksak, etc. Med tillräckligt med träning kommer din Savannah-katt när du ringer, även om de är mitt i något de tycker om.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Mau (@mau_thehikingsavannah)


Fyra. Blanda ihop kommandona

Nu när din Savannah-katt känner till de grundläggande kommandona är det dags att kombinera dem. Detta kommer att hålla dem utmanade och engagerade, och det kommer att hjälpa till att förstärka kommandona i deras sinne.

Du kan till exempel be dem att sitta och sedan ta några steg tillbaka och säga åt dem att stanna. När de stannar kvar, ring dem att komma. Du kan också be dem komma och sedan sitta innan du belönar dem.

Var kreativ och kom på dina egna kombinationer. Du kan till och med kombinera sitta, stanna och komma med sele- och koppelträning, såväl som andra knep.

Slutgiltiga tankar

Att träna din Savannah-katt kommer inte att vara en promenad i parken, men det är definitivt värt det. Att lära dem knep och kommandon tränar deras kropp och sinne, stärker din anslutning och det är helt enkelt roligt.

+ Källor