Hur man mjukar upp ett torrt kattfoder: 4 enkla tips

katt äter halvfuktad kattmatDet finns flera anledningar till att du kan behöva mjukgöra torr kattmat. Kanske har ditt kattdjur problem med att äta hård mat efter en sjukdom eller operation. Kanske försöker du avvänja en kull kattungar. Hur som helst, det finns flera möjliga sätt att mjukgöra torr kattmat. De flesta av dessa metoder är enkla och inte så svåra att utföra. Katt som äter kattmat med lite vatten tillsattDe 4 enkla tipsen för att mjuka upp torrfoder för katter

1.Lägg till vatten

Man förbereder blandad kattmat för två

Bildkredit: Irina Kozorog, Shutterstock

Ett av de enklaste sätten att göra torr kattmat mjukare är att helt enkelt tillsätta vatten. Torrfodret ska suga upp vattnet snabbt och göra det mjukare. Du kan mikrovågsugna den något för att påskynda processen och göra den squishigare, om det behövs. För de flesta katter är det mer än tillräckligt att lägga till lite extra vatten. När maten har fått dra i några minuter, häll ut överflödigt vatten. Om maten fortfarande inte är tillräckligt mjuk kan du behöva tillsätta mer vatten eller mikrovågsugna, vilket påskyndar blötläggningsprocessen. Vanligtvis behöver du bara cirka 10 minuter för att den här metoden ska fungera.


två.Tillsätt buljong

Om din katt behöver lite extra uppmuntran att äta, rekommenderar vi starkt att du lägger till buljong istället för vatten. Ofta ger detta extra smak som kan uppmuntra ditt kattdjur att äta bättre. Var dock medveten om de tillsatta fetterna och natrium som kommer med buljong. Att få kattavsedd buljong är ett måste. Du kan ofta hitta buljonger gjorda för katter i din lokala djuraffär och online. Du kan hitta såser också, vilket också kan vara användbart. Torrfodret suger dock inte upp såsen, så det blir inte mjukare. För att tillsätta buljong till din katts mat kan du använda samma metod som att tillsätta vatten.


3.Använd en blender

Kattmat exponeras för fluga

Bildkredit: Elayne Massaini, ShutterstockFör katter med tandproblem , du behöver ofta göra mer än att bara mjuka upp maten. Ofta kan dessa katter inte använda sina tänder alls, så du kommer förmodligen att behöva göra maten helt flytande. De måste kunna varva upp maten utan att tugga. Det enklaste sättet att göra detta är med en mixer. Börja med att tillsätta vatten (eller buljong) till din katts torrfoder. Låt det dra i ca 10-15 minuter. Du kan lägga till mer vatten om maten inte är tillräckligt mjuk. Töm eventuellt överflödigt vatten, men stressa inte över att ta bort allt. Lägg sedan den i din mixer och mixa den tills den är slät. Du kan tillsätta mer vatten eller krossad torrfoder medan du mixar för att kontrollera konsistensen. Du kommer förmodligen att behöva experimentera lite för att ta reda på exakt vad din katt gillar. Servera den här maten direkt eftersom den inte håller sig bra länge. Den extra fukten kommer att främja mögeltillväxt.


Fyra.Lägg till Kitten Formula

Tekniskt sett kan du använda den första metoden på den här listan för kattungar. Att tillsätta vatten stör inte en kattunges känsliga matsmältning och tillför inga kalorier, vilket gör det till ett bra val. Men du kan också använda kattungeformeln. Ofta ger detta extra kalorier utöver vad torrfodret ger, vilket kan vara användbart om kattungarna har problem avvänjning . Dessutom gör den krämiga konsistensformeln maten mycket mer aptitlig för kattungar. Därför kan de vara mer benägna att prova det. Om du har en kattunge som bara inte går på torrfodertåget, kanske du vill överväga att använda kattungeformeln. Vi rekommenderar att du väljer ett näringsmässigt komplett kommersiellt alternativ. Du kan också göra dina egna kattungeformler, även om dessa kanske inte är fullt så kompletta och friska. Amerikansk korthårig katt som äter

Vad man inte ska göra

hepper enkelkatttassavdelare

Bildkredit: Johnny Harvester, Pixabay

Nu när vi har diskuterat hur man mjukar upp kattmat på ett säkert sätt, låt oss titta på några saker som du inte bör göra. Många av dem är inte säkra. Lämna inte ut mat över natten Det rekommenderas dock inte att låta maten mjukna över natten. Genom att låta maten sitta så länge ger du bakterierna en chans att växa. Medan torrfoder är säker från bakterier i de flesta fall, är det inte mjukat torrfoder. Det sista du vill göra är att göra din katt sjuk. Mat behöver bara cirka 10–15 minuter för att mjukna, så det finns ingen anledning att lämna den över natten. Mata den till din katt så snart den är klar att mjukna, eftersom det ger mindre tid för bakterier att växa. Tillsätt inte massor av vatten När du mjukar upp din katts mat finns det alltid möjligheten att späda ut maten för mycket. Du vill att din katt ska få i sig alla nödvändiga kalorier, inte fylla på med tillsatt vatten. Därför bör du bara tillsätta precis tillräckligt med vatten för att göra maten mjuk. Du kan alltid tillsätta mer vatten om du behöver efter första blötläggningen. Använd inte mjölk Mjölk är ömtålig och kan snabbt bli dålig, vilket gör den osäker för ditt kattdjur. Dessutom är majoriteten av katterna laktosintoleranta efter kattungdomen. Därför kan tillsatt mjölk orsaka matsmältningsproblem, som diarre . Därför bör du hålla dig till bara vatten och buljong. Ignorera inte hälsoproblem Om ditt kattdjur inte äter sin vanliga mat är något fel. Du bör söka veterinär så snabbt som möjligt. Katter visar ofta inga symtom, vilket betyder att du kanske inte vet att de är sjuka förrän det redan är ganska allvarligt. Det enda symptom som du kanske märker är en minskad aptit. Även om en av dessa mjukgörande metoder uppmuntrar din katt att äta, bör du inte ignorera det underliggande problemet med minskad aptit till att börja med.

Vanliga frågor

Bildkredit: Apicha Bas, Shutterstock

Kan jag lägga torr kattmat i en mixer?

Du kan lägga kattmat i en mixer om det behövs. Du bör dock se till att tillsätta mycket vatten eller buljong till maten först och låta den dra en stund. Annars kan du sluta med krossad mat, inte blandad mat. Vi rekommenderar också att kontrollera konsistensen när du använder mixern. Du kanske behöver lägga till mer vätska när du mixar.

Kan jag blanda torr kattmat med mjölk?

Nej, du bör inte blanda kattmat med mjölk av några anledningar. Först,mjölk gör de flesta katter sjuka. När de når vuxen ålder är många katter laktosintoleranta. Därför kommer de ofta att utveckla matsmältningsproblem efter att ha druckit mjölk. För det andra är mjölk ömtålig och kan bli dålig innan din katt har ätit färdigt. Som du kanske föreställer dig kan detta göra din katt ganska sjuk.

Slutsats

Torrfoder kan snabbt suga upp vatten och buljong. Att göra torrfoder mjuk är därför ofta lika lätt som att tillsätta en vätska och låta den dra i några minuter. Naturligtvis kommer detta att störa hållbarheten på maten. Du kommer inte att kunna lagra maten efter att du har fuktat den. Emellertid är mjukad mat ibland nödvändigt för att uppmuntra katter att äta det, särskilt om de har ett underliggande hälsoproblem, som tandproblem. Du måste också mjuka upp maten när du avvänjar kattungar, eftersom de långsamt måste introduceras till handlingen att äta hårdare mat.


Utvald bildkredit: osobystist, Shutterstock

Innehåll