Hur dyrt är det att äga en Munchkin-katt?

Välj Namnet På HusdjuretGenetta Munchkin kattMunchkin-katten är en liten till medelstor, kortbent katt. Ibland kallad Wurstkatze eller Wienerkatze på grund av dess likhet med taxen, är Munchkin en erkänd härstamningskatt. Som med vilken renrasig katt som helst beror priset på många faktorer. Dessa inkluderar den specifika rasen, ålder, hälsoscreeningsresultat och härstamning.Ett typiskt pris är mellan 000 och 500 för själva katten.Kattungar tenderar att vara dyrare än äldre katter, och honor kostar mer eftersom de avlar. Helvita och helsvarta katter, de med mycket korta ben och de med blå ögon kostar vanligtvis en liten premie. Även om adoption är betydligt billigare, är det inte ofta du hittar en så sällsynt och populär ras i ett skydd.

Bortsett från köpeskillingen tillkommer ytterligare kostnader för inhysning, utfodring, skötsel och skydd av din katt. Nedan finns en översikt över de typiska kostnaderna för att hålla denna kattras.

hepper katttassavdelare

En ny Munchkin-katt flyttar in hos dig: engångskostnad

Munchkin kattunge

Foto av: SV_zt, ShutterstockKostnaden för själva katten är bara en del av den initiala kostnaden som krävs. Du behöver saker som en kattlåda, en säng och leksaker. Du måste också betala för en första leverans av mat. För att adoptera eller köpa en munchkin måste du beräkna följande kostnader.

Fri

Gratiskatter kommer oftast från vänner eller familjemedlemmar som inte vill ha katten längre. Du kan också ha tur och hitta något i speciella grupper på Internet. Men på grund av värdet och populariteten för rasen Munchkin är det osannolikt att du kommer att hitta en gratis katt.

Adoption

50–200 €

Munchkin-katter kan drabbas av ett antal hälsobesvär och sjukdomar, vanligtvis på grund av sina korta ben och långa rygg. Se alltid till att låta undersöka en katt innan du adopterar den. Däremot hittar du sällan Munchkins i skyddsrum, även om det är teoretiskt möjligt. Skyddsavgifterna varierar från härbärge till härbärge och varierar från 50 till 200 euro.

uppfödare

€1 000–1 500

Kostnaderna kan variera kraftigt mellan uppfödare. I genomsnitt krävs mellan 1 000 och 1 500 euro för en katt eller katt. Men om det är en prisbelönt exemplar kan priset skjuta i höjden. Du bör sitta upp och lägga märke till när betydligt lägre priser utropas. I det här fallet är det absolut nödvändigt att en veterinär bedömer djurets hälsa.

munchkin katt inomhus

Foto av: SV_zt, Shutterstock

Initial utrustning och förbrukningsmaterial

€500 – €1 000

Det finns vissa förnödenheter du behöver ha hemma när du välkomnar din nya kattvän. Det finns inga rasspecifika krav för rasen Munchkin, utan du behöver allt från matskålar till en bärare. Kostnaderna kan variera, men räknar du med 1000 euro är du på den säkra sidan. Det inkluderar kostnaderna för kastrering och för hälsokontroller som röntgen och ultraljud, vilket driver upp priset avsevärt.

Lista över Munchkins kattvårdsmaterial och kostnader

krage och tagg €15
Katration €100-300
Röntgen €100-250
Ultraljuds 50-120 €
mikrochip 45-55 €
tandrengöring €100-200
säng från €20
nagelklippare från €10
borsta €8 – €20
kattlåda €20 – €30
skyffel 5,00 €
leksak 30,00 €
Husdjurslåda €20 – €50
mat- och vattenskålar 10,00 €

Hur mycket kostar en Munchkin-katt per månad?

50-150 € per månad

munchkin katt

Foto av: Phannasite, Shutterstock

Med tiden kan du behöva byta ut en bärare eller kattlåda då och då, men många av dessa föremål kommer att hålla hela livet. I driftskostnaderna ingår dock mat och hälsovård och dessa kostnader uppgår till över 100 euro i månaden.

sjukvård

10-20 € per månad

Det är omöjligt att förutsäga hur mycket det kommer att kosta att hålla en katt frisk. Bortsett från det förändras kattens tillstånd under hela dess liv. Som regel är det högre månadskostnader för unga katter och äldre katter. Du måste betala för loppbehandlingar och vaccinationer precis som för alla akuta behandlingar.

foder

30-60 € per månad

Denna ras är utsatt för skador och sjukdomar orsakade av övervikt. Därför bör du välja ett livsmedel som mättar dig, erbjuder en komplett och näringsrik kost och inte innehåller för många kalorier. Mata maten efter din katts ålder och fysiska aktivitetsnivå. Kom också ihåg att om katten ska gå ner eller gå upp i vikt, anpassa fodret till målvikten, inte den nuvarande.

munchkin katt

Foto av: Den här vägen är min, Shutterstock

grooming

25-50 € per månad

Denna ras kräver lite mer hjälp med skötsel och dagligt underhåll än andra raser. Deras korta ben hindrar dem från att sköta sig ordentligt. Du kan ta hand om den i dina egna händer genom att borsta din katt regelbundet och klippa klorna till rätt längd. Naturligtvis kan du också lämna ditt husdjur i händerna på proffs som professionellt tar hand om pälsen och klorna.

husdjursförsäkring

20-40 € per månad

Den exakta kostnaden för husdjursförsäkring beror på djurets ras, ålder, hälsa och täckning. Dessutom varierar priserna från försäkring till försäkring. Även om billigare kontrakt bara täcker det absoluta minimum, kostar de betydligt mindre än premiumplaner, som till och med inkluderar tjänster som loppbehandling eller kastrering.

bedårande munchkin katt

Foto av: MDavidova, Shutterstock

Underhåll av kattvärlden

10-25 € per månad

Oavsett om din katt bara bor inomhus eller även får vara ute bör du tillhandahålla en kattlåda för att förhindra olyckor och minska risken för kontaminering. Priserna är baserade på hopklumpande strö och antar en eller två påsar per månad per katt.

påsar €5 – €10
kattsand 2 €/månad
luftfräschare 5 €/månad

underhållning

5-50 € per månad

En kattleksaksprenumeration kostar cirka 50 USD per månad och inkluderar en eller flera leksaker, tuggar och andra produkter. Ett abonnemang bör därför innehålla allt du behöver för att hålla din katt ordentligt underhållen. Katter blir lätt uttråkade. Men om du gradvis kan byta ut leksakerna kan du ge din katt en mängd olika underhållningsmöjligheter. Om du matar godsaker regelbundet bör du ta hänsyn till detta när du bestämmer ditt dagliga kaloriantal (och bör innebära måste om kan)

munchkin katt spelar

Foto av: SV_zt, Shutterstock

Andra kostnadsfaktorer

Du bör alltid göra avsättningar för oförutsedda utgifter. Vissa akuta behandlingar kanske inte täcks av husdjursförsäkringen. Ett genomsnittligt veterinärbesök kan lätt kosta 100 euro och liknande kostnader kan förväntas för besök hos tandläkaren. Akutbehandling efter en olycka eller vid en komplex sjukdom kan snabbt nå 1000 euro. Även om sådana kostnader är relativt sällsynta, kan de förekomma. Det finns även kostnader som uppstår när man till exempel åker på semester. Att ta hand om husdjur kostar mellan 200 och 400 euro per vecka.

Att hålla en Munchkin-katt på en budget

Att köpa en Munchkin-katt kostar mellan 1 000 och 1 500 euro, medan utställningsdjur kostar betydligt mer. Men om du inte tänker visa din katt, överväg att avstå från en lång stamtavla. Detta kan spara hundratals euro när du köper den.

Försök inte spara i fel ände, till exempel på ditt husdjurs sjukförsäkring. Om något går fel är det du som är dum. Se istället till att det skydd du väljer är så heltäckande som möjligt, så att nödsituationer och så många sjukdomar och konsultationer som möjligt täcks.

Köper du billig kattmat kan du kanske spara några kronor i månaden. Men om maten inte innehåller allt din katt behöver får du betala priset senare i form av undernäring och ohälsa.

munchkin katt springer utomhus

Foto av: otsphoto, Shutterstock

Spara pengar på munchkin-attityden

Om du tecknar ett spakontrakt för din katt, se till att det faktiskt sparar pengar på lång sikt. Ett sådant kontrakt kan bara vara något billigare än kostnaden för de enskilda behandlingarna. Men om du inte behöver en specifik behandling kan ett kontrakt bli dyrare än individuell fakturering.

Genom att minska besöken hos kattfrisören kan du sänka kostnaden för pågående trimning. Borsta din katt 2-3 gånger i veckan för att ta bort död päls och förhindra att pälsen blir rörig. Börja klippa naglar och borsta tänderna när kattungen är väldigt ung. Sedan kan du senare utföra detta arbete själv och potentiellt spara hundratals dollar om året.

hepper katttassavdelare

slutsats

Munchkin-katten är en unik katt som liknar taxen, därav smeknamnet på Wienkatten. En Munchkin-katt kostar cirka 1 000 dollar att köpa, och du bör räkna med att spendera ungefär samma summa på att ta hand om din katt varje år. Det är möjligt att minska denna kostnad. Se dock till att du inte äventyrar din katts hälsa eller välbefinnande genom att ignorera nödvändigt försäkringsskydd eller minska kvaliteten på medicinsk vård eller mat.


Bildkrediter för artikelbild: SV_zt, Shutterstock

Innehåll