Hur mycket kostar det att mikrochipa en hund? (2022 uppdatering)

Välj Namnet På HusdjuretDet är en hundägares värsta mardröm: Du kommer hem för att hitta din bästa vän försvunnen och du har ingen aning om vart de tog vägen. Kanske lämnade någon dörren öppen, eller så hittade de en svaghet i staketet. Det spelar ingen roll – det viktiga är att hitta dem innan det är för sent.Om du vill ha den bästa chansen att återförenas med din bästa vän kommer ett mikrochip att ge dig just det. Dessa enheter kan tillåta en veterinär eller djurkontrollarbetare att varna dig om din hund blir hittad, så att du kommer att kunna hämta dem så snart som möjligt.Hur fungerar ett mikrochip?

Mikrochips är små enheter - ungefär lika stora som ett riskorn - som implanteras precis under hundens hud (vanligtvis mellan skulderbladen eller däromkring).

Dessa chips sänder ut en radiofrekvens som kallas RFID. När ditt förlorade husdjur hittas kommer en veterinär, en djurkontrollarbetare, etc. att använda en speciell skanner för att läsa RFID. Detta kommer att ge dem namnet på mikrochipföretaget och en kod som är unik för din hund.

Den som hittade din hund kommer då att kontakta mikrochipföretaget och ge dem numret som skannern gav dem. Detta kommer att ta upp din information i företagets databas, och företaget kommer sedan att kontakta dig för att tala om för dig var du ska hitta din hund.Det finns liten chans att din personliga information hamnar i orätta händer. Endast mikrochipföretaget kommer att ha tillgång till ditt namn, telefonnummer eller adress - allt veterinären kommer att se är det speciella numret.

Naturligtvis fungerar hela denna process bara om du registrerar din enhet hos mikrochipföretaget, så se till att göra det.

mikrochippa en husky

Bildkredit: Pixel-Shot, Shutterstock

Var ska jag få min hund mikrochippad?

De flesta låter sina veterinärer göra det. Alla veterinärer kommer att ha allt de behöver för att både implantera och läsa chipsen, och det är en rutinprocedur som de utför hela tiden.

Andra platser som kan mikrochipa din hund inkluderar djurhem, vissa räddningar och till och med vissa djuraffärer (särskilt de som också tillhandahåller veterinär- eller skötseltjänster).

Om du adopterar din hund genom ett djurhem kan den redan vara chippad, så det är värt att kontrollera. Det kan ingå som en del av adoptionsavgifterna, eller om din hund hade en tidigare ägare så kan den ha blivit chippad då.

Om så är fallet, se till att kontakta mikrochipföretaget för att överföra ägarinformationen till dig så att det inte kontaktar de gamla ägarna om din hund går vilse.

Hur mycket kostar det?

Kostnaden beror på var du har det gjort, men om du låter din veterinär göra det, räkna med att betala mellan och . Det kommer att inkludera kostnaden för chipet och implantationen - registreringen är vanligtvis gratis.

Det kan också inkludera en avgift för själva veterinärbesöket. Om så är fallet kan du kanske spara pengar genom att få chippet inopererat samtidigt som du tar in din hund för något annat.

Du kanske också kan spara pengar genom att låta någon annan än en veterinär göra ingreppet. Många räddningsgrupper och djurhem kommer att implantera ett chip billigt, och ibland har de speciella kliniker som kommer att göra det för så lite som .

mikrochip för husdjur

Bildkredit: Todorean Gabriel, Shutterstock

Är mikrochipning smärtsamt för hundar?

De flesta hundar märker det knappt. I värsta fall kommer det att kännas ungefär som att ta blod, så det blir en nypa eller lätt obehag, men inget plågsamt.

Om du är orolig för att orsaka smärta till din hund, kan du få chippingproceduren att göra medan den är under narkos av någon annan anledning, som att bli kastrerad eller kastrerad. Skjut bara inte upp att ha dem chippad på grund av rädsla för smärtan, eftersom det är mycket bättre att orsaka dem ett ögonblicks obehag än att förlora dem för alltid.

Mikrochipning är också säkert. Det värsta som sannolikt kommer att hända är att chipet kommer att gå ur led och flytta till en annan plats på din hunds kropp.

Men i vissa fall kommer du att se svullnad, håravfall eller infektion på implantationsstället. Tumörer har också rapporterats, men den oron är överdriven. Enligt American Veterinary Medical Association , har det bara förekommit fyra fall av tumörer som bildats på platsen (av 4 miljoner implanterade mikrochips). Dessa siffror är så små att de är helt obetydliga.

Microchip Registry and Lookup

Naturligtvis är dessa marker bara så bra som deras register. Om du inte registrerar din hund hos mikrochipföretaget kommer den lilla enheten inte att göra dig någon som helst nytta. Vi rekommenderar att du fyller i den samma dag som du får den.

Du kan dock skicka in den när som helst, så om du glömmer det från början betyder det inte att allt är förlorat. Fyll i det så fort du kommer ihåg.

När du har chippet implanterat kommer den som gjorde implantationsproceduren att ge dig pappersarbete att fylla i. Du måste fylla i det (det kan vanligtvis göras online) och skicka in det så att mikrochipföretaget har din kontaktinformation. Utan det kommer den aldrig att kunna kontakta dig om ditt förlorade husdjur blir hittat.

När din hund förs till en veterinär eller ett pund kommer personalen att använda skannern för att söka efter ett mikrochip. Om de hittar en, kommer den att ge dem namnet på mikrochipföretaget och ett speciellt nummer. Personen kan sedan kontakta företaget för att ge dem numret, vilket kommer att visa din information, och företaget kan sedan kontakta dig.

Veterinär kontrollerar microchip_olgagorovenko_shutterstock

Bildkredit: olgagorovenko, Shutterstock

Kommer ett mikrochip att hjälpa mig att spåra min hund?

Nej, mikrochips har inte GPS-spårare eller något liknande i sig. De hjälper bara om någon hittar din förlorade hund och tar dem till en veterinär eller ett skydd. Det är dock ingen liten bedrift, så försumma inte att få din hund chippad på dessa grunder.

Du kan skaffa speciella halsband med GPS-spårare på dem, om det är något du är intresserad av. Även om de inte är perfekta, kommer dessa enheter att ge dig en allmän uppfattning om var din hund befinner sig om den går vilse (förutsatt att halsbandet stannar på, eller kurs).

Förutsätt inte heller att mikrochips är allt du behöver göra. Du kommer fortfarande att vilja behålla din valps halsband och taggar på och se till att ditt staket är högt och säkert så att de inte flyr i första taget.

Avdelare 7

Slutsats

Din hund är din bästa vän, och det finns få smärtor så djupa som att förlora dem för gott. Om du mikrochipar din valp har du dock en mycket bättre chans att återförenas med dem om de går vilse.

Mikrochips är inte magiska enheter, men de är verkligen användbara i kristider, och på vissa sätt är det den bästa sortens magi som finns.

Kolla in några av våra topptrenderade inlägg:


Utvald bildkredit: Iryna Kalamurza, Shutterstock

Innehåll