Hur mycket kostar en Manx Cat? (2022 prisguide)

Välj Namnet På Husdjuretmanx katt på bänkenManx-katten är en av de äldsta raserna som vi känner till, och det finns många legender som beskriver dess ursprung. Det är dock troligen en ättling till den japanska Bobtailen. Bonhaki är namnet på den första manxen som vann ett pris på en kattutställning år 1900.Dess avsaknad av svans är en av de mest kända egenskaperna hos denna ras, och den har ett runt huvud med runda ögon. Om du funderar på att skaffa en av dessa katter, fortsätt läsa medan vi diskuterar hur mycket det kostar att köpa en kattunge, såväl som de löpande kostnaderna för mat, försäkring och mer för att hjälpa dig att avgöra om det är rätt för ditt hem.hepper katttassavdelareTa hem en ny manx: engångskostnader

manx kattunge

Bildkredit: SF_Photography, Shutterstock

Katter är ganska självständiga och kräver inte massor av vård, särskilt jämfört med vissa andra husdjur. Det finns dock vissa engångskostnader du måste ta hänsyn till. Manxen kommer att behöva en kattlåda och mat- och vattenskålar. Vi föredrar att använda en fontän med våra katter eftersom det håller vattnet fräschare, och ljudet attraherar katterna och håller dem bättre hydrerade.Vissa ägare väljer att få ett mikrochip inopererat i katten, så att de har större chans att hitta sin katt om den går vilse, och vi rekommenderar starkt att få din katt steriliserad eller kastrerad så snart som möjligt. Du behöver också en bärare för att ta katten till veterinären. Andra valfria engångskostnader inkluderar ett kattkoppel, kattvagn och kattträd.

Fri

Även om det inte är särskilt troligt, kan du hamna i en situation där en Manx-katt behöver omplaceras och ges bort av en annan ägare. Håll ögonen öppna i forum, på sociala medieplattformar och i din lokala tidning.

När det gäller gratis tillbehör för husdjur gillar många att ge husdjursrelaterade presenter, och andra djurägare kan sluta med mer än de behöver och erbjuda dig det gratis. Så du kommer sannolikt att få massor av gratis förnödenheter till din katt under dess livstid så länge du håller ögonen öppna för möjligheter att spara på dessa typer av kostnader.

Adoption

–0

Adoption är det bästa sättet att köpa din Manx-katt eftersom den är mycket billigare, och de har ofta redan sina sprutor och kan till och med kastreras eller kastreras – vilket sparar dig hundratals dollar. Att adoptera en manxkatt från ett lokalt härbärge kommer också att frigöra resurser för andra djur i nöd.

manx katt

Bildkredit: PradaBrown, Shutterstock

Uppfödare

0–500 $

Du bör räkna med att betala mellan 0 och 0 för din Manx-kattunge, beroende på var du befinner dig och vilken uppfödare du väljer. Uppfödare av högre kvalitet kan vara dyrare, och vissa kommer att ha långa väntelistor, men du är mer benägen att få en friskare katt. Du kommer också att behöva köpa avelsrättigheter om du vill att katten ska få kattungar eller få katten kastrerad eller kastrerad för att uppfylla ditt kontrakt. Vissa uppfödare erbjuder även katter av tävlingskvalitet och husdjurskvalitet till olika kostnader.

Inledande installation och tillbehör

50–200 USD

När du väl har köpt Manx-kattungen rekommenderar vi att du budgeterar mellan och 0 för din initiala installation och tillbehör. Du behöver minst en ströpanna. De flesta experter rekommenderar en kattlåda per katt plus en. Du kommer också att behöva ett utbud av strö, mat och några godsaker. Du kan köpa en matskål eller använda en av dina men se till att den är tillräckligt bred så att den inte stöter mot morrhåren medan den äter. Samma sak för vattenskålen, om du inte får en fontän.

Lista över Manx Cat Care Supplies och kostnader

ID-tag och krage
Kastrering/kastrering 50–100 USD
Röntgenkostnad 0–250 $
Ultraljudskostnad
mikrochip
Tandrengöring 200–600 USD
Säng/tank/bur
Nagelklippare (valfritt)
Borste (valfritt)
Kattlåda
Skräp Scoop
Leksaker
Bärare –200 $
Mat- och vattenskålar

Hur mycket kostar en manx per månad?

–0 per månad

manx katt

Bildkredit: spicetree687, Pixabay

Du bör räkna med att spendera mellan och 0 per månad på din katt. De största sakerna som påverkar dina kostnader är vilken typ och märke av mat och strö du väljer, men att köpa billigt är inte alltid det bästa valet. Mat till lägre kostnader kommer sannolikt att vara laddad med ingredienser och fyllmedel av dålig kvalitet. Dessa märken kommer att lämna din katt hungrig och tigga om mat medan deras vikt går utom kontroll, vilket leder till dyra hälsoproblem. Dessutom är lågprisskräp sannolikt extremt dammigt och spårar även utanför kattlådan, vilket gör ditt hem till en enda röra. Så var försiktig med att matcha pris med kvalitet.

Sjukvård

– per månad

Din Manx-katt kommer inte att behöva mycket pågående vård så länge den håller sig frisk. Du behöver vanligtvis ta den till veterinären ungefär en gång per år för en kontroll och en och annan booster shot för att hålla rabies och valpsjuka uppdaterade. Ändå är dessa utgifter inte särskilt höga och bör i genomsnitt uppgå till mer än – per månad, med de flesta som stannar närmare undersidan.

Mat

–0 per månad

Som vi nämnde tidigare kommer märken av högre kvalitet med kyckling, kalkon, fisk eller annat riktigt kött som anges som första ingrediens att bli dyrare men kommer att ge bättre näring som inte orsakar viktökning jämfört med billigare märken som främst är majs. Detsamma gäller för godsaker.

Grooming

– per månad

manx katt ljuger

Bildkredit: NSC Photography, Shutterstock

Din Manx kommer att kräva väldigt lite skötsel. Även om det finns långhåriga versioner som kommer att kräva daglig borstning, är korthåriga Manx mycket vanligare och kommer bara att behöva borstas med några dagars mellanrum för att ta bort löst hår, öka blodflödet till huden och hjälpa till att hålla pälsen från ditt golv och möbler. Vi rekommenderar också att du borstar din katts tänder manuellt med en husdjurssäker tandkräm eller låter en professionell göra det för att bromsa utvecklingen av tandsjukdomar, och du kan behöva trimma naglarna ibland , speciellt om de repar upp möblerna.

Mediciner och veterinärbesök

– per månad

Katter är generellt friska och kräver vanligtvis inte mycket medicin, särskilt när de är yngre. Men det enda undantaget är medicin för loppor och fästingar. Om din katt överhuvudtaget går ute rekommenderar vi att du köper medicin för loppor och fästingar för att skydda din katt från sjukdomar. Mediciner som Frontline kommer att döda loppor och fästingar innan de kan sprida sjukdomar och kommer att hindra dem från att ta över ditt hem. Denna medicin kan också bidra till att minska hotet om hjärtmask, som myggor överför.

Husdjursförsäkring

– per månad

Husdjursförsäkring kan kosta så lite som per månad, speciellt om du får den medan din Manx fortfarande är en kattunge. Det kan verka som en dum utgift medan du inte behöver den, men om din katt råkar ut för en olycka eller sjukdom kan alla medicinska ingrepp kosta 000 eller mer, vilket kan vara mer än du har till hands. I så fall kan husdjursförsäkring rädda din katts liv.

Miljöunderhåll

– per månad

manx katt

Bildkredit: Cheryl Kunde, Shutterstock

Dina miljökostnader kommer mestadels att vara i form av ersättningsströ du kommer att behöva när din katt använder det. Beroende på typ av strö du använder , du kan gå igenom en hel del. Det finns dock väldigt få andra kostnader du behöver oroa dig för med katter.

Kattlåda liners /månad
Deodoriserande spray eller granulat /månad
Kartongskrapa /månad

Underhållning

– per månad

Underhållningskostnaden tenderar att vara högre när katten fortfarande är liten eftersom ägarna gillar det köpa nya leksaker till dem . Men när katten blir äldre börjar du skaffa ett lager, så det finns lite behov av att köpa mer. Godis kommer att vara en löpande kostnad, men du bör begränsa dessa till högst 10 % av deras totala dagliga kalorier, så det är lätt att hålla kostnaderna nere.

Total månatlig kostnad för att äga en Manx Cat

–0 per månad

manx katt

Bildkredit: Seattle Cat Photo, Shutterstock

Du bör räkna med att spendera mellan 0 och 0 per månad på din Manx-katt, men den faktiska kostnaden kan vara mindre än så. Som vi sa tidigare är strö, mat och enstaka veterinärbesök det viktigaste, men du kan ta på dig flera andra utgifter efter behov och önskemål.

Ytterligare kostnader att inkludera

Innan du köper din Manx-katt kanske du också vill överväga kostnaden för ett tillfälligt boende, särskilt om du gillar att resa. Om du vill ta din katt med dig måste du kontrollera med hotellet för att säkerställa att de accepterar husdjur. Om du inte kan ta katten måste du skaffa en barnvakt eller inhysa den i en kennel.

Att äga en Manx på en budget

Din Manx-katt är lätt att underhålla på en budget, speciellt om du har andra katter och inte behöver köpa leksaker eller kattlådor. Att borsta päls och tänder kan hjälpa till att minska skötselkostnaderna och att använda torrt föda kommer att minska mängden mat du slänger.

Spara pengar på Manx Care

Det bästa sättet att spara pengar på hälsovård för din Manx är att noga följa portioneringsriktlinjerna när du matar din katt och att spendera några minuter varje dag på att leka med din katt för att hjälpa dem att träna mer. Fetma kan leda till flera kostsamma hälsoproblem för din katt, inklusive hjärtsjukdomar och diabetes. Ett annat problem som många katter möter är tandsjukdomar, så att rengöra tänderna ofta kan hjälpa till att förhindra dyra problem senare.

Du kanske också är intresserad av: Siamese & Manx Cat Mix

hepper katttassavdelareSlutsats

Manx-katten är ett fantastiskt husdjur med ett unikt utseende. Den är lekfull, tillgiven och har en lång livslängd. Dessutom är priset lågt för denna raskatt, och månadskostnaderna är ungefär desamma.

Vi hoppas att du har gillat att läsa igenom den här guiden och att du har tyckt att den är informativ. Om vi ​​har hjälpt dig att skapa en budget som gör att du kan skaffa ett av dessa fantastiska husdjur, vänligen dela vår titt på hur mycket det kostar att äga en Manx-katt på Facebook och Twitter.


Utvald bildkredit: rokopix, Shutterstock

Innehåll