Hur mycket kostar rengöring av hundtänder? (2022 uppdatering)

Tandhälsa är avgörande för hundar, även om det kan förbises. Tandköttssjukdomar och liknande tandproblem kan leda till att bakterier hamnar i blodomloppet och leder till viktiga områden i hela kroppen, inklusive organen.Att hålla din hunds tänder rena innebär ofta att du tar dem till regelbundna rengöringar. Dessa kan kosta en relativt stor summa. Vi kommer att diskutera exakt hur mycket du kan komma att betala i den här artikeln. Hund friska tänder_Shutterstock_Lucia Romero

Vikten av hundtandhälsa

Tandhälsa är viktigt. Naturligtvis hjälper rengöringar till att hålla din hunds tänder i ett stabilt skick. Utan ordentlig vård kan din hund tappa tänder. Hålla din hunds tänder rena kan också förhindra dålig andedräkt. Även om detta är en mindre sak, kan det vara en stor affär till många hundägare.

Infektioner och trasiga tänder kan orsaka svår smärta. Genom att hålla din hunds tänder rena kan du förhindra att den upplever den extrema smärta som ofta kommer med tandproblem.

Om bakterier kommer in i ditt husdjurs mun och de har små sår eller tandköttssjukdomar, kan bakterierna hamna i din hunds blodomlopp. Detta kan i slutändan skada din hunds hjärta, lever och njurar. Så småningom kan detta orsaka allvarlig sjukdom.handborstning hund

Bildkreditering av: Lucia Romero, shutterstock

Hur mycket kostar professionell rengöring av hundtänder?

Hur mycket det kostar att få din hunds tänder rena varierar. Ditt geografiska läge kan ha en enorm effekt på din totala kostnad, liksom din hunds storlek och omfattningen av städningen.

En städning i sig kanske bara kostar några hundra dollar. Om din hund behöver extra arbete, som tandutdragning, kan du titta på tusentals dollar. Ofta kommer en betydande kostnad att vara anestesi. Hundar kommer att behöva bedövas för att rengöra sina tänder effektivt. Detta kostar ganska mycket pengar.

Större hundar kommer att kräva högre doser av anestesi, så du kommer ofta att behöva betala mer i dessa fall.

Standarduppskattningen är cirka 100 USD för själva städningen. Röntgen och tätning kommer att kosta extra, även om de ofta måste göras för att säkerställa att hundens tänder rengörs ordentligt. Anestesi lägger sannolikt till ytterligare 0 till listan. I slutändan kan du förvänta dig att städning kostar cirka 300-700 USD.

Ytterligare kostnader att förutse vid rengöring av hundtänder

För det mesta kanske en hund inte bara behöver en städning. Som vi redan nämnt kommer ofta röntgenstrålar och tätningar att krävas. Dessa kan handla om till de totala kostnaderna.

Extra förfaranden kommer att kosta mer. Vissa hundar kan behöva extraktioner och rotfyllningar. En enkel extraktion kan kosta så lite som . Denna procedur tar ofta väldigt kort tid, vilket är en anledning till att den är så billig. Tänder som måste delas med en borr för att tas bort kommer att kosta upp till 0 per tand.

Rotkanaler kostar ännu mer. Du kan räkna med att betala några tusen dollar till dem per tand, beroende på antalet rötter tanden har.

Bildkredit: Littlekidmoment, Shutterstock

Hur ofta ska jag rengöra min hunds tänder?

De flesta hundar kommer att behöva en muntlig undersökning och rengöring varje år. Din läkare kan ta en titt på din hunds tänder vid deras årliga kontroll och avgöra om de behöver rengöras eller inte. Mindre och brachycephalic kan behöva tandrengöring oftare, eftersom de ofta är mer benägna att få tandproblem. Dessa hundar behöver vanligtvis extraktion oftare också, så planera för dessa kostnader.

Hundar med extra trängsel i munnen kommer att behöva mer vård, eftersom trängseln kan göra att problem utvecklas snabbare.

Täcker husdjursförsäkringen tandvårdsavgifter?

Inte i de flesta fall. Städningar anses vanligtvis vara förebyggande, så de täcks vanligtvis inte av hundförsäkringen, som vanligtvis bara täcker nödsituationer. Ibland täcker de tandutdragningar, eftersom dessa ibland anses vara nödsituationer. Trasiga tänder ingår ofta också.

Ta hand om din hunds tänder mellan rengöringarna

Du bör borsta din hunds tänder dagligen. Använda sig av ett enzymrengöringsmedel att rengöra sina tänder mer effektivt med mindre ansträngning. När du rengör deras tänder bör du kolla efter skador och rodnad. Rodnad kan vara ett uppenbart tecken på tandköttssjukdom, vilket kan orsaka betydande problem för hundar. Ibland kan tandköttssjukdom orsaka allvarliga bakterieinfektioner. Detta är särskilt vanligt hos äldre hundar och andra med nedsatt immunförsvar.

Tandtugg kan hjälpa, men de bör inte användas uteslutande. De ersätter inte tandborstning. Dessutom bör du inte lita på kibble heller. Det gör det inte verkligen göra mycket för att minska placket på din hunds tänder, trots några av missuppfattningarna. Faktum är att hundar som äter konserver och hundar som äter kibble ofta utvecklar tandproblem i samma takt.

Slutsats: Rengöring av hundtänder

Tandrengöring är viktigt. De kan dock vara dyra. Vanligtvis bör du planera att betala några hundra dollar åtminstone. Om du får din hunds tänder rena medan den är sövd för en annan operation är det ofta mycket billigare.


Utvald bildkredit: Chang-Pooh24, Shutterstock

Innehåll