Hur mycket ska du mata en husky?

Välj Namnet På HusdjuretGrå och vit husky med grå krage

Huskies är en av de vackraste ochhuvudvända hundraserpå planeten på grund av deras nära likhet med deras varg härkomst. Med sina slående ansikten och vackra blå ögon är det lätt att se varför rasen är så populär. Dessa hundar är uppfödda för att dra slädar genom bittert kall och tuff terräng och används fortfarande i stor utsträckning för detta ändamål idag. Detta gör dem till en ras med nästan oöverträffad uthållighet och energi och otrolig smidighet.Huskies är ett stort ansvar och det kan vara en utmaning att ta reda på hur mycket mat de behöver. För att hjälpa dig med processen har vi skapat den här guiden för att guida dig genom din Huskys matbehov i deras olika livsstadier, såväl som annan viktig information om att mata dessa otroliga hundar.Avdelare 1Hur mycket man ska mata en Husky-valp - Matningstabell

Valpens ålder Mängd mat per dag Antal måltider per dag
2 månader 3,5-5,5 uns 3
3 månader 6-7,5 uns 3
4 månader 9-12 uns 3
5-6 månader 12-14 uns 3
7-8 månader 14-16 uns två
9-10 månader 15-20 uns två
10-12 månader 18-30 uns tvåVad ska jag mata min huskyvalp

Husky valp

Utvald bildkredit: Julissa Helmuth, Pexels

Husky behöver mat med en hög mängd protein , helst från djur. Växtbaserade proteinkällor absorberas inte lika lätt av din Huskys kropp och inte lika bra kvalitet. Se till att maten du ger din Husky är näringstät och innehåller så få fyllmedelsingredienser som majs, vete och soja som möjligt. Detta beror på att Huskies inte har den glupande aptiten som många andra raser och behöver kalorier som är proppfulla med näringsämnen. Husky är mycket effektivare på att bränna kalorier och effektivt använda näringsämnen, så de är vana vid att äta jämförelsevis mindre mat än andra hundar i deras storlek.

Även om Huskies klarar sig bra på rå och hemlagad dieter, måste du göra omfattande forskning för att vara säker på att din hund får i sig alla de näringsämnen som de behöver. Detta kan vara en riktig utmaning, och det är därför vi alltid rekommenderar att gå med högkvalitativ kommersiell mat.

Torr kibble innehåller de essentiella näringsämnena som din hund behöver i rätt proportioner, och den är bekväm att förvara och lättillgänglig. De flesta veterinärer rekommenderar en diet som består av 80 % torrfoder och 20 % våtfoder eller magert kött och organkött. American Journey gör bratorrfoderochblöt matför stora raser, och all mat är spannmålsfri.

  Prova: 6 bästa hundfoder för huskyvalpar 2020

Undviker undermatning och övermatning

viktdiagram för stora raser

Manliga Huskies väger mellan 45-60 pund vid ett år och honor mellan 35-55 pund. De når vanligtvis sin fulla storlek vid 12 månader, men de kan fylla i och gå upp mer i vikt under sitt andra år också.

Husky kommer att växa snabbt från det att du tar hem dem (8 veckor) till cirka 4 månader, där deras tillväxt bör börja sakta ner och stanna vid cirka ett år. Även om alla hundar är unika och kommer att gå upp i vikt i olika takt, bör din Husky aldrig se fyllig och överviktig ut under detta första tillväxtstadium. Husky kommer att vara ganska gänglig och långsamt fyllas under sitt första år, så fyllighet kan vara ett tecken på att du övermatar dem eller att deras mat innehåller onödiga kalorier.

Naturligtvis, om de verkar gå upp i vikt för långsamt och du kan känna deras revben, kanske de inte får i sig tillräckligt med kalorier totalt sett eller att maten du ger dem saknar viktiga näringsämnen.

Avdelare 4

När ska man byta från valp till vuxenfoder

Huskies är ganska snabbväxande och snabbt mogna hundar, och du kan börja gå över från valpmat till vuxenfoder vid cirka 6 månaders ålder. Valpfoder syftar till att stödja den snabba tillväxten av din Husky och är packad med extra protein och näringsämnen. Från cirka 6-12 månader kommer din Huskys tillväxt att börja sakta ner, och de kommer inte att behöva dessa extra näringsämnen. Att ge dem valpmat för länge kan leda till att de blir överviktiga.

Det bästa sättet att gå över din Husky från valpmat till vuxenmjölksersättning är att göra det långsamt. Blanda en liten mängd vuxenfoder i din valpmat och öka den gradvis under ett par veckor. Genom att ta denna process långsamt, kommer din hund vara mycket mindre sannolikt att ha några gastrointestinala problem.

husky sidovy

Utvald bildkredit: Pxfuel

Varför äter inte min huskyvalp?

Husky kräver inte lika mycket mat som andra raser och har vanligtvis ganska känsliga magar. Naturligtvis bör de fortfarande äta regelbundet, och om du märker en nedgång i deras matvanor finns det några möjliga orsaker.

 • Maten du ger din Husky kan vara av dålig kvalitet och innehålla tomma fyllmedelsingredienser. Detta kan orsaka problem i deras känsliga magar och skjuta upp dem att äta.
 • Brist på träning. Husky är inte särskilt matmotiverade djur och tenderar att bara äta när de är hungriga. Om de inte får tillräckligt med motion och förbränner tillräckligt med energi, kan detta lätt orsaka deras brist på aptit.
 • För många godsaker. Din Husky behöver en strikt matningsrutin, oavsett om den fortfarande äter tre måltider om dagen eller bara en eller två. Om deras måltider varvas med godsaker under dagen kanske de inte känner sig tillräckligt hungriga vid måltiderna.
 • Anledningen till att din Husky inte äter kan helt enkelt vara tristess med maten. Försök att lägga till våtfoder, magert kött, orgelkött och ben för att skapa variation. Du kan också behöva byta upp matvarumärket som de äter just nu.

Om du provar allt ovan och din hund fortfarande inte äter, kan det finnas ett underliggande hälsoproblem, som t.ex. zinkbrist , och du måste gå och träffa veterinären.

Hur mycket man ska mata en vuxen husky

Huskies äter vanligtvis bara tills de är mätta, så om de lämnar mat i sin skål efter måltider är det en bra indikation på att du kanske matar dem för mycket. Vi rekommenderar att följa livsmedelstillverkarens råd men att sänka mängden med cirka 20 %. Naturligtvis beror detta på kvaliteten på maten och energinivåerna och storleken på din Husky.

 • Huskyhanar tenderar att vara större, så de behöver lite mer mat än honor. Vi rekommenderar cirka 2 koppar per dag för män, uppdelade på två måltider och cirka en halv kopp mindre för kvinnor. Om du har en särskilt aktiv och energisk Husky kan du behöva öka den mängden lite och sedan anpassa dig efter det.
 • Spayerade och kastrerade Huskies tenderar att vara mer fogliga i allmänhet, så du kommer troligen behöva minska deras dagliga matintag något. Naturligtvis är alla hundar olika, och det beror på hur din hund reagerar på proceduren. Vissa Huskies behåller sin energinivå efter att ha kastrerats och kastrerats, men som en allmän regel äter de vanligtvis mindre.
 • Gravida och ammande kvinnor kommer att behöva ökad mat. De växer ju upp valpar och behöver den extra näringen! Vi rekommenderar att öka sina måltider från två till tre per dag och till och med upp till fyra under graviditetens slutskede. Under amningen kan du öka portionerna av varje måltid och sedan gradvis återgå till det normala när hon börjar avvänjningsprocessen.

Bildkredit: Kateryna Babaieva, Pexels

Husky matningsguide för seniorer

När din Husky blir äldre tenderar de att vara mindre aktiva och energiska, deras ämnesomsättning saktar ner och de behöver mindre mat för att upprätthålla dem. I detta skede av livet kan de lätt bli överviktiga om deras kost inte övervakas och anpassas noggrant, och de flesta veterinärer rekommenderar cirka 20 % kaloriminskning hos äldre hundar. Detta är särskilt sant för Huskies som har degenerativa problem, som höftledsdysplasi, som hindrar dem från att vara aktiva.

Vi rekommenderar starkt att du matar din senior Husky med specialtillverkat kommersiellt foder som är skräddarsytt för seniorhundar. Dessa livsmedel har vanligtvis mer fibrer för att hjälpa matsmältningen, färre fetter och färre kalorier totalt sett. De är också vanligtvis laddade med tillsatta nyttiga vitaminer och mineraler. Seniorhundar kommer i allmänhet att behöva mer hydrering, så du kanske vill komplettera deras torrfoder med mer våtfoder eller magert kött än vanligt.

Vi rekommenderarActive Life Formula Seniorhundmat från American Journey eftersom det är fritt från spannmål och fjäderfäbiprodukter, innehåller tillsatt vitamin A för en sund syn, har glukosamin och kondroitin för led- och rörlighetsstöd och har en hälsosam antioxidantblandning för att uppmuntra optimal hjärnfunktion.

Varför är min husky alltid hungrig?

Det finns en mängd olika faktorer som kan påverka din Huskys aptit. Om de fortfarande växer är detta ett ganska normalt beteende, och du kanske bara behöver mata dem lite mer. Den mest sannolika anledningen till att din Husky är hungrig hela tiden är brist på viktiga näringsämnen i kosten, och du kan behöva överväga att byta märke på maten som du matar med dem eller lägga till mer näringsrik mat.

Det kan också finnas ett underliggande hälsoproblem för att förklara deras ständiga hunger, oftast maskar. Se till att din Husky avmaskas regelbundet, eftersom maskar kommer att orsaka en snabb ökning av deras aptit. En annan möjlig orsak är överträning - även om det krävs mycket för att trötta ut en Husky! De flesta Huskies kommer att behöva cirka 2-3 timmars motion om dagen, och om din hund får mer än så kan de bränna upp en stor mängd energi och kräva extra kalorier.

Årstiderna gör också skillnad för din hunds aptit, och Huskies kanske inte äter lika mycket under varmare månader som de gör på vintern. Medan en Husky i allmänhet bara äter tills de är mätta, rekommenderar vi inte att de matas gratis. Din hund behöver gränser, och en schemalagd måltid är ett bra sätt för dem att lära sig en rutin. Alla hundar är också unika, och medan vissa Huskies lätt kan självreglera sig, kan andra inte och kommer att snabbt bli överviktiga. Om du är ute ofta, enautomatisk hundmatarekan hålla din hund på ett regelbundet foderschema.

husky hund äter broccoli

Bildkredit: Ellina Balioz, Shutterstock

Vilken mat är dålig för Huskies?

Som alla hundar finns det flera foder som du absolut bör undvika att ge din Husky. Vissa livsmedel är skadliga för din hund, medan andra kan vara dödliga, så se till att undvika att låta dem äta följande:

 • Socker
 • Vindruvor och russin
 • Avokado
 • Choklad
 • Lök och vitlök
 • Överflödig dagbok
 • Kokta ben
 • Koffein
 • Persikor och plommon

Avdelare 3

Slutsats

Alla hundar, inklusive Huskies, är unika och kommer att kräva ett skräddarsytt foderschema efter deras behov. Som sagt, det finns generella riktlinjer och scheman som du kan tillämpa på din Husky som hjälper till att hålla dem trimma och friska. Framför allt, se till att du ger dem den bästa kvaliteten, mest näringstäta maten som du har råd med, mata dem två till tre måltider om dagen under det första året, ochundvik att mata dem gratis. Allt detta kommer att hjälpa din Husky att leva ett lyckligt och hälsosamt liv.


Utvald bildkredit: Julissa Helmuth, Pexels

Innehåll