Hur mycket sover katter och hur många timmar behöver de?

Välj Namnet På Husdjurettabby katt sover uteKatter är mystiska varelser som bor precis bredvid oss ​​i våra familjehem, men vi kanske vet väldigt lite om dem och vad de hittar på! Till skillnad från hundar har kattdjur aldrig riktigt blivit helt domesticerade och är vanligtvis inte hårt tränade. Således behåller de i huvudsak vilda karaktärsdrag som tigrar och lejon.Oavsett om det är kungen av öknen eller den lilla kattungen som är ihopkrupen bredvid dig, vad ägnar kattdjur mest tid åt? Sovande. Slumra, bli tyst, slumra, sova, vilken term du än föredrar. Uttrycket catnapping skapades inte som ett skämt; din eleganta, självstyrande katt älskar helt enkelt att vila. Svaret på frågan om hur mycket sömn är enkelt: Mycket, och mer än oss människor! Låt oss sätta rekord på vad som händer i kattdrömsland.

hepper enkelkatttassavdelare

Vad är rätt mängd sömn för en katt?

grå katt som sover på soffan

Bildkredit: Vidar H. Andersen, PixabayEn omfattande studie om sömnvaraktigheten hos djur inklusive Katter avslöjade att sömnen utgjorde 57 % av ungefär en dag för en typisk huskatt. Detta översätts till att en katt sover ungefär 12-13 timmar i snitt varje dag , med en typisk topp, djup slummer som inträffar tidigt på morgonen. Sömnstudier kan vara en fascinerande indikator på ett däggdjurs förväntade livslängd, hälsa och livsstil i allmänhet. Denna specifika studie inkorporerade både observationer av kattens beteende och deras elektriska aktivitet i hjärnan via EEG, vilket förbättrade analyser av så kallade mellanliggande sömntillstånd som tyst vakenhet.

Naturligtvis uppstår frågan, är 12-13 timmar hur mycket min katt ska sova? Till skillnad från människor, som kanske sover mer för bara lyxen, eller för att undvika hushållsarbete eller en dag på kontoret, sover katter bara när de behöver. Om din katt sover i, låt oss säga, 11,5 timmar varje dag, det är antalet timmar han/hon behöver. Vissa fluffiga kattdjur kan slumra upp till 20 timmar på dygnet och de har sina skäl. Å andra sidan delar människor och katter det faktum att mängden slutna ögon som krävs är direkt kopplade till många faktorer - viktigast av allt, hälsa, ålder, livsstadium och humör. Om din katt är brunstig kan du upptäcka att hon sover mindre än normalt eftersom hon kanske föredrar att spendera sin tid med att ströva runt och leta efter en kompis! I ett nötskal är det normalt att en katt sover upp till 75 % av ett dygn och det är den sömn de behöver (åtminstone just den dagen).

Det finns en vanlig missuppfattning att katter är nattaktiva, och även om de tekniskt sett kan vara aktiva hela natten, är de oftast aktiva i gryning och skymning. Katter, både vilda och tama, är crepuskulära (från latin skymning ) vilket betyder att de i första hand är vakna under skymningen. Anledningen till detta kallas predatorisk anpassning som beskriver hur ett rovdjur, som ett kattdjur, ändrar sitt schema för att jaga bytesdjur. Ett coolt faktum är att katters syn har modifierats under år av evolution för att observera saker i svagt ljus, speciellt skymning. Jakt är utmattande och kräver energibesparing under tider av icke-aktivitet. Även om de flesta katter nu regelbundet matas av kärleksfulla människor, har de gjort det jaktinstinkter som är helt naturliga och informerar dem om att sova när de inte är upptagna med att fånga möss.

svart och vit kattboll sover

Bildkredit: Dan Gold, Unsplash

När katter blir äldre, behöver de mer sömn?

Sanningen är ja, troligen. Som äldre människor, katternaturligtvis kan sakta nernär de blir mer mogna och klokare. En kattunge kommer att vara besläktad med en bebis och sover nästan hela dagen för att uppmuntra tillväxt och bindning med mamma. När de blir några månader gamla kanske de inte behöver så mycket sömn eftersom de kommer att vara så upptagna med att spela spel och ha kul! Vuxna katter tenderar att vara mer regelbundna i sina sömnrutiner och förmodligen i genomsnitt cirka 13 timmar per dag som forskningen antyder. Det är helt normalt att din mer mogna fluffiga vän behöver mer tid att sova. Om du märker några betydande förändringar i sömnmönster eller allmänt beteende, kontakta din veterinär.

Drömmer katter?

Uttrycket att sova med ett öga öppet är med all säkerhet en hänvisning till katter. Kattdjur tillbringar större delen av sin snoozetid i lätt sömn; för katter står djupsömnen för endast 25 % av deras totala vilotid. Som rovdjur måste de kunna träda igång när som helst, så denna lätta sömn är livsviktig och ner till evolutionen. Om du märker att kattens tassar rör sig eller att det rycker i öronen, så gör de detmed största sannolikhet drömmeroch i REM-sömn. En katts sömnfaser växlar mellan perioder av lätt sömn följt av djupa sömnfaser (vanligtvis cirka 20 minuter långa) och sedan REM-sömn (snabb ögonrörelse). Det händer många ryckningar under REM när katter drömmer om fantastiska äventyr. Det kan finnas klor och tassar överallt när din smarta kattunge går på jakt i sina drömmar! Det mesta av denna REM-sömn sker på natten så att katter kan vara redo att kasta sig i dagsljus.

Är kattsömn som människors sömn?

Katter, som nämnts ovan, sover i specifika stadier som människor, men vanligtvis vid olika tidpunkter. Även om vi kanske aldrig helt förstår mänsklig sömn och konceptet att falla i en djup sömn, kan vi känna att katter upplever en liknande känsla. Vetenskapen säger oss att sömnfaserna är likartade mellan människor och katter och sömnfunktioner för att föryngra båda arterna.

hepper katttassavdelare

Varför ska jag sova bredvid min katt?

Nu för tiden pratas det så ofta om stress i samhället, och alla verkar behöva hitta sätt att deprimera. Experterna föreslår att man tar saker långsammare, andas mer och har mer tid för avkoppling. Med allt detta i åtanke, vem har den mest avslappnade attityden – katter! Så nästa gång du känner dig lite upprörd, trött eller orolig, lägg dig bredvid din kisse eller ta en tupplur bredvid dem . Chansen är stor att du inte bara kommer att känna dig lugnare, utan att du kommer att ha mer koppling till ditt pälsiga kattdjur.


Utvald bildkredit: Ben Kerckx, Pixabay

Innehåll