Hur ofta och hur länge är katter brunstiga?

två katter i gräsetOm du inte får din honkatt steriliserad kommer hon att bli brunstig så småningom. Katter kommer att börja bli brunstiga när de når puberteten – och de kommer att fortsätta att bli brunstiga under större delen av sitt liv.

De flesta katter slår puberteten runt 6-9 månaders ålder. Det kan dock ta längre tid för större kattdjur att nå puberteten och bli brunstig. Tid på året kan också påverka när en katt tekniskt sett kommer att nå puberteten.

När katter kommer i puberteten beror det på en mängd olika faktorer när de blir brunstiga.Hur ofta är katter i värme?

Katter para sig säsongsvis , som de flesta däggdjur. De kommer vanligtvis att ha flera cykler under sin häckningssäsong. Denna häckningssäsong kan dock pågå nästan hela året under vissa omständigheter!

Tidpunkten för häckningssäsongen varierar dock. Det beror på ditt lokala väder, dagsljus och temperatur. Vanligtvis sträcker sig häckningssäsongen från januari till sen höst. Det kan dock bli kortare i norra områden där det håller sig kallare längre.

Det kan också variera från katt till katt. Vissa katter kan bli brunstigare än andra. Vissa raser är ökända för att bara gå i brunst en eller två gånger om året. (Vilket är lämpligt för husdjursföräldrar, men inte så bra för uppfödare!)

Det finns inget sätt att säkert veta när en katt kommer att bli brunstig. Däremot kan du hålla utkik efter symtom och tecken – som ofta inträffar några dagar innan ett kattdjur är tekniskt redo att avla.

Vilka är symtomen på att en katt går in i värme?

katt som lägger sig i ägarens knä

Bildkredit: Impact Photography, Shutterstock

De allra första tecknen på att din katt blir brunstig är ofta beteendemässiga. Under denna tid kommer ditt kattdjurs hormoner att förändras. Därför kommer hennes beteenden ofta också att förändras!

Många katter gnuggar mot sina ägare mer än vanligt. De blir mycket krävande av tillgivenhet och kan till och med ihållande skava mot möbler.

När deras ryggar smekas kan de höja bakdelen och stampa med bakfötterna några gånger. Vanligtvis är detta dock ett av de sista beteendena som inträffar.

Många kvinnor kommer att bli högljudda. De kanske jamar mer på sina ägare och andra hushållsmedlemmar, eller så kanske de till synes jamar på ingenting! Vissa katter gråter mitt i natten, vilket kan vara ganska besvärligt för sina ägare.

Det är lite som att ha en gråtande bebis, förutom att ingenting du gör kommer att få katten att sluta jama väldigt länge.

Vissa honor kommer att börja kissa oftare och kan till och med uppvisa märkningsbeteenden . Olyckor utanför kattlådan är vanliga under denna period. En honans urin innehåller feromoner och hormoner, som låter närliggande hanar veta om hennes avelsstatus.

Naturligtvis har du inga hanar i ditt hem (förhoppningsvis), men det vet inte kattens hormoner.

Dessa symtom kommer att fortsätta medan din katt är brunstig.

Hur länge är katter brunstiga?

Hur länge en katt håller sig brunstig kan variera avsevärt. I det vilda stannade katter brunstiga tills de parade sig med en annan katt (eller flera andra katter, som det ibland går). Den typiska ägaren försöker dock förhindra att detta händer.

Därför är det oftast andra faktorer som påverkar hur länge en hona håller sig brunstig.

De genomsnittlig värmecykel varar ca 6 dagar. Det kan dock variera från katt till katt. Tre-dagars värmecykler och 9-dagars värmecykler är båda relativt vanliga. Vissa katter kan till och med vara brunstiga i 2 veckor.

Katter kan vara brunstiga i så många som 20 veckor om året! Det är en stor del av tiden.

Om katter inte blir dräktiga under brunstcykeln kommer de ofta att bli brunstiga igen efter en kort period. Katter som inte blir dräktiga kommer att ha fler brunstcykler under en säsong än de som do .

När kattens kropp inser att den inte är dräktig kommer den att förbereda sig för att försöka igen! Denna cykel kommer att fortsätta under hela häckningssäsongen.

Ska du låta din katt gå i värme innan du steriliserar?

kastrerande katt

Bildkredit: Simon Kadula, Shutterstock

Det finns ingen anledning att låta en honkatt gå i brunst innan man steriliserar henne. Det finns inga bevis för att en värmecykel påverkar kattens temperament eller hälsa.

Katter kan bli gravida under sin första brunstcykel. Medan vissa katter har obestridliga tecken på att de är brunstiga, har andra inte det. Det kan vara svårt att veta när du ska börja sätta ditt kattdjur i karantän borta från hanar.

Det är relativt lätt för katter att bli gravida innan de visar några uppenbara symtom.

Dessutom, om du har hankatter i ditt hus, kan de para sig urskillningslöst med honan – oavsett om de är släkt eller inte. Detta kan leda till inavelsproblem och överbefolkningsproblem. Många kattungar hamnar i skydd på grund av oavsiktliga häckningar som inträffar när deras mammor är mycket unga.

Att ha en kull kattungar gör inte en hona mer vänlig eller trevlig. Det förbättrar inte heller hennes hälsa. Att ha en kull kan vara mycket ansträngande på en honans kropp, vilket kan leda till alla möjliga problem senare på vägen.

Hur kan du få din katt ur värmen?

Det finns inget sätt att få din katt ur brunst. Hon kommer att vara i värme tills hennes värmecykel är över. Det är så enkelt.

Det enda sättet att få en katt ur brunst är att para henne med en hane. Även under dessa omständigheter är det inte konstigt för honor att hålla sig brunstiga under resten av sin cykel - de kommer inte att gå tillbaka till brunst efteråt.

Om du vill göra din katt sluta när du är i värme är det bästa du kan göra att sterilisera henne i förväg. Denna procedur kommer att förhindra att kattdjuret blir brunstig för resten av livet, vilket eliminerar detta problem.

Det finns många möjliga sätt att lugna en honkatt när den är brunstig. Du bör hålla henne borta från män och fortsätta att uppfylla hennes behov.

Men de beteenden som en katt uppvisar när den är brunstig är normala och biologiskt lämpliga. Det finns inte mycket du kan göra för att fixa din katt när hon inte behöver fixas till att börja med.

Hur hindrar du en katt i värme från att jama?

katt jamar

Bildkredit: Stanimir G. Stoev, Shutterstock

Det gör du inte. Det enda sättet att förhindra att en brunstig katt jamar är att få henne ut av värme – och det kräver tålamod. Det är relativt normalt att katter gör det yowl under natten och perioder på dygnet när du är i värme. De försöker kalla män till deras plats.

Detta beteende är normalt, och det finns inget du kan göra för att stoppa det.

Om du inte vill ta itu med yowling, är ditt bästa alternativ att sterilisera ditt kattdjur så att hon inte blir brun igen!

Om du har en hane kommer han antagligen att yowla och ta fart också. Vissa hanar slutar till och med äta när de känner lukten av en hona i närheten som är brunstig. Även om du kan separera dina katter för att förhindra graviditet, kommer båda att fortsätta sina ofta högljudda (och irriterande) beteenden tills honan blir brun.

Relaterad läsning: Varför gör katter konstiga ljud på natten? 6 orsaker till detta beteende

hepper katttassavdelare

Slutsats

Katter är tekniskt sett säsongsbetonade uppfödare. De har en parningssäsong och kommer att gå i brunst flera gånger under den säsongen. Men när exakt säsongen äger rum varierar från plats till plats.

Katter i sydliga klimat har ofta längre häckningssäsonger än de i nordliga klimat. Din katt tittar inte på kalendern för att avgöra när den ska gå in i brunst – hennes kropp är uppmärksam på mängden dagsljus och temperaturen.

När katter når puberteten kommer de att gå i brunst med några veckors mellanrum under hennes häckningssäsong. Varje in-heat period kommer att vara cirka 6 dagar. Det är dock inte konstigt för vissa katter att vara brunstiga i bara 3 dagar, medan andra håller sig brunstiga i 2 veckor.

Om honan inte blir dräktig under denna period kommer hon att bli brun igen kort därefter. När hennes kropp inser att hon inte blev gravid, kommer det att starta en ny cykel!

Om du inte vill att din katt ska bli brun, bör du planera att sterilisera henne innan hennes första cykel. Katter kan vara väldigt lömska när det gäller sina första cykler och kan bli gravida innan du inser att de ens blev brunstiga alls!


Utvald bildkredit: christels, Pixabay

Innehåll