Hur man rengör en kattlåda: 6 enkla sätt att hålla lukt borta

Kattsand med blomdeodoriseringKatter är förmodligen de mest petiga djuren som finns när det kommer till deras badrumsvanor. Om du inte hinner med dagliga, veckovisa och till och med månatliga städningar, så ber du bara om en enda röra. Det är viktigt att hålla jämna steg med din katts kattlådans standarder. Om de någon gång känner att det inte är tillräckligt rent, så föredrar de hellre att gå någon annanstans i ditt hem. Undvik kattsmuts på dina golv eller möbler genom att hålla ett schema och hålla deras badrum så rent som du vill att ditt ska vara. tabby katt i en kattlåda

Tips för att hålla kattlådans lukt till ett minimum

1.Rätt mängd kattlådor

Du bör alltid ha minst en kattlåda per katt i hemmet, plus ytterligare en. Ju fler lådor de har, desto mindre sannolikt är det att de eliminerar utanför den. Att bara ha en kattlåda för två katter är ingen bra idé. Katter gillar att ha sitt eget utrymme för att använda badrummet, och de tycker vanligtvis inte om att sköta affärer i ett annat djurs smuts.

Bildkredit: Davynia, Shutterstock


två.Att välja en kattlåda

Det finns många olika typer av kattlådor där ute. Även om täckta lådor ger dina katter lite mer avskildhet, är de lättare att glömma bort. Standard kattlådor är också acceptabla, men bara om du inte har något emot att städa upp skräpet som sprejar ut på golven när de försöker dölja sin doft. Självrengörande kattlådor är ett bra alternativ om du föredrar att inte ösa dem rena dagligen. Dessa lådor finns i en rad olika priser och är ofta inställda på en timer som öser upp röran slumpmässigt under dagen.
3.Typer av strö

Att välja mellan alla olika typer av kattsand på marknaden är överväldigande. Mellan lera, gel och pellets, hur vet du vilken typ av strö du ska plocka? De flesta katter föredrar att ha en finkornig, oparfymerad strö . När du hittar en typ av strö som din katt gillar, håll dig till den. Att byta typ av strö de använder kan resultera i att de vägrar att använda lådan. Vissa utekatter föredrar smuts. Försök att hålla dem borta från dina krukväxter och blanda istället i lite jord med vanlig strö för att locka dem dit de ska vara. Avstå från att använda doftande strö eller luftfräschare som ibland är stötande för katter.

ingefära katt nära kattlådan

Bildkredit: RJ22, Shutterstock


Fyra.Placering av kattlådan

Det är förståeligt varför du vill hålla kattlådan utom synhåll. Många väljer att lägga sina kattlådor i en källare där ingen som kommer in i huset kommer att se dem. Vissa katter klarar sig bra med denna placering, men andra kan bli lite upprörda om de måste gå bredvid en högljudd apparat eller på ett kallt cementgolv för att använda badrummet. Förvara din kattlåda på en plats som ger dina husdjur lite avskildhet utan att det är för obekvämt att ta sig till. Avstå från att placera dem nära bullriga apparater som kan göra katten nervös och skrämma bort dem. Håll lådorna så långt borta från deras mat- och vattenskålar som möjligt. Om du har mer än en katt , förvara lådor på flera platser i hela huset. Slutligen, om du lägger lådan i ett badrum eller en garderob, se till att de inte låses ut från det rummet av misstag.


5.Hur ofta ska man rengöra en kattlåda?

Kattlådor är förknippade med dagliga, veckovisa och månatliga städuppgifter. Du måste ösa ut eventuella bajs eller klumpar från ströet dagligen, särskilt om du har mer än ett kattdjur som använder en box. Lägg in all gammal skräp varje vecka i en soptunna utomhus. Ju längre du väntar med att ersätta det gamla ströet med nytt strö, desto mer sannolikt är det gå utanför boxen . En gång i månaden, rengör noggrant hela området där kattlådorna finns. Detta inkluderar en djuprengöring av själva kattlådan.

Bildkredit: Yuliya Alekseeva, Shutterstock


6.Använd filter när det är möjligt

Vissa kattlådor kommer nu med kolfilter som hjälper till att hålla obehagliga lukter till ett minimum. Om du använder dessa filter, se till att du byter ut dem med några månaders mellanrum för att hålla området luktfritt.

Slutsats

Jag tror att vi alla kan vara överens om att den enda nackdelen med att äga en katt är att deras kattlådor luktar hemskt. Tack och lov finns det några sätt att hålla koll på ditt städschema och hålla alla lukter till ett minimum. När du håller dig på toppen av dessa uppgifter kommer du inte ens att märka kattlådan alls.


Utvald bildkredit: evakerrigan, Shutterstock

Innehåll