Hur man hindrar en katt från att bajsa på golvet – 5 lösningar

Välj Namnet På Husdjuretspårning av kattsand utanför kattlådanKatter är utmärkta husdjur. De är självständiga och kräver lite vård jämfört med hundar. De är varma och gosiga, och de kommer inte att äta upp dig från hus och hem. De brukar vara bra på att använda kattlådan också. Vissa katter slutar dock följa pottreglerna och börjar bajsa på golvet istället.Tricket för att hindra en katt från att bajsa på golvet är att ta reda på exakt varför katten visar detta beteende. Sedan kan du ta itu med själva orsaken och ha en bättre chans att få din katt att börja använda kattlådan igen. Att stoppa din katt från att bajsa på golvet kan ta tid och tålamod, men processen borde vara värt det i slutändan. Låt oss titta på de vanligaste orsakerna till att din katt kan bajsa på golvet och hur man stoppar beteendet.

hepper katttassavdelare

De 5 anledningarna till att din katt kan bajsa på golvet

1.Hälsoproblem är närvarande

Ibland kommer en katt att sluta använda sin kattlåda och börja bajsa på golvet på grund av ett hälsoproblem. Det kan vara en njurinfektion, en dålig matsmältningsreaktion på ett nytt märke av mat eller något mer allvarligt. Därför är det viktigt att ta din katt till en veterinär strax efter att ha upptäckt att den bajsar på golvet.Om ett hälsoproblem är varför din katt bajsar på golvet, måste du ta itu med problemet för att stoppa beteendet. Om din katt har en ren hälsoräkning kan du börja titta på andra möjliga orsaker och lösningar på problemet med att bajsa på golvet.

veterinär-kollar-katter-öra

Bildkredit: Freepik


två.Kattlådan är för smutsig

En vanlig anledning till att katter undviker sin kattlåda är att boxen helt enkelt är för smutsig för deras preferenser. Även om du tycker att du gör ett bra jobb med att städa ur kattlådan regelbundet, kanske din katt inte håller med dig tillräckligt för att använda golvet.

Det kan vara så att kattlådan är bra på morgonen efter att du har filtrerat strö, men i slutet av dagen är boxen för smutsig för din katts tassar, och golvet blir det mer tilltalande alternativet. Kanske har det bara gått för länge sedan du helt ändrade kullen. Oavsett anledningen bör öka dina städningsinsatser uppmuntra din katt att sluta bajsa på golvet och börja använda kattlådan igen.

Istället för att filtrera ströet en gång om dagen, försök att göra det två gånger - en gång mitt på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Om du brukar rensa ut ströet och byta ut det ett par gånger i månaden, försök att göra det en gång i veckan. Se till att tvätta kattlådan när du byter strö helt. Dessa extra ansträngningar borde räcka långt när det gäller att korrigera din katts badrumsbeteende.

smutsig kattlåda

Bildkredit: SURKED, Shutterstock


3.Kattlådan är för trång

Om du har mer än en katt kan kattlådan vara för trång för dem, vilket kan leda till badrumsolyckor på golvet. Katter vill alltid ha sitt eget personliga utrymme att lita på. Om deras kattlåda är fylld med lukter och avfall från andra katter, kanske de inte känner sig bekväma eller säkra nog att använda boxen själva.

En enkel lösning på detta problem är att lägga till en annan kattlåda till ditt hushåll. Inte mer än två katter bör förväntas använda samma kattlåda, och även det kan vara för många enligt vissa katters åsikt. Du kanske måste förse din problemkatt med en egen kattlåda för att förhindra att den bajsar på ditt golv.

två katter på sniffande strö

Bildkredit: Zoran Photographer, Shutterstock


Fyra.Kattlådan är på fel plats

En annan anledning till att din katt kanske bajsar på golvet är att den tror att kattlådan är på fel ställe. Vissa katter gillar mycket avskildhet när de använder badrummet, så en kattlåda i familjerummet där alla i hushållet brukar umgås är inte en bra idé. Om din katts kattlåda är på en plats där det är gångtrafik under dagen, överväg att flytta lådan till en mer isolerad plats, som en garderob, badrum eller garage.

Du bör också tänka på att kattlådan kan bli svårare för din åldrande katt att komma åt nuförtiden. Om din katt verkar vara långsammare och mindre smidig än de brukade vara, försök att ställa kattlådan på en mer tillgänglig plats, som under ett bord istället för bakom möbler eller växter.

katt går ner från den övre kattlådan

Bildkredit: Amazon


5.Förändringar har gjorts i hushållet

När katter blir stressade kan de börja bete sig konstigt och göra saker som att bajsa på golvet istället för i sin kattlåda. Alla förändringar som införs i ditt hushåll kan stressa din katt och påverka deras badrumsvanor allt eftersom. Att skaffa en ny katt, skaffa barn och till och med flytta runt möblerna kan stressa din katt tillräckligt mycket för att den ska råka ut för olyckor på golvet.

Även kortvariga källor till stress, som hemmafester och sjuka familjemedlemmar, kan vara stressande för katter och förändra deras badrumsvanor . Att vara uppmärksam på alla förändringar som görs i hushållet och hur man minimerar effekterna av dessa förändringar för din katt kan hjälpa till att säkerställa att den inte stressar upp sig och slutar med att bajsa på ditt golv.

Om en ny katt introduceras i hushållet, ge din nuvarande katt ett eget rum att bo i ett tag tills den vänjer sig vid situationen. Detsamma gäller introduktionen av ett nytt barn i hushållet. Närhelst du har en fest eller träff, placera din katt i en kennel eller ett säkert, tyst rum. Om du planerar att flytta runt dina möbler, gör det bara ett par stycken åt gången. När din katt har vant sig vid en liten förändring kan du genomföra ytterligare en förändring tills alla dina möbler har flyttats som du tycker är lämpligt.

maine coon kattunge liggande

Bildkredit: VLADIMIR LVP, Shutterstock

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Katter är roliga att umgås med, men det kan de vara petig när det gäller deras levnadsvillkor. Om din katt bajsar på golvet, börja med ett besök hos veterinären. Om alla kollar där ute, börja arbeta mot att avgöra exakt varför beteendet händer, och först då kan du börja vidta åtgärdermot att stoppa det.Förhoppningsvis har den här guiden gett dig all information du behöver för att få din katt att börja använda kattlådan igen.


Utvald bildkredit: Tanya Plotnikova, Shutterstock

Innehåll