Hur man hindrar en katt från att kissa på mattan

Välj Namnet På Husdjuretorange katt bredvid våtfläckskissa på mattanKattkiss har en fruktansvärd lukt och ofta sitter lukten kvar långt efter att du har städat.

Som tur är är de flesta katter lätttränade och de kan lära sig att kissa och bajsa i sina kattlådor. Tack och lov ligger det i deras natur att vilja ha ett rent deponeringsområde!

Men ibland händer det olyckor och du kommer på att du städar katt kissar på mattan . Du undrar ofta varför detta hände, speciellt om din katt är tränad att gå utanför eller i kattlådan.

Det finns ett par saker som kan påverka detta beteende – från fysiskt till känslomässigt.hepper katttassavdelare

Varför kissar katter på mattan?

Det finns många anledningar till varför katter kissar på mattan, bl.a medicinsk , fysiska och känslomässiga skäl. Här är några saker att tänka på när du försöker ta reda på vad som händer med dina älskade katter.

  • 1. Svårighet i kissning kan få dina katter att försöka avlasta sig i vissa delar av ditt hem, till exempel din matta. Om du ser att din katt har svårt att kissa i kattlådan eller visar tecken på ångest som att jama högt eller gråta, kan den ha blåsten, en blockering i urinvägarna eller en urinvägsinfektion. Titta noga på dem och om de visar några tecken på svårighet, då ta din katt till veterinären så snart som möjligt att få dem kontrollerade.
  • två. En annan sak att se upp för när din katt bestämmer sig för att kissa på mattan eller någon annanstans i stället för kattlådan är felin interstitiell cystit. Det här är inflammation av urinblåsan och kan få katten att kissa där och då, vilket gör det omöjligt för dem att nå kattlådan i tid.
  • 3. Om du precis har flyttat till ett nytt hem eller precis skaffat ett nytt husdjur eller till och med en ny rumskamrat, kan din katt känna sig hotad av dem. Detta ger dem ett behov av det göra anspråk på sitt territorium , vilket gör att de markerar andra delar av hemmet.
  • Fyra. När din katt är stressad , de tenderar att bajsa och kissa i vissa områden att de inte brukar bajsa eller kissa in innan.
  • 5. En annan anledning till att din katt vägrar att använda din kattlåda är att den är det för smutsigt och har inte städats på dagar . Se till att kattlådan städas minst två gånger om dagen och att ströet byts ut mot ett nytt nytt parti ofta. Ställ också kattlådan på en plats där det finns mycket utrymme för din katt att röra sig på. Förvara den i ett väl upplyst utrymme och undvik att flytta den från ett rum till ett annat ofta, eftersom katter älskar att följa sina egna rutiner.
  • Relaterad läsning: Hur man blir av med loppor
Söt grå katt på mattan nära våtfläckskiss

Bildkredit: New Africa, Shutterstock

Hur hindrar jag en katt från att kissa på mattan?

Börja med att gå igenom ovanstående orsaker till att de kissar. Var noga med att prata med din veterinär om alla möjliga hälsoproblem. När alla andra orsaker är lösta är nästa steg att omskola din katt så att de inte tycker att mattan är ett bra ställe att avlasta sig på. Detta görs genom att ta bort alla tecken på att mattan tidigare var en kattlåda!

Det bästa sättet att göra det är att ta bort lukterna.

Se till att du tar bort lukten av kattens kiss på mattan. Om du inte gör detta kommer din katt bara att fortsätta komma tillbaka på samma ställe, eftersom de kommer att känna lukten av sin egen urin och tycker att det är okej för dem att avlasta sig där igen.

Använda en desinfektionsmedel och luktneutraliserare för att få bort lukten ur mattan. Undvik produkter som innehåller ammoniak, eftersom det vanligtvis luktar kattens urin. Välj något som luktar citrus – vissa katter gillar inte detta och kommer att hålla sig borta från området.

Du kan också göra ditt eget desinfektionsmedel hemma. Prova en blandning av 1/8 vit vinäger, 7/8 vatten och ett par droppar flytande diskmedel. Rengör mattan med den för att ta bort lukten från kattens urin.

Upphetsade katter också jämförde de 10 bästa katturinborttagningarna. Klicka här för att se resultaten .

rengöring av golvmatta med spraygummihandskar

Bildkredit: Syda Productions, Shutterstock

Glada katter råkar inte ut för kissolyckor

En katt utan problem kommer att använda sin kattlåda.Om din katt inte är nöjdoch upplever stress eller medicinska tillstånd, är slumpmässig kissning ett tecken på att de behöver din hjälp. Gör din forskning för att se till att du gör ditt bästa för att hjälpa din katt i denna situation.

Skrik aldrig på dem eller straffa dem för vad de har gjort, som de kommer aldrig att förstå sitt misstag om du gör detta ; det kommer bara att göra dem mer stressade.

Istället borde du närma dig detta problem med tålamod och lätthet och förstå att om din katt visar nya beteenden är det troligt att något annat går dåligt i deras liv och attde behöver kärleksfull uppmärksamhet, inte att skrika på.

Har du haft liknande upplevelser? Låt oss veta vad som fungerade för dig i kommentarerna nedan!

katt avkopplande med kattlåda

De 6 bästa mattluktavskiljarna för kattägare

Håll dem snygga med våra favoritprodukter för att eliminera lukten nedan:


1 . Arg Orange Ordor Eliminator Kolla in det!

arg orange lukt eliminator

Vill du bli av med de tuffaste husdjurslukterna? Arg apelsin eliminerar de tuffaste husdjurslukterna vid kontakt, den tar bort alla typer av husdjurslukter och fläckar inklusive hundurin, katturin och kattlådor.


2. Citrus Magic Pet Solid Air

ren linne fast luftfräschare

Husdjurslukter är inte kul, håll ditt hem stavning ren med Citrus Magic Pet Solid Air Fresheners ! Dessa är perfekta för husdjursrum och husdjursområden som burar och kattlådor!


3. ARM & HAMMER Plus OxiClean Dirt Fighters

arm och hammare husdjur färska

ARM & HAMMER™ plus OxiClean™ Dirt Fighters använder kraften i bakpulver för att neutralisera även de tuffaste lukterna djupt inne i mattor. Det hjälper också dammsugare att lyfta upp till 25 % mer smuts och lämnar efter sig en behaglig doft för långvarig fräschör!


4. Nature's Miracle Urine Destroyer

naturens mirakel katt urinförstörare

Vill du förhindra att katter markerar och återvänder till samma plats två gånger? Prova Naturens Miracle Urine Destroyer för katter är det tufft mot stark katturin och de gula, klibbiga resterna som följer med. Den kan användas på mattor, hårda golv, möbler, tyger och mer!

    Se även: Katt som kissar överallt: hur kan man stoppa detta?

5. Nature's Miracle 3 in 1 Odor Destroyer

naturens mirakel 3 i en luktförstörare

Nature's Miracle 3 in 1 Odor Destroyer bioenzymatisk formel börjar bryta ner och förstöra organiska lukter vid kontakt, medan andra eliminatorer för husdjurslukt helt enkelt maskerar de obehagliga lukterna. 3 in 1 Odor Destroyer är idealisk för att eliminera lukter som orsakas av dina husdjur på mattor, kennlar, kakel och andra hårda ytor!


6. Naturens mirakel bara för katter

Naturens mirakel bara för katter orange oxy

Naturens mirakel bara för katter kan eliminera befintliga fläckar och lukter och lämnar efter sig apelsindofter. Säker för användning runt barn och husdjur när den används enligt anvisningarna.

Relaterad läsning: Vilken är den bästa typen av matta för katter som kliar?


Utvald bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

Innehåll