Hur man odlar kattgräs: Tips för odling inomhus och utomhus

Välj Namnet På Husdjuretkatt sitter på gräs och gäsparKattgräs är precis vad det låter som – gräs som är säkert för ditt kattdjur att äta . Många katter gillar att äta det också, även om lika många katter är helt ointresserade. Men för katter som tycker om att suga på lite grönt kan det ge lite stimulans och underhålla dem. Vanligtvis är kattgräs faktiskt en blandning av olika gräs. Beroende på vilka kattgräs som ingår i din speciella uppsättning frön, kan kattgräs också ge en mängd olika näringsämnen. Lyckligtvis, kattgräs är ganska lätt att odla och underhålla. Även om du inte är mycket av en grön tumme, bör du tycka att denna växt är ganska lätt att odla.Hur man odlar kattgräs inomhus

Att odla kattgräs är extremt lika oavsett var du odlar det. Men när du odlar den inomhus måste du vara mer bekymrad över belysning. Det kräver ganska mycket ljus. Därför måste du vara säker på att placera den någonstans nära direkt solljus. Annars kan ett växande ljus vara nödvändigt. Men du behöver inte oroa dig lika mycket för sjukdomar och skadedjur. Trots allt är oddsen för att insekter hittar ditt gräs inuti ganska låga! Med det sagt är det fortfarande möjligt, speciellt om du har andra växter inuti. Utöver dessa små skillnader är odlingsproceduren identisk för kattgräs inomhus och utomhus.

katt som gäspar utomhus

Bildkredit: Jacqueline VERIN, Pixabay

1. Välj dina gräs

Det finns några olika typer av gräs du kan använda som kattgräs. De vanligaste sorterna är frön från korn, havre, råg och vetegräs. I slutändan spelar ingen roll vilka frön du väljer Allt så mycket. Du kan köpa en blandning av kattgräs från en lokal djuraffär eller online. Alternativt kan du köpa en specifik typ av frö separat. Vi rekommenderar att du skaffar dina frön från en källa av hög kvalitet – helst ekologiskt. Annars vet du inte riktigt vad du får. Ovanpå gräs måste du också plocka ut jord och en liten kruka. Se till att jorden är säker för ditt kattdjur, eftersom de förmodligen kommer att gräva runt i den en hel del. Du vill inte välja jord med gödningsmedel blandat, eftersom många av dem inte är säkra för kattdjur.2. Plantera dina frön

Dessa frön är extremt lätta att odla. I många fall kanske du helt enkelt kan kasta fröna på jorden, och de kommer att gro inom en vecka eller så. Tekniskt sett bör du plantera frön ungefär en tum eller två i jorden. Men detaljerna är inte superviktiga för dessa frön. Det finns ingen anledning att ta ut linjalen och mäta. Du kan delvis täcka din kruka med plastfolie för att påskynda groningsprocessen. Detta steg gör det fuktigare i krukan, vilket kan uppmuntra fröna att gro. Självklart ska du placera fröna i direkt solljus. Medan de ofta växer utan solljus, kommer bladen att vara höga och gängliga – faktiskt inte särskilt biffiga. Du bör märka att plantorna spirar efter 2-3 dagar. Vissa kan dock ta lite längre tid att komma igång.

katt som luktar karmintväxt

Bildkredit: CatCrazy, Pixabay

3. Plats, Plats, Plats

Oavsett om du planterar ditt kattgräs inuti eller utanför, är det viktigt att plantera dem på rätt plats. Kattgräs är ganska robust, men det kan inte växa bra när det sätts på fel plats. Den behöver till exempel en hel del solljus. Därför bör du plantera den på en plats som får direkt solljus. Inomhus kan detta vara lite svårare. Det är dock viktigt om du vill att ditt gräs ska vara tjockt och ätbart. Den viktigaste delen av att plantera kattgräs är platsen. Utöver detta kan den överleva under en mängd olika förhållanden. Lägg den på rätt ställe, så kan du i princip lämna den ensam bredvid vattning.

4. Håll jorden fuktig

Jorden ska vara fuktig. Övervattna inte, eftersom det kan leda till rotröta. Men om din kruka har bra dränering är detta mindre problem. När allt kommer omkring ska överskottsvattnet rinna ut ur botten av krukan. Generellt sett behöver du inte vara särskilt specifik om vattningsmönstret. Så länge du tillhandahåller vatten kommer växten förmodligen att må bra!

katt och tappad kruka med krukväxt på mattan

Bildkredit: Pixel-Shot, Shutterstock

5. Låt inte din katt äta den direkt

Du kan bli frestad att se om ditt kattdjur gillar gräset så fort det gror. Men i detta skede kan din katt lätt överäta gräset i snabbare takt än vad den växer. Därför bör du vara försiktig med att låta din katt gå till stan så fort groddarna är uppe. De kan förstöra växten ganska snabbt! Därför kanske du vill sätta upp gräset någonstans högt där ditt kattdjur inte kan få det. Om du har innekatter kan de inledande stadierna vara ett bra tillfälle att odla ditt gräs utomhus. Om dina katter är inne- och utekatter måste du kanske vara lite kreativ med var du ska gömma gräset innan det blir tillräckligt långt. När gräset är cirka 4-6 tum högt kan du introducera det till dina katter. Vid denna tidpunkt kommer de förmodligen inte att äta det snabbare än det kan växa. Om du har flera katter rekommenderar vi att du väntar tills gräset är närmare 6 tum. När allt kommer omkring kommer flera katter att äta samma kattgräs.

6. Trimma efter behov

Din katt kommer sannolikt att äta gräset regelbundet. Men om du inte konsumerar tillräckligt måste du klippa tillbaka den minst en tum varje vecka. Annars kan ändarna floppa över, vilket kan orsaka tillväxtproblem. Plus, om stjälkarna blir så tunga att de nuddar marken är sjukdomar mycket vanligare. Om löven börjar floppa bör du planera att klippa dem mer.

vit katt med krukväxt

Bildkredit: Pxhere, CC0

7. Gör om regelbundet

Du måste lägga till fler frön i krukan regelbundet. De första stjälkarna kommer inte att vara för evigt. Du vill främja regelbunden tillväxt, vilket kommer att säkerställa att dina kattdjur fortsätter att ha gräs i många år framöver. Dessutom kommer det också att hindra din katt från att äta Allt gräset. Om de nya fröna spirar, kommer det att finnas reservtillväxt när de nya plantorna är tillräckligt höga. Du behöver dock inte gömma krukan igen när det nya gräset är yngre. Det höga gräset ska ge ett visst skydd och förhindra att ditt kattdjur tuggar det nyare gräset. Plus, om det inte gör det, så förstör inte din katt hela potten, åtminstone.

8. Se upp för skadedjur

Du bör noga hålla utkik efter skadedjur. Dessa kan skada ditt kattgräs och är inte aptitretande för dina kattdjur. Om du odlar gräset inomhus är detta ofta ett mindre problem. Det kan dock fortfarande hända, speciellt om du har fler krukväxter. Ibland kan parasiterna hoppa från planta till planta. Sjukdomar kan också spridas från växt till växt. Återigen, dessa är vanligast för utomhus- växter. Det kan dock förekomma med inomhusväxter också.

Slutsats

Många katterälskar kattgräs. Det ger dem lite extra näringsämnen, samt lite underhållning. Som tur är är kattgräs extremt lätt att odla. I allmänhet kan du helt enkelt lägga fröna i rätt jord och plats och låta dem vara. Så dem regelbundet för att säkerställa att det finns en jämn tillgång på gräs. Naturligtvis, använd inte något på gräset som inte är säkert för din katt. De kommer trots allt att äta det. Detta inkluderar gödningsmedel och liknande ämnen. Allt ska göras för säker konsumtion. När du är osäker, använd den inte. Det sista din katt behöver är att bli sjuk av gräs!


Utvald bildkredit: lam vika, Pixabay

Innehåll