Hur vet katter hur man använder en kattlåda?

Välj Namnet På Husdjuretkatt i en kattlåda med huvaEn av de största avskräckarna som hindrar potentiella nya husdjursägare från att äga en katt är rädslan för att träna strö. Att träna din katt är dock enkelt och det är till och med mycket troligt att din katt lär sig att använda kattlådan utan att ha blivit tränad, men hur vet de det? Fortsätt läsa medan vi utforskar olika orsaker till detta beteende för att hjälpa dig att bättre förstå din katt. Vi kommer också att diskutera några av de möjliga orsakerna till att din katt inte använder kattlådan så att vi kan hjälpa dig att tidigt upptäcka om det finns en möjlighet till problem.

hepper enkelkatttassavdelare

Hur tränar jag min katt att använda kattlådan?

De flesta experter rekommenderar att du placerar din katt i kattlådan och kliar framtassen på kullen för att hjälpa henne att få idén. Andra rekommenderar att du placerar katten i boxen tills den vet vad den ska göra. Vi har upptäckt att så länge kattlådan är i samma rum som kattungen kommer kattungen att hitta den och börja använda den. Faktum är att katten hittar kattlådan oavsett var den är i huset. Vi har haft dussintals katter och att få dem att använda kattlådan har aldrig varit något problem.

kattsandlåda

Foto av: Nadya Buyanowa, ShutterstockHur vet min katt hur man använder kattlådan?

Även om ingen kan vara säker på varför en katt gör som den gör, är de flesta experter överens om att katter i naturen begraver sin spillning för att skydda sig mot rovdjur. Skydd mot rovdjur kan också förklara varför många katter springer ut ur kattlådan så fort de är klara med att lindra sig själva. Kattavföring är också en symbol för social status bland katter, det dominerande djuret kommer att lämna sina exkrementer obetäckta medan de andra katterna begraver det. Det är troligt att dessa starka instinkter är det som gör att katten söker sig till mjuk mark eller sand utan någon tidigare träning eller vägledning från dig.

Finns det katter som inte använder kattlådan?

Vissa experter säger att det finns en möjlighet att en katt inte lär sig att använda kattlådan, men detta skulle vara ett extremt sällsynt fall. Vildkatter begraver sina avföring, det är en instinkt lika automatiskt som att springa iväg när människor närmar sig eller äter. Det finns människor som har tränat sin katt att använda toaletten istället för kattlådan, men detta är resultatet av en mycket kapabel tränare och inte naturligt beteende.

katt som sitter utanför kattlådan

Foto av: New Africa, Shutterstock

Varför är min katt utanför kattlådan på sistone?

Att ta reda på varför din katt slutade använda kattlådan kan vara mer komplicerat än att lära dem att använda kattlådan. Följande lista kan vägleda dig mot ett svar.

  • din katt är arg på dig . Om du hittar bajs på din stol, kudde, skor eller någon annanstans i huset som du gillar att besöka, skickar din katt troligen ett meddelande till dig. Din katt kommer vanligtvis tillbaka till kattlådan, men du måste hålla utkik efter framtida överraskningar.
  • Din katt gillar inte kattlådan. Katter är extremt kräsna ätare, och om du precis har bytt till en ny kull eller låda, finns det en god chans att din katt inte kommer att godkänna och kommer att vägra gå in. Du kan strunta i detta i ett par dagar för att se om din katt har sagt upp sig för att använda den nya kattlådan, eller så måste du byta den igen. Om du försöker byta till en ny och bättre kull kan du prova att sakta och gradvis lägga till den nya kullen till din vanliga kull, blanda i ökande proportioner för att vänja din katt vid det.
katt kommer ut ur kattlådan

Foto av: Lightspruch, Shutterstock

  • Din katt kan inte använda kattlådan bekvämt. Många köper kattlådor som är för små för kattens storlek eller placerar dem för nära väggar vilket gör det svårt för dem att röra sig. Andra kattlådor kan ha ett ingångshål som är för litet. Vår rekommendation är detiblandEller titta på din katt medan han använder kattlådan för att se till att han inte har det svårt.
  • Det finns inte tillräckligt med sandlådor. Katter är territoriella djur, och om du har fler än en i ditt hem kan du förvänta dig att tvister kommer att bryta ut. När detta händer kan en katt vägra att använda kattlådan som den andra använder. De flesta experter rekommenderar att ha en kattlåda för varje katt plus en extra kattlåda för att förhindra att dessa typer av tvister uppstår.
  • det är för dammigt . Om du bytte till en ny kull kan det finnas för mycket damm i luften för din katt.Att flytta kattlådan till ett stängt område kan också göra att det känns väldigt dammigt.
illaluktande och smutsig kattsandlåda

Foto av: Ninotee, Shutterstock

  • Det är smutsigt. Katter är extremt petiga och många kommer att vägra att använda en kattlåda som redan innehåller bajs, speciellt om det är från en annan katt. Om du märker det här beteendet ofta, kan köp av fler kattlådor hjälpa till att hålla ditt golv rent tills du har tid att rengöra lådorna.
  • din katt är sjuk . Din katt kan ha en smärtsam skada som hindrar honom från att gå in i kattlådan eller en sjukdom som hindrar honom från att komma till kattlådan i tid. Om du misstänker att din katt är sjuk är det viktigt att få den undersökt av en veterinär omedelbart.

Sammanfattning

Instinkt är den mest naturliga anledningen till att din katt lär sig att använda kattlådan. Kattlådan är det enda stället i ditt hus som låter henne utföra den så viktiga ritualen att begrava (eller inte begrava) sin bajs, och hon sökte förmodligen instinktivt igenom hela ditt hus tills hon hittade kattlådan, inklusive en liten kattunge. Med några få sällsynta undantag är det osannolikt att katten kommer att förlora detta beteende under hela sitt liv. De vanligaste anledningarna till att din katt slutar använda sin kattlåda är en förändring av den kull som används, ett hälsoproblem eller en tvist med dig eller en annan katt.

Vi hoppas att du har gillat att läsa och lära dig några intressanta fakta om dina kattungar. Om vi ​​har hjälpt dig att bättre förstå din katt, dela den här guiden om hur katter vet hur man använder kattlådan på Facebook och Twitter.


Utvald foto av: Zoran Photographer, Shutterstock

Innehåll