Irländsk terrier

Välj Namnet På HusdjuretHöjd: 18-20 tum
Vikt: 24-26 pund
Livslängd: 13-15 år
Färger: Rött, vete
Lämplig för: Aktiva familjer och individer, de utan andra husdjur, de som letar efter en kamrat
Temperament: Intelligent, energisk, livlig, respektfull

Den irländska terriern är en av de äldsta terrierraserna i världen. Han föddes upp för att fånga råttor och annan ohyra. Han behåller sin bytesdrift, vilket innebär att han instinktivt kan jaga små djur inklusive katter. Han tenderar också att vara aggressiv mot andra hundar, så han kanske inte passar för livet med andra hundar.Han är dock mycket tillgiven mot sina mänskliga ägare, och med tidig och fortsatt socialisering kan hans aggressivitet mot hundar dämpas. Sådant är bandet han bildar med sin mänskliga ägare, och hans behov av mental stimulans, att han inte tenderar att klara sig bra på egen hand, och separationsångest kan leda till destruktiv aktivitet. Han är en mycket smidig, energisk och vaksam hund, vilket gör honom till den perfekta vakthunden för ditt hem och familj.Tyvärr kan han vara en utmaning att träna, men om du kan övertyga honom om att träning är hans idé, då kommer det att gå mycket smidigare och du bör ha en bra nivå av framgång.Avdelare 1

Irländska terriervalpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Duke the Irish Terrier (@the_duke_of_sydney)Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på irländska terriervalpar?

Rasen Irish Terrier är en renrasig ras. Det betyder att deras pris är högre än hybrider och okända blandningar. Han är dock inte lika populär som många andra raser i USA. Även om detta innebär att det kan vara svårare att hitta honom, och du kan behöva sätta ditt namn på en väntelista för ankomsten av en valp, betyder det också att de inte drar till sig lika höga priser som andra raser. Du bör räkna med att betala mellan 0 och 000.

Även om den irländska terriern är en renrasig, finns några exempel på denna ras i skyddsrum. Om du funderar på att adoptera, snarare än att köpa, måste du ta reda på anledningen till att de lades upp för adoption. Dessa hundar kan vara aggressiva mot andra hundar och djur. De kan också vara ganska vokala. Det är mycket sällsynt att de är aggressiva mot människor, och den mest troliga orsaken till att de lämnats på härbärget är att de var destruktiva eller krävde mer träning och motion än vad deras tidigare ägare kunde ge.

Om du funderar på att köpa en irländsk terriervalp bör du göra din forskning. Få en lista över erkända uppfödare från kennelklubben. Gå med i rasklubbar och grupper. Fråga andra ägare och titta på ras- och klassutställningar för att hitta de uppfödare som är specialiserade på denna terrier. Besök uppfödare som du funderar på att använda. Se till att valpens föräldrar har blivit ordentligt undersökta för vanliga sjukdomar och andra tillstånd. Ställ alla frågor du har om rasen och försök träffa minst en av föräldrarna. Du bör också se till att du får eventuella registreringshandlingar för kennelklubbar, speciellt om du vill ställa ut eller föda upp hunden själv.

När du besöker en uppfödare, var beredd på att de ställer lika många frågor som du gör. De har ett rykte att underhålla och det betyder att de vill matcha sina hundar till rätt ägare.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om irländsk terrier

1.De kan vara aggressiva mot andra hundar

Den irländska terriern är en av flera raser som är kända för att vara aggressiva mot andra hundar, speciellt de av samma kön. Detta kan inkludera hundar i samma hushåll som de vill dominera.

Vanligare betyder det dock att de blir aggressiva när de möter andra hundar ute i parken eller på gatan. Tidig socialisering och stadig träning hjälper till att bekämpa en del av denna tendens, men det är en naturlig egenskap och det är praktiskt taget omöjligt att träna ut helt. Som sådan bör du alltid vara uppmärksam på den potentiella faran som detta utgör. Det kan vara nödvändigt att sätta munkorg på din hund när du går, speciellt om den tidigare har visat aggressivitet mot andra hundar.

Det är nästan omöjligt att helt undvika andra hundar, och du kommer att behöva lära dig hur du ska bete dig när du går ut med din hund och du träffar andra hundar. Den irländska terriern backar inte från ett slagsmål, även om han förlorar, vilket är anledningen till att han har fått smeknamnet våghalsen.

två.De har en tendens att gräva

Terrier föddes inte bara upp för att fånga ohyra ovanför ytan, utan de användes för att gräva ner för att fånga grävande djur som råttor och kaniner. Även om din hund inte är en fungerande terrier, kan han behålla en del av detta medfödda sinne.

Om du har mullvadar eller råttor som bor under ytan av din trädgård, förvänta dig att ditt nya husdjur gräver för att försöka hitta dem. De kan också försöka gräva under staket och murar om de vet att det finns potentiella byten på andra sidan. Faktum är att det, tack vare deras skicklighet att hoppa, kan vara svårt att sätta in den här rasen. Om de är beslutsamma kommer de att hitta en väg runt, över eller under alla hinder som står i deras väg.

3.Irländska terrier är kända för att vara Barkers

Alla terrier är inte skällande, men den irländska terriern är det. Detta gör honom till en fantastisk vakthund som kommer att uppmärksamma dig på främlingar och alla andra som närmar sig din egendom. Även om detta kan vara en önskvärd egenskap i vissa fall, kan det också vara irriterande för dig, din familj, dina grannar och de människor du möter på gatan.

Det bästa sättet att stävja denna egenskap är att gratulera eller berömma dem för deras första skällande, när de varnar dig för ett potentiellt hot, innan du går vidare till en ny aktivitet som kommer att få deras uppmärksamhet bort från den och stoppa dem att skälla. Om du konsekvent gör detta kommer de så småningom att lära sig att ge en kort skur av skällande innan de slutar.

Irländsk mjuk belagd wheaten terrier_dien_shutterstock

Bildkredit: Dien, Shutterstock

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos den irländska terriern

Vissa raser heter terrier eftersom de ser ut som en terrierras. Den irländska terriern är så kallad för att han är en terrier. Det betyder att han kommer att ha alla egenskaper som är förknippade med denna typ av brukshund. Han kommer att vara pigg, aktiv och redo för handling. Han kommer att behöva regelbunden motion, kommer att vilja jaga djur som är mindre än honom, och han kommer att gräva och hoppa för att fånga sitt stenbrott.

Hans behov av utrymme och önskan om fysisk och mental stimulans gör att denna ras vanligtvis inte kommer att anpassa sig bra till att bo i lägenhet. Om du försöker hålla en irländsk terrier i en fastighet utan trädgård, bör du räkna med att ta honom på tre bra promenader om dagen för att ge den stimulans han behöver.

Är dessa hundar bra för familjer?

Den irländska terriern kan göra en underbar familj husdjur . Han kommer att komma överens med alla familjemedlemmar, inklusive barn. Han kan vara en följeslagare för barn och kommer att komma särskilt bra överens med de som är gamla och mogna nog att leka. Du bör alltid övervaka kontakten mellan mycket små barn och terrier. Oavsett hur förstående och kärleksfull hunden är, kan de reagera dåligt på att barn tar tag, petar och sticker på dem. Detta kan betyda skällande, men det kan också betyda napp.

Irländska terrier mår inte bra när de lämnas ensamma under långa perioder. Om han kommer att lämnas ensam flera timmar om dagen, varje dag, bör du överväga att skaffa en annan ras. En ensam irländsk terrier kan mycket lätt bli en destruktiv irländsk terrier, vilket innebär att ingenting i huset kommer att vara säkert från att han tuggar.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Även om rasen är ett bra val för familjer, är det inte det bästa valet för familjer med husdjur. Terriern är känd för att vara aggressiv mot andra hundar , och särskilt de av samma kön. Han kommer att vilja hävda sin dominans som flockledare, och han kan bli aggressiv mot vilken annan hund som helst som han tror utmanar denna position. Dessutom kommer han inte att backa från en utmaning eller ett slagsmål.

Terriern avlades för att fånga råttor, kaniner och ohyra. Som sådan är hans instinkter att jaga djur som är mindre än honom. Även om det är möjligt att hysa en irländsk terrier med en katt, om de introduceras när han är en valp , det finns alltid en fara. Han kommer alltid att se katten som en utmaning och kommer att jaga honom även om det bara är för skojs skull.

Om du har mindre husdjur, som råttor eller marsvin, bör du aldrig lämna dem ensamma med din irländska terrier. Du kan också upptäcka att hunden blir besatt av att titta på dem genom burstänger, vilket kan leda till stress och ångest för dina mindre husdjur.

Irländsk terrier

Bildkredit av: congerdesign, pixabay

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en irländsk terrier:

Det är viktigt, när du väljer vilket husdjur som helst, att du hittar det som bäst matchar din livsstil och dina krav, och som passar in i din familj. Nedan är några av de viktigaste faktorerna när du överväger att köpa en irländsk terrier till ditt hem.

Mat & Diet Krav

Den exakta mängden och till och med typen av mat du ger din hund beror på många faktorer. Hans ålder, vikt, aktivitetsnivå och eventuella sjukdomar som han kan lida av bör beaktas, men du kan förvänta dig att mata din Irish Terrier mellan 1 och 1,5 koppar per dag. Detta bör delas upp i två måltider varje dag. Utfodring i separata måltider minskar inte bara risken för att din hund skakar vartenda tugga i en sittning, utan det gör det lättare för dig att noggrant mäta och övervaka hans intag. Fri utfodring kan leda till övermatning som i sin tur kan leda till fetma och viktrelaterade sjukdomar. Det tar mycket längre tid, och mycket mer arbete, för din hund att gå ner i vikt än att lägga på den.

Övning

Som råttfångare och till och med herde skulle din irländska terrier ha använts för att arbeta på fälten flera timmar om dagen, varje dag. Han skulle ha arbetat outtröttligt under hela den här tiden, med ett målmedvetet och målinriktat driv. Även om han idag ofta hålls som sällskapshund har han fortfarande höga motionskrav och till synes gränslös energi. Var beredd att lägga mycket tid på att gå din irländska terrier, speciellt om du förväntar dig att slita ut honom. Han kan behöva tre promenader om dagen, vanligtvis mellan 30 minuter och en timme varje promenad. Han skulle definitivt tjäna på att få jobb att utföra, kommer att ta skickligt agilityklasser och han kan lätt klara av andra agilitybaserade och högoktaniga övningar.

Träning

Den irländska terriern anses vara en mycket intelligent hund, och det råder ingen tvekan om hans engagemang för sin ägare och familj. Men detta betyder inte nödvändigtvis att han kommer att vara lätt att träna. De är väldigt självständiga och om de inte gillar tanken på träning kommer de helt enkelt inte att göra det. Det betyder att det mest effektiva sättet att träna denna ras är att få dem att tro att något var deras idé.

Oavsett hur mycket träning du ger den här rasen kan han vara ganska hänsynslös och detta kan uppfattas som olydnad eller till och med dumhet. Till exempel, om han jagar något som han tror är ett byte, kommer han inte att påverkas av dina ansträngningar att återkalla eller ens närma sig bilar.

Om du kan övertyga din Irish Terrier att börja träna med dig, betyder hans intelligens att han kommer att plocka upp saker snabbt och inte behöver behöva för många repetitioner innan han förstår vad du förväntar dig av honom.

Socialisering bör betraktas som en viktig komponent i träningen av rasen. Socialisering lär en hund att den inte behöver vara rädd för nya situationer eller nya människor när den möter dem, och den kan kontrollera denna aggression till viss del. Oavsett hur mycket socialisering din Irish Terrier åtnjuter, bör du alltid vara beredd på att han fortfarande kan försöka attackera andra hundar.

irländsk terrier

Bildkredit: PxHere

Grooming ✂️

Den irländska terriern har tätt och trådigt hår. Det är väldigt svårt att se hundens hud under pälsen eftersom den växer så tätt. Rasen har en dubbel päls som hjälper till att hålla honom varm och torr. Denna ras beskrivs ibland som hypoallergen. Även om det inte finns något sådant som en riktigt allergivänlig hundras, kan ägare med allergier ibland klara av rasen Irish Terrier på grund av hans korta hår.

Använd en naturlig borste och borsta din Terrier en gång i veckan. Detta hjälper till att ta bort dött och döende hår och det förhindrar att din hund blir tovig och knuten, vilket är obehagligt och kan leda till ytterligare klagomål. Du bör bara bada en hund när det är absolut nödvändigt eftersom det kan ta bort den naturliga skyddande oljan i din hunds päls och lämna dem mottagliga för hudbesvär.

Du måste också borsta din hunds tänder. Detta bör göras två eller tre gånger i veckan, dagligen om din hund tolererar det. Detta hjälper till att skydda mot röta, tandsten och andra tandhygieniska problem. Börja när han är en valp eftersom inte alla hundar är bekväma med att du borstar tänderna eller stoppar handen i munnen på dem.

Det är också en bra idé att börja klippa naglarna när de är valp. Många hundar gillar inte att få sina fötter vidrörda, och det är mycket svårt att exakt och framgångsrikt klippa en vrickande hunds klor. Du kommer vanligtvis att behöva klippa en hunds klor varje månad, men det kan vara nödvändigt oftare om de inte går på slitande ytor som betong.

Vissa irländska terrier har sina öron tejpade vid en ålder av cirka 6 månader. Detta innebär att deras öron limmas och tejpas mot huvudet för att säkerställa att de hamnar i rätt position för att uppfylla rasstandarderna. Om du ställer ut din hund, prata med en professionell frisör för att säkerställa att detta görs på rätt sätt.

Hälsa och villkor

Den irländska terriern är en tålig ras med en lång medellivslängd, och han har väldigt få hälsotillstånd. Med det sagt finns det några villkor som du bör hålla utkik efter. Leta efter symtom på följande tillstånd och sök veterinärhjälp om du upptäcker några.

Mindre förhållanden

  • Hypotyreos
  • Myelopati
  • Hyperkeratos
  • Progressiv retinal atrofi
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Den irländska hanen blir vanligtvis en eller två centimeter längre och väger ett eller två pund mer än honan. Hanen kan också vara mer aggressiv, särskilt kring andra hanar, och om han inte har kastrerats. Med det sagt är det mycket mer sannolikt att socialisering och träning, såväl som den individuella hundens egenskaper, avgör egenskaper som dessa.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Irländsk terrier är en gammal rasfrån Irland. Han är en terrier av naturen, efter att ha fötts upp för att jaga och fånga djur som råttor och kaniner. Han kan gräva och gräva, såväl som hoppa, och även om han kommer att vara en utmärkt följeslagare för människor och ett fantastiskt husdjur, kommer han vanligtvis inte att klara sig bra med andra hundar, katter eller andra djur på grund av hans bytesdrift.

Räkna med att ge mycket motion och se till att din irländska terrier inte lämnas i flera timmar åt gången, varje dag. En uttråkad eller ensam irländsk terrier kommer sannolikt att bli destruktiv och kan utveckla en mängd beteendeproblem som är mycket svåra att rätta till.

Vi hoppas att du efter att ha läst kan avgöra om en irländsk terrier är rätt valp för dig och din familj!


Utvald bildkredit: congerdesign, Pixabay

Innehåll