Irländsk vattenspaniel

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 21-24 tum
Vikt: 45-65 pund
Livslängd: 10-12 år
Färger: Lever
Lämplig för: Aktiva familjer och erfarna hundägare söker en fältkamrat
Temperament: Vänlig, kärleksfull, energisk, rolig, clownisk, envis

Den irländska vattenspanielen är den högsta av spanielraserna, och han delar många av egenskaperna hos andra spaniels. Han är livlig och energisk, älskar vattnet, och han har gränslös energi och kommer gärna att gå, springa eller simma i timmar. Han är också känd för att vara lite clownisk. Men även om den här rasen är mycket intelligent, är han också envis och egensinnig, vilket betyder att han har förmågan att lära sig många kommandon och anta goda beteendeegenskaper, men det kan fortfarande vara en utmaning att övertyga honom om att göra det. Generellt sett kommer denna ras att avgöra vad de tycker är rätt och sedan köra med det, och det krävs ren beslutsamhet av vilja att ändra sig.

Den irländska vattenspanieln anses vara en bra ras för allergiker. Även om han kräver en bra borstning minst en gång i veckan och kan behöva en trimning två gånger om året, fäller han väldigt lite. Detta innebär inte bara mindre att rensa upp efter honom, utan det minskar de allergener som svävar runt i luften som utlöser hundallergier hos drabbade.

Avdelare 1

Irländska vattenspanielvalpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Philly Fionn (@philly_fionn)Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på irländska vattenspanielvalpar?

Även om den irländska vattenspanielen inte är lika känd eller populär som andra raser av spaniel, är den fortfarande känd för sin skicklighet i vattnet och när man spolar ut fåglar. Även om det kan ta lite noggrann sökning, bör du hitta en uppfödare av god kvalitet någonstans i närheten. Från en ansedd uppfödare bör du räkna med att betala någonstans i området 0 till 000 för en valp.

När du väljer valfri hund av vilken ras som helst, bör du se till att du arbetar med en ansedd uppfödare. Undvik valpgårdar och valpkvarnar. Dessa kör ut valpar, vanligtvis över uppfödning av föräldrarna. Ur köparens synvinkel har dessa valpar varit mindre omhändertagna så att de är mer benägna att drabbas av sjukdomar och kommer inte att ha åtnjutit någon socialisering eller tidig träning.

Ställ potentiella uppfödare många frågor. Du kan få reda på mer om rasen i allmänhet samt valpen och deras föräldrar. Även om miljön är lika viktig när man avgör en hunds sannolika karaktär och egenskaper, kan man ändå titta på föräldrarna och eventuella syskon för att få en rimlig uppfattning om hur en hund kommer att se ut. Försök därför att träffa åtminstone mamman (förälderhunden som normalt är tillgänglig) och se om det finns några av din potentiella valps syskon fortfarande tillgängliga. Helst ska valpen och hennes mamma hälsa på dig när du kommer och alla hundar ska se friska ut. Detta möte kommer också att ge dig en chans att se dig omkring och kontrollera förhållanden under vilka hundarna hålls.

Det är ovanligt att hitta en vattenspaniel i lokala räddningar, men det är möjligt, särskilt eftersom denna ras är mycket energisk och kan bli uttråkad och destruktiv om de inte får tillräckligt med motion. Adoptionskostnaderna är desamma för alla raser och uppgår vanligtvis till cirka 300 USD. Om du funderar på att adoptera en av dessa raser, fråga räddningstjänsten varför de ställdes upp för omplacering. Det är dock osannolikt att du kommer att kunna få någon information om deras föräldrar eller någon screening eller hälsokontroll som har genomförts.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om irländsk vattenspaniel

1.De älskar verkligen vattnet.

Som namnet antyder är den irländska vattenspanieln hemma i vattnet. De föddes upp som retriever och var särskilt populära för att apportera sjöfåglar. De har inte bara den otroliga pälsen som hjälper till att skydda dem mot kyla och väta, utan de har till och med simhudsfötter som hjälper dem att vada och simma genom vatten. Även om du inte tänker använda vattenspanieln för detta ändamål, bör du vara beredd att gå ut med en hund som älskar att hoppa i vattenpölar och som inte tänker två gånger på att springa och hoppa i en lerig sjö, havet eller något annat. annan vattenmassa. Det är bäst att ha en handduk till hands. Denna benägenhet att hoppa i vatten innebär också att du måste kontrollera din spaniel för att säkerställa att han inte är täckt av fästingar och andra elaka som finns i vatten. Kontrollera hans öron regelbundet också. De kan bli infekterade.

två.De är inte pudlar.

Det lockiga håret och deras storlek gör att den irländska vattenspanieln ofta misstas för pudel. De ser verkligen likadana ut, och båda raserna anses vara bra raser för personer med hundallergier. Men trots sina likheter är de ganska olika. Vattenspanielen är mer en clown än pudeln, och även om du kan överväga att klippa pudelns hår direkt, bör du undvika att göra detta mot spanieln. Deras päls kommer dock att kräva en bra borstning varje vecka.

3.Irländska vattenspaniels gillar att vara aktiva.

Vattenspanieln har gränslös energi. Han kommer att leta, jaga, springa och simma i timmar i sträck, till synes utan att tröttna. Om han inte används som brukshund, måste du hitta andra sätt att möta deras höga energibehov. Hundars smidighet är en bra idé eftersom detta kommer att testa dem mentalt såväl som fysiskt, även om du också kan hitta hundsporter som involverar vatten. Dockhoppning och vattenhämtning är några av aktiviteterna för denna typ av ras. Alternativt kan du använda detta som ett tillfälle att börja paddla kanot eller åka båt: din spaniel kommer att uppskatta att sätta sig i båten för att ta en tur med dig eller simma bredvid dig.

Irländsk vattenspaniel

Bildkredit: PxHere

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos den irländska vattenspanieln

Den irländska vattenspanieln kallas ofta för spanielrasernas clown. Han är ivrig att behaga dig, och han kommer vanligtvis att göra detta på ett oavsiktligt dumt sätt. Naturligtvis kan hans lockiga hår också vara orsaken till hans smeknamn. Som spaniel är vattenspanielen väldigt nyfiken och nyfiken. Han är också pigg men till skillnad från de flesta andra spaniels kan han vara ganska försiktig med främlingar. Han borde inte vara blyg och kommer inte att vara aggressiv, men han kanske inte är så tillmötesgående som du kan förvänta dig av en spaniel.

Är dessa hundar bra för familjer?

Vattenspanieln är barnvänlig. Han är dum och han uppskattar verkligen alla som kommer att frossa i detta. Om din son eller dotter skrattar åt honom, kommer de att binda sig för livet, och de är villiga att gå med i hans upptåg, du kan kämpa för att skilja dem åt. Spanieln är också en ganska tålig och robust hund, vilket gör att han kan stå ut med mindre barn som inte nödvändigtvis vet hur man bäst ska agera kring hundar än.

Även om rasen kan vara reserverad kring främlingar, tenderar de inte att vara besittande eller överdrivet skyddande. Så även om han kanske inte välkomnar främlingar, kommer han inte heller att skrämma bort dem. Och efter ett lyckat möte kommer han inte längre att betrakta dina vänner som främlingar.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Den irländska vattenspanieln är också känd för att komma överens med andra djur. Han har en hög bytesdrift, men detta är inte genom aggression och inte typiskt i hans eget hem. Du bör försöka introducera honom för andra husdjur så tidigt i hans liv som möjligt och se till att han är väl socialiserad under hela livet. Genom att göra detta bör du inte ha några problem med att introducera en irländsk vattenspaniel till några människor eller djur.

Irländsk vattenspaniel

Bildkredit: Pxhere

Avdelare 4Saker att veta när du äger en irländsk vattenspaniel:

Den irländska vattenspanieln är en vördad retriever, älskar att komma ut och tillbringa tid i vattnet, och han är lika skicklig på agility som han är i fält. Han kan också bli en bra familjekamrat, men hans egensinniga attityd och hans höga energinivåer gör att han inte är den bästa rasen för alla potentiella ägare. Innan du tar dig an en av denna ras, överväg följande faktorer.

Mat & Diet Krav

Den irländska vattenspanieln anses vara en medelstor ras, men eftersom han är mycket aktiv och tränar mycket har han ett högt kostbehov även jämfört med andra raser av liknande storlek. Du bör räkna med att mata din spaniel mellan 1,5 och 2,5 koppar mat av god kvalitet per dag . Om han tränar mycket, räkna med att äta på den högre delen av skalan. Du får inte mata för mycket, eftersom din hund kan bli överviktig, vilket gör den mottaglig för hjärtsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar. Mät hans mat, dela upp hans dagliga mat på två måltider och minska hans matintag om du använder godsaker och mat som belöning för gott beteende under träningen.

Träning

En hälsosam, fullvuxen irländsk vattenspaniel kräver 1-2 timmars intensiv träning varje dag. Även om han kommer att njuta av promenader, föredrar han att bli släppt av kopplet eller att få uppgiftsbaserade övningar att utföra. Han kommer särskilt att njuta av aktiviteter som apportering och allt som involverar vatten. Anmäl dig till agilityklasser, ta honom på vandring och sätt honom i båten eller kanoten nästa gång du beger dig nerför floden. Han kommer att uppskatta alla dessa träningsformer och kommer att dra nytta av variationen.

Typisk irländsk vattenspaniel

Bildkredit: Nikolai Belyakov, Shutterstock

Träning

Den irländska vattenspanieln är en intelligent hund och han gillar att behaga sin ägare som alla bra spaniels och retrievers gör. Han kan dock också vara lätt uttråkad och ganska egensinnig. Han kommer att bestämma om något är värt mödan, och om han inte vill göra det kan det ta mycket ansträngning att övertyga honom om något annat. Som sådan kanske denna ras inte är idealisk för förstagångsägare som inte har erfarenhet av svår träning.

Var ihärdig när du tränar nya kommandon eller beteende. Se till att du blandar ihop träningsschemat och provar olika spel och träningsmetoder för att hålla det fräscht och intressant. Du kanske också upptäcker att korta träningsperioder är bättre än långa.

Grooming ✂️

Den irländska vattenspanielen har en distinkt päls. Hans lockiga hår liknar det på en pudel, och han har en krona av det på toppen av huvudet, samt ett skägg som vanligtvis växer under hakan och mot nacken. Denna päls fäller inte mycket, vilket gör rasen lämplig för de med hundallergier. Även om pälsen inte tar lika mycket omsorg som en pudel, som ser väldigt lik ut, kräver den fortfarande borstning varje vecka.

Som en vattenälskande retriever bör du kontrollera din vattenspaniel efter att han har varit i sjöar och andra vattendrag. Leta efter insekter och djur som kan ha fastnat i sin päls och ta bort dem på ett säkert sätt där det är möjligt. Kolla också inuti hans öron, för även om hans öron är utformade för att stoppa vatten, finns det fortfarande risk för att vissa vattenburna insekter och smuts kommer in och lämnar honom med en öroninflammation .

Regelbunden skötsel är inte strikt nödvändig, även om han kommer att behöva lite trimning två gånger om året. Du bör inte raka håret rakt ner som är vanligt med pudlar, men du måste trimma för att hålla honom i toppskick.

Borsta din hunds tänder tre gånger i veckan eller dagligen om de tillåter det.Klipp deras naglarungefär var eller varannan månad, var noga med att undvika det snabba och kollade samtidigt ut sina simhudsförsedda tår.

Hälsa och villkor

Den irländska vattenspanieln anses vara en ganska frisk ras, även om deras livslängd är ganska kort för en hund av denna storlek. Som med vilken ras som helst, kommer det att förlänga deras liv och hålla dem fria från sjukdomar genom att se till att du ger dem en bra kost och att de får mycket träning av hög kvalitet. Oavsett hur försiktig du är, men det finns vissa tillstånd som de är utsatta för.

Mindre förhållanden

  • Entropion
  • Ögonproblem
  • Hypotyreos
Allvarliga förhållanden
  • Armbågsdysplasi
  • Höftdysplasi

Avdelare 5Man vs Kvinna

Hanen vattenspaniel kommer att växa sig lite större än honan, och många ägare insisterar på att hanen är mindre benägen att lyssna på träning och därför kan vara mer av en utmaning att hantera. Men de är också kända för att vara vänligare och mer lojala.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

På många sätt är den irländska vattenspanielen typisk förSpaniel familj. Han är livlig och energisk, har en kärleksfull och omtänksam sida vilket betyder att han kommer att följa dig överallt, och han kommer vanligtvis överens med alla familjemedlemmar. Men till skillnad från andra spaniels kan han vara ganska reserverad mot främlingar. Och, lika mycket som han tycker om att tillfredsställa sin ägare, kan han också vara ganska egensinnig när det kommer till träning och uttråkas lätt, vilket gör att han inte anses vara en lätt ras för nybörjare.

Var beredd att komma ut och ge mycket motion, om du tar dig an en av denna ras. De kommer att köra i till synes timmar utan att sakta ner, och de är perfekt utrustade för spendera långa sessioner i vattnet också, tack vare deras skyddsrock ochderas simhudsfötter. Här hoppas du att du hittar en vän i en av dessa unika valpar!


Utvald bildkredit: Julie Morrish, Shutterstock

Innehåll